Små rörelser, stora reaktioner

Vår börssyn Utdelningarna räddade avkastning på börsen under maj. Förtroendet för Europa flyttar fokus från USA och Placera följer strömmen, skriver Fredrik von Schantz.

I maj månad var direktavkastning temat på Stockholmsbörsen. Förutom Trumps nya skandaler som fick finansmarknaden att tillfälligt skaka till.

Sedan förra Börssynen publicerades har totalindex stigit med 2 procent. Men utan utdelningsbidraget har börsmätaren närmast stått stilla.

Efter vårens intensiva rapportperiod följer en lugnare sommarbörs i väntan på ny kursdrivande information. Rapportsäsongen var den bästa på många år och den glädjen bör aktiemarknaden kunna leva på ett tag till.

Inför förra månadsskiftet vädjade Placera till investerarna att hålla en mer ödmjuk inställning till aktiemarknaden. Efter en lång tids uppgång väntar ofta en rekyl. En liten sättning fick vi i mitten av maj, i samband med att Trump skapat nya skandalrubriker.

Aktiemarknaden steg tidigare delvis tack vare Trump. Nu är sannolikheten snarare att överraskningarna från presidenten blir negativa.

Storbolagsindex i Stockholm (OMXS30) droppade 3 procent under ett fåtal dagar och investerarna blev åter varse om att aktieinvesteringar har en baksida. Läxan blev dock tämligen lättsmält denna gång, då återhämtningen kom ganska omgående.

VIX-index, ett vanligt mått på volatilitet, spikade. I procent var stigningen historisk på knappt 50 procent. I absoluta termer fladdrar volatilitetsindexet på nivåer långt under det historiska snittet.

Finanspressen var snabb med att ta till domedagsrubriker. Personligen överraskades jag av min egen reaktion på den korta nedgången. Redan efter två dagar med minusbörs hade jag skissat på en exit-strategi och flertalet kollegor filade på sin riskspridning. Ut ur aktier och in i ädelmetaller och andra så kallade säkra hamnar.

Men sällan är det särskilt lyckat att agera reaktivt när ny information lamslår aktiemarknaden. Det är helt enkelt så att få småsparare hinner ingripa i tid.

Den som dröjt med att handla, och köpt exempelvis guld först när nedgången på aktiemarknaden började svida, fick istället en stor nedgång i guldpriset emot sig som ersättning. Och börsen den återhämtade sig.

Kontanter är den bästa försäkringen om börsen känns obekväm just nu. Pengar på fickan ger handlingskraft. Den som redan är övertygad om att Trumps skandaler, eller att de historiskt höga värderingarna, kommer störta börsen i närtid bör lägga en plan för det redan nu.

Placeras makroexpert Pekka Kääntä har föreslagit en 50-procentig allokering mot aktiemarknaden framåt, vilket gör det möjligt att köpa mer värdepapper om det skulle bli billigare.

Min tro är att den positiva börstrenden fortsätter över sommaren, men med decimerad styrka. Det snarare än att bristen på triggers i närtid skulle vända trenden. Det som krävs för nedgång är en oväntad händelse som stjälper bålskålen.

Att FED sannolikt höjer räntan i mitten på juni är inte en sådan händelse. Det är precis vad marknaden förväntat. Snarare skulle en utebliven höjning skaka finansmarknaden.

Den 8 juni väntar nyval i Storbritannien och nya besked från europiska centralbanken. Det kanske kan väcka volatiliteten till liv på aktiemarknaden.

Ett oortodoxt sätt att få nys om nästa trendvändning är att se till utvecklingen i verkstadsaktierna som lett uppgången. Visar det varaktig svaghet är det en signal om vart övriga marknaden barkar.

Investerarna har riktat fokus mot Europa där orosmomenten blivit färre och konjunktursignalerna allt starkare. Trots nya rekord på amerikanska S&P 500 och Russell 2000 flödar kapitalet därifrån.

Och Europaoptimismen gör äntligen avtryck i svenska orderböcker, vilket är mycket positivt.

Valutadopade svenska exportbolag sitter i en guldsits. Men annorlunda vore det om Riksbanken fört en annan kronpolitik.

Den starka konjunkturen märks främst inom byggsektorn som går på högvarv inte minst på hemmaplan, och trycket ökar ut i Europa. Det har till stor del fått avgöra vårt nya aktieval inför juni. Bostadsutvecklaren Bonava väljs in på listan och Ework får lämna då värderingen kommit upp rejält.

Läs också: Tio köpvärda aktier i juni

Bonava växer utanför Sverige och mest intressant är Tyskland som stod för 30 procent av omsättningen i senaste kvartalet. Där är bostadsmarknaden inte alls är lika överhettad som hemmavid.

I riskmatrisen har vi rört oss nedåt och in mot mitten. Minskad riskvilja och ökat intresse för utdelningsaktier hör säsongen till. Fastighetsaktierna har tagit revansch och ratas inte längre. Det beror sannolikt på förväntningar om fortsatt mycket låga marknadsräntor en lång tid framöver.

Att fastigheter vinner mark talar också för vårt val av Bonava. Den stora Europaexponeringen sänker risken med en för stor exponeringen mot en möjligt överhettad svensk bostadsmarknad och högt skuldsatta hushåll.

Teleoperatörer är den bransch som i samklang med fastigheter stigit mest senaste månaden. Sämsta sektorer senaste månaden var industri och råvaror som tidigare lett rallyt. Om det är en avkylning eller varaktig vänding återstår att se.

Läs också: Tio köpvärda fonder i juni

Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -