Afrikafonderna har trots börsoron gått ganska bra i år, med en snittuppgång på 22 procent i de fonder som handlas i svenska kronor. Resultatet hade varit betydligt bättre om det inte hade börjat krångla den senaste månaden.
Herrta Alava är ansvarig förvaltare för FIM Sahara, som precis som namnet antyder placerar i Afrika och Mellanöstern. Hon spår ett bra resultat för regionens börser även nästa år. En av vinnarna kan bli börsen i Egypten, tror hon.
"Egypten gynnas av den pågående boomen i Mellanöstern. Trots det är värderingarna på den egyptiska börsen fortfarande attraktiva och landets ekonomi är i god form. En intressant sektor är banker, då lånemarknaden precis börjat sätta fart."
Den absolut största och mest likvida börsen i Afrika finns i Sydafrika. Det är också där Afrikafonderna har flertalet av sina placeringar.
"Sydafrika hör fortfarande till de lägst värderade tillväxtmarknaderna i världen. I år har de sydafrikanska gruvbolagen, telekombolagen och byggbolagen gått mycket bra. Nästa år hoppas jag att bolag som är mer inriktade på inhemsk efterfråga som banker och partihandel börjar visa upp lite bättre resultat. Dessa bolag har varit lite pressade i år eftersom riksbanken höjt räntan fler gånger bedömarna tror att räntan nu nått sin högsta nivå och förväntar sig därför sänkningar framöver. "
Nigerias börs har gått mycket bra, speciellt bankerna har lockat många utländska investerare. Hertta Alava planerar dock att vara lite försiktig med investeringar i Nigeria nästa år.
"Börsen i Nigeria är likvid men värderingarna börjar se oroande höga ut."
Övriga afrikanska börser är fortfarande små, inte så likvida och, enligt Herrta Alava, ganska dyra.
Hur påverkas börserna i Afrika och Mellanöstern av kreditoron i USA?
"De påverkas inte direkt eftersom de afrikanska bankerna inte investerar i den sortens exotiska instrument. Det finns tillräckligt med högavkastande alternativ i den egna regionen. Vad som hänt de senaste veckorna är att både dollarn och den sydafrikanska randen försvagats, samtidigt som hedgefonderna som tidigare köpte väldigt aggressivt på börsen i Dubai har börjat sälja av."
Försämrad tillväxt i USA under nästa år riskerar enligt Herrta Alava att slå mot enstaka sektorer i Afrika, till exempel gruvbolagen i Sydafrika.
FIM Sahara har sedan årsskiftet haft en avkastning på nästan 24 procent. FIM Fonder är numera en del av den nordiska koncernen Glitnir.