Rapportfloden: Blandade resultat

Powercell, Anoto, Duroc, Azelio, Björn Borg, Mekonomen, Beijer Alma, Catella och Gaming Corps finns bland bolagen som publicerat sina delårsrapporter.

placera-redaktionellt-2018-Bokslut_fotnot_700.png

20 augusti, 2021

Mjukvarubolaget Terranets rörelseresultat uppgick till -8,5 miljoner kronor (-6,1) under det andra kvartalet 2021. Bolaget hade intäkter på 0,2 miljoner kronor under kvartalet (0,2).

Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till -11,0 miljoner kronor (-8,1). Koncernens likvida medel uppgick till 46,8 miljoner kronor (44,5) vid utgången av kvartalet.

Terranets vd Pär-Olof Johannesson uppger i rapporten att bolaget ser att de kan diversifiera sin tekniska plattform och skapa ytterligare intäkter snabbare och erbjuda fler livsavgörande säkerhetsprodukter för allt ifrån cyklar till autonoma fordon.

"Terranet har därför under de senaste månaderna växlat upp med ett nytt tempo i produktutvecklingen med utgångspunkt att ta fram nya applikationer på Voxelflowplattformen. Under Nihats ledning planerar Terranet lansera nya skalbara tillämpningar inom aktiv säkerhet och kollisionsvarning", skriver han i rapporten.

Safello, ett teknikbolag inriktat på kryptovaluta som noterades på First North i maj 2021, hade en nettoomsättning på 202 miljoner kronor under det andra kvartalet 2021 (61,5). Ebitda-resultatet uppgick till -4,8 miljoner kronor (0,2) och rörelseresultatet blev -5,9 miljoner kronor (-0,3).

Nettoresultatet uppgick till -5,9 miljoner kronor (-0,3), motsvarande -0:29 kronor per aktie. Antalet exekverade ordrar ökade med 70 procent.

"Det andra kvartalet präglades initialt av en stark kryptovalutamarknad, som mitt i kvartalet kraftigt försvagades och stängde kvartalet på i stort sett halverade prisnivåer för Bitcoin och Ethereum jämfört med toppnoteringarna i april-maj. Kvartalets första två månader fortsatte att leverera rekordhög nettoomsättning för Safello, men juni var en betydligt lugnare månad. Detta ligger i linje med tidigare års säsongsvariationer under de svenska sommarmånaderna", skriver vd Frank Schuil i delårsrapporten.

Han säger vidare att Safello står finansiellt väl rustat för att expandera i ett snabbare tempo.

"Kostnaderna för framförallt personal kommer att öka de kommande kvartalen till följd av nyanställningar, men vi kommer även att spara externa kostnader på sikt allteftersom vi bygger upp fler kompetensområden internt", heter det i vd-ordet.

Bemanningsföretaget SJR redovisar en nettoomsättning och ett rörelseresultat iför det andra kvartalet som är helt i linje med de preliminära siffror som släpptes i mitten av juli. Vidare antar bolaget en ny tillväxtstrategi och aviserar ett namnbyte till Ogunsen AB.

Rörelseresultatet för det andra kvartalet blev 11,8 miljoner kronor (1,7) och nettoomsättningen uppgick till 105 miljoner (86), enligt delårsrapporten.

Bolagets ny tillväxtstrategi omfattar ett långsiktigt mål att dubblera omsättningen inom fem år. Tillväxten ska ske organiskt och genom kompletterande förvärv.

"Den nya strategin är utformad för att skapa en plattform för tillväxt och möjliggöra en breddning av koncernens verksamhetsområden, som i dag har en tyngdpunkt inom ekonomi och finans, till att omfatta fler typer av tjänster för kompetensförsörjning och humankapital", skriver SJR i ett separat pressmeddelande.

SJR:s finansiella mål är en årlig rörelsemarginal på minst 10 procent. Utdelningspolicyn att dela ut minst 60 procent av resultat efter skatt ligger fast.

Namnbytet till Ogunsen avser enligt bolaget att tydliggöra koncernens långsiktiga tillväxtstrategi och struktur. Varumärket SJR kommer efter namnbytet att användas exklusivt av dotterbolaget SJR in Sweden, vars verksamhet idag utgör 92 procent av koncernens omsättning.

Beslut om namnbyte fattas under en extra bolagsstämma 24 september 2021 och namnändringen beräknas vara genomförd innan årets slut.

Ortoma, som utvecklar operationssystem för kirurgi, redovisar ett nettoresultat för det andra kvartalet 2021 på -3,4 miljoner kronor (-2,0). Även rörelseresultatet hamnade på denna nivå.

De totala intäkterna uppgick till 4,5 miljoner kronor (4,6) och utgjordes av aktiverat utvecklingsarbete. Nettoomsättningen var fortfarande noll.

