Spanien-räntor upp, euron ned

Spanska räntor steg och euron försvagades på måndagen efter Kataloniens folkomröstning om självständighet på söndagen. Kronan fick stöd av ett starkt industri-PMI och euroförsvagningen.


2 oktober, 2017

I bakgrunden fanns också högre USA-räntor och dollar i fredagens sena handel, efter uppgifter om att Donald Trump kanske överväger att göra Kevin Warsch till ny Fed-chef.

"Dollarn är starkare på högre USA-räntor, och marknaden tycks agera på idén om att Fed kan komma att bli mer hökaktig när vi ser till de möjliga kandidaterna för Fed-ledningen", sade Antje Praefcke, FX strategist på Commerzbank.

Den svenska tioårsräntan stängde 1 punkt högre till 0,93 procent, den tyska var ned 2 punkter till 0,45 procent och den spanska tioårsräntan steg med 10 punkter till 1,70 procent.

Den spanska börsen gick också mot strömmen och sjönk på måndagen i ett annars positivt riskklimat, och Ibex 35 var 1,75 procent ned.

Katalonien röstade på söndagen för självständighet från Spanien och den katalanske ledaren Carles Puigdemont sade på söndagskvällen att man nu skulle ta frågan vidare till Kataloniens regionala parlament.

På måndagen begärde han internationell medling i regionen med övervakning från EU. Han krävde att all spansk polis och det spanska civilgardet ska lämna Katalonien och meddelade att de ska starta rättsliga processer mot de ansvariga för våldet under söndagens folkomröstning om självständighet. En särskild kommission ska inrättas för att hantera eventuella brott mot grundläggande rättigheter.

Puigdemont tillade att han inte haft någon kontakt med den spanska centralregeringen, och att den spanske premiärministern Mariano Rajoy bör säga att han stödjer medling. Katalonien förbereder ingen abrupt frigörelse från Spanien men vill se en ny form av förståelse.

EU-kommissionens chefstalesman Margaritis Schinas sade vid en pressbriefing på måndagen folkomröstningen inte var laglig enligt den spanska författningen och uppmanade parterna att gå från konfrontation till dialog.

Han sade också att Katalonien skulle tvingas lämna EU om en laglig folkomröstning hölls som röstade för självständighet.

Banken Citi skrev i ett kundbrev att de räknar med att den regionala regeringen nu kommer att utlysa nyval och att detta så småningom kommer att resultera i en regering som är för självständighet. Försök att hålla en ny folkomröstning kommer sannolikt att följa.

"Den katalanska utmaningen kommer inte att försvinna…även om det ännu inte är det mest troliga utfallet så tror vi att risken för större konfrontationer i närtid stiger, med i yttersta fall omfattande störningar med potentiellt allvarliga ekonomiska kostnader", enligt Citi.

Sue Trinh på RBC Capital konstaterade att Spanien inte kommer att ändra spelplanen för euron, men ändå sannolikt att tynga något då det tar bort fokus från den politiska optimism som följde i spåren av Macrons valvinst.

Måndagen präglades annars av PMI-utfall för industrin från en rad länder. Spanskt industri-PMI steg exempelvis till 54,3 i september, från 52,4 i augusti.

Euroområdets inköpschefsindex för industrin steg till definitiva 58,1 i september, från 57,4 föregående månad, väntat var 58,2 i linje med den preliminära statistiken.

Chris Williamson, chefekonom på Markit, skrev i en kommentar att uppgången i tillverkningsindustrin lade in en än högre växel i september där PMI steg till en nivå som bara slagits en gång under de senaste 17 åren. Återhämtningen tycks också i allt högre grad vara brett baserad med stigande efterfrågan i hela euroområdet.

Det brittiska PMI sjönk till 55,9 i september från 56,7 föregående månad, under väntade 56,2. Rob Dobson på Markit noterade att inbromsningen är ytterligare ett tecken på att momentum faller bort i den bredare brittiska ekonomin, även om exporten fortsatt är en ljuspunkt. Pristrycket är också fortsatt högt, på grund av råvarupriser, svag valuta och begränsningar i leverantörskedjor.

Här hemma steg inköpschefsindex för den svenska industrisektorn till 63,7 i september, från 54,7 månaden före, väntat enligt SME Direkts prognosenkät var en uppgång till 57,2.

Silf/Swedbank skrev i en kommentar att noteringen i september var den näst högsta hittills i år och att det främst var indexet för produktion som bidrog till uppgången, följt av orderingången.

Arbetslösheten i euroområdet, som väntades ha sjunkit till 9,0 procent i augusti, låg kvar på 9,1 procent.

USA-räntorna fortsatte svagt uppåt på måndagen, med tioårsräntan stabil på 2,33 procent, från svensk stängning i fredags.

ISM inköpschefsindex för industrin steg till 60,8 i september från 58,8 i augusti. Det var högsta nivån för indexet sedan i maj 2004. Väntat var en nedgång till 58,1. Bland utvalda delindex pekade samtliga upp bortsett från lager.

På valutamarknaden tappade euron till 1:1742 mot dollarn, från 1:1800 i fredags eftermiddag. Mot yenen var dollarn stabil.

Under natten kom Bank of Japans kvartalsvisa Tankan-rapport in starkt och industri-PMI steg i september till 52,9 från 52,2 i augusti.

Kronan blev 5 öre starkare till 9:60 mot euron och ett halvt öre svagare mot dollarn till 8:17.

Ämnen i artikeln

Commerzbank AG

Senast

23,59

1 dag %

1,59%

1 dag

1 mån

1 år

Placera granskar fondjättarna

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

1,17%

Senast

2 462,54

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Kollage Analys Ny
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
Affärsvärlden
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.