Börje, 64 år och från Småland, vill inte avslöja hela sitt namn. Men han är både besviken och upprörd. Hösten 2005 fick han tips att om man tar ut en del av PPM-pensionen är det möjligt att få olika pensionärsrabatter. Eftersom han själv var arbetslös och hade fyllt 62 år tyckte han att det lät som en bra idé.
Efter att ha kontaktat Försäkringskassan beslöt han ta ut 154 kronor i månaden. I december 2006 läste han en artikel om person i Nacka som efter att ha tagit ut PPM fått sin a-kasseersättning kraftigt sänkt. Mycket oroad ringde Börje sin egen a-kassa och frågade hur han skulle göra för att undvika att få sin ersättning sänkt. Som ett resultat av samtalet fick han ett återkrav från a-kassan på 30 870 kronor. Börjes totala uttag av PPM-pension uppgår till 1 848 kronor, före skatt. Det är nämligen så att när en arbetslös person tar ut pension, hur lite det än är, så ska a-kassersättningen samordnas med pensionen och beräkningsunderlaget minskas från 80 procent till 65 procent.
"Det här känns väldigt frustrerande. Jag har tagit ut den lilla PPM-pensionen i god tro och har absolut inte försökt lura a-kassan. Det var också jag själv som uppmärksammade problemet", säger Börje.
Han har nu skrivit brev till flera riksdagsledmöter och överväger att överklaga a-kassans beslut i hopp om att få en prövning i domstol. Men en rättslig process kostar mycket pengar och därför försöker han också få kontakt med andra arbetslösa som råkat ut för samma sak.
Kristina Kamp, pressansvarig på Premiepensionsmyndigheten, håller med om att det är olyckligt att inte alla känner till att uttag av pension sänker nivån på arbetslöshetsersättningen.
Planerar ni att på något sätt göra informationen tydligare?
"Vi informerar om det på vår hemsida, men det är nog snarare Försäkringskassan som du bör prata med."
Robin Lapidus, pressansvarig på Försäkringskassan, anser också att det är olyckligt att arbetslösa får sin ersättning sänkt till följd av de tagit ut pension.
"Vi informerar om reglerna på vår hemsida. Men egentligen är det nog a-kassorna som i första hand borde informera, och så är det ju viktigt att ni journalister skriver vad som gäller."
En granskning av a-kassorna visar att några informerar om reglerna för förtida pension på sina hemsidor, men inte andra.
Anita Lundberg, biträdande kassaföreståndare på Kommunals a-kassa, säger att det har förekommit att kassan krävt tillbaka pengar från medlemmar på grund av att de samtidigt haft pension, men menar att det inte är så vanligt.
"Både försäkringskassan och a-kassorna bör informera den berörde. Vi håller precis på och uppdaterar informationen på vår webbplats för att få den så tydlig som möjligt."
Det finns fler fällor att trampa i. Förtida uttag av pensionen som sänker a-kassan är bara en i raden. Ett annat felsteg att passa sig för är att gå ner på deltid de sista yrkesverksamma åren. Resultatet kan bli kraftigt sänkt tjänstepension, eftersom den normalt beräknas på slutlönen. Kolla reglerna för just din tjänstepension innan du bestämmer dig. I vissa fall kan blott några månader till med heltidsarbete få en stor effekt på pensionen.
Det kan också vara viktigt att se över så att du inte har mer efterlevandeskydd än du behöver. Det är vanligt att ett sådant skydd tecknas innan barnen flugit ur boet och sedan ligger det kvar, trots att barnen nu klarar sig själva. Om det finns särkullbarn kan den efterlevande maken behöva extra pengar vid ett oväntat dödsfall, men i de flesta fall är det då bättre med en klumpsumma än ett månatligt belopp.
Ett annat vanligt misstag som många pensionärer gör är att de tar ut hela kapitalet under den första femårsperioden, trots att de flesta i dag är alerta ett bra tag efter sjuttio. Det innebär att pengarna kan behövas även längre fram. Dessutom riskerar du att få betala mer i skatt om inkomsten blir alltför hög jämfört med om uttagen sprids ut under en längre tidsperiod. Ett alltför högt pensionsuttag kan också resultera att du går miste om möjligheten att få bostadsbidrag. Ett argument mot att ta ut pengarna under en längre tid är att du riskerar att dö innan kapitalet är färdigutbetalt, så det är inget enkelt val.
Många gör också misstaget att ett par år innan pensioneringen säkra kapitalet i trygga räntefonder trots att en del av pengarna inte ska användas förrän om tio, tjugo eller kanske till och med trettio år. Skillnaden i avkastning mellan räntefonder och aktiefonder är stor under så långa tidsperioder. Säkra bara så mycket som du behöver de närmaste åren och låt resten av pengarna fortsätta jobba för din framtida pension.
Tillägg till artikeln, se Kommentar 1:
Uttag av privat pensionsförsäkring påverkar inte dagpenningen från a-kassan.
Så här säger reglerna:
Storleken på din dagpenning från A-kassan påverkas av förtida uttag av allmän pension (inklusive premiepension), sjukbidrag, tjänstepension eller annan fortlöpande ersättning från annan än arbetslöshetskassa på grund av arbetslöshet.
Däremot påverkas inte arbetslöshetsersättningen av änkepension, hustrutillägg, bostadstillägg eller pension som utgår på grund av frivillig försäkring (privat pensionsförsäkring) som inte har anknytning till förvärvsarbete.
Har du råkat ut för samma sak som Börje? Maila redaktionen och berätta din historia.