Det positiva börshumöret håller i sig och även december har inletts med stigande kurser. I förra veckan steg den svenska börsen med 0,9 procent, Stoxx600 med 1,4 procent och S&P500 med 0,8 procent.
De långa marknadsräntorna fortsätter ner i en rask takt och den amerikanska tioårsräntan handlas nu kring 4,24 procent efter en nedgång med 25 punkter under förra veckan. Förväntningarna på kommande räntesänkningar fortsätter att stiga och ett lamt försök från Fed-chefen Jerome Powell att stävja ränteförväntningarna fick snarast motsatt effekt. På räntemarknaden prisar man numera in en första amerikansk räntesänkning i mars och ytterligare uppemot fyra räntesänkningar under 2024. Det skulle betyda en amerikanska styrränta kring 4,25 procent i slutet av nästa år.
Även från Riksbankens och ECB:s sida väntar sig marknadsaktörerna räntesänkningar relativt tidigt under 2024. Vilket bland annat fått de lite kortare marknadsräntorna att också gå ner rejält. En svensk tvåårsränta handlas nu till 3,19 procent. Att jämföra med Riksbankens styrränta på 4,0 procent.
Givet det stora skiftet som skett på räntemarknaden sedan Riksbankens senaste penningpolitiska besked så är frågan hur intressant måndagens protokoll från det senaste mötet egentligen är? Kanske ändå mer intressant med de tal från riksbanksdirektionens ledamöter som hålls under veckan. Ska Riksbanken också försöka spela ner förväntningarna på snabba räntesänkningar?
Det blir också högintressant att följa de räntebesked som bland annat den australiensiska och kanadensiska centralbanken levererar under veckan. Förhoppningen är förstås att det kommer lite tydligare signaler kring kommande räntesänkningar som bekräftar marknadens bild av att vi nu går in i en period av kommande räntesänkningar. Det finns en uppenbar risk för att marknaden sprungit lite för långt i förväg och att det kan bli en del besvikelser.
En riktig rysare blir också fredagens amerikanska arbetsmarknadsrapport. Förhoppningen är en sysselsättningsökning åt det lite lägre hållet och en fortsatt dämpning av löneökningarna. Det skulle kunna hålla ränteoptimismen uppe.
För svenskt vidkommande är det bland annat tisdagens inköpschefsindex för tjänstesektorn och fredagens BNP-indikator för oktober som är av intresse. Svaga siffror kan sätta ytterligare press på Riksbanken.
I övrigt kan noteras att priset på Brentolja nu sjunkit till en bit under 80 dollar per fat. Positivt ur inflationssynpunkt. Guldpriset fortsätter däremot att stiga men då ska också hänsyn tas till att den amerikanska dollarn fortsätter att tappa.
Måndag
Riksbanken publicerar penningpolitiskt protokoll. Banken valde att låta räntan ligga still och nu får vi lite mer kött på benen kring hur resonemangen gick. Dessutom kanske en diskussion kring vilka förutsättningar som gäller för att det ska komma en räntesänkning. Mycket på räntemarknaden har dock förändrats sedan Riksbankens senaste räntebesked.
Tisdag
Den australiensiska centralbanken lämnar räntebesked och väntas låta räntan ligga still. Intressant svenskt inköpschefsindex för tjänstesektorn. Inte minst efter att industriindexet visade på en överraskande stor uppgång i novembermätningen. Industriindexet steg från 46,2 till 49,0. Antalet lediga platser i USA visar tydliga tecken på att gå ner men det sker från en mycket hög nivå. En fortsatt nedgång lär ändå tas emot med viss lättnad på marknaden eftersom det ökar sannolikheten för kommande räntesänkningar.
Onsdag
Försäljningen inom detaljhandeln i EMU-området väntas ha stigit något i oktober. Mycket intresse lär riktas mot det penningpolitiska besked som Bank of Canada levererar. Ska bänken bli den första som mer tydligt aviserar kommande räntesänkningar? ADP-mätning över antalet sysselsatta i privat sektor i USA lär också röna viss uppmärksamhet som en indikation på var fredagens officiella sysselsättningssiffror kan tänkas hamna. Det kan dock skilja rätt rejält mellan de två undersökningarna.
Torsdag
Utrikeshandelssiffror från Kina. Export- och importsiffrorna har successivt förbättrats även om det är långt kvar till fornstora dagar. Hyggliga siffror lär ändå spä på förväntningarna om att den globala ekonomin ska klara en mjuklandning. Veckosiffrorna över nyanmälda och kvarstående arbetssökande i USA blir den sista pusselbiten inför fredagens siffror.
Fredag
Intressant BNP-indikator från Sverige. Har tillväxten fortsatt att sjunka i oktober riskerar även årets sista kvartal uppvisa en sjunkande BNP. Marknadens fokus är dock i högsta grad riktat mot de amerikanska arbetsmarknadssiffrorna. Ett högt utfall för sysselsättning och löner skulle kunna få de snabbt stigande förväntningarna på kommande räntesänkningar att dämpas. I så fall kan det bli ett litet bakslag på börsen.