Det är vad beslutet att använda Microsofts Windows Phone som operativsystem i sina framtida Smartphones betyder. Så viktig är mjukvaran, utvecklingsmiljön och apparna i framtidens telefoner.
Många tycker i och för sig att Symbian var en återvändsgränd och Meego ett löfte som aldrig levererades, och att en allians därför var nödvändig. Men nog tycker man att Nokia i alla fall kunnat förhandla fram större exklusivitet i avtalet med Microsoft.
Även om vissa komponenter blir unika så kommer Windows vara ett operativsystem/utvecklingsmiljö som också andra telefontillverkare kan använda sig av. Redan nu har till exempel LG valt att göra telefoner på Windows, för att inte bli helt beorende av Android. Frågan är hur unika Nokias telefoner kommer att vara i framtiden?
Detta kommer troligen att framstå som en rätt mörk dag för den europeiska IT-och telekomindustrin i efterhand.
Inte heller den kortsiktiga börsreaktionen på alliansen var till fördel för Nokia. Aktien rasar 9 procent till 65 kronor i skrivande stund. Delvis speglar det misstro mot Windows. Operativsystemet lanserades så sent som i höstas och fick ingen särskilt bra start, även med tanke på att det är en ny plattform. Både Android och PalmOS lär ha fått ett bättre konsumentmottagande när de var nykomligar, enligt experter.
Börsens favorit var uppenbarligen Android. På telefonkonferensen, i samband med bokslutet för två veckor sedan, tycktes Nokias vd Stephen Elop antyda att Android var det heta spåret. Det fick Nokia-aktien att stänga nästan oförändrad efter att varit ned 9 procent efter rapporten.
Elop säger nu att en allians på basis av Android skulle ge för mycket värde till Google. Kanske det. Microsofts vd Steve Ballmer är i och för sig inte heller känd för att ge bort mycket, vilket Elop förstås vet, eftersom han tidigare har varit direktör för just Microsoft.
Förutom valet av sängkamrat är också Nokias långsiktiga prognos en besvikelse. Att Nokia mer eller mindre lämnar walk over på mjukvaruutvecklingen borde ju i alla fall medföra att koncernen kan sänka sina kostnader för forskning och utveckling. Men prognosen om att Nokias telefonrörelse ska hålla marginaler på 10 procent när omställningen till Windowsplattformen är klar 2012 eller så, tyder inte på det.
2010 var marginalen 11,3 procent för telefonerna. Att marginalen efter omställningen, när Nokia förhoppningsvis har konkurrenskraftiga smartphones på marknaden, ska vara lägre än så känns väldigt pessimistiskt.
Som alltid är aktiens värdering en annan femma. Vi hade ärligt talat inte räknat med mycket högre marginaler än Nokia nu talar om (men hade inte trott på en nedläggning av Symbian). Kanske ligger värderingen på 10-11 gånger vinsten för 2012.
Nokias kapitalmarknadsdag pågick på fredagen i London. Vi återkommer om aktien framöver.