"Effekterna av covid‐19 fortsatte under kvartalet, där reserestriktioner begränsade våra möjligheter till personliga möten med potentiella strategiska samarbetspartners för atttaOTS (Ortoma Treatment Solution) till marknaden. Det är därför mycket tillfredsställande att vi under dessa speciella omständigheter och efter en längre tids förhandlingar nådde en överenskommelse om icke‐bindande term sheet med en större global tillverkare av ortopediska implantat och MedTech‐produkter, för exklusiva distributionsrättigheter av OTS för höftleds‐kirurgi i Japan", skriver vd Linus Byström i delårsrapporten.

Förhandlingarna för att nå det bindande avtalet pågår och det är Ortomas mål att de slutförs innan de regulatoriska ansökningarna godkänns.

"Det regulatoriska arbetet pågår och det är vår ambition att ansökningarna kommer lämnas in under tredje kvartalet", skriver bolaget som tillägger att en regulatorisk ansökan i Japan normalt godkännas inom 4‐6 månader efter att den lämnas in.

Parallellt med förhandlingar och regulatoriskt arbete pågår ett flertal aktiviteter för att förbereda marknadsintroduktionen så att den kan ske så snart ansökningarna godkänns, uppges det.

Spotlightlistade Medfield, som utvecklar diagnosinstrument till sjukvården, redovisar en omsättning på 2,8 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021 (2,7).

Resultatet efter finansiella poster var -2,1 miljoner kronor (-1,5). Kassaflödet från den löpande verksamheten och investeringsverksamheten uppgick till -18,3 miljoner kronor (-4,1).

GM-noterade Crown Energys omsättningen sjönk till 5,7 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021 (8,2). Rörelseresultatet vände till negativt om -8,5 miljoner kronor (0). Resultatet efter skatt uppgick till -8,7 miljoner kronor (13,7), motsvarande -0:02 kronor per aktie (0:03).

"Oljepriset har fortsatt att fluktuera kring 65–75 dollar per fat. Trots det befinner vi oss fortfarande i en besvärlig tid med förseningar till följd av covid-19-pandemin. Sydafrika har fortfarande stora nedstängningar i samhället. Därför är det extra glädjande att myndigheterna slutligen givit sitt godkännande till vår licenspartner Africa Energy Corps utfarmningsaffär av delar av sitt innehav i Block 2B. Detta innebär att licensen tillförs två nya partners, Azinam och Panoro Energy, där den förstnämnde blir ny operatör", skriver vd Andreas Forssell.

Detta innebär också att arbetet nu kan koncentreras till att borra den sedan länge efterlängtade prospekteringsbrunnen Gazania-1 på licensen. Operatören har tidigare uppgivit en uppskattad prospektstorlek på upp till 349 miljoner fat, vilket är väldigt attraktivt, speciellt givet dagens oljeprisnivåer, fortsätter vd:n.

Crown Energys 10-procentiga andel är fullt finansierad genom farmout-avtal med Africa Energy genom nästa borrningsfas. Gazania-1 har förväntad borrstart senare under 2021.

I juni har Andreas Forssell sagt upp sig och han lämnar bolaget 6 december i år. Styrelsen i bolaget arbetar för att hitta en ersättare.

Awardit, som arbetar med bland annat kundlojalitetsprogram, hade en omsättning på 112 miljoner kronor (69,2) under det andra kvartalet 2021. Rörelseresultatet uppgick till 7,9 miljoner kronor (4,5) och rörelsemarginalen var 7,0 procent (6,6).

"Vi är alltjämt under det andra kvartalet påverkade av rådande pandemi i delar av verksamheten och i ett scenario där våra mest påverkade kundkonton presterat som före pandemin hade omsättningen varit uppskattningsvis 10 miljoner kronor högre", skriver vd Niklas Lundqvist i rapporten.

First North-listade Hoylu, som säljer kommunikationslösningar för organisationer, hade en omsättning under det första kvartalet 2021 på 8,4 miljoner kronor (8,2). Rörelseresultatet var -11,3 miljoner kronor (-6,2). Nettoresultatet var -11,3 miljoner kronor (-7,1).

Årliga återkommandeintäkter (AAR) och långsiktiga tjänsteavtal var 32,2 miljoner kronor i slutet av kvartalet, en ökning från 31,5 miljoner i slutet av det andra kvartalet 2020.

Surgical Science, som tillverkar virtual reality-simulatorer för kirurger och andra medicinska specialister, redovisar ett nettoresultat för det andra kvartalet 2021 på 3,5 miljoner kronor (-0,2). Det motsvarar 0:09 kronor per aktie (-0:01).

Rörelseresultatet låg på 2,2 miljoner kronor (0,8). Nettoomsättningen var 36,6 miljoner kronor (20,6). För jämförbara enheter ökade omsättningen med 45 procent.

Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 9,4 miljoner kronor (2,6). Likvida medel var per 30 juni 267 miljoner kronor (68,4).

Westpay, som levererar transaktions- och betalningslösningar till restauranger och butiker, hade en nettoomsättning på 11,6 miljoner kronor (10,2) under andra kvartalet 2021. Ebitda-resultatet blev -2,2 miljoner kronor (-1,6).

Westpay har uttalat fokus på bruttomarginal och återkommande intäkter (ARR). Bruttomarginalen nådde 72 procent under andra kvartalet (70) och återkommande intäkter ökade med 10 procent till 6,4 miljoner kronor.

Iconovo, som utvecklar inhalationsprodukter, redovisar en nettoomsättning på 3,5 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021 (2,4). Försäljningen utgjordes av milestolpearbete inom pågående projekt, en tekniktillgångsavgift från ISR samt arvode för utfört projektarbete mot Respiratorius, framgår av delårsrapporten.

Rörelseresultatet uppgick till -6,6 miljoner kronor (-5,8) och nettoresultatet var -6,6 miljoner kronor (-6,4).

Likvida medel låg vid periodens utgång på 46,3 miljoner kronor (75,7). I början av juli genomfördes en riktad emission om 75 miljoner kronor.

Bränslecellsbolaget Powercell redovisar ett resultat efter skatt på -25,9 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021 (-50,3).

Rörelseresultatet blev -21,7 miljoner kronor (-28,3). Nettoomsättningen uppgick till 28,2 miljoner kronor (22,1).

"Underliggande efterfrågan var starkare än redovisad försäljning men till följd av störningar i supply-chain såg vi en förskjutning av leveranser in i det tredje kvartalet. Vår bedömning kvarstår att Boschförsäljningens andel av den totala försäljningen framöver kommer att fortsätta minska i takt med att vi ökar försäljningen till våra övriga prioriterade segment", skriver vd Richard Berkling i rapporten.

Enligt Powercell ser bolaget nu tydligt hur den underliggande marknaden växer till följd av ett ökande antal kommersiella upphandlingar med stigande ordervärde och ökad orderlängd i affärerna.

Anoto, som tillverkar digitala läspennor, redovisar ett resultat efter skatt på -20 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021 (-47).

Rörelseresultatet uppgick under kvartalet till -14 miljoner kronor (-21) och nettoomsättningen blev 11 miljoner kronor (15).

"Vi har börjat se tecken på en ekonomisk återhämtning efter pandemin. Full återhämtning kan dock dröja längre eftersom olika varianter av coronaviruset visat sig vara utmanande", skriver vd Perry Ha i rapporten.

Enligt vd:n ser Anoto en betydande ökning av kundernas efterfrågan. Kyowon, bolagets stora OEM-kund, har fortsatt beställt pennor under föregående år och i år. Kanalkunderna för Livescribe-pennor har börjat lägga större beställningar. Och KAIT, Anotos dotterbolag för utbildning, är på väg att teckna ett stort avtal med en kund.

"Även om det kan ta ett par kvartal innan vi kan monetärisera dessa möjligheter, känner vi att vår verksamhet har vänt situationen till det bättre", skriver han och fortätter:

"Den dåliga nyheten är den globala komponentbristen. Det råder stor global brist på komponenter, särskilt halvledare, vilket skapar produktionsproblem för de flesta tillverkare inklusive oss. Vissa komponenter har blivit dyrare, har längre leveranstider och är i vissa fall inte direkt tillgängliga överhuvudtaget. Vi kämpar dagligen för att köpa komponenter för vår produktion. Hittills har vi haft begränsad framgång och vi förväntar oss att detta problem kommer att fortsätta under de närmaste kvartalen", skriver vd:n.

IT-konsultbolaget B3 Consulting redovisar ett resultat efter skatt på 12,2 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021 (6,5). Resultatet per aktie uppgick till 1:37 kronor (0:76).

Rörelseresultatet blev 16,0 miljoner kronor (9,6) och rörelsemarginalen var 6,9 procent (4,4). Nettoomsättningen uppgick till 234 miljoner kronor (219).

"Rörelsemarginalen om 6,9 procent innebär å ena sidan en rejäl förbättring efter svackan vi genomgått, men indikerar å andra sidan att vi har en bra bit kvar att gå för att nå vår målnivå på tvåsiffrig lönsamhet i årstakt. För att sätta ytterligare fokus på lönsamhetsförbättring har vi därför initierat ett accelererat åtgärdsprogram med syfte att säkerställa att vi når målet 10 procent under 2022, även inom ramen för nuvarande verksamhet och storlek", skriver vd Sven Uthorn i rapporten.

Incoax Networks, som är leverantör inom telekom och bredband, redovisar en nettoomsättning för det andra kvartalet 2021 på 4,9 miljoner kronor (0,4).

De totala intäkterna ökade till 9,1 miljoner kronor (1,8) med stöd av aktiverade utvecklingskostnader på 4,1 miljoner kronor.

Ökningen av nettoomsättningen drevs av fakturering till en USA-baserad fiber/LAN-operatör, uppger bolaget.

"Samarbetet med den USA-baserade Fiber/LAN-operatören fortsätter att utvecklas mycket väl med ökad orderingång och försäljning under det andra kvartalet. Vi inledde labb- och fälttester tillsammans med den amerikanska Tier-1 operatören vilka beräknas slutföras under det tredje kvartalet 2021", skriver Incoax vd Jörgen Ekengren i delårsrapporten.

Rörelseresultatet förbättrades till -5,7 miljoner kronor (-14,6) och nettoresultatet blev marginellt lägre än så.

"Jag är fortsatt av uppfattningen att vi ser ett kommersiellt genombrott 2021 bland annat genom fortsatt försäljningstillväxt med den USA-baserade Fiber/LAN-operatören och nya operatörskunder", uppger Incoax-chefen.

Komponenttillgänglighet på halvledare är ett globalt pågående problem som påverkar många branscher, inklusive den Incoax verkar i, konstaterar han samtidigt.

"Vi arbetar hårt tillsammans med våra partners med att säkerställa den komponentförsörjning som behövs för att möta de försäljningsprognoser vi har. Vår bedömning just nu är att vi säkrat våra komponentbehov för återstoden av 2021", uppger Jörgen Ekengren.

Målet att uppnå positivt kassaflöde på månadsbasis under slutet av 2021 beskriver han som ett ambitiöst men nåbart mål.

Safe Lane Gaming (SLG) hade intäkter om 11,9 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021. Rörelseresultatet blev -5,8 miljoner kronor, medan ebitda-resultatet blev 5,0 miljoner kronor. Nettoresultatet sjönk till -13,1 miljoner kronor för kvartalet.

Några jämförelsesiffror för det andra kvartalet finns inte då koncernförhållandet uppstod 2020-10-07, heter det i rapporten.

"Vi arbetar nu med att finna en långsiktig finansiering för att förbättra resultatet och koncernens kapitalstruktur framgent och kommer kommunicera detaljer kring detta så snart vi finner bästa lösning för fortsatt långsiktig framgång för SLG", framhåller vd Jesper Nord i rapporten.

Industri- och handelskoncernen Duroc redovisar ett rörelseresultat på 54,4 miljoner kronor för det fjärde kvartalet i räkenskapsåret 2020/2021 (10,3). Justerat rörelseresultat var 53,6 miljoner kronor (19,4).

Duroc har tidigare meddelat att det preliminära rörelseresultatet och preliminärt justerat rörelseresultat väntades uppgå till "drygt 50 miljoner kronor".

Nettoomsättningen uppgick till 942 miljoner kronor (560), en ökning med 68 procent. Föregående år var i högre grad påverkat av covid-19, skriver bolaget i rapporten.

Justerat ebitda-resultat ökade till 76,4 miljoner kronor (45,1). Resultatet efter skatt blev 38,1 miljoner kronor (-1,2).

Durocs styrelse föreslår att ingen utdelning lämnas för räkenskapsåret 2020/2021. Förslaget görs mot bakgrund av Durocs fortsatta expansionsplaner och de positiva effekterna från historiska investeringar, skriver bolaget i rapporten.

Forskningsbolaget Emplicure redovisar en nettoomsättning om 0,1 miljoner kronor under det andra kvartalet 2021 (0).  Rörelseresultatet var -6,4 miljoner kronor (-1,1). Kassaflödet uppgick till -6,2 miljoner kronor under kvartalet (-1,0).

Wise Group redovisar ett resultat efter skatt på 2,7 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021 (-9,6). Resultatet per aktie uppgick till 0:37 kronor (-1:30).

Rörelseresultatet blev -0,3 miljoner kronor (-8,8). Ebitda-resultatet uppgick till 7,3 miljoner kronor (9,0) och ebitda-marginalen var 3,5 procent (4,3). Nettoomsättningen uppgick till 207 miljoner kronor (208).

NGM-noterade Samtrygg, som bedriver en plattform för andrahandsuthyrning av bostäder, fortsatte under andra kvartalet att brottas med utmaningarna som covid-19 innebär.

"Intäktspotentialen påverkas negativt av lägre snittvärde per kontrakt än under motsvarande period föregående år. Det stängdes dock fler kontrakt under andra kvartalet 2021 än under andra kvartalet 2020 och försäljningsintäkterna ligger därför på samma nivå under respektive kvartal", skriver bolaget.

Försäljningsintäkter för perioden april till juni uppgick till 6,0 miljoner kronor (6,0). Rörelseresultatet (EBIT) för perioden april till juni uppgick till -0,9 miljoner kronor (0,3).

First North-listade medicinteknikbolaget Fluicell hade ett ebitda-resultat om -5,8 miljoner kronor under det andra kvartalet (-3,1). Nettoresultatet uppvick till -5,9 miljoner kronor (-3,7). Nettoomsättningen var 0,4 miljoner kronor (2,0). Kassaflödet från den löpande verksamheten i kvartalet uppgick till -7,1 miljoner kronor (-0,3).

Fractal, verksamt inom PC-gaminghårdvara, redovisar ett nettoresultat för det andra kvartalet 2021 på -1,1 miljoner kronor (35,2).

Nettoomsättningen föll med 45 procent 104 miljoner kronor (189). Omsättningen påverkades av försenade utleveranser av produkter till distributörer under juni till följd av ett lokalt utbrott av covid-19 i södra Kina som medfört att vissa hamnar i Guangdong-området haft lägre kapacitet och inställda rutter.

"Den lägre tillväxttakten beror, utöver leveransförseningarna i juni 2021, på att vi möter tuffare jämförelsetal med en tillväxt på över 100 procent under andra kvartalet 2020. Försäljningen av chassin påverkas av bristen på avancerade halvledare som används i bland annat grafikkort", skriver Fractals vd Hannes Wallin i delårsrapporten där bolaget även sänker sina utsikter för helåret 2021 i spåren av betydligt svagare efterfrågan än väntat under juli och augusti som har påverkats av fortsatt brist på grafikkort.

"Bristen förväntas fortsätta att påverka Fractals försäljning och resultat under andra halvåret 2021 samtidigt som produktmarginalen kortsiktigt påverkas av extraordinärt höga fraktpriser", skriver bolaget.

Fractal bedömer nu att nettoomsättningen för helåret 2021 kommer att minska med 15–20 procent organiskt. Den tidigare prognosen var lägre tillväxt eller ingen tillväxt alls jämfört med 2020 eftersom basen från 2020 är så hög med en tillväxt på 58 procent.

Bolaget spår nu samtidigt att lönsamheten blir låg men positiv för det andra halvåret.

"Vår syn på marknaden och våra finansiella mål på medellång och lång sikt är intakt med en nettoomsättningtillväxt på minst 10 procent och en justerad ebitda-marginal på 20 procent. Den underliggande efterfrågan på high-performance gaming-produkter är stark", skriver Fractal.

Den totala försäljningen från återförsäljare till slutkonsument minskade under perioden med 34 procent organiskt, uppges det i delårsrapporten.

"Dock så stärker eller bibehåller vi våra marknadsandelar i samtliga nyckelmarknader under andra kvartalet jämfört med första kvartalet, vilket är ett tydligt kvitto på styrkan i vårt produktsortiment och varumärke", heter det.

"Externa faktorer avseende komponentbrister, ökade råvaru- och fraktpriser påverkar just nu hela hårdvarubranschen. Logistiksituationen inom sjöfrakt är för närvarande väldigt utmanande med långa ledtider för utskeppning och kraftigt ökade fraktpriser", konstaterar Fractal-chefen.

Bolaget bedömer att situationen med brist på grafikkort skapar ett uppdämt behov som bör bidra till en starkare försäljningsutveckling när tillgången på grafikkort och övriga komponenter förbättras och priserna normaliseras.

Det justerade ebitda-resultatet backade till 2,0 miljoner kronor (57,3) och rörelseresultatet på ebit-nivå minskade till -1,3 miljoner kronor (49,9).

Image Systems, som utvecklar produktionssystem för media, redovisar ett resultat efter skatt på -1,3 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021 (-1,7).

Rörelseresultatet före avskrivningar och nedskrivningar, ebitda, blev 3,6 miljoner kronor (2,3). Orderingången uppgick till 46,7 miljoner (26,3) och bruttomarginalen blev 59 procent (56). Nettoomsättningen uppgick till 44,1 miljoner kronor (43,8).

"Det är tillfredsställande att konstatera att segmentet Motion Analysis trots en något lägre omsättning fortsätter att leverera höga marginaler. Motion Analysis utvecklar prenumerationsbaserad försäljning i en takt som möjliggör fortsatt lönsamhet under en längre transitionsperiod", skriver vd Johan Friberg i rapporten.

Den globalt ökade efterfrågan på sågade trävaror gör att segmentet Remasawcos sågverkskunder nu levererar förbättrade resultat, konstaterar vd:n i rapporten.

"Marknadsläget har under pandemin varit osäkert och investeringarna hos våra kunder avvaktande. Vi har under det första halvåret kunna se en ökning av investeringar i Remasawcos produktportfölj framförallt på de svenska och norska marknaderna", skriver han och tillägger att omsättning och resultat fortfarande ligger efter koncernens målsättning som en konsekvens av den historiskt låga ingången under 2020.

First North-listade Nanexa redovisar ett rörelseresultat på -8,3 miljoner kronor för det andra kvartalet (-6,4). Resultatet per aktie var -0:33 kronor (-0:31).

Omsättningen var 0,3 miljoner kronor (0,1). Kvartalets kassaflöde uppgick till -6,3 miljoner kronor (-10,0). Likvida medel vid det andra kvartalets utgång var 28,6 miljoner kronor (34,1).

First North-listade Confidence, verksamt inom säkerhets- och brandskyddslösningar, hade en nettoomsättning om 58,4 miljoner kronor under det andra kvartalet 2021 (21,6).

Omsättningsökningen är en följd av förvärvet av Level, men vd Mikael Pettersson noterar i rapporten den underliggande organiska tillväxten i verksamheten uppgick till 38 procent.

Det justerade rörelseresultatet blev 0,7 miljoner kronor (-9,0).

