Köpvärda fonder i december

Köptips Alternativen till aktier är få och värdens börser har fortsatt norrut den senaste månaden. För den riskvillige är det fortsatt aktiefonder som gäller, och vi byter ut en trotjänare på listan över köpvärda fonder i december.

Placeras strateg Pekka Kääntä höjer risken i allokeringen från 60 procent aktier till 70 procent aktier. Jag sitter inte still i båten, utan passar på att addera lite mer risk för de köpvärda fonderna genom att göra en förändring på listan över köpvärda fonder.

Jag väljer att byta ut Blackrock World Finance. Blackrock World Finance fokuserar på stora finansbolag på global basis och har varit ett mycket bra fondval. Fonden har avkastat knappt 25 procent sedan vi tog in den på listan över köpvärda fonder för ett år sedan.

Fondens starka utveckling beror på att Europa har tagit tag i problemet med de krisande bankerna i Italien, vilket resulterat i en stabilare banksektor. Investerarna har uppskattat insatserna med att handla upp bankaktier. De amerikanska bankerna har gynnats av ett antal Fed-höjningar det senaste året. Vi tror att den nya Fed-ordförande Jerome Powell kommer att gå lugnt framåt under sin inledande mandatperiod.

Jerome Powell

Vi tar ett djärvt grepp och satsar på vår närmaste tillväxtmarknad Östeuropa. Spetsfonden SEB Östeuropa Småbolag har fokus på snabbväxande småbolag. Vi ser fonden som ett komplement till Länsförsäkringar Tillväxtmarknader indexnära. SEB Östeuropa Småbolag hamnar i den högsta riskkategorin och är för den riskvillige.

Det finns flera faktorer som talar för regionen. Med överraskande BNP-ökningar och kontroll över inflationen - tillsammans med låga produktionskostnader och lågt värderade valutor – ger det en klar fördel vid export. Börserna i regionen är lågt värderade. Det vittnar det låga p/e-talet på 9 för regionen jämfört med tillväxtmarknaderna som handlas på 15,8, enligt indexberäknaren MSCI. 

Utöver det ser vi en ökad inhemsk konsumtion och närheten till ett Västeuropa med tillväxtmotorn Tyskland som växer betydligt snabbare än marknadens förväntningar.

Man får också en exponering mot Ryssland som gynnas av högre oljepris, större efterfrågan på råvaror och en positiv BNP-tillväxt efter några år med negativ tillväxt. Ett fotbolls-VM som de är värd för står för dörren, vilket lär ge ett ökat Rysslandsfokus.

En annan joker i leken är Turkiet som oftast utgör en del i Östeuropafonder. Närregionen med Syrien och IS-problem är en riktig krutdurk, som dock ser ut att kunna börjat lugna ner sig. En lugnare närmiljö bör gynna Istanbul-börsen på sikt.

Fonden förvaltas av Marko Daljajev sedan januari 2014. Fonden har en aktiv förvaltning med fokus på egen aktieanalys och integrerar hållbarhetsfrågor i investeringsprocessen.

Marko Daljajev 

Fokus är att hitta mindre bolag med ett marknadsvärde på högst 5 miljarder kronor, med bra förutsättningar för en tydlig vinsttillväxt. Fonden föredrar välskötta bolag med en inte allt för hög värdering.

Fonden har en tydlig vinkling mot småbolag, som väger knappt 49 procent. Medelstora blag utgörs av 30 procent och resterande del består av stora bolag. Det är en klar avvikelse från index.  Största land är Ryssland på 35 procent följt av Turkiet (22). Totalt investerar fonden i 17 länder, varav flera spännande länder som Kazakstan och Ukraina, vilket ger fonden en extra krydda.

Marko Daljajev har de tre senaste åren uppvisat den klart högsta avkastningen i kategorin Östeuropafonder. Fonden har avkastat hela 91 procents avkastning jämfört med kategorisnittet på 31 procent, de senaste tre åren. Detta till en risk som är lägre än kategorisnittet, vilket gör det till en riktigt bra prestation. Fonden belönas med fem stjärnor av Morningstar.

Vi tror att fonden kommer att fortsätta gå bra i ett positivt börsklimat.

Som vanligt finns det olika risknivåer bland våra rekommenderade fonder.

