Jakten på nästa dubblare

Krönika Det började med Unibet och Betssons enorma kursframgångar. Sedan kom spelutvecklarna Netents och i år Evolution Gamings kraftiga rusningar. Nu tycks många investerare söka sig allt djupare ned i myllan på jakt efter nästa kursraket i spelträsket.

Under de senaste fem åren har speloperatörerna Betsson och Unibet stigit med omkring 600 procent vardera. Inklusive utdelningar och inlösen.

En spelmarknad som under många år vuxit mer än BNP, samtidigt som allt fler länder omreglerar sina spellagar och därmed gör ickestatliga aktörer mer eller mindre rumsrena, har varit rena raketbränslet för sektorn.

Spelutvecklaren Netent var nästa stora börsuccé. Bolaget utvecklar nätspel åt operatörerna och drog naturligtvis fördel av hur den underliggande marknaden utvecklades. Till skillnad från operatörerna behöver dock inte Netent lägga stora summor på marknadsföring, utan i utveckling. Under de senaste fem åren har Netents aktie stigit nära 800 procent inklusive utdelningar.

Det var inte att undra på att intresset och marknadens sug efter något nytt av samma kaliber var på topp när Evolution Gaming noterades i våras. Från teckningskursen på 80 kronor lyfte aktien 12 procent första handelsdagen.

Men det stannade inte där. På torsdagen handlades aktien i 279 kronor som högst. Räknat från teckningskursen steg aktien nästan 250 procent som mest på ett halvår.

Kambi, som erbjuder en sportbokstjänst till Unibet och andra internationella kunder, värderades i samband med avknoppningen till 22,18 kronor per aktie. I dag handlas aktien i 57 kronor men har varit uppe i 82,50 kronor som högst, drygt 270 procent mer än vad revisorn tyckte den var värd när Unibet knoppade av bolaget för ett drygt år sedan.

När de stora drakarna hade gått som raketer var det inte att undra på att investerare började kasta lystna blickar åt andra håll i jakten på nästa dubblare i spelbranschen.

Speloperatören Mr Green noterades sommaren 2013. På fyra månader dubblades aktiekursen.

Cherry, som en gång i tiden var den landbaserade speldelen i samma bolag som Betsson, harvade länge på runt utan några monstruösa uppgångar. Aktien steg visserligen under några år men så i somras lossnade det på allvar och kursen har nu nästan dubblats på fyra månader. Halvårsrapporten visade visserligen fortsatt förlust, men intäkterna ökade 40 procent under första halvåret.

Någon gång i somras blev det uppenbarligen uppenbart för allt fler att det fanns potentiellt raketbränsle i sektorn.

Angler Gaming, en avknoppning från Betsson, handlades strax över 1-kronasnivån hela inledningen av året. Så plötsligt var den uppe och nosade på 5-kronorsstrecket i slutet av juni. Nu har den backat tillbaka till 3,50 kronor, kanske som en följd av att horden av guldletande spelinvesterare rört sig vidare.

Och vart gick de sedan? Nordic Leisure, med varumärken som Optibet och GoldClubCasino, har stigit 59 procent sedan årsskiftet.  

När Gaming Corps gick till First North i juni tecknades erbjudandet nästan tre gånger. Räknat från teckningskursen steg aktien som mest med 195 procent på fem veckor innan horden drog vidare.

Och var befinner horden nu?

Playhippo, som driftar sajter med exotiska namn som PlayHippo.com, HappyBingo.com och LyckoBingo.com, har dubblats i kurs på en vecka.

Betting Promotion som sätter odds steg från 1,32 kronor som lägst den 20 augusti till 3,01 kronor som högst i tisdags. I skrivande stund, två dagar senare, har aktien rasat 25 procent till 2,26 kronor.

Samtidigt har Spiffx, ett nystartat bolag som erbjuder en optionsmarknad för spelbranschen, dubblats i kurs på två dagar.

Oavsett vad man tror om olika spelbolags framtid så kan man ha åsikter om handeln i deras aktier. Handelsmönstret, den febriga jakten på nästa dubblare, ter sig ganska besynnerlig om man bara lyfter blicken en smula. Och det för onekligen tankarna till it-aktierna i slutet av 1999.

Aktier kan från tid till annan vara felvärderade. Men att så många aktier i en och samma bransch värderas upp och ned i så groteska svängningar har jag svårt att tolka på annat sätt än att fundamenta och rationalitet inte direkt genomsyrar det investerarkollektiv som kastar sig mellan bolagen.

Det vi ser är i själva verket den klassiska bubblans typiska anatomi.

Fotnot. Glömde visst bort Aha World i sammanhanget. För två veckor sedan meddelade bolaget att nyemissionen bara blev tecknad till 78 procent, innebärande att bolaget fick in 9 miljoner kronor före kostnader. Den senaste veckan har aktien stigit 45,5 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -