Förra året köpte svenskarna warranter för 16,3 miljarder kronor. Det är en minskning med drygt 1 procent jämfört med året innan, men samtidigt ökade antalet avslut med över 12 procent, från drygt 500 000 till 562 000. Det visar siffror framtagna av informationssajten Derivatinfo.com.
Viktor Östebo, vd för Derivatinfo.com tror att en av förklaringarna är att det finns betydligt större utbud än tidigare.
"Det gör att mindre investerare har bättre möjligheter att ta exponering mot sådant som tidigare bara var förunnat riktigt stora spelare", säger han.
Utbudet av olika noterade warranter ökade under förra året med över 50 procent. Den ledande aktören och utgivaren är Handelsbanken tätt följd Carnegie.
Är det nya grupper av investerare som nu fått upp ögonen för warranter?
"Min uppfattning är att warranter som helhet har hittats av fler. Och det verkar också som om det finns en helt annan riskmedvetenhet än tidigare, vilket är bra. I dag tar man positioner med mindre pengar. Min förhoppning i år är att ännu fler ska upptäcka att det här är en dynamisk produkt som även kan användas för att skydda sig och tjäna pengar i nedgång", säger Viktor Östebo.
En av de nyare varianterna av warranter är turbon. Denna form blir allt populärare och stod förra året för 11 procent av den totala omsättningen på marknaden, jämfört 7 procent året innan.
"Vi kan tydligt se att turbowarranterna, som av många uppfattas som enklare, fortsätter att växa i popularitet", säger Viktor Östebo.
En warrant är ett finansiellt instrument som ger en rättighet att teckna en aktie till en viss kurs inom en viss tid, ungefär som en option. Skillnaden är att en warrant är utgiven av ett finansiellt institut som garanterar likviditeten.
Skillnaden mellan en turbowarrant och en vanlig warrant ligger framförallt i prissättningen. Bakom priset på en vanlig warrant ingår även marknadens förväntning, vilket innebär att om priset på den underliggande aktien förändras så behöver inte warranten göra det. Turbon har en enklare koppling till den underliggande aktien. Går aktiekursen upp 1 krona stiger turbon med 1 krona, även om det i praktiken ofta krävs flera turbowarranter för att ha rätt till en hel aktie.
Dessutom har turbon en barriärnivå. Om det görs ett enda avslut på barriärnivån dör warranten och blir värdelös för innehavaren - den har en så kallad "knock-out-level". Ju närmare barriärnivån turbon ligger, desto högre är risken - men även möjligheten att tjäna pengar.
Anser du att turbowarranter är lämpligare instrument för småsparare än vanliga warranter?
"Ja, turbo är faktiskt enklare att förstå än vanliga warranter. Men som vid alla placeringar är det viktigt att läsa på och lära sig hur det fungerar", säger Viktor Östebo.
Derivatinfo.com som ger information om warranter och certifikat ägs sedan förra året av nätmäklaren Nordnet.