Optimobile hade under årets andra kvartal en nettoomsättning på 0,2 miljoner kronor (0,1). Resultatet efter finansiella poster uppgick till 1,1 miljoner kronor (-1,1) och resultatet per aktie blev -0:02 kronor (-0:05).

"Optimobiles royaltyintäkter befinner sig fortfarande på en otillfredsställande nivå och vi jobbar för att snabbt få till lanseringar av tjänsterna för NSF och Netmore, varefter vi bedömer att royaltyintäkterna kommer förstärkas markant i takt med att antalet användare stiger. Dessutom förväntas lanseringen av den egna företagstjänsten bidra med prenumerationstjänster mot slutet av detta år", skriver vd Erik Nilsson i rapporten.

Solenergibolaget Azelio hade en nettoomsättning uppgående till 0,6 miljoner kronor (0,3) under det andra kvartalet 2021. Rörelseresultatet efter avskrivningar uppgick till -99,9 miljoner kronor (-48,4).

Per aktie uppgick resultatet netto till -0:87 kronor (-0:53).

Till följd av att kommersialisering inletts började koncernen skriva av utvecklingskostnader vilket medförde att avskrivningarna ökade till -33,4 miljoner kronor (-5,3).

Kassaflödet uppgick till -117 miljoner kronor (-69). Kassa och bank uppgick till 714 miljoner kronor (224).

"I den fas vi nu befinner oss i komplicerar reserestriktioner slutförhandlingar av projekt eftersom man i detta skede normalt undersöker de specifika förutsättningarna för varje projekt vid ett platsbesök. Vi avancerar positivt i denna typ av förhandlingar med ett flertal kunder men noterar samtidigt att dessa blir mer tidskrävande och komplexa än vad de skulle varit i ett normalläge utan reserestriktioner", skriver vd Jonas Eklind i delårsrapporten.

Nästa steg i Azelios plan är att starta volymproduktion i Uddevalla och leverera ett eller ett par projekt i storleken 100 kW eller större under 2021.

"Med styrkan i den organisation och det nätverk vi har byggt upp är jag övertygad om att vi kommer att klara även denna fas av Azelios utveckling", skriver vd.

Energibolaget Saltx Technology redovisar ett resultat efter skatt på -8,1 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021 (-8,0). Resultatet per aktie uppgick till -0:08 kronor (-0:09).

Rörelseresultatet blev -7,9 miljoner kronor (-8,2). Nettoomsättningen uppgick till 0,1 miljoner kronor (0). Aktiverat arbete för egen räkning skrevs till 3,4 miljoner kronor för kvartalet (0).

Omsorgsbolaget Humana redovisar ett rörelseresultat på 107 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021. Analytikerna hade räknat med ett rörelseresultat på 102 miljoner kronor enligt Infronts sammanställning av tre analytikers prognoser.

Resultatet efter skatt uppgick till 57 miljoner kronor och resultatet per aktie var 1:18 kronor. Här låg förväntningarna på ett nettoresultat om 52,3 miljoner kronor och ett resultat per aktie på 0:98 kronor. Nettoomsättningen uppgick till 2.058 miljoner kronor, mot väntade 2.063 miljoner kronor, enligt Infront.

Impact Coatings redovisar ett rörelseresultat på -11,2 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021 (-6,3).

Nettoomsättningen uppgick till 14,3 miljoner kronor (5,0).

Klädbolaget Björn Borg redovisar ett rörelseresultat om 19,3 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021, vilket är helt i linje med den siffran som bolaget släppte i mitten av juli.

Nettoresultatet uppgick till 13,5 miljoner kronor, även den helt i linje. Omsättningen uppgick till 163 miljoner kronor, i linje med de preliminära 168 miljoner kronor.

"Vi fortsätter planenligt att öka kraftfullt online. Vår egen e-handel växer fortsatt bra även om vi har stora utmaningar med Storbritannien som tidigare varit en av våra största e-handelsmarknader. Problemen kan uteslutande härledas till brexit", skriver vd Henrik Bunge.

Touchtech, som erbjuder digitaliseringslösningar mot aktörer inom detaljhandeln, hade en nettoomsättning på 1,9 miljoner kronor (1,7) under det andra kvartalet 2021. Ebitda-resultatet blev 0,3 miljoner kronor (0,1). Nettoresultatet motsvarade -0:03 kronor per aktie (-0:05).

Licensintäkter från Touchtech Vendo ökade med 40 procent och projektintäkter för Touchtech Showroom ökade med 70 procent.

"Samtidigt minskade intäkterna från hårdvaruförsäljning och leasing, vilket har varit en lågmarginalsaffär för Touchtech. Det är dock helt i linje med den tidigare kommunicerade strategin om att fokusera på återkommande intäkter från mjukvara och låta partners eller kunderna ansvara för hårdvaran", skriver bolaget i rapporten.

Försäljningen av Touchtech Lima, en produkt som primärt används vid utställningar och mässor, har påverkats negativt av restriktionerna och bolaget bedömer att det är stor osäkerhet om och när försäljningen av Lima återhämtar sig, heter det vidare.

Touchtechs banktillgodohavanden uppgick efter första halvåret till 9,2 miljoner kronor (6,5). Utöver detta finns det en outnyttjad checkräkningskredit på 1 miljon kronor att tillgå.

Ögonsensorföretaget Tobii redovisar ett rörelseresultat för kvarvarande verksamheter på -99,5 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021 (-45,4).

Nettoomsättningen uppgick till 282 miljoner kronor (333), motsvarande en nedgång på 15 procent. Den organiska tillväxten var -4 procent.

Resultatet efter skatt blev -114 miljoner kronor (-73,5) och resultatet per aktie var -1:14 kronor (-0:75).

Tobiis affärsområde Tobii Dynavox omsättning minskade organiskt med 15 procent under andra kvartalet, som en följd av de tidigare meddelade leveransstörningarna.

Komponentbrist ledde till en exceptionellt stor orderstock och försäljningspipeline, uppger bolaget.

"Detta motsvarar en uppskjuten omsättning om cirka 70 miljoner kronor från första halvåret 2021 vilket kommer att materialiseras som ytterligare omsättning främst under tredje kvartalet 2021", skriver bolagets vd Henrik Eskilsson i rapporten för det andra kvartalet.

Han uppger att det visar på en stark efterfrågan och "banar väg för en återgång till en solid tillväxt under andra halvåret 2021".

"Vi har löst de akuta leveransstörningarna och levererade större delen av orderboken i början av det tredje kvartalet", skriver Henrik Eskilsson.

Bilservicebolaget Mekonomen redovisar ett resultat före skatt på 243 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med 221 miljoner kronor enligt Infronts sammanställning inför delårsrapporten. Intäkterna uppgick till 3.210 miljoner kronor, vilket kan jämföras med förväntade 3.088 miljoner kronor.

Rörelseresultatet blev 280 miljoner kronor, att ställa mot väntade 249 miljoner kronor. Rörelsemarginalen blev 9 procent mot väntade 8 procent.

"Vi bedömer att vi tagit marknadsandelar på flera av våra marknader samtidigt som vår finansiella ställning har stärkts ytterligare", skriver vd Pehr Oscarson.

Den organiska tillväxten för Mekonomen uppgick till 12 procent för det andra kvartalet, främst driven av en ökad aktivitet på bolagets marknader.

"Marknadsutvecklingen har gynnats av minskade restriktioner relaterade till covid-19, även om antalet körda kilometer för fordonsflottan som helhet är lägre än normalt", kommenterar Pehr Oscarson det nyligen gångna kvartalet.

Högre råvarupriser, brist på enskilda komponenter och störningar i leveranskedjorna har påverkat marknadsutvecklingen. Detta har bolaget dock till "stora delar" kunnat parera, tack vare proaktivt agerande och starka relationer till dess leverantörer, framhåller Mekonomen-chefen.

Mekonomens rörelseresultat och lönsamhet ökade under det andra kvartalet, jämfört med i fjol, men noterbart är att jämförelsekvartalet påverkades negativt av både det dataintrång som affärsområdet MECA/Mekonomen drabbades av under våren 2020 och inledningen av covid-19-pandemin.

Mekonomen har under det andra kvartalet lagt mycket fokus på att fila ned på skuldsättningen, och bolagets nettoskuld i förhållande till ebitda, exklusive IFRS 16, har minskat till 2,0 gånger (3,8). Det är i den nedre delen av bolagets strategiska målintervall.

Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 406 miljoner kronor (669), där jämförelseperioden påverkats positivt av uppskjutna moms- och skattebetalningar om cirka 300 miljoner kronor.

"Denna styrkeposition ger oss goda förutsättningar att hantera fluktuationer i marknaden och att i linje med vår strategi investera i fortsatt tillväxt. Det kan ske både organiskt i våra befintliga verksamheter och genom strategiska förvärv", uppger Pehr Oscarson.

Industrigruppen Beijer Almas rörelseresultat uppgick till 197 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021, att ställa mot 79 miljoner kronor för motsvarande period i fjol.

Nettoomsättningen var 1.336 miljoner kronor. För det andra kvartalet förra året var utfallet 963 miljoner kronor. Orderingången under det andra kvartalet ökade till 1.416 miljoner kronor (880). Rörelsemarginalen uppgick till 14,7 procent, att ställa mot 8,2 procent för motsvarande period i fjol.

Beijer Almas nettoomsättning steg organiskt med 37 procent under det andra kvartalet, jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Bolagets orderingång ökade samtidigt organiskt med 61 procent.

"Den starka efterfrågan fortsatte under andra kvartalet och under sommaren inom de flesta kundsegment och geografier. Den höga aktivitetsnivån inom industrin har gjort att leverentörskedjorna varit ansträngda, både avseende råmaterial och komponenter. I relation till förra årets pandemipåverkade kvartal var koncernens förbättring mycket stark, med avseende på orderingång, försäljning och rörelseresultat", skriver vd Henrik Perbeck och tillägger att orderingång och försäljning ökade även jämfört med årets första kvartal.

