I början av maj slog Nibe-aktien i 90 kronor efter en snabb uppgång tidigare under våren. Glädjeyran blev kort och i takt med att börsen tappat fart har kursen fallit närmare 20 kronor.
År 2020 ska koncernen omsätta 20 miljarder kronor. Det har Gerteric lovat. Men i andra kvartalet räckte bolaget inte upp till analytikernas förväntningar. Resultatet efter skatt blev 481 Mkr mot förväntade 518 Mkr. Det var lönsamheten som fallerade. Omsättningen överträffade förhandstipsen, enligt SME. På fredagen föll aktien 4 procent och ett värde av 1,3 miljarder raderades från ägarnas aktiedepåer.
ICA Gruppens resultat kom in marginellt under förväntan. Sverige var det delområde som underpresterat. Aktien straffades på en gång med en nedgång på 6 procent under rapportdagen.
Endast Boliden och Sandvik nådde över nollan när kursutvecklingen för veckan summeras bland OMXS30-bolagen. I botten ryms Fingerprint Cards och Hennes & Mauritz.
På Stockholmsbörsen är det Eltel som dippat hårdast bland de rapporterande bolagen. Aktien har backat 21 procent. Eltel sålde tekniska tjänster till ägare av infrastrukturnät för 330 miljoner euro, väntat var en omsättning över 360 miljoner euro, och en rörelsemarginal innan avskrivningar på marginella 0,8 procent.
Resultatet blev istället en förlust på mer än 20 miljoner euro och en marginal på mins 6,4 procent. Kursgrafen visar en oroväckande utveckling och ett kursfall på 30 procent senaste året.
Per Holknekts modeskapelse Odd Molly lyfter inte. Från toppen i början på mars har aktiekursen närmast halverats. Kurshistoriken liknas av min kollega Per Ericson vid en berg och dalbanefärd. Förra sommaren gick aktien att köpa för 30 kronor, i början av 2017 kostade en aktie 60 kronor. Idag är prislappen den samma som för ett år sedan.
Men allt är inte pest och pinna hos klädbolaget. På nätet säljer kläderna bra. Bruttomarginalen ökade i kvartalet till 57,6 procent (56 procent). Tyvärr räcker det inte för ett positivt resultat, efter skatt gjorde Odd Molly en förlust på 6,6 Mkr i andra kvartalet.
Det finns söt frukt i rapportskörden. Strålterapibolaget C-rad minskade sin förlust till 4,3 Mkr i kvartalet, jämfört med 10,1 Mkr året innan, samt dubblade omsättningen. Försäljningen senaste rapportperioden var 32,2 Mkr (15,6 Mkr).
På en vecka har aktiekursen stigit 21 procent och på tolv månader imponerande 170 procent. Modiga investerare som plockat upp aktier på bottennivåerna kring 8 kronor kan skratta hela vägen till banken.
Kosmetikbolaget Oriflame bjöd upp till dans med kortsiktiga aktiespekulanter. Tillväxten i Ryssland var oväntat hög och på rapportdagen steg aktien som mest med över 20 procent mot stängningskursen dagen dessförinnan. Men volatilitet slog till som ett åskväder i den kraftigt blankade aktien och uppgången har på fredagseftermiddagen decimerats till 4-5 procent.
På råvarumarknaden har guldpriset stigit över den tekniskt intressanta 1 300 dollars-nivån. Utvecklingen har eldats på av markpolitiska oro och spänningarna mellan USA och Nordkorea, samt dollarn kraftiga försvagning.
Dollarförsvagningen mot svenska kronan har, i alla fall tillfälligt, stannat av och på en vecka är relationen oförändrad. En dollar kostar i skrivande stund 8,12 kronor. Många experter anser fortfarande att kronan är kraftigt undervärderat, nedpressat av Riksbankens expansiva penningpolitik.
Makroexperten Pekka Kääntä tog fasta på att inflationen var den viktigaste hållpunkten i veckans svenska investeringsuniversum. Mer om det går att läsa i Kääntäs makrokommentarer.
Veckans analyser och aktiekommentarer
Veckans fondkommentarer