På samma sätt som ångmaskinen drev den industriella revolutionen framåt under 1800-talet har halvledaren – den viktigaste beståndsdelen i chip och kretskort – drivit på den nutida informations revolution.
Halvledaren har huvudrollen i kretskort och mikrochips. De fungerar utmärkt för att skicka och lagra binär data vilket får digitala system att fungera. Och dessa system blir fler och fler.
All känd information talar för att digitaliseringen och det ökande behovet av halvledare är en trend som håller i sig. Kretskort och mikrochips ryms snart i alla våra elektroniska vardagsföremål. Och halvledarbehovet lär växa i takt med att teknologin tar större plats i våra liv.
En av de stora drivkrafterna för halvledarbolagen är elbilen, som också är en av de starkaste konsumenttrenderna idag. En elbil är bland det häftigaste som går att äga. Mycket är det tack vare lyxelbilen Tesla.
Investerarkollektivet förväntar att Tesla har framtiden för sig medan Ford, som ligger långt efter med motsvarande elbilssatsningar, i så fall kommer väntas få det kärvt framöver. Skillnaden i kursutvecklingen är tydlig och värderingen av Tesla skyhög.
Trots en försvinnande liten försäljningsvolym (76 230 stycken 2016) har Tesla sedan ett par dagar ett högre börsvärde än fordonsgiganten Ford (som sålde cirka 6,6 miljoner fordon under fjolåret).
För halvledarbolagen är elbilstrenden avgörande. Ett eldrivet fordon har ungefär fem gånger så många datachips inbyggda som en bil med förbränningsmotor. I takt med att omställningen sker kommer order från biltillverkarna öka marknad bland halvledarbolagen. Men det kan vara svårt att välja rätt halvledarbolag att satsa på. Dessutom är värderingarna redan mycket höga i sektorn.
Investerare som vill minimera den bolagsspecifika risken men ändå haka på digitaliseringstrenden kan på ett enkelt sätt investera i flera halvledarbolag i ett slag. Det finns nämligen flera utmärkta sektorspecifika ETF:er som investerar i halvledarbolag. De flesta är amerikanska.
Här är våra ETF-favoriter i sektorn
Ishares PHLX Semiconductors (SOXX)
Ishares börshandlade fond är utformad för att replikera ett marknadsviktat index komponerat av amerikansklistade halvledarbolag. (PHLX Semiconductors Sector Index). Men ETF:en avviker något från index. Det på grund av ett inbyggt tak.
Ambitionen är att inget enskilt bolag ska väga tyngre än 8 procent av investerat kapital. På så sätt får mindre bolag större plats i portföljen, enligt Factset.
Fonden har också valt en bredare syn på vad som klassas som ett halvledarbolag och det räcker med att företaget är noterat i USA. Det kan ha sin verksamhet även i andra länder. De största innehaven är Broadcom, Nvida Corporation, Texas Instruments och Intel.
Vaneck Vectors Semiconductors (SMH)
Vanecks motsvarighet är konstruerad för att följa den marknadsviktade utvecklingen för de 25 största halvledarbolagen listade i USA (MVIS US Listed Semiconductor 25 Index). Den här ETF:en är en smalare portfölj än Ishares.
De två största innehaven (Taiwan Semiconductors och Intel) motsvarar mer än 25 procent av kapitalet. Det gör ETF:en till en fokuserad satsning på de största USA-listade aktörerna i branschen.
Storbolagsfokuset gör också ETF:en till en av de mest likvida halvledar-EFF:erna på marknaden, enligt Factset.
Den samlade värderingen av portföljen och förvaltningskostnaden är lägre än för Ishares ETF. Vanecks ETF är därför ett bra val för investerare som kan acceptera ett större fokus mot amerikanska storföretag.