Bulten, som är underleverantör till fordonsindustrin, redovisar ett rörelseresultat om 98 miljoner kronor för det första kvartalet 2021 (43).
Nettoomsättningen uppgick till 1.103 miljoner kronor (821). Rörelsemarginalen landade därmed på 8,9 procent (5,2). Orderingången uppgick till 1.010 miljoner kronor (688).
Bulten konstaterar att bolagets tillväxt har tagit koncernen till en ny nivå, detta efter att ha rapporterat en omsättningsökning på 34 procent och en ökad orderingång på 47 procent i det första kvartalet 2021.
"Återhämtningen som präglat den globala bilmarknaden sedan andra halvåret 2020 har under första kvartalet 2021 hämmats av ytterligare coronarelaterade restriktioner, men Bulten har en kundmix som presterat bättre än marknaden i stort under perioden", skriver vd Anders Nyström i rapporten.
Enligt vd:n har Bultens kunder generellt en hög efterfrågan på sina produkter.
"Vi kan dock förvänta oss att de problem våra kunder har i sina försörjningskedjor, främst med brist på mikroprocessorer, kommer att orsaka störningar och ha en hämmande effekt på fordonsproduktionen och därmed på Bultens försäljning", skriver han.
Bristen på mikroprocessorer förväntas fortsätta under andra kvartalet av 2021 och i viss mån påverka Bulten. Budskapet är i linje med vad Bulten uppgav i sitt bokslut i februari då bolaget skrev att störningarna till följd av bristen på mikroprocessorer väntades fortsätta under första halvan av 2021.
Verkstadsbolaget Epiroc, som tillhandahåller gruv- och infrastrukturutrustning, redovisar ett justerat rörelseresultat på 2.016 miljoner kronor för det första kvartalet 2021. Analytiker hade i genomsnitt väntat sig 2.114 miljoner kronor enligt en sammanställning som Infront gjort av 13 analytikers prognoser.
Nettoomsättningen blev 8.773 miljoner kronor, jämfört med analytikersnittet på 9.466 miljoner. Orderingången var 10.690 miljoner kronor, att jämföra med prognossnittet på 10.121 miljoner.
Epiroc förväntar sig att efterfrågan på både utrustning och eftermarknad kommer att ligga kvar på en stabil hög nivå på kort sikt. Det uppger Epirocs vd Helena Hedblom i delårsrapporten.
Trots pandemin var kundaktiviteten under det gångna kvartalet enligt bolaget hög och Epiroc såg bra efterfrågan på sitt eftermarknadserbjudande, uppger hon.
"På utrustningssidan fortsatte våra kunder att ta investeringsbeslut och vi vann flera medelstora/stora utrustningsorder", skriver Epiroc-chefen.
Orderingången ökade 9 procent till rekordhöga 10.690 miljoner kronor, vilket var 6 procent högre än analytikernas genomsnittliga prognos enligt Infront.
Den organiska tillvbäxten var 21 procent. Sekventiellt, alltså jämfört med närmast föregående kvartal, ökade orderingången med 16 procent organiskt.
Verkstadsbolaget uppger att efterfrågan på autonoma lösningar för applikationer både under och ovan jord var fortsatt hög under kvartalet.
"Det är uppenbart att våra globalt installerade och beprövade lösningar har ökat våra kunders vilja att investera i dessa teknologier. Vi ser liknande trender inom digitalisering och elektrifiering", enligt Epiroc-chefen.
Kvartalsresultatet nådde dock inte upp till analytikernas förväntningar. Det rapporterade rörelseresultatet på 1,9 miljarder kronor var 11 procent under förväntan medan det justerade rörelseresultatet, exklusive engångsposter på -149 miljoner kronor, var 5 procent lägre än väntat.
Musikstreamingföretaget Spotify redovisar ett rörelseresultat för det första kvartalet 2021 på 14 miljoner euro (-17,0). Det kan jämföras med snittestimatet från S&P Global Market Intelligence sammanställning inför rapporten, som var ett rörelseresultat på -42,2 miljoner euro.
