Börsveckans guide inför sommarbörsen

Börsveckan Många loggar ut under sommaren medan andra finner goda möjligheter att fiska upp intressanta aktier till rabatter när handeln och likviditeten minskar drastiskt under sommarmånaderna. Se till att vara förberedd.

”Sell in May and go away, come back on St. Leger's Day”, ”köp till sillen och sälj till kräftorna”, ”köp vid snö, sälj I tö”. Ja, ordspråken med vägledning om sommarbörsen är som bekant många och antyder att sommarbörsen är något man som investerare ska undvika. Historiken skvallrar också om att perioden juni-september är den svagaste på börsen om vi ser till de senaste 40 åren även om juli är en stark månad. Det må vara, men för stockpickers som oss på Börsveckan ser vi snarare goda möjligheter att utnyttja den låga likviditeten på sommarbörsen.

Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 27 den 29 juni.

Läs mer om Börsveckan.

Under sommarmånaderna tenderar likviditeten att falla rejält. I synnerhet gäller detta bland småbolagen med följden att kursrörelserna kan bli riktigt stora trots avsaknad av nyheter. För att slippa sitta klistrad vid skärmen under sommaren och ändå kunna ta tillvara på de fina köplägen som uppstår är det därför bra att förbereda sig. Jag sätter därför upp en bevakningslista med intressanta bolag som jag antingen redan äger aktier i eller ämna köpa in mig i. Personligen använder jag funktionen ”kurslarm” som flera mäklare erbjuder som gratistjänst. Då får jag notiser till mobilen om kursen i mina valda aktier faller under en viss nivå. På det sättet kan jag snabbt logga in och se om kurstappet är motiverat på grund av någon ny information, eller om det bara sker för att någon vill sälja aktier trots att det finns få köpare. Ett exempel är Skistar som ofta handlas ned under sommarmånaderna. Där har vi ett köpråd från BV 16-20 till kursen 85 kr. Kursen har nu gått upp en tia och här sätter jag ett kurslarm för att vara redo att köpa om aktien faller tillbaka till nivån som gällde vid analystillfället.

  

Kursgraf för Skistar, ett års sikt.

Det är också bra att ha koll på viktiga makrohändelser som kan sätta sin prägel på sommarbörsen. Läs Pekka Kääntäs krönika på sidan 3 där han tar upp sommarens viktiga makrodatum som tillsammans med den låga likviditeten kan ge stora kursrörelser i många bolag. Var förberedd och rationell genom att redan ha gjort hemläxan och agera om det uppstår omotiverade rörelser. Allt brukar som bekant dras med ner på negativa makronyheter trots att många bolag inte påverkas, eller rentav gynnas av exempelvis nya tullar, räntebesked eller en förnyad coronaoro.           

Förutom makro så blir förstås Q2-rapporterna i mitten av juli något alldeles speciellt i år och hur de mottas blir högintressant att följa. De första rapporterna för varje sektor blir klart intressanta då dessa också sannolikt kommer påverkan de andra bolagen i samma bransch.

Några intressanta datum och rapporter att ha koll på är bland annat följande:

1/7: Dustin. Blir intressant att se hur datatillbehöråterförsäljaren på nätet presterar. Trenden är stark där allt fler söker sig till nätet för att handla, och Dustin har haft bra momentum ett tag. Att allt fler jobbar hemma torde skapa en god efterfrågan på datatillbehör och annat på företagssidan.

3/7: Fastpartner är det första svenska fastighetsbolaget att rapportera och det hedrar dem att detta sker endast några dagar efter att man stänger böckerna för Q2-perioden. En stor Stockholmsexponering inom kontor blir intressant genomskåda. Blir det nedvärderingar av beståndet och hur illa blir det på nettouthyrningsfronten? Vad säger vd Sven-Olof Johansson, en gammal räv i sammanhanget, om fastighetsbranschens välmående? Samma dag kommer också Diös, med en del detaljhandel i beståndet som har det tufft. Den 6 juli kommer därtill Fabege och Wihlborgs men mest intressant blir kanske Atrium Ljungberg den 7 juli med tanke på att en stor del av deras bestånd ligger inom handelsfastigheter som är hårt drabbade i krisen.

9/7: Bostadsutvecklaren Besqab rapporterar, med verksamhet i Uppsala och Stockholm. En värdemätare för bostadsmarknaden. Stora JM, men tung stockholmsexponering, kommer med sin Q2:a den 14 juli. Också det en viktig indikator på hur Stockholms bostadsmarknad mår.

16/7: Den stora värdemätaren inom verkstad, Atlas Copco, kommer med rapport. En konjunkturbarometer och här väntas Q2-siffrorna bli riktigt svaga förstås, men än viktigare är att läsa kring utsikterna som ledningen förmedlar samt orderläget.

15/7:  Först ut av spelbolagen att bekänna färg är Netent. Här blir det högintressant att höra vad de säger om utvecklingen på den amerikanska marknaden, men också den svenska marknaden efter att den striktare regleringen införts från den 2:a juli. Dessutom får vi en första inblick i hur kasinospelen står sig efter att sportspel återigen konkurrerar om spelarnas plånböcker. Första operatör att rapportera är Betsson den 18:e juli men även Kindred och Kambi den 24:e juli blir intressanta att följa.     

17/7: Bravidas Q2:a blir också intressant då det framförallt är en värdemätare på hur den inhemska byggbranschen mår. Samma dag kommer bland annat Investor som erbjuder en bred palett av bolagsspaningar, både inom cykliska såväl som inom defensiva sektorer. Här brukar bolaget också ge stort utrymme för vd:n att uttala sig om både börs men även ekonomin i stort.

Ja, listan kan göras lång och för den som inte kan slita sig loss från skärmen så finns en uppsjö rapporter att konsumera under juli. I augusti kommer typiskt sett de mindre bolagen med rapporter och här torde slagen vara som störst också.

Vi önskar er en trevlig sommar alldeles oavsett hur den spenderas, och lycka till med investeringarna!

Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -