Veckans bästa och sämsta

Att världens aktiemarknader är nervösa märks inte minst på hur hårt det slår, så fort en orosvind blåser. Tyvärr riskerar oron från Kina att skapa en ny tyfon.

placera-börscocktail_bred.jpg

14 augusti, 2015

Frankfurtbörsen har gått på knäna och DAX-index har backat nästan 5 procent denna vecka. I Stockholm var fallet mer anständiga -1,8 procent och USA-börserna handlas på mer eller mindre oförändrade nivåer.

placera-cocktail-150814.jpg

Trippeldevalvering i Kina

Kina har valt att devalvera yuanen och nedskrivningen av valutan var den största på två decennium. Peggen mot den amerikanska dollarn släpptes. Världens tillväxtförväntningar har länge legat på landet i öst men tvingas Kina in i det globala valutakriget riskerar framtidsprognoserna gå i kras.

Devalveringen innebär en sänkning på värdet av den kinesiska valutan. På så vis ges landets export en skjuts i rätt riktning, vilket behövs efter helgens bedrövliga handelssiffror. Trots medias krigsrubriker är Kinas agerande i princip samma medicin som svenska Riksbanken räntesänkningar här hemma.

Den kinesiska valutainterventionen kan dock komma att ge västerländska exportbolag en snyting. För kinesiska konsumenter blir utländska varor dyrare. Ett exempel är västerländska biltillverkare som tvingats sänka sina priser i Kina och då talar vi om bilmodeller som därborta räknas till premiumklassen. Och oron syns redan på aktiemarknaden.

Listan över bolag med exponering mot den kinesiska marknaden kan göras lång och de indirekta effekterna om bränslet tar slut i Kinas ekonomi är svåra att uppskatta på förhand.

På Stockholmsbörsen finns ett flertal bolag med stor direkt exponering mot Kina och högt på den listan finns folkhemsfavoriter som Autoliv och Hexagon. Båda har en exponering mot österlandet större än 15 procent. Snurrar den ekonomiska karusellen ännu långsammare kan det slå hårt även mot verkstadsbolag som Atlas Copco, ABB och Alfa Laval.

Nästan var tredje Iphone säljs i Kina och valutaförsvagningen ger Apples kinesiska konkurrenter en komparativ fördel. Oron för krympande tillväxt har redan drabbat Apples aktieägare då kursen på en månad backat 8,5 procent. Vd Tim Cook står fast vid att Kina kommer vara en av de viktigaste tillväxtmarknaderna för bolaget och ser den ökad volatilitet i Appleaktien som fartgupp på vägen.

Vad som riskerar bli en riktig surdeg är amerikanska tillverkare av halvledare och datorkomponenter. Blankarkollektivet har redan satt tänderna aktier som AMD och Marvell Techonologys vars säljexponering mot Kina uppgår till mellan 40 och 60 procent.

Men den enes död är den andres bröd. Valutadevalveringen kan nämligen komma att bli ett uppsving för detaljhandeln som tack vare de skakiga ekonomiska förutsättningarna kan förhandla ner sina inköpspriser och spara en hacka på billigare inköp från Kina.

Hela havets stormar bland vd-stolarna

Om aktiemarknaden skulle ansvara för Sandvik-vd:n Olof Faxanders avslutningsfika så skulle konfettimaskinen gått varm. Efter beskedet att Faxander fått foten steg aktien rejält men börspolisen satte käpparna i hjulet för partyt som avslutades i ett handelsstopp. Sen information från Sandvik gjorde situationen rörig men senare bekräftades att parterna tar avsked från varandra. Ny herre på täppan blir Wärtsiläbossen Björn Rosengren.

Industrivärlden välkomnar sin elfte vd i raden och den första kvinnliga chefen någonsin. Den utvalda heter Helena Stjernholm och bakom sig lägger hon en lång karriär som riskkapitalist på IK Investment Parnters. Förståsigpåarna hoppas nu att Stjernholm blir en frisk fläkt i det åtminstone tidigare tämligen mossiga Industrivärlden.

Också Qliros omsättningsmässigt största dotterbolag Cdon byte vd, nuvarande chefen Patrik Settlin sitter dock kvar på stolen under en övergångsperiod medan bolagets nye starke man Magnus Fredin skolas in i rollen. Fredin har tidigare arbetat som vd för Babyshop och Alexandalexa, två butiker nischade mot produkter för små personer.

Enligt Dagens Industri har 14 storbolag hittills bytt direktör bara i år. Bland annat spelbolaget Betsson och investmentbolaget Investor har fått nya chefer. Finanstidningen spekulerade vidare kring vilka chefer som kan tänkas stå på tur att pensioneras och heta kandidater sägs vara Electrolux vd Keith Mcloughlin och SEB:s Annika Falkengren. Falkengren firar för övrigt tio år som bankpamp.

Veckans rapportskörd

Rapportfloden flyter vidare och i strömmen av siffror utmärker sig listbytarna Invisio som tripplade sin vinst i senaste kvartalet. På en vecka har aktien stigit 26 procent och sedan årsskiftet närmare 230 procent.

Klädbolaget Björn Borg redovisade ett minusresultat i andra kvartalet. Ökade marknadsföringskostnader plussade på resultaträkningens kostnadssida. Aktien föll på beskedet och har på en vecka backat 8,5 procent.

It-konsulten Hiq stoltserade med en högre omsättning och ett starkare resultat en väntat i andra kvartalet. Aktiemarknadens reaktion var mild, aktien har på en vecka stigit drygt 3 procent.

Diamantbolaget Lucara Diamond halverade sin omsättning. Kanske varar alla diamanter inte för evigt. Aktien har fallit med 14 procent den här veckan.

Nibe däremot presenterade en halvårsrapport som under den mest euforiska morgonhandeln betade av ett nytt kursrekord på 265 kronor.

Dödskors på Dow Jones

Den som fascineras av börsmytologi lär tagit till sig det illavarslande omenet att amerikanska Dow Jones-indexets 50-dagars medelvärde har passerat 200-dagars medelvärde vilket, enligt somliga, indikerar en kommande trendvändning åt det negativa. Om man tror på sådant skrock.

Stockholmsbörsens bästa och sämsta aktier

Bäst på Stockholmsbörsen denna vecka var rapporterande Invisio, följt av medicinbolaget Orexo som rekylerat upp rejält efter en tidigare krasch. Trafikbolaget Sensys Gatso Group har stigit 17 procent och Tobii 15 procent efter en bra rapport.

Sämst i Stockholm var solcellsbolaget Etrion som backat 23 procent följt av Nordic Mines, Ortivus och rapporterande Lucara Diamond.

Nordiska branschindex
Utv. 1 vecka (%)
Utv. 1 mån (%)
Transport och Flyg
1,9
7,1
Bygg och Fastighet
0,3
2,0
Investmentbolag
0,1
0,4
Finans och försäkring
-1,6
2,1
Konsumentvaror
-1,6
1,2
Industrivaror
-1,9
-1,5
Hälsovärd
-3,4
-1,2
Telekom och IT
-3,5
-3,1
Energi
-4,5
-6,7
Material
-4,7
-3,1
Källa: Avanza
Avser kurser fredag förmiddag

På storbolagslistan steg 36 bolag medan 58 sjönk.

Här är hela listan över veckans vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen

Veckans mest lästa artiklar var:

Lågriskfonder bättre än bankkonto

Fyra förlorade år med Faxander

Blodvittring i Fingerprint

Ukrainsk insiderkupp i USA

Inte läge för Arcam

Under veckan publicerades analyser på:

Beijer Electronics

Moberg Pharma

Kambi

Tobii

Collector

Handelsbanken

Den som lider av insomnia kan med fördel söka sig till den här länken: Placeras podd Stockholmsbörsen har nu återstartat efter sommaruppehållet. Trevlig helg,

Ämnen i artikeln

OMX Stockholm 30

Senast

2 175,77

1 dag %

−2,75%

1 dag

1 mån

1 år

DAX

Senast

19 670,88

1 dag %

−3,00%

Dow Jones

Senast

37 882,53

1 dag %

0,63%

NASDAQ

Senast

15 493,61

1 dag %

1,48%

Hexagon B

Senast

88,96

1 dag %

−4,18%

Atlas Copco A

Senast

139,75

1 dag %

−1,31%

ABB

Senast

464,90

1 dag %

−3,37%

Alfa Laval

Senast

372,80

1 dag %

−2,71%

Apple

Senast

180,57

1 dag %

4,73%

Advanced Micro Devices

Senast

82,00

1 dag %

4,85%

Marvell Technology

Senast

50,77

1 dag %

1,48%

Sandvik

Senast

173,75

1 dag %

−2,36%

Industrivärden A

Senast

303,40

1 dag %

−4,05%

Nelly Group

Senast

32,30

1 dag %

−0,57%

Betsson B

Senast

146,80

1 dag %

−2,26%

SEB A

Senast

129,55

1 dag %

−2,23%

INVISIO

Senast

353,50

1 dag %

−2,88%

Lucara Diamond Corp

Senast

0,36

1 dag %

0,00%

Nibe Industrier B

Senast

33,07

1 dag %

−2,16%

Orexo

Senast

12,98

1 dag %

−7,29%

Sensys Gatso Group

Senast

39,00

1 dag %

0,52%

Tobii

Senast

1,69

1 dag %

−2,99%

Ependion

Senast

122,00

1 dag %

−4,09%

Moberg Pharma

Senast

7,13

1 dag %

−1,04%

Kambi Group

Senast

97,95

1 dag %

−5,36%

Handelsbanken B

Senast

149,30

1 dag %

−0,07%

Bostadsmarknaden

Handelskriget

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−2,75%

Senast

2 175,77

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.