Det justerade resultatet per aktie uppgick till -0:25 euro (-0:20). Förväntat var ett justerat resultat per aktie på -0:34 euro.
Spotifys intäkter under kvartalet uppgick till 2,15 miljarder euro (1,85), att jämföra med snittestimatet på 2,15 miljoner euro enligt S&P Global Market Intelligence. Bolagets egen guidning som lämnades i februari var 2,0-2,1 miljarder euro.
Antalet premiumabonnenter steg till 158 miljoner (155 miljoner i slutet av fjärde kvartalet). Här låg Spotifys egen guidning på 155-158 miljoner premiumabonnenter.
Bruttomarginalen i det första kvartalet uppgick till 25,5 procent (25,5). Förväntningarna enligt analytikersammanställningen låg på 25,3 procent.
Spotify spår intäkter på 2,16-2,36 miljarder euro för det andra kvartalet 2021. Förväntningarna låg inför rapporten på 2,27 miljarder euro, enligt S&P Global Market Intelligence.
Antalet premiumabonnenter spås öka till 162-166 miljoner stycken under det andra kvartalet.
Bolaget räknar för det andra kvartalet med ett rörelseresultat på mellan -134 och -54 miljoner euro. Väntat var inför rapporten ett rörelseresultat för det andra kvartalet på -65,3 miljoner euro.
Spotify har justerat sina egna prognoser för helåret 2021, bland annat på grund av en lägre tillväxt än väntat vad gäller månatligt aktiva användare under första kvartalet.
Antalet månatligt aktiva användare växte under första kvartalet med 24 procent till 356 miljoner. "Summan är inom vårt prognosintervall, men något lägre än våra interna förväntningar", skriver Spotify i rapporten.
Utsikterna för de totala intäkterna och bruttomarginalen för helåret har däremot höjts och prognosen för helårets rörelseresultat har också justerats upp. Vad gäller antalet premiumkunder är prognosen oförändrad.
För helåret 2021 räknar Spotify med att nå 402-422 miljoner månatligt aktiva användare. Antalet premiumkunder väntas uppgå till 172-184 miljoner.
Intäkterna spås bli 9,11-9,51 miljarder euro, och här räknar bolaget med en negativ påverkan med 0,75 procent på tillväxten på grund av valutakursrörelser.
Bruttomarginalen för helåret spås bli 24,0-26,0 procent och rörelseresultatet mellan -250 och -150 miljoner euro.
Polymertillverkaren Hexpol, som bland annat är en underleverantör till fordonsindustrin, redovisar ett rörelseresultat på 704 miljoner kronor för det första kvartalet 2021 (537). Väntat var ett rörelseresultat om 681 miljoner kronor enligt Infronts prognossammanställning.
Rörelsemarginalen var 18,5 procent (12,9), att jämföra med väntade 18,1 procent. Nettoomsättningen uppgick till 3.810 miljoner (4.168). Väntat var 3.762 miljoner kronor.
Hexpol har "bra utsikter till fortsatt tillväxt och förvärv". Det skriver bolagets vd Georg Brunstam i rapporten för det första kvartalet.
"Utöver det har vi sänkt vår kostnadsbas och ökat vår interna effektivitet vilket stärkt vår lönsamhet", skriver han också i vd-ordet.
Han skriver samtidigt att osäkerheten i världen fortfarande är stor.
"Under kvartalet såg vi stora störningar i leveranskedjorna till våra kunder, tex när det gäller bristen av halvledare. Under kvartalet upplevde vi själva också stora störningar i leveranskedjorna påverkat av globala transport- och råvaruproblem", skriver han med tillägget att hans medarbetare hanterade dessa utmaningar på ett mycket bra sätt.
Bilsäkerhetsföretaget Veoneer redovisar ett rörelseresultat om -104