Förvaltarna som undviker börsvd:ar

Fonder Placera har träffat Carl Bernadotte och Alexander Jansson, två av förvaltarna bakom fonden CB European Quality Fund. De berättar om hur de ser på risk, hur de hittar vinnaraktier och varför de aldrig träffar bolagsledningar.

Carl Bernadotte grundade fondbolaget CB Fonder som bär initialerna från hans namn 1994. 1995 startades fonden CB European Quality Fund med fokus på bolag med långsiktig tillväxt och lägre risk än marknaden. Sedan 2011 förvaltar Carl Bernadotte fonden tillsammans med Marcus Grimfors och Alexander Jansson. Ett team som tar gemensamma investeringsbeslut till fonden.

Carl Bernadotte, Marcus Grimfors och Alexander Jansson

Vad är det för typ av Europafond ni förvaltar?

”CB European Quality Fund är en aktivt förvaltad Europafond med ett tydligt etiskt och hållbart ramverk som fokuserar på europeiska kvalitetsbolag med goda tillväxtutsikter. Vi letar bolag som har lägre risk än marknaden, som går upp som marknaden i uppgång men går ner mindre när marknaden sjunker. Över tid skapar det ett mervärde mot index. Fonden har konsekvent klarat sig bra i nedgångsperioder. Vi investerar gärna länge i bolagen och har en låg omsättningshastighet bland fondens innehav. Vi vågar avvika mycket från aktieindex i fonden, det gör vi genom att ha en koncentrerad fond med drygt 30 innehav. Det gör att vi får en Europafond med en hög och konkurrenskraftig riskjusterad avkastning med lägre risknivå än marknaden”, säger Carl Bernadotte.

Hur letar ni bolag och hur fungerar investeringsprocessen?

”Vi föredrar bolag med en långsiktigt tillväxt som gärna har medvind av en strukturell tillväxt. Tillväxten drivs av en eller flera tillväxtfaktorer. Vi tycker att strukturell tillväxt är mer värdeskapande än cyklisk tillväxt och mindre beroende av konjunkturcykeln. Vi gillar tillväxtbolag, men inte de bolagen med den mest extrema tillväxten. Vi håller våra innehav väldigt länge, det ser man inte minst på våra tio största innehav, där vi ägt har flera av bolagen mellan 5 och 10 år”, säger Alexander Jansson.

”Bolagen ska ha en testad affärsmodell och en stabil och ökande vinstutveckling. Vi väljer bort att investera i förhoppningsbolag och bolag där priset sätts av en extern faktor som råvarubolag. Det ska gärna finnas flera aktörer i branschen och vi föredrar bolag som är marknadsledare inom en nischad marknad. Bolagen ska gärna ha tekniskt ledarskap, skalfördelar och en bra balansräkning. Vi sätter stor vikt på ledningens kompetens med bevisad track-record. Men vi träffar aldrig bolagen. För det är lätt att bli påverkad och förblindad av ledningen och köpa allt de säger. Det har vi råkat ut för vid några tillfällen. När ledningen har en fin prowerpoint-presentation och målar upp en ljus framtid kan det ändå komma en vinstvarning strax efteråt”, säger Carl Bernadotte.

Carl Bernadotte

Hur tänker ni kring fondens kassa?

”Vi är aktiva med kassan, normalt varierar den mellan 3 och 5 procent. Vi har från tid till annan haft en stor kassa på runt 15 procent, senast var i februari 2020. Vi började sälja av aktier i början av februari när vi blev oroliga för coronaviruset och efter några veckors försäljning hade vi en stor kassa. Vi behöll den höga nivån på kassan under några veckor före vi började handla aktier igen under första halvan av mars. Det bidrog till att fonden gick ner mindre i nedgången än marknaden och att fonden gick bättre än index”, säger Alexander Jansson.

Hur tänker ni kring vikterna i fondens innehav?

”De största bolagen i fonden väger runt 5 procent vardera och de minsta innehaven runt 1 procent. Under perioder kan bolagen väga mindre, det är när de är på väg in- eller ut ur fonden. Idag utgör de tio största innehaven i fonden runt 45 procent av fondens värde”, säger Alexander Jansson.

Investerar ni i hela Europa?

”Vi investerar endast i Västeuropa, men ingenting i medelhavsländerna förutom Frankrike. Det finns historiska skäl att vi inte investerar där. Det gick det inte att lita på bokföringen tidigare och länderna hade svaga valutor, vi föredrog länder med starka valutor. Idag är Storbritannien och Schweiz är de två största länderna som fonden investerar i. Sverige kommer på tredjeplats, följt av Tyskland och Nederländerna”, säger Carl Bernadotte.

Vilka bolag är fondens största innehav?

”Ashtead Group från Storbritannien är fondens största innehav. Bolaget är marknadsledare inom maskinuthyrning och ger oss flera intressanta trender. De är verksamma i Storbritannien samt har en stor amerikansk exponering och där gynnas de av ett starkt bostadsbyggande. En annan stark trend är att byggbolagen vill hyra och inte äga sina anläggningsmaskiner längre. Ashtead Group är ett moget bolag med en diversifierad intäktsmix med bra och stabil strukturelltillväxt”, säger Alexander Jansson.

Alexander Jansson

”Danska transport- och logistikbolaget DSV är verksamma på en fragmenterad marknad och genom förvärv konsoliderar de marknaden. De har bra processer att köpa bolag och få in det snabbt i DSV:s struktur. De har genomfört ett bra förvärv av det schweiziska transportbolaget Panalpina som stärker marknadsandelen inom luft- och sjöfrakt. Bolaget gynnas av en ökad e-handelstrend och inte minst dagens fraktkaos. DSV är marknadsledare på en bra marknad och skapar ett stort aktieägarvärde”, säger Carl Bernadotte.

 

Fondens 10 största innehav
Bolag Sektor vikt i fonden
Ashtead  Industri 6,1%
Spirax Sarco Industri 5,2%
DSV Industri 5,0%
Partners Group Finans 4,9%
ASML Holding IT 4,7%
Sika Material 4,5%
Lonza Hälsovård 3,9%
Prudential Finans 3,9%
Investor Finans 3,8%
Sampo Finans 3,8%
Källa: CB Fonder   46%

 

Vilket är fondens senaste inköp?

”Det senaste vi köpt in till fonden, i somras, är svenska kyl- och klimatspecialisten Beijer Ref, det är ett tydligt tillväxtbolag som vi tror har bra möjligheter att fortsätta skapa aktieägarvärde. Samtidigt ökade vi i tyska Hellofresh som levererar matkassar med recept till hushåll och som tillhör en mindre del av portföljen med mer extrem tillväxt. Det jag som kund gillar med bolaget är att jag får enkla recept på rätter jag sannolikt aldrig skulle välja själv. Du lagar en trevlig och hälsosam måltid på 30 minuter. Hellofresh är en snabbväxare som är med och stöper om en hel bransch.”, säger Alexander Jansson.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -