För att få full statlig avtalspension måste du ha varit anställd i 30 år och pensionen börjar tjänas in från det du fyller 23. Pensionen från PA 03 består av två premiebestämda delar: Individuell ålderspension och Kåpan (Kompletterande ålderspension), som är en rest från det gamla pensionsavtalet och där man måste ha fyllt 28 för att tjäna in avgifter. Du får själv välja förvaltare och fonder till Individuell ålderspension och kan välja mellan traditionell pensionsförsäkring eller fondförsäkring. I Kåpan förvaltas pengarna av FSO (Försäkringsföreningen för det statliga området) som placerar i aktier och räntebärande papper.
Eftersom man inte får lagstadgad pension för lön över 7,5 basbelopp, 27 800 kr per månad, finns även en förmånsbaserad pension på dessa löner. Den är 60 procent av lönen från taket och upp till 74 150 kr i månaden och 30 procent mellan denna lön och 111 250 kr.
Även i det statliga pensionsavtalet finns långa övergångsperioder för att inte missgynna någon, närmare bestämt upp till 30 år. Den normala pensionsåldern i det statliga avtalet är 65, med möjlighet att stanna till 67. Du kan också ta ut tjänstepensionen tidigare, från 61 år. Om du tar ut Individuell ålderspension före 65 kommer återstående premier att betalas in till systemet som en engångsinbetalning. Det går också att ansöka om delpension, förutsatt att du är född före 1943 och inte omfattas av PA 03.
En efterlevandepension betalas
ut vid dödsfall till make och barn. Maken kan få pension i högst sex år, en försämring jämfört med tidigare avtal som gav en livslång efterlevandepension. Den som har tjänat in sådan pension i det gamla pensionsavtalet får ta med sig den till det nya avtalet.