Alla aktier som tidigare fanns på A-listan är skattepliktiga. Men det finns också en grupp undantag som tidigare var noterade på O-listan men som ändå, precis som tidigare, ska tas upp som förmögenhet.
Roland Larsson på Skatteverket har precis blivit klar med årets slutliga lista.
"Det har försvunnit några bolag som blivit utköpta eller som är under utköp, som till exempel WM-data, men i övrigt är det inga förändringar."
För de aktiesparare som riskerar att drabbas av förmögenhetsskatt är det hög tid att se över innehaven för att eventuellt sälja förmögenhetsbeskattade aktier och köpa sådana som är befriade från skatten. I slutet av december brukar kurserna påverkas negativt av att många vill sälja av just dessa aktier. De flesta experter brukar avråda från att sälja aktier i december för att köpa tillbaka dem i januari. Sådana transaktioner är riskfyllda. Men om du är övertygad om att kursen inte kommer att stiga kan det bli en bra affär, men glöm inte att räkna med courtaget.
Ett annat alternativ är att placera aktierna i en kapitalpension. Denna sparform behöver du inte ta upp som förmögenhet. Men det innebär att pengarna blir låsta fram till din 55-årsdag då de måste plockas ut under minst fem år.
Ett annat alternativ, så här i juletider, är att ge en gåva till någon anhörig. Men inte till maka/make eller omyndiga barn eftersom förmögenheten sambeskattas inom familjen. Gåvor får heller inte vara förknippade med några villkor.
De aktier på den nya nordiska listan som ska räknas in i underlaget för förmögenhetsskatt finns utmärkta hos Stockholmsbörsen och i de flesta dagstidningar. Men det kan vara värt att dubbelkolla. Placera Nu hittade vid en snabbkoll mot Skatteverkets lista ett par missar.
Det som avgör är om aktierna är inregistrerade eller bara marknadsnoterade. Aktier som är inregistrerade vid Stockholmsbörsen eller vid motsvarande utländska listor ska tas upp till 80 procent av den noterade slutkursen. Men även bolag som efter maj 1997 valde att gå från att vara inregistrerade till noterade är skattepliktiga.
Skattepliktig förmögenhet är
skillnaden mellan dina tillgångar och skulder du har vid utgången av året. Beskattningsbar förmögenhet är den del av den skattepliktiga förmögenheten som överstiger fribeloppet 1,5 Mkr för ensamstående och 3 Mkr för gifta eller sammanboende med barn. Skatten är 1,5 procent.