För den som tror som vi och vill öka risken i sitt fondsparande hänvisar vi till fonderna i segmenten högre risk och högst risk.

Den som tror att aktiemarknaderna går in i en lugnare period och vill minska risken hänvisar vi till våra fonder i segmenten låg risk och medelrisk. Där hittar vi lågrisk-hedgefonden Atlant Stability, räntefonden Spiltan räntefond Sverige och Carnegie Corporate Bonds A som med sin något högre risknivå kompletterar de två andra.

Vi erbjuder två blandfonder: Spetsfonden Carnegie Strategifond och Basfonden Swedbank Robur Access Mix.

HÖGST RISK

Basfond

Länsförsäkringar Tillväxtmarknader indexnära är en indexfond som ska efterlikna indexet MSCI Emerging Markets index. Indexet innehåller drygt 800 av de största och mest likvida bolagen på tillväxtmarknaden.

Spetsfond

SEB Östeuropa Småbolag: Investerar i mindre bolag med ett marknadsvärde på högst 5 miljarder kronor, med bra förutsättningar för en tydlig vinsttillväxt. Fonden föredrar välskötta bolag med en inte allt för hög värdering.

HÖGRE RISK                    

Spetsfonder

Storebrand Global MultifaktorFondens egenutvecklade modell har lyckats identifiera företag som förväntas överträffa världsindex. Fonden är en global aktiefond som investerar på de utvecklade aktiemarknaderna.

Lannebo Europa Småbolag: En europeisk småbolagsfond som investerar i hela Europa. Förvaltningen är aktiv och investeringsprocessen är analysdriven. Fonden förvaltas av den erfarna duon Carsten Dehn och Ulrik Ellesgaard som under tio år förvaltat SEB:s europeiska småbolagsfond. Den tidigare förvaltningen belönades med fem stjärnor av Morningstar.

Swedbank Robur Ny teknik investerar i innovativa bolag inom sektorerna teknologi, media, telekom och hälsovård. Fonden placerar minst 70 procent i små- och medelstora bolag i Norden. Små- och medelstora innovationsdrivna bolag ger möjligheter att öka bolagens vinster snabbare än ekonomin som helhet.

MEDELRISK

Basfond

Swedbank Robur Access Mix: En billig indexblandfond som placerar hälften av kapitalet i aktier och andra hälften i räntepapper.

Spetsfonder

Carnegie StrategifondBlandfonden förvaltas av erfarne John Strömgren som historiskt lyckats balansera risk och avkastning på ett föredömligt sätt. 

LÅG RISK

Basfonder

Spiltan Räntefond Sverige: Lars Lönnquist på Spiltan förvaltar den korta svenska räntefond som har stigit riktigt mycket sedan starten 2007. Bakom framgången ligger en annan syn på risk.

Spetsfonder

Carnegie Corporate Bonds:. Det är en aktivt förvaltad företagsobligationsfond som långsiktigt lånar ut pengar till svenska och nordiska företag, som har belönats med fem stjärnor av Morningstar.

Atlant StabilityFonden strävar efter att vara marknadsneutral, vilket innebär att den har liten samverkan med aktie- och räntemarknadens utveckling.

Våra tips på tio köpvärda fonder kan ses antingen som en helhet eller som ett smörgåsbord att välja från.

Rekommendationerna gäller på sex månaders sikt, men det är viktigt att tänka på att i samband med månadsskiften reviderar vi listan för möjliga förändringar. Vill du se juni månads fondval och deras utveckling så är utvärderingen här.

Vill du ha långsiktiga fondrekommendationer hänvisar vi till Placeras Fondtopplista över bra fondval.

Läs också:

 

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Index A Köp 142,83 -
SEB Östeur S&M Bolag ex Ryss C EUR Lux Köp 44,54 -
Storebrand Global Multifactor A Köp 2 243,81 -
Lannebo Europa Småbolag A SEK Köp 12,47 -
Swedbank Robur Ny Teknik A Köp 690,18 -
Swedbank Robur Access Mix A Köp 267,78 -
Carnegie Strategifond A Köp 1 276,24 -
Spiltan Räntefond Sverige Köp 120,92 -
Carnegie Corporate Bond 3 SEK Cap Köp 418,05 -
Atlant Stability Köp 1 353,42 -
Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -