Med halvledarbrist, kostnadsinflation och fraktutmaningar som bakgrundsmusik har nu en stor del av börsbjässarna sjungit ut och berättat hur deras fjärde kvartal såg ut. Bland de svenska bolag som hade rapporterat fram till och med igår har det överlag varit positiva överraskningar, om än inte översvallande.
Av de knappt 40 bolag som Infront sammanställer försäljnings- och vinstprognoser på och som har rapporterat har knappt två tredjedelar, 63 procent, slagit analytikernas vinstförväntningar. Spridningen är som vanligt stor med rejäla plumpar som Nobia och Byggmax, vars vinster hamnade 23 respektive 28 procent under snittprognosen, medan Intrum och Ericsson har skrällt genom att visa vinster som var 26 respektive 22 procent över förväntan.
Den genomsnittliga avvikelsen mot vinstprognoserna ligger så här långt på plus 3,5 procent. Även företagens försäljningssiffror för kvartalet har dragit åt det positiva hållet med ett genomsnittlig prognosöverträffande på 2,4 procent och en andel positiva överraskningar på 58 procent.
Börsmottagandet går ofta, men långt ifrån alltid, hand i hand med hur bolagen presterar i förhållande till analytikernas förväntningar. I tabellen nedan har vi rangordnat rapportbolagen efter kursreaktionen på rapportdagen och även gjort en jämförelse där vi justerat för indexutvecklingen under den dagen då respektive bolag släppte sina siffror.
Intressant att notera är att bolag kopplade till hemmet dyker upp både i toppen och botten det här kvartalet.
Bygghemma Group, BHG, som hade ett tungt 2021 studsade upp rejält på sin kvartalsrapport där både försäljning och vinst slog förhandstipsen med marginal. Bra vinsttillväxt i bolagets Heminredningssegment och framgångsrika kampanjer under Black Week i höstas bidrog positivt.
Det så kallade Do-It-Yourself-segmentet hos BHG hade det dock tuffare och den trenden går att utläsa även i det hårda mottagandet av rapporterna från kökstillverkaren Nobia och byggvarukedjan Byggmax. Medan BHG lyfte 17 procent på sin rapport tappade Nobia 10 procent och Byggmax 6 procent.
Hemnet är en annan rapport som tagits emot bryskt. Här handlar det inte om en vinst som bommade förväntningarna utan mer om att minsta oro kring tillväxtens uthållighet straffas stenhårt just nu i bolag som har en utmanande hög värdering.
Ett annat tema som går igen i kursreaktionen hos flera bolag är oron för att kostnadsinflation ska fortsätta tära på marginalerna. Att Electrolux vinst för fjärde kvartalet blev högre än väntat stod sig exempelvis slätt mot utsikterna för att första kvartalet i år blir tungt vad gäller kostnadsbilden. Marginaler i underkant av prognoserna, drivet av kostnadstryck, syntes även hos Volvo, Atlas Copco och ännu mer hos Essity vilket straffades på rapportdagen.
Ett tema som däremot har lyst med sin frånvaro, glädjande nog, är utsiktskommentarer som varnar för sämre tider. Bortsett från fordonsindustrin där leveransmöjligheterna hämmas av komponentbrist snarare än fallande beställningar från slutkunderna så vittnar nästan alla bolag om en fortsatt bred och stark efterfrågan.
Vinnarna i den miljön blir de som kan höja priserna i takt med kostnadsökningarna, medan de företag som har långa ledtider mellan order och leverans eller som har ett för svagt produkterbjudande kommer att hamna i kläm de närmaste kvartalen.