Varför har inte statliga SBAB lägst bolåneräntor i Sverige? SBAB och andra statliga bolag ägs av svenska folket. Och tror man likt politikerna från alla sidor att bankerna tar ut överdrivet höga räntor och att bättre priskonkurrens vore bra, borde det inte vara så svårt för finansminister Elisabeth Svantesson att få det att hända.
Och då menar jag inte genom att bjuda bankcheferna på fika, läxa upp de lite av och till och från tid till annan hota med bankskatt, utan helt enkelt låta statens bank bli prispressare. Och det är nu. Det är inte svårare än så Svantesson. Eller det kanske är en sanning med modifikation.
Först och främst måste ägarna, det vill säga staten i det här fallet, bestämma sig för om det är rimligt att utkräva en avkastning på 10% på eget kapital?
Vill inte förknippas med dyra lån
Storbankerna har visserligen betydligt högre än så men det går inte att jämföra med dem. Storbankerna har en helt annan affär, och verksamheter som kräver olika mycket kapital. Dessutom är inte storbankernas bolån särskilt billiga heller.
Hur som helst – vill man ha kvar 10% så är det svårt att gnälla. Med sådana krav blir det svårt att minska bolånemarginalerna. En väldigt liten förändring skulle försämra räntenettot – det vill säga skillnaden mellan in- och utlåningsräntorna – ganska rejält. Avkastningen på eget kapital skulle försämras inte bara på bolåneaffären utan på hela verksamheten. Bolånen är en stor och viktig del av SBAB:s verksamhet.
Banken själv värjer sig allt som oftast mot bilden som målas upp av att bankens bolån är dyra. Det är tydligt att det inte är något man vill bli förknippad med – dyra bolån. Men en genomgång som Afv har gjort visar att SBAB:s räntor inte är särskilt billiga.
Det går så klart att diskutera huruvida SBAB:s bolån, där kundernas ränta sätts utifrån bostadens värde och storlek på lånet snarare än hur bra du är på att förhandla, är en mer sund modell för hela bolånemarknaden. Men frågan som poppar upp gång efter annan är varför SBAB inte är billigast? Borde inte statens bolånebank visa vägen?
Följa-John är ingen rolig lek
I stället går det att konstatera att SBAB:s ränta följer andras storbankers räntor väl, kanske lite för väl. Och det är inget som i dessa sammanhang ger några plus i kanten.
Det speglar sig i marknadsandelarna. SBAB har ökat med ynka 0,1% på fem år. Okej för att Sparbanken Syd förra året utnyttjade sin rätt att lösa ut sin bolånestock på 5,2 miljarder kronor men frågan är om tillväxten hade blivit något att jubla över ändå. Det går för långsamt. Det är trögt. Det krävs en förändring. SBAB är idag den femte största bolånebanken i Sverige med en marknadsandel på 8,5% och aspirerar på 10% inom några år.
Den totala volymen bolån till privatpersoner ökade från 276,7 mdkr 2018 till 346,5 mdkr 2023. Men med tanke på hur storbankernas räntevillkor ser ut, där majoriteten av svenskarna bolån ligger, är frågan om Svantesson är nöjd med den placeringen?
För femte året i följd har SBAB Sveriges nöjdaste bolånekunder, hävdar SBAB. Frågan är om vi andra är nöjda? Är du nöjd Elisabeth Svantesson? Eller kan du tänka dig lägre avkastning på eget kapital i utbyte mot mer konkurrenskraftiga priser?