Asienförvaltaren som ratar Tencent

Placera i Asien Färre andel teknikbolag och ökade andel defensiva bolag med stabil balansräkning. Det tror Gunnar Påhlson är receptet för att skapa fortsatt bra avkastning i fonden Carnegie Asia.

Fjolårets vinnarsektorer i Asien var teknologibolag och internetbolag. De framstår nu som övervärderade och har backat i år. De bolag som klarar sig bättre i rådande klimat är mogna bolag utan tillväxt, med starka balansräkningar, stabilt kassaflöde och hög direktavkastning. Det berättar Carnegie Fonders asienförvaltare.

Gunnar Påhlson

”Jag är en aktiv förvaltare och har sedan i augusti minskat fondens exponering mot teknologisektorn till förmån för mer stabila bolag. Jag har ökat investeringar i ett antal mogna bolag inom telekommunikation, kraft och bank som alla levererar hög utdelning. Den stora utförsäljningen som skett sedan augusti är kinesiska Tencent, som då var fondens största innehav på runt 9 procent. Där har jag sålt ner kraftigt till ungefär 1 procent. Både Alibaba och Tencent har blivit för dyra med nya förutsättningarna, som gör bolagens intäkter mer osäkra. Jag har ägt Tencent sedan 2010, så det har varit en mycket bra affär för fonden", säger Gunnar Påhlson.

Den aktiva förvaltningen i fonden har gjort att den ha förändrat karaktär i sin branschfördelning, sedan augusti.

Taiwan Semiconductors har nu blivit ett av fondens största innehav följt av sydkoreanska Samsung.  I augusti bestod fonden av 30 procent teknik- och internetbolag. En siffra som idag är 22 procent.

Det har även skett än tydlig förskjutning inom de mer defensiva sektorerna utilities/kraftbolag och mobiloperatörer. Utilities/kraftbolag utgjorde tidigare tre procent av fonden och nu utgör den åtta procent. Mobiloperatörer som är en stabilverksamhet på en mogen marknad hade tidigare 5 procent. Nu består fonden till 13 procent av ett antal mobiloperatörer, med bland annat South Korea Telecom.

Det är inte bara branschernas fördelning som förändrats, även länderfördelningen har påverkats av fondens aktiviteter.

”Hongkong-aktier var noll i fonden våras, då hade jag mer kinesiska bolag. Men nu har jag 20 procent i Hongkong-aktier som har den fördel att valutan är peggad mot dollar. Den kinesiska valutan har tappat runt 12 procent i år mot dollarn, samtidigt som börserna där sjunkit. Jag har även köpt in fler sydkoreanska bolag som totalt väger 13 procent tillsammans. Fonden har nu fem innehav i Sydkorea, två är Samsungbolag, Samsung Electronics och Samsung SDI - tillverkare av batterier till elbilar. Mitt senaste nya innehav är Hanon Systems. De tillverkar luftkonditionering till elbilar.”

Gunnar Påhlson

Är det läge att köpa Asien nu?

”Det närmar sig helt klart med låga p/e-tal, och vi börjar närma oss botten nu som det var 2016. Då var asiatiska företag värderade till rekordhög rabatt jämfört med västvärldens börser”, avslutar Gunnar Påhlson.

Läs också: Placera i Asien: Vi startar i Seoul

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -