Cristoffer Stockmans första blogg handlade inte om ekonomi. Den blev till under en jobbig period i hans liv och kretsar kring de fyra provrörsbefruktningar, som han och hans fru gick igenom. Det berättar han över en kopp kaffe i Västerås, där han i dag jobbar som HR-specialist.
"Det var en ganska seg process, så jag började skriva av mig. Det fungerade som en form av terapi", säger han.
Efter ett tag tröttnade Stockman på sin mycket privata provrörsblogg. Men ledsnat på att skriva hade han däremot inte gjort. Med ett intresse för börsen sedan tonåren var det inte svårt att välja nytt ämne för bloggen. Den fick handla om aktier och investeringar i stället.
Han har inte en enda poäng i redovisning. Trots det är han i dag, drygt två år efter starten, en av landets mest lästa finansbloggare. Inte helt fy skam för en 29-åring som säger att han vill kunna påverka.
Till skillnad från många andra som bloggar om ekonomi och aktier har Cristoffer Stockman redan från början valt att vara öppen med sin identitet. Hans passande efternamn Stockman fick bli namnet på bloggen som du hittar här.
Rädd för att säga vad han tycker är han inte.
"Det är ett problem att många bloggare nickar instämmande åt varandra och exempelvis säger så här: Nu går Saab i konkurs och lika bra är det. Sådana inlägg är helt ointressanta. Jag skriver vad jag tycker och tror på. Men jag försöker först analysera och sedan kanske jag kommer fram till att Saab borde gå i konkurs".
Han sticker gärna ut hakan och debatterar aktuella ekonomiska frågor som det föreslagna allemanskontot, som liksom kapitalförsäkringen skulle ge skattefria aktiebyten med en årlig skatt motsvarande en procent av tillgångarna.
"Allemanskontot tycker jag är jättedåligt. Det löser inte problemet. Men det är klart att banker, som Avanza, skulle tjäna på att folk handlade mer och gjorde fler affärer på börsen", säger han.
Det resonemanget har Stockman också utvecklat på sin blogg.
Men om han är orädd för att debattera så är han desto mer försiktig i sina investeringar.
"Jag är notoriskt feg", erkänner han.
Stockman gör nämligen inga kortsiktiga affärer. Och gjorde han någon så var det många år sedan.
"Man ska hålla ett bra företag så länge det är bra", förklarar Stockman sin strategi.
Företaget ska helst finnas kvar i femtio års tid, tycker han.
Första aktien satsade han på leverpastejsföretaget Sardus, numera uppköpta av Atria. Att valet föll på just leverpastejsaktier var en naturlig följd av att Stockman hade gjort prao där i högstadiet.
Han ger inte mycket för rubrikerna i exempelvis Dagens Industri eller aktieanalyser för den delen heller.
"Dem läser ju alla andra också. Läs i stället årsredovisningar och bilda dig en egen uppfattning", tycker han.
Varje dag pendlar Stockman från hemmet i Kumla till jobbet på Mälardalens högskola i Västerås. Då passar han själv på att plöja årsredovisningar, läsa näringslivshistoriska böcker och formulera blogginlägg. Nästan alla inlägg på cristofferstockman.blogspot.com kommer till på tåget.
Varför ska man lita på dina råd?
"Man ska inte lita på mig, man ska inte lita på någon annan än sig själv".
Har du gjort någon dålig affär?
"Det är klart att man gjort dåliga affärer," säger han.
Ett exempel är en it-aktie som han ägde någon gång i början av 00-talet.
Numera tänker Stockman ofta på miljö och klimat. Det är viktigt för honom att ett företag är långsiktigt hållbart.
"Jag är kritisk mot vårt konsumtionssamhälle. Och jag skulle aldrig köpa oljeaktier. Oljan kommer att ta slut och är därför ingen långsiktig investering," menar han.
I dag har han knappt tio aktier.
"Vissa har jag haft länge. Ratos har jag haft i tio år och det har varit en fantastisk affär," säger han.
"Det är klart att aktieaffärerna har gått bra. Jag har en villa och inte alls stora lån", säger Stockman innan han sätter sig på tåget till Kumla.
Hur det gick med barnen? På Cristoffer Stockmans blogg kan man läsa:
"Tyvärr kan jag inte bli far till några barn som det ser ut och vi håller nu på att förbereda en adoption."