Medan Europabörserna lyste röda i början av veckan, rörde sig de breda amerikanska index uppåt – tack vare en rotation från teknikaktier till mer traditionella sektorer som energi, material och hälsa.
Det skriver SEB:s makroekonom och USA-expert Elisabet Kopelman i en färsk makroanalys där även Asien uppmärksammas.
Kina och Hongkong steg efter nya besked om tullar
Tokyobörsen backade under måndagen efter ett besked om att landets centralbank ska diskutera en räntehöjning, medan både Kina och Hongkong rörde sig uppåt.
Börserna tros ha stigit på uppgifter om att Donald Trumps utlovade tullnivåer kan införas gradvis, vilket enligt nyhetsbyrån Bloomberg diskuteras inom den blivande presidentens stab.
En sådan tillämpning skulle innebära att USA:s importtullar på varor höjs med omkring 2 till 5% per månad. Det skulle ge Trump större svängrum att använda tullar som förhandlingstaktik i handelspolitiken och samtidigt, enligt nyhetsbyrån, begränsa eventuella prishöjningar.
Vidare konstaterar SEB att marknaden kommer att fortsätta fokusera på Trump och vilka åtgärder han kommer att ta efter sin installation som president på måndag nästa vecka.
En Kina-hök bland Trumps nya administration
Fram till dess kan det dock vara bra att hålla ett vakande öga på senatens förhör av Trumps nya administration som inleds redan idag, tisdag, och pågår fram till veckans slut.
En av de mer kontroversiella som pekas ut av SEB:s makroekonom är Pete Hegseth. Han är Trumps kandidat till rollen som försvarsminister och har tidigare anklagats för både fylleri och sexuella övergrepp men också för att ha en bristande kompetens i att leda stora organisationer. Han förhörs under tisdagen.
På onsdagen är det dags för Trumps kandidat till utrikesminister, Marco Rubio. Han är i nuläget senator i Florida och var även en av kandidaterna till posten som Trumps vicepresident-kandidat. Rubio har smeknamnet "Kina-höken" och förespråkar hårda tag mot landet.
De flesta i administrationen väntas få klartecken från åtminstone den republikanska majoriteten, men SEB skriver att förhören ändå kan ge nya ledtrådar om kommande förändringar i politiken.
Håll koll på USA:s konsumentprisindex
Storbanken råder också att hålla koll på USA:s konsumentprisindex (KPI) som publiceras imorgon, onsdag. Den väntas visa en återgång till en mer normal månatlig takt med ett kärn-KPI på 0,2% efter fyra månader på 0,3%.
SEB skriver att den kan komma att revidera sin prognos gällande den amerikanska centralbanken Feds räntesänkningar, som i nuläget ligger på fyra sänkningar för i år. Detta på grund av att Fed redan börjat beakta Trumps politik i sina prognoser, vilket SEB tror kan leda till att en eller två räntesänkningar skjuts upp till nästa år.