BofA: Kina bakom investeraroptimism

Fondkommentar Den senaste månadens investerarenkät tar ytterligare ett litet steg i rätt riktning och är mindre dyster än föregående månadsenkäter. Recessionsrisken har sjunkit till den lägsta på ett halvår.

Pessimismen och riskviljan är fortsatt låg men högre än under det fjärde kvartalet. Investerarnas kassor fortsatte att minska under månaden. Det visar Bank of America Securities senaste förvaltarenkät, som omfattar hundratals globala storinvesterare och genomfördes den 6 till 12 januari.

Investerarnas kassor sjönk till 5,3 procent från 5,9 procent. Det var den snabbaste minskningen sedan juni 2020. Det historiska snittet ligger på 4,9 procent.

Synen på den globala tillväxten är högre än förra månaden och den högsta på ett år. Samtidigt sjönk synen på risken för recession i den globala ekonomin sjönk betydligt under månaden.

Det är optimismen kring Kina och dess återöppnande som är på den högsta på 16 år, som skapar positivt momentum kring den globala tillväxten. Hela 91 procent av de tillfrågade tror att Kina öppnar upp helt från covidrestriktionerna under 2023.

Flera indikatorer i enkäten är på nivåer vi senaste såg precis efter covidutbrottet 2020. En sådan är att investerarna tycker nu att centralbankerna är alldeles för restriktiva i sin räntepolicy och det är dags att bromsa räntehöjningarna. Senast investerarna tyckte det var i mars 2020.

Fortfarande tror en klar majoritet av investerarna att inflationen är lägre om 12 månader. Den synen gör att förväntningarna på lägre korta räntor fortsatte att öka under månaden och uppvisar den högsta siffran på över ett år. Samtidigt tror hälften av de tillfrågade att Fed:s räntehöjningar slutar när Fed Funds nått 5,0 procent, 20 procent tror att räntetoppen nås på 5,25 procent eller mer.

Den amerikanska 10-årsräntan spås av en majoritet av investerarna landa på 3,58 procent om ett år, nu handlas den på 3,75 procent. När det gäller börsutvecklingen är de mer pessimistiska. De flesta tror på oförändrad börsutveckling för S&P 500 index under 2023.

Andelen investerare som tar lägre risk än vanligt är fortfarande stor och riskaptiten är historiskt låg. Investerarna fortsätter att undervikta aktier och överviktar obligationer.

Investerarnas aktieexponering mot USA-bolag kollapsade mer eller mindre under månaden. 39 procent säger att de underviktar USA-aktier, vilket är den högsta nivån sedan oktober 2005.

De tidigare så hårt drabbade europeiska aktierna, som nådde en rekordlåg exponering under september, har nu hamnat i hetluften. Under månaden var synen och förändringen påtaglig, investerarna har gått från en undervikt på 10 procent till övervikt på 4 procent.

Paris- och Frankfurtbörsen anses vara de attraktivaste börserna att investera på i Europa. I botten hittar vi Milanobörsen. Intressant att notera är att Zürichbörsens intresse svalnat betydligt från en klar övervikt till undervikt.

Även aktieexponeringen mot tillväxtmarknaderna ökade ovanligt mycket under månaden. Övervikten för tillväxtmarknaderna är den högsta sedan januari 2021.

Den senaste månaden har investerarna roterat från hälsovårdsbolag, teknikaktier och USA-aktier till allmännyttiga bolag, industrisektor samt Eurozonen och tillväxtmarknadsaktier.

Lyfter vi blicken och ser på investerarnas positioner relativt 10-årssnittet, indikerar det en tydlig övervikt av obligationer, defensiva sektorer som allmännyttiga bolag och dagligvaror. Störst undervikt har investerarna generellt i aktier, USA-aktier, teknikaktier och US dollar.

Investerarna har en fortsatt historiskt hög undervikt i teknikaktier. Samtidigt är exponeringen mot hälsovårdssektorn på ovanligt hög nivå.

risksidan är det största hotet mot en fortsatt börsuppgång en fortsatt hög inflation. Det är för sjundemånaden i rad som den placerar sig där och investerarna är rädd för att inflationen ska bita sig fast på ovanligt höga och svårhanterliga nivåer.

andra plats hittar vi risken för en global recession, följt av centralbankernas hökaktiga syn på räntehöjningar.

Först på en fjärdeplats kommer geopolitisk risk. Både Rysslands invasion av Ukraina och Kinas anspråk på Taiwan dominerar här som oroshärdar.

Den populäraste handelstrenden eller ”Crowded Trade”, är för sjunde månaden i rad är US-dollar. Efter fjolåret starka uppgång mot nästan alla valutor, tycker nu rekordmånga investerare att dollarn är övervärderad.

Två tredjedelar av de tillfrågande tycker att dollarn är övervärderad samtidigt som euron anses undervärderad tillsammans med det brittiska pundet.

Att äga populära hållbara investeringar anses ha den näst högsta risken. Ny trea på listan är att många förvaltare är det nyvaknade intresset för kinesiska aktier som ses som en risk när sentimentet vänder.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -