Veckans bästa och sämsta

Världen satt på nålar inför torsdagens räntebesked från Fed. Flertalet förståsigpåare hade gärna sett en höjning men så blev det inte. I stället lämnades räntan oförändrad med börsfall som följd.

placera-börscocktail_cocktail.jpg

18 sep. 2015

Nej, inget glädjerally efter räntebeskedet blev det heller. På veckobasis har Dow Jones och Nasdaq stigit med cirka 1,5 procent vardera. Stockholmsbörsen ser ut att gå i mål som sämst i klassen efter att storbolagsindex tappat 1,4 procent. I Frankfurt ser veckan ut att stänga på plus minus noll.

placera-150918-cocktail.jpg

FED-beskedet blev en rysare

Federal Reserves räntekommitté valde att lämna den amerikanska styrräntan oförändrad vid räntemötet på sent på torsdagskvällen. Beskedet ledde till ökad oro över den internationella ekonomiska återhämtningen.

På fredagen föll Europas börser tungt över hela linjen. Trots Federal Reserves (Fed) försiktigare framtoning tror analytikerna att en räntehöjning kommer före årets slut och Goldman Sachs ekonomer förväntar sig att detta sker i december.

En räntehöjning skulle innebära slutet på en lång sänkningsera och en höjning skulle kunna bli ett rejält ryck i handbromsen för flera tillgångsslag. Marknaden har anpassat sig till de nya låga räntorna.  Når bolagen inte upp till de numera högt ställda prognoserna så har effekterna av lågräntemiljön uppenbarligen inte varit särskilt stora. Och kanske är det vad marknaden oroar sig mest för just nu.

Att styrräntan lämnades oförändrad fick direkta effekter även utanför aktiemarknaden. Dollarn tappade höjd och kronan förstärktes mot den amerikanska valutan. På en vecka har en dollar blivit 0,80 procent billigare mätt i svenska kronor. Dollarförsvagningen fick effekter också på råvarumarknaden. Guldet har under veckan stigit 2,7 procent och oljan 1,7 procent.

Även den japanska centralbanken har haft möte och beslöt att lämna den penningpolitiska hållningen oförändrad. Marknadsoperationerna fortgår och den monetära basen väntas fortsätta öka med 80 000 miljarder yen årligen.

Telia lämnar Eurasien

Telekombolaget Telia Sonera meddelade att de kommer dra sig ur Eurasien. Nyheten fick Teliaaktien att rycka iväg uppåt och beskedet kan betyda ytterligare utdelning till bolagets aktieägare men att sälja verksamheterna kommer ta tid säger koncernchefen Johan Dennelid till Dagens Nyheter.

Ett snaskigt förslag är att knoppa av den euroasiatiska delen till bolagets aktieägare. Affärerna i Eurasien har varit lönsamma och på drygt två år har Telia tjänat över 15 miljarder i regionen. Men korruptionsskandalerna har varit många och bland annat i Azerbajdzjan misstänkts koncernen för att ha mutat presidentfamiljen i storleken 6 miljarder kronor.

Eurasien stod för 23 procent av koncernens totala intäkter under första halvåret. Men vinstmaskinens storlek har krympt, konkurrensen hårdnat och regionen har drabbats av stor politisk oro.

Veckans Fingerprint

Det har varit fortsatt hett på nyhetsfronten kring börsens populäraste teknikbolag. Tidigare vd Johan Carlström har ökat på sitt innehav i Fingerprint genom att utnyttja sina optioner till 5,2 procent i bolaget. Men Carlström hävdar sig ha större ägande genom andra poster han kontrollerar.

I veckan skulle åtal väckas mot honom i den omtalade insiderhärvan men förfarandet sköts upp efter att den åtalade anmält åklagaren för jäv, en anmälan som ett par dagar senare lades ner och nu tas väcks de facto åtalet mot honom. Brottsrubriceringen lyder grovt insiderbrott.

Via sociala medier spred Carlström en vision om att Fingerprint om fem år kan nå ett högre börsvärde än Ericsson. Det motsvarar ett börsvärde på cirka 265 miljarder eller 4 000 kronor per aktie.

Den visionen är inte det enda som den tidigare vd twittrat ut men kanske det som främst fick Stockholmsbörsen att reagera. Nasdaq ställde sig frågande till vem som egentligen företräder bolaget. Carlström svarar med att hans twittrande är av helt privat natur och i ett klargörande från Fingerprints ledning görs det tydligt att det är nuvarande vd Jörgen Lantto som uttalar sig å bolagets vägnar.

Den populära börsduon i Börspodden har anslutit sig till de få som vågat sig på att analysera bolaget och deras råd blev köp med riktkursen 300 kronor, vilket fick aktien att stiga mot nya höjder.

Belackaren Per Lindberg på finanshuset ABG som tidigare sågat Fingerprints framtidsutsikter skrev i en ny rapport att ögonfotografering kan fungera lika väl som fingeravtryck. Tekningen är mer avlägsen men smidigare att använda, skriver han. Och uttalandet följdes av hårda mothugg från Fingerprint Cards.

Det krisar i SSAB

Stålbolaget SSAB hör till storbolagslistans största förlorare på årsbasis. Nedgången har pågått längre än så men på ett år har kursen rasat med 32 procent. Stålpriset har gått i botten, marginalerna blivit lövtunna i Nordamerika och ett fortsatt överutbud i Europa pressar kursen allt lägre.

Det pågående sparprogrammet kanske inte räcker för att nå lönsamhet, skriver Di och spekulerar i en nyemission. Och på de osäkra marknadsutsikterna syns inget slut.

Varning för Alibaba

För ett år sedan ville alla äga Alibaba, den kinesiska internethandlaren med den gulliga tickerkoden BABA. Toppnoteringen vid 115 dollar per aktie och sattes i november förra året men i skrivande stund går aktien att fiska upp på 65 dollar. Analytikerkåren är fortfarande positiva till bolaget men tidskriften Barron's sticker ut hackan och håller inte alls med.

De tror istället att aktien kan falla uppåt 50 procent från dagens nivå. Intressekonflikter och ökad konkurrens är grunden till oron.

Barron's antyder också enligt Business Insider att Alibaba kan ha friserat sina nyckeltal. Som exempel lyfts Alibabas egen uppgift om det totala antalet användare som företaget hävdar vara 367 miljoner stycken. Det är ungefär lika många som den kinesiska statistikbyrån uppskattar hela e-handelsmarknaden till. För oss räcker den enorma marknadsoron i Kina för att ge en otrevlig magkänsla.

Finanseliten lämnar Sture P

Tiderna då finanseliten hållit hov runt Stureplan sägs vara över. Det rapporterar DI Digital i en färsk artikel. Bakom taggtrådsstängel och ansiktsigenkännande säkerhetskontroller öppnar Sveriges nya finanscentrum i det betydligt mindre glamorösa Upplands Väsby.

Allt slipsklätt finansfolk lär dock inte behöva lämna de finanskvarteren i Stockholms innerstad. Vad som öppnar portarna i Väsby är ett gigantiskt datacenter i företaget Digiplex regi och den första hyresgästen sägs vara Nasdaq OMX. 

Väsbys kalla klimat och Sveriges stabila elnät ska vara optimalt för att husera ett datacenter vars största driftskostnad är elförbrukning för att kyla ner serverhallarna.

I första skedet är det alltså Nasdaq som flyttar norröver men det är inte osannolikt att aktörer som vill hålla till så nära börsen som möjligt väljer att flytta efter.

För delar av finansvärlden blir det alltså slut på finluncher runt Stureplan och Placera vill på förhand tipsa knytblusarna och tofsloaferna att testa dagens lunch i närbelägna Bredden. Idag råkar det vara Pljeskavica som serveras med rikliga mängder bea och pommes. Allt till den nätta prislappen 65 kronor. Bryggkaffe ingår.

Veckans bästa och sämsta

Blankarna har tagit grepp om den forna kursraketen ICA Gruppen. Två aktörer har kortat totalt 1 procent av kapitalet enligt Holdings. Blankarna ska vara två utländska fonder och deras agerande ser ut att ha fått den haussade aktien på fall. På storbolagslistan delar ICA Gruppen jumboplats med problemtyngda råvarubolaget PA Resources som har rasat 11 procent på en vecka.

H&M:s augustiförsäljningen blev en besvikelse och det tros vara det varma vädret i Europa som spökar till det. Den totala försäljningen steg med 1 procent för H&M i augusti vilket kan jämföras med 19 procent under samma månad året innan. På förhand var det förväntat att försäljningen skulle ha ökat 5,4 procent enligt SME Direkts sammanställning.

Men H&M:s spanska konkurrent Inditex har levererat. Deras halvårsrapport var helt i linje med förväntningarna. Nettoomsättningen uppgick under perioden till 9,42 miljarder euro mot väntade 9,4 miljarder euro.  Också bruttomarginalen var spot on på analytikernas prognoser och uppgick till 58 procent.

Prylförsäljaren Clas Ohlsons kvartalsrapport som kom för drygt en vecka sedan nådde inte förväntningarna. Analytikerkåren har efter rapporteringen sänkt sina estimat och aktien har på en vecka sjunkit med mer än 10 procent.

Skidbolaget Skistar rör sig uppåt på börsen. Skidsäsongen närmar sig och den svaga kronan lär gynna de svenska anläggningarna då alpresan blivit allt dyrare. Aktien har på veckobasis stigit med 7 procent och det kan ha att göra med att ett tillräckligt stor ägande i aktien ger rätt till rabatt på de sinnessjukt dyra liftkorten.

Det nedtryckta medicinbolaget Orexo var med råge Stockholmsbörsens största vinnare. Aktien steg 23 procent under fredagen, vilket räcker för att slå tvåan Semafo med över 10 procentenheter. Nya regler kring behandlingen mot opiatberoende i USA är anledningen till kursruset och bolaget tror att detta kan bli en ”game changer” för huvudprodukten Zubsolv.

Guldbolaget Semafo på andraplatsen steg trots statskupp i Burkina Faso, där bolaget har verksamhet stigit rejält. Ett högre guldpris är förklaringen till att aktien på en vecka ökat med 9,5 procent.

Nordiska branschindex

Återhämtningen inom energisektorn har gjort den till veckans bästa sektor. Uppgången har inte varit enorm utan kring 1 procent. Hälsovård och Konsumentvaror har hållit emot bra i börsfallet till skillnad från materialsektorn som rasat 4,5 procent.

Nordiska branschindex
Utv. 1 vecka (%)
Utv. 1 mån (%)
Energi
1,0
-7,7
Hälsovärd
-0,5
-5,2
Konsumentvaror
-0,6
-6,8
Telekom och IT
-1,0
-8,4
Investmentbolag
-1,4
-7,0
Finans och försäkring
-2,0
-5,7
Bygg och Fastighet
-2,6
-7,2
Industrivaror
-2,7
-10,9
Transport och Flyg
-2,8
-14,3
Material
-4,5
-11,8
Källa: Avanza
Avser kurser fredag eftermiddag

På storbolagslistan steg 23 bolag medan 72 sjönk.

Här är hela listan över veckans vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen

Veckans mest lästa artiklar var:

Aktien är inte människans bästa vän

Årets överlägset hetaste aktie

Köpläge när alla deppar

Börsens glödheta nätspelare

Världen håller andan

Under veckan publicerades analyser på:

Eurocon

Millicom

Bilia

Saab

SJR

Opus

... samt aktiekommentarerna:

Glödheta nätspelare

Hoist

Den skrockfulle köper

Ämnen i artikeln

OMX Stockholm 30

Senast

2 297,30

1 dag %

−3,68%

1 dag

1 mån

1 år

DAX

Senast

20 668,01

1 dag %

−4,83%

Dow Jones

Senast

40 545,93

1 dag %

−3,98%

NASDAQ

Senast

16 550,61

1 dag %

−5,97%

Telia Company

Senast

36,49

1 dag %

−0,84%

Fingerprint Cards B

Senast

0,01

1 dag %

−2,63%

SSAB B

Senast

4,90

1 dag %

−8,68%

Alibaba Group ADR

Senast

129,33

1 dag %

−0,35%

H&M B

Senast

125,75

1 dag %

−3,12%

Clas Ohlson B

Senast

235,80

1 dag %

−4,61%

SkiStar B

Senast

158,10

1 dag %

−4,07%

Orexo

Senast

14,94

1 dag %

3,32%

Bilia A

Senast

122,00

1 dag %

−3,94%

SAAB B

Senast

387,95

1 dag %

−5,76%

Ogunsen B

Senast

29,15

1 dag %

−0,34%

Hoist Finance

Senast

66,00

1 dag %

−5,71%

Handelskriget

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−3,68%

Senast

2 297,30

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.