Det framgår av en rundringning bland analytiker som Nyhetsbyrån Direkt gjort efter räntebeskedet.
Riksbanken meddelade på tisdagen att reporäntan sänks med 25 punkter till 1,75 procent.
Enligt SME Direkts enkät bland 15 analytiker räknade nio med att styrräntan skulle sänkas 0,25 procentenheter, till 1,75 procent, medan övriga sex räknade med att styrräntan skulle lämnas oförändrad.
Riksbankens nya reporäntebana bottnar på 1,68 procent andra kvartalet 2012.
Samtliga fyra svenska storbanker hade räknat med oförändrad reporänta, medan Danske Bank fanns bland dem som spått en sänkning med just 25 punkter.
Michael Grahn, analytiker på Danske Bank, säger att räntebeslutet låg väl i linje med vad de trott, "Riksbanken är ju lite sega till sin natur".
"Några hade väl hoppats på 50 punkter, men framför allt tar marknaden intryck av att de är lite tråkiga med reporäntebanan, vi trodde den skulle ligga lite längre ner, så det är en liten kalldusch. Men ingen tror på den här prognosen från Riksbanken", säger Michael Grahn.
Han säger att man lätt får intryck av att Riksbanksfolk lever lite i en "modellvärld" där en reporänteförändring automatiskt påverkar bostadsräntorna, men sedan i somras syns ett tydligt glapp här.
"Det enda sättet är att erbjuda bankerna mer likviditet, annars kommer räntorna fortsätta skena. Frågan är nu om reporäntesänkningen kommer att synas i interbankräntorna eller Stibor. Om inte hamnar Riksbanken i det läge vi tror, det vill säga de måste genomföra likviditetsåtgärder", säger Michael Grahn och tillägger att de själva inte tycker att transmissionsmekanismen fungerar alls.
Även Knut Hallberg, analkytiker på Swedbank, tycker att räntebeskedet låg "i allra högsta grad inom förväntningarna".
"Kanske var det en liten besvikelse på en del håll att det bara blev 25 punkter och att banan är ganska flack. Det fanns också en del spekulationer om likviditetsåtgärder, även om det inte var något 'huvudbet'", säger Knut Hallberg
Det han tycker sticker ut särskilt är att Riksbanken har så pass små revideringar av sina makroprognoser jämfört med i oktober.
"De har fortfarande en ganska positiv makrosyn. Det är ingen uppgång i arbetslösheten och på arbetskraftskostnader och inflation är det heller inga stora revideringar. De ser ett stigande kostnadstryck", säger Knut Hallberg och noterar att Riksbanken till exempel har reviderat upp enhetsarbetskostnaderna för nästa år.
Han säger att sänkningen inte beror så mycket på den inhemska ekonomin som på en "eurokrisförsäkring" och att det faktum att ECB har sänkt nog också spelar in.
Swedbank räknar dock med att Riksbanken redan i februari kommer att få återkomma med en ny sänkning.
"Deras bild är lite för positiv. Swedbank räknar med att räntan sänks till 1,00 procent nästa år. De sänker i februari och det blir tre sänkningar nästa år", säger Knut Hallberg.
Annika Winsth, chefekonom på Nordea, säger även hon att Riksbanken gjorde väldigt lite med räntebanan, och tror att de kommer att behöva sänka den mycket mer framöver.
Riksbanken är alldeles för optimistisk i sina prognoser, och detta bör mer ses som en i raden av sänkningar av räntebanan. Det kommer att ske gradvis under loppet av flera möten framöver, enligt Annika Winsth.
Hon konstaterar att marknaden hade prisat in mycket mer, men anser att man borde veta att Riksbanken inte byter fot så pass snabbt.
Vad gäller reservationerna från Karolina Ekholm och Lars EO Svensson, som förordade en sänkning med 50 punkter och en lägre räntebana, sade hon att det var "ganska väntat" eftersom de hela hösten har argumenterat på ett liknande sätt.
Olle Holmgren, SEB konstaterar att trots räntesänkningen så var reporäntebanan oväntat hökaktig.
"Även om Riksbanken signalerar en låg sannolikhet för en räntesänkning till så tror vi att fortsatt nedrevidering av tillväxten kommer att leda till att Riksbanken sänker reporäntan vid vart och ett av de kommande två mötena. Vi ser nedåtrisker mot vår prognos om en reporänta på 1,25 procent i juli nästa år", skriver Olle Holmgren i en kommentar.