En ständig dragkamp mellan girighet och rädsla ligger i aktiemarknadens DNA och efter en avslutning på 2021 som präglades av girighet har 2022 mestadels gått i rädslans tecken. Tre av de vanligaste sätten att mäta det samlade börshumöret är VIX, SKEW samt Fear&Greed och i höstas gick Placera igenom hur dessa indikatorer är uppbyggda. Läs artikeln här.
Då, i början av september, låg både Fear&Greed och VIX på neutral mark medan SKEW drog mot högriskområdet. Den följande månaden blev skakig på börsen med en nedgång på 9 procent i Stockholm så den gången var det SKEW som visade vägen.
Vad säger då risktermometrarna om börshumöret just nu?
Fear&Greed
Fear&Greed Index som sammanställs av CNN Money består av sju olika delkomponenter: Kursmomentum, Kursstyrka, Kursbredd, Put/call-ratio, Efterfrågan på skräpobligationer, Volatilitet samt Efterfrågan på trygga placeringar.
Nålen som visar känsloläget går från 0 till 100 där 0 indikerar extrem rädsla och 100 extrem girighet och för närvarande står indexet på 37. Det indikerar rädsla, men långt ifrån extrema nivåer.
Att indexet inte står ännu lägre när vi befinner oss i en av de snabbaste börsnedgångarna på länge kan förklaras av att delkomponenterna i indexet spretar vilt. Medan volatilitet, kursstyrka, kursmomentum och efterfrågan på trygga placeringar skriker extrem rädsla, så indikerar put/call-ratio samt skräpobligationerna istället extrem girighet. Den sista komponenten, kursbredden, är neutral.
En samlad tolkning är att investerarkollektivet visserligen har nerverna utanpå kroppen och befarar att ränte- och inflationsoron kan fortsätta straffa börsen, men att den totala kapitulationen inte är nära. Lockelsen med att vara med på tåget om det vänder upp snabbt finns alltjämt kvar där ute.
VIX (CBOE Volatility Index)
Volatiliteten är som nämndes ovan en av de delkomponenter i Fear&Gread Index som just nu indikerar extrem rädsla. VIX, eller skräckindexet som det populärt kallas, visar optionsinvesterarnas förväntan på svängningarna på den amerikanska aktiemarknaden under de kommande 30 dagarna. Ju högre siffra desto mer väntas börsen skaka nästkommande månad.
För närvarande ligger VIX kring 29, efter att ha varit uppe och nafsat på 39 under måndagens börsoro.
En mer normal nivå är att VIX pendlar strax under 20, men tillfälliga besök över 30 är inte ovanliga utan det tillhör snarare regeln när börsen skakar till. Riktiga paniknoteringar där 80-strecket passeras har bara noterats vid två tillfällen, i mitten av mars 2020 när pandemin eskalerade samt hösten 2008 när Lehman Brothers fick kasta in handduken.
Nuvarande nivå pekar med andra ord på högre riskmedvetenhet och en oro för fortsatt stora svängningar den kommande månaden. Men paniken är inte nära och skulle börsen lugna ned sig kommer inte veckans VIX-noteringar att göra något större väsen av sig i det historiska diagrammet.
SKEW
Till sist SKEW, som alltså visade vägen för höstens börssättning. Indexet är besläktat med VIX och baseras på optionspriserna för S&P500 med fokus på optioner vars lösenkurs ligger långt ifrån aktuell kursnivå (out-of-the-money). Poängen med att basera indexet på optioner som är out-of-the-money är att försöka fånga hur placerarna ser på risken för extrema händelser som kan sänka börsen, så kallade svansrisker eller svarta svanar.
SKEW är konstruerat för att ligga mellan 100 och 150 i en normal marknad, där höga värden indikerar förhöjd risk, och ligger nu på 134. Det kan jämföras med en nivå kring 160 inför börsnedgången i höstas.
Att döma av SKEW-nivån just nu drar risken därmed åt det högre hållet medan någon oro för en kollaps inte syns. Med det sagt så har SKEW inte varit någon perfekt guide inför stora urblåsningar historiskt sett.
Sammanfattningsvis så pekar alla tre indikatorerna på en tydlig nervositet i aktiemarknaden och på högre risknivåer än vanligt, men inte på att rädslan på allvar har kopplat greppet om placerarna. Det är först när indikatorerna når extremnivåer som de tenderar att fungera bäst som vägvisare för börsen och då som en signal om att pessimismen eller optimismen har gått för långt.