Bambuser, som säljer lösningar för så kallade live video-shopping, hade en nettoförsäljning på 27,3 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021 (5,4).

Justerat ebitda-resultat uppgick till -26,9 miljoner kronor (-4,9). Rörelseresultatet blev -42,7 miljoner kronor (-5,8). Nettoresultatet kom samtidigt in på -42,9 miljoner kronor (-5,8). Bolagets månatliga återkommande intäkter, MRR, steg till 4,6 miljoner kronor (1,3).

"I det förra kvartalet skrev jag att vi framgångsrikt konverterat flera proof-of-concept-avtal till långsiktiga avtal. Och jag kan gladeligen bekräfta att denna trend fortsätter", skriver bolagets vd Maryam Ghahremani.

Under kvartalet har Bambuser även ingått avtal som sträcker sig mellan 24 och 36 månader, understryker hon vidare.

Catella redovisar ett rörelseresultat, exklusive jämförelsestörande poster, på 113 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021 (73). Rörelseresultatet för hela gruppen, inkluderat verksamheter under avyttring eller avveckling, uppgick till -31 miljoner kronor (39).

Som Catella tidigare kommunicerat fortskrider avvecklingen av IPM enligt plan vilket belastade kvartalets rörelseresultat med 103 miljoner kronor, varav 39 miljoner kronor avser nedskrivning av goodwill. De totala avvecklingskostnaderna uppgick till 142 miljoner kronor.

Under juni lämnades även ansökan om återlämning av Catella Banklicens till CSSF och ett beslut förväntas under andra halvåret.

Periodens resultatet efter skatt för koncernens totala verksamhet uppgick till -86 miljoner kronor (-149), varav hänförligt till moderbolagets aktieägare -46 miljoner kronor (-147).

Totala intäkter för kvarvarande verksamheten uppgick till 483 miljoner kronor (523). Totala intäkter, exklusive jämförelsestörande poster, uppgick till 473 miljoner kronor (408).

Spelutvecklaren Gaming Corps redovisar ett rörelseresultat -5,9 miljoner kronor (-4,6) för det andra kvartalet 2021. Intäkterna blev 0,7 miljoner kronor (0).

"Periodens intäkter är långt ifrån vad vi förväntade oss i början av andra kvartalet och vi står inte på svarta siffror idag per rapportdatum som planerat, även om tredje kvartalet ser markant bättre ut än det andra /…/ Intäkterna rör sig nu stadigt uppåt i den takt vi hade räknat med. Vi kommer nå svarta siffror. Jag vill avstå från att göra närmre prognoser om när den dagen infaller utan istället förmedla att vi i ledning och styrelse är trygga med att vald strategi leder Gaming Corps i rätt riktning.", skriver vd Juha Kauppinen.

Ämnen i artikeln

MEKO

Senast

120,40

1 dag %

1,35%

1 dag

1 mån

1 år

Catella B

Senast

28,54

1 dag %

0,65%

Bambuser

Senast

0,50

1 dag %

0,00%

Gaming Corps

Senast

1,05

1 dag %

3,47%

Beijer Alma B

Senast

180,00

1 dag %

2,74%

Tobii

Senast

2,04

1 dag %

0,69%

Touchtech

Senast

3,90

1 dag %

0,00%

SaltX Technology Holding B

Senast

4,48

1 dag %

−3,24%

Humana

Senast

44,30

1 dag %

0,34%

Impact Coatings

Senast

3,61

1 dag %

3,14%

Nordic LEVEL Group

Senast

0,60

1 dag %

1,02%

Nanexa

Senast

1,38

1 dag %

3,45%

Image Systems

Senast

2,07

1 dag %

−5,11%

Fractal Gaming Group

Senast

33,10

1 dag %

2,16%

Samtrygg Group B

Senast

3,50

1 dag %

0,00%

Wise Group

Senast

17,00

1 dag %

−2,86%

Anoto Group

Senast

0,06

1 dag %

6,07%

B3 Consulting Group

Senast

60,40

1 dag %

−6,36%

InCoax

Senast

1,44

1 dag %

2,14%

Safe Lane Gaming B

Senast

1,58

1 dag %

−3,95%

PowerCell Sweden

Senast

28,10

1 dag %

3,54%

Terranet B

Senast

0,12

1 dag %

−0,84%

Safello Group

Senast

5,46

1 dag %

−0,73%

Ogunsen B

Senast

27,70

1 dag %

0,36%

Ortoma B

Senast

8,40

1 dag %

6,33%

Crown Energy

Senast

0,50

1 dag %

0,00%

Awardit

Senast

110,00

1 dag %

0,00%

Surgical Science

Senast

132,30

1 dag %

3,04%

Westpay

Senast

0,97

1 dag %

0,00%

Iconovo

Senast

2,44

1 dag %

−1,61%
Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

1,57%

Senast

2 401,37

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.