Boendekostnaderna stiger och det är framför allt egna bostäder som blir dyrare att köpa. Allt fler unga vuxna mellan 20 och 27 år tvingas därför att bo kvar i föräldrarhemmet. I exempelvis Stockholm bor nästan en tredjedel av alla unga vuxna kvar hemma.
2010 infördes bolånetaket som innebär att köparen av en bostad kan belåna den upp till 85 procent av marknadsvärdet. 15 procent krävs som egen kapitalinsats. För att få ihop till en kontantinsats på en lägenhet som exempelvis kostar 2 miljoner kronor måste du spara 2 000 kronor per månad (exklusive avkastning) under 13 år.
Därför väljer många föräldrar att spara till sina barn. Hälften av de som barnsparar har tänkt att pengarna ska gå till en kommande bostad, visar en undersökning av Länsförsäkringar. I snitt sparar föräldrar i Sverige 515 kronor per barn och månad och totalt har barnen i snitt 32 658 kronor i sparkapital.
Här är Placeras tips på vad som är bra att tänka på om du ska starta igång ett barnsparande:
Månadsspara. Även små belopp blir stora på sikt för den som månadssparar. Genom att spara några hundralappar i månaden till barnen när de är små får de betydligt bättre förutsättningar i jakten på den första egna lyan. En fördel är att lägga upp ett automatiskt månadssparande, då vet du att det verkligen blir av.
"Sparar du exempelvis 300 kronor per månad i 18 år och får en snittavkastning på 4 procent hinner sparkapitalet bli 94 000 kronor. Kan man spara 500 kr per månad har man sparat ihop 156 600 kronor inklusive avkastning, vilket är värdefullt den dagen man ska ge sig in på bostadsmarknaden", säger Erik Ekström, bankchef på Länsförsäkringar Uppsala, i en kommentar.
De flesta sparinstituten erbjuder månadssparande i fonder. Eftersom aktieplaceringar historiskt sett gett bäst avkastning kan det därför vara bra med aktiefonder i ett långsiktigt sparande.
Tänk på att jämföra fondernas avgifter eftersom dyra fonder på sikt kan äta upp en stor del av avkastningen. Färsk fondstatistik från Morningstar visar dessutom att aktiefonder och blandfonder med låga avgifter i genomsnitt haft högre avkastning än dyrare fonder.
"Detta tydliggör att fonder med höga avgifter i snitt inte skapar högre avkastning, utan tvärtom. Avgiften är det enda man som sparare är helt säker på. Genom att välja fonder med låga avgifter betalar man inte för mycket i onödan", konstaterar Anders Oscarsson, vd AMF Fonder.
Ett alternativ är indexfonder med låga avgifter.
Spara i ditt eget namn. Det finns flera fördelar med att spara åt barnet på ett konto i ditt namn. Du får kontroll över pengarna och styr själv när de ska tillfalla barnet, dessutom finns det inget ekonomiskt incitament för att spara direkt i barnets namn i och med att gåvoskatten inte finns kvar.
Att spara direkt i barnets namn innebär att kontot automatiskt tillfaller barnet vid myndighetsdagen, då finns risken att barnet vill göra roligare saker för pengarna än att köpa en bostad.
En risk med att spara i eget namn är förstås att du behöver ha självdiciplin och öronmärka pengarna till barnet så att du inte nallar av dem vid exempelvis oförutsedda utgifter.
ISK eller en Kapitalförsäkring. Ett investeringssparkonto, ISK, fungerar som ett skal för värdepapper, som exempelvis fonder eller aktier, där du inte behöver deklarera försäljningarna. Istället betalar du en årlig låg schablonskatt som baseras på hela innehavet. Läs mer om ISK här. Vill man så går det att öppna ett ISK-konto i barnets namn.
En kapitalförsäkring fungerar ungefär som ett ISK, men det finns skillnader, läs mer om dem här.
Och till sist, ställ barnen i den kommunala bostadskön så snart som möjligt oavsett om du bosparar till barnen eller inte. Oftast är det möjligt från det att barnet fyller 16 år. Även om väntetiden kan vara lång är det ofta ett välkommet besked att kunna få ett eget hyreskontrakt, oavsett när i livet det sker.