Storbolagsindexet OMXS30 hade runt klockan 14.30 handlats upp med 1,2 procent till nivån 2.063. Omsättningen på Stockholmsbörsen i sin helhet var 13,2 miljarder kronor. Tyska Frankfurtbörsens DAX-index var samtidigt upp 1,1 procent och Parisbörsens CAC40 var upp 0,8 procent i Frankrike.
Längst upp i det svenska storbolagsindexet fanns molnkommunikationsbolaget Sinch, som klättrade 17 procent efter att delårsrapporten på torsdagen föranlett ett kursras på 22 procent. En annan som tog revansch var investmentbolaget Kinnevik. Aktien tycktes efter några tunga månader ha hittat visst fotfäste och klättrade 3,7 procent på fredagen.
En annan vinnare var skogsbolaget SCA, som steg 3,7 procent efter delårsrapport. Resultatet var bättre än väntat men sekventiellt sågs en viss försvagning, främst beroende på en högre omvärdering av biologiska tillgångar föregående period.
På den positiva sidan hittades också Hexagon, som steg 2,4 procent efter en rapport där den organiska tillväxten och det justerade rörelseresultatet kom in över förväntan, trots att komponentbrist och beslutet att frysa verksamhet i Ryssland dock påverkat tillväxten negativt, enligt rapporten.
I andra änden av index hittades Tele2 som handlades utan rätt till utdelning om totalt 16:40 kronor per aktie. Aktien föll 22:05 kronor, 14,5 procent.
Electrolux tappade 4,2 procent efter en rapport som var 6 procent bättre än väntat på raden för justerat rörelseresultat. Investerarna tycktes dock inte nöja sig givet att vitvarutillverkaren nu spår att de negativa effekterna från externa faktorer kommer att uppgå till 8-10 miljarder kronor under 2022, en höjning från den tidigare bedömningen 6-9 miljarder.
Astra Zenecas vinst per aktie för kärnverksamheten överträffade konsensus med 14 procent. Det tycktes efter en trög start vara tillräckligt för att glädja investerarna, som handlade upp aktien med 1,5 procent.
Telefontillverkaren Doro föll 14 procent efter att rörelseresultatet sjunkit till 3,0 miljoner kronor (12,2). Av vd Jörgen Nilsson beskrevs kvartalet som utmanande med allmän avmattning i hemelektronikbranschen.
Sensys Gatso, som utvecklar system för trafiksäkerhet och trafikinformatik, handlades ned trots en rapport där ebitda- och rörelseresultat vände till vinst och nettoomsättningen steg till 113 miljoner kronor (78). Det räckte alltså inte för att blidka marknaden, som sänkte aktien med 6 procent.
Kredithanteringsbolaget Intrum sattes ned med cirka 4 procent. Det justerade rörelseresultatet levde inte upp till förhandstipsen. Utfallet på 1.471 miljoner kronor var 6 procent under analytikerkonsensus. Aktuella makroutmaningar förväntas dock ytterligare driva på behovet av Intrums tjänster, uppgavs det i rapporten.
Bostadsutvecklaren Bonava steg cirka 2 procent. Bostadsutvecklaren presenterade nya sänkta finansiella mål för perioden fram till 2026 med anledning av avvecklingen av den ryska verksamheten. Vidare sänkte bolaget prognosen för produktionsstarter under innevarande år till 4.200 (6.000). Avvecklingen av den ryska verksamheten utgör 1.100 enheter.
Sektorkollegan JM sjönk i sin tur cirka 3 procent. Rörelseresultatet kom in 7 procent under förväntningarna.
Fastighetsservicebolaget Coor handlades ned med 1 procent. Omsättning och resultat över förväntan var inte tillräckligt.
På fredagen var det handelsdebut för biomaterialbolaget Promimic. Aktien handlades till 16:21 kronor, något över teckningskursen på 16 kronor.