I artikelserien Placeras köpvärda aktier, som är en del av Placeras strategidokument, delar jag mina tankar om börsen och några lite extra intressanta aktieplaceringar. Pekka Kääntä ger sin syn på det globala makroläget och väljer sen hur stor exponering mot aktiemarknaden som är lämplig. Pär Ståhl väljer ut tio köpvärda fonder med hela världen som investeringsbas.
Första kvartalet
Mitt börsår 2018 inleddes med en svag optimism. Jag trodde på verkstadsbolagen som redan gått starkt och blivit dyrare under hösten. Mycket berodde det på den oväntat starka ekonomiska tillväxten i USA.
Det blev dock aldrig någon ytterligare multipelexpansion i verkstadssektorn. Istället ersattes mitt hopp med en känsla av oro för Stockholmsbörsens haltande utveckling redan inför februari.
Dollarn föll tillbaka mot kronan och kostade vid månadsskiftet januari/februari återigen kring 8 kronor. Det skulle inte skulle gynna de valutakänsliga exportbolagen om situationen bestod.
Investerarna föredrog amerikanska tech-jättar och ratade vårt tråkigt sammansatta svenska börsindex, tungt lastat med bank och verkstad som inte ville lyfta. Det fanns en risk att det vi såg då var toppen på konjunkturen.
Rådet inför februari blev att vara mera selektiv i aktievalen och avstå bredda svenska indexinvesteringar.
De amerikanska teknik-bolagen var främsta draglok på amerikanska börserna. Deras storlek gjorde att kursrörelser i bolagssamlingar som FAANG fick stor påverkan till och med för globalt aktieindex.
Mitt främsta bekymmer i februari var att det fanns för stor fallhöjden i den amerikanska teknik-sektorn även inom den stigande trenden. FAANG-bolagen började helt enkelt likna en bubbla, vilket inte kändes bekvämt. De kunde smitta av sig på resten av marknaden om den sprack.
Från listan med köpvärda aktier ströks Scandic och Dometic inför februari. Det är två konjunkturkänsliga bolag.
Scandic hade skördat stora framgånger under hösten 2017, men efter vinterns kvartalsrapport fanns många varningstecken. Bland annat gällande överetablering på den viktiga Stockholmsmarknaden, vilket skulle bli ett problem om konjunkturen gav mer vika.
Hotellnäring är generellt mycket konjunkturberoende, inte minst i Scandic som har en hög andel affärsresenärer. Aktien hann dock falla kraftigt från toppen innan vi skrotade den från listan. Men som mest hade Scandic-aktien stigit mer än 50 procent under tiden på listan.
Istället valdes underleverantören Autoliv till listan inför februari. Autoliv valdes på grund av den stundande utdelningen av den aktiva säkerhetsdelen Veoneer. Jag gillade också Autoliv-aktien på grund av det starka orderläget i ”gamla” Autoliv. (Autoliv är världsledande på passiva säkerhetslösningar i bilar, som krockkuddar och säkerhetsbälten.)
Sen var det dags att ta klivet in i mars och välkomna våren. Min börsoro hade vuxit ytterligare, efter en volatil februarimånad.
Snabba kursfall bland de stora amerikanska teknikbolagen (FAANG) visade på riskerna, precis som vi tidigare befarat. Men en lika snabb återhämtning gjorde att fallen, och risken i sektorn, föll i glömska.
Andra kvartalet
Inför april löd rådet återigen att ytterligare skala ner exponeringen mot aktiemarknaden. Något stod inte rätt till när FAANG-bolagen (inkluderat några av världens största bolag sett till börsvärde) kunde skifta i pris med uppåt 10 procent per enskild handelsdag.
Ett redan då svagt Europa, som drogs med sämre konjunktursignaler, skulle inte klara ett större börsfall i USA, triggat av FAANG-bolagen. Andra såg istället ett köpläge och misstänkte att Europabörserna skulle ta igen glappet mot hetare USA.
För att skala av på den breda industri- och verkstadsexponering vi tidigare haft på listan ströks Industrivärden från urvalet. Ingen ny aktie valdes till, vilket innebar att för andra månaden i rad minskade antalet köpvärda aktier på listan.
April kom sen med en stark rapportperiod. De amerikanska teknikbolagen spände musklerna. Apples resultat per aktie steg med 30 procent.
Även på Stockholmsbörsen blev rapporterna en energiinjektion. På indexnivå bidrog H&M och Ericsson mycket till månadens goda humör. Volvo lämnade en rapport där orderingången på lastbilar steg med hela 29 procent. Men aktien ville inte riktigt lyfta.
Att konjunkturtoppen redan skulle vara nådd, vilket vi diskuterat i tidigare månader, var plötsligt mera tveksamt. Utfallet för våra aktieval till listan var vid tillfället mycket bra. Återigen väcktes ett litet hopp om en bättre svensk börs.
Men avsaknaden på nya triggers var ett stort problemet när förutsättningarna utvärderades inför publiceringen av Placeras köpvärda aktier i månadsskiftet april/maj.
Makrooro, handelskriget mellan USA och Kina samt stigande amerikanska marknadsräntor skavde. Till listan med köpvärda aktier valdes Oriflame och NCC. Det skulle visa sig bli två misstag i samma månad. NCC rättade vi till utan att vålla större skada.
När vi kommit fram till månadsskiftet maj/juni skulle makrosignalerna få allt mer plats i aktiehandlarnas beslut. Finansmannen George Soros var ute och varnade för en ny finanskris och Italien-oron sänkte börserna i Europa.
