När Amazons börsvärde nådde 1 000 miljarder dollar under hösten gjorde det som det andra bolaget någonsin efter teknikjätten Apple.
Det är en imponerande prestation för ett bolag som grundades så sent som 1994 av entreprenören och visionären Jeff Bezos.
Aktien noterades i maj 1997 på den amerikanska Nasdaq-börsen.
Amazon är bara ett av många exempel på amerikanska tillväxtbolag som snabbt vuxit från ett litet bolag till en börsjätte. Vi hittar även bolag som media-streamingbolaget Netflix som startade 1997 och har gjort en liknande resa – listan kan göras lång.
Vi hittar många av de ”nya” storbolagen inom en uppsjö av sektorer. Många har gemensamt att de har nya affärsmodeller och oftast med digitaliseringens hjälp varit med och förändrat och stöpt om hela branscher. Och det finns många nystartade amerikanska bolag som har ambitionen att bli riktigt stora på sikt.
Placera tror att det kan vara bra att ta rygg på en bra aktivt förvaltad fond för att hitta framtida vinnare bland amerikanska medelstora bolag. Särskilt då analytikertäckning av medelstora bolagen från banker är förhållandevis låg. Det talar för att förvaltare som gör bra egen aktieanalys och vågar avvika från index, har stora möjligheter att hitta guldkorn och leverera en bra överavkastning.
Spetsfonden UBS EF Mid Caps USA förvaltas av Peter Bye som har Albert Tsuei och Grant Bughman till sin hjälp. De har förvaltat fonden sedan 2016 och teamet har lång tidigare erfarenhet av just förvaltning av amerikanska bolag. Peter Bye förvaltar även UBS EF USA Large Cap Growth Fund. Båda fonderna har samma fokus på tillväxtbolag. UBS EF Mid Caps USA investerar i huvudsak i bolag som har ett marknadsvärde på mindre än 10 miljarder dollar.
Peter Bye
Investeringsprocessen bygger på att förvaltarna letar efter tillväxtbolag med starka marknadspositioner och bra långsiktiga framtidsutsikter för strukturell tillväxt. Teamet förlitar sig mycket på egen fundamental aktieanalys för fondens investeringar. Man letar efter kvalitetsbolag med en bra och tydlig organisk tillväxt.
Bolagens lönsamhet ska vara hög i kombination med en stark och beprövad affärsmodell. Bolagen ska gärna vara marknadsledare, vilket gör att de kan vara prisledande och sätta priset för att öka marginaler. Det är viktigt att bolaget har en uthållig affärsmodell och verkar på en marknad med höga inträdes barriärer för konkurrenter. Man sätter stor vikt på bolagsledningen kunskaper.
Tillväxtbolagen dels upp efter tre olika tillväxtteman; cyklisk tillväxt, klassisk tillväxt och uthålliga så kallad elittillväxtbolag. Cykliska tillväxtbolag investerar de i när det uppstår felprissättningar. För klassiska tillväxtbolag skapas det investeringstillfällen vid stora marknadssvängningar, precis som skedde under fjolårets fjärde kvartal när marknaden handlade ner teknik- och tillväxtbolag. Uthållig elittillväxt är bolag som växer oerhört snabbt och där marknaden från tid till annan underskattar tillväxtpotentialen.
Utifrån de olika tillväxttemana sätter man ihop en diversifierad fondportfölj på mellan 35 till 50 bolag. Idag finns det 39 innehav i fonden. Långsiktigheten i investeringarna är tydlig. Av fondens tio största innehav har sex av dem varit med i fonden mer än 2 år.
De tio största innehaven väger totalt 29 procent av fondens värde. De två största innehaven är teknikunderleverantören till flygindustrin, Heico Corp på 3,9 procent och molntjänstbolaget Service Now som väger runt 3,7 procent. Inget innehav väger mer än 3,9 procent vilket ger fonden en bra riskspridning. Fonden två största innehav står också för det största avkastningsbidraget i år. Heico har stigit drygt 60 procent sedan årsskiftet, vilket är ungefär tio procentenheter mer än vad Service Now-aktien orkat med.
Totalt 57 procent av fondens innehav är stora bolag, och medelstora bolag utgör 43 procent. Fondens största sektorbet är teknikbolag på 42 procent, vilket är en tydlig övervikt mot snittet i fondkategorin som är på drygt 18 procent. Näst största sektor är konsumentbolag på 19 procent, vilket också är en övervikt. Går man ett steg vidare och ser på undersektorer så väger snabbväxande mjukvarubolag tyngst med 15 procent.
Fonden har haft en bra avkastning på hela 85 procent mätt i kronor de senaste tre åren vilket gör den till klassledare. Avkastning för kategorisnittet är 50 procent. Även i år har fonden lyckats klart bäst i klassen med en uppgång på 39 procent. Avkastningen har kommit till en risk som är marginellt högre än kategorisnittet, vilket gör det till en riktigt bra prestation.
Fonden har fyra stjärnor hos Morningstar och förvaltar idag drygt 1,5 miljarder kronor. Placera rekommenderar köp på UBS EF Mid Caps USA och tror att fonden över tid kommer att fortsätta leverera en hög riskjusterad avkastning. Och ser spetsfonden UBS EF Mid Caps USA som en krydda i en fondportfölj. Fonden fungerar utmärkt som komplement till en amerikansk indexfond. Placera rekommenderar en lång sparhorisont på mellan tre till fem år.
Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.
Följ mig gärna på Twitter
Följ Placera på Facebook , LinkedIn, Twitter, YouTube och Soundcloud
Värdepapper | Råd från Placera | Kurs vid publicering | Sedan publicering |
---|---|---|---|
UBS (Lux) EF Mid Caps USA (USD) P | Köp | 20 685,68 | - |