Nya samband kräver nya vägar
Feds prognosförmåga och penningpolitiska analys och beslut utmanas av Vita husets process att verkställa betydande politikförändringar inom fyra tydliga områden: handel, immigration, finanspolitik och avregleringar.
Politiken befinner sig fortfarande på ”utvecklingsstadiet” och deras effekt på USA:s ekonomi är högst osäkra. Jag delar marknadens bedömning att Fedräntan kan sänkas 3-4 gånger under 2025. Det kommer att pressa också dollarns värde.
Riksbankschef Thedéen slipper dock de förtroendeeroderande utspel som USA:s president riktar mot Fedordförande Powell. Även här har dock Trump gjort en U-sväng. Vita husets försök att politisera penningpolitiken adderas till de frågor som redan gör att omvärlden alltmer ifrågasätter amerikanska statspapper som en riskfri tillgång.
Centralbankerna har hamnat i skärningspunkten mellan en ny geoekonomisk och geofinansiell verklighet och seismiska skiften i USA:s politik och dess relationer till omvärlden.
För Riksbankens del är utmaningarna inte mindre: starkare krona, dämpad efterfrågan och svag omvärldstillväxt. Det gör räntebeslut mer komplicerade än någonsin.
Centralbankerna gör redan ett bra jobb men som kan göras bättre om räntorna sänks. När gamla samband bryts krävs nya vägar. Och förstås ödmjukhet, inte tvärsäkerhet.
Robert Bergqvist är seniorekonom på SEB
Detta är en krönika från en fristående kolumnist. Analys och ställningstagande är skribentens.