Till listan med köpvärda aktier valdes, trots oron i sektorn, verkstadsjätten Hexagon. Det var ett spel på internet of things, VR och självkörande bilar. Bolaget har kontaktytor mot många av fjolårets hetaste investeringsteman.
Tredje kvartalet
När det sedan återigen var dags att se över råden inför sommarmånaderna juli och augusti handlade det igen om att skala ner på risken.
Ännu en gång poängterades bubbeltendenserna inom FAANG, teknik-aktierna steg sen väldigt snabbt under sommaren. För snabbt för att vara hållbart en längre tid.
Anatomin hos en typisk bubbla diskuterades. Så långt för året var uppgången koncentrerade till ett fåtal bolag. I USA FAANG-bolagen. Och på svenska börsen Ericsson, Elekta, Sobi, Lundin Petroleum, Hexagon.
Smala uppgångar är ett tidigt tecken på att allt inte står rätt till. Placeras urval på lista med köpvärda aktier fortsatte dock att klara de generella börsmotgångarna relativt bra.
Inför september konstaterades att tjurmarknaden verkligen började bli till åren. I månadsskiftet augusti/september fyllde tjuren i USA 2 460 dagar. Förr eller senare skulle det komma en större sättning.
Men hela 80 procent av de amerikanska bolagen slog sen förväntningarna i andra kvartalet, vilket gjorde det svårt att inte vara lite positivt till aktiemarknaden.
Till Placeras köpvärda aktier valdes Saab. Det var tänkt att vara ett mer defensivt val i en sektor som gått väldigt bra global månaderna dess för innan.
Fjärde kvartalet
Inför november dök den amerikanska ränteoron upp som tema igen. Vid någon tidpunkt skulle räntor bli attraktiva i relation till börsen. Gissningen bland fondförvaltarna var att brytpunkten för det var en räntenivå strax över 3 procent, vilket var vad vi såg sent på hösten.
Amerikanska ränteoron till trots. På då rådande prognoser var låga värderingar i tillexempel Autoliv, Volvo, SKF, Sandvik något vi såg positiv på inför vintern. Priset på aktierna hade fallit mer än prognoserna. Lite var det antingen eller, prognoserna skulle ner eller aktierna upp.
En viktig förändring skedde sen på listan inför årets sista månad. Placeras lista med köpvärda aktier fick inför december innehålla även utländska aktier, inte bara svenska. Microsoft och Servicenow var två favoriter som hängt med sedan våren. Båda fick plats på listan.
När december stod för dörren trodde jag, och många med mig, att den tillfälliga överenskommelsen i handelskriget mellan Donald Trump och Xi Jinping kunde vara krut nog för en liten lättnad under årets sista månad. Även om mycket redan var inprisat.
Men stormarna på världens börser har istället, som bekant, eskalerat. December var sen den sämsta på tiotals år.
Aktievalen inför december var också defensiva. En överdriven svensk ränteoro gav mod nog att välja fastighetsbolaget Balder. Hög direktavkastning i godisbolaget Cloetta lockade också, samtidigt som bolaget operativt är på bättringsvägen efter samgåendet med Candy King.
Lärdomar och 2019
Vad som nu står för dörren när vi klivit in i 2019 är mycket osäkert. När QE-programen avslutas världen över har centralbankerna som stora nettoköpare av finansiella tillgångar försvunnit, vilket kan bli ett jätteproblem.
Hur mina tankar går just nu, vad Pekka tror om makrobilden, och vilka fonder som är bäst att äga enligt Per Ståhl går att läsa i vårt färska strategidokument för januari.
För att försöka sammanfatta 2018. På det hela taget var mina spådomar ändå hyggliga under året, om än optimismen inför december var för stor.
Som alltid är tajmningen svår på aktiemarknaden och ska man vara mer kritiskt så var jag lite för tidig med att vara negativ till FAANG, och (än så länge) för snabbt på igen att tala positivt om enstaka bolag inom svensk verkstad.
Men innan FAANG-bolagen toppade dröjde inte många månader. Ledaraktierna i USA toppade under 2018 och Europa dök lägre. Så på det stora hela hyfsat bra gissat.
Vad gäller det faktiska aktievalen till listan blandas bra val med en och annan klantighet. Mest grämer jag mig över Oriflame, som valdes till listan tätt på en kommande kvartalsrapport. Det är aldrig klokt att chansa så, speciellt inte i ett högriskbolag som Oriflame (aktien föll på rapporten).
Att uppdelningsidén i Autoliv och Veoneer inte avslutades som tänkt är en annan miss. Det var onödigt girigt. Veoneer hade stigit som mest 50 procent från uppdelningsdagen i juli. Men när börsen surnade mot hösten raderades den upparbetade vinsten snabbt.
Motgångarna i enskilda månader, framförallt att nedgångarna skulle bli så stora under december är inget som grämer mig nämnvärt. I alla fall inte när nedgången varit så bred.
Kom ihåg: Listan med köpvärda aktier är inspiration, absolut inte någon färdig portfölj. Valen baseras på tidigare publicerade analyser och aktierna kan från tidpunkten för ursprungsanalysen ha hunnit röra sig både upp och ned, innan vi gör valet till Placeras mest köpvärda aktier.
Som ni säkert vet graderas risknivån på aktietipsen i två kategorier, Bas-val med längre tidshorisont och mindre risk. Och Spets-val som är mer case-baserad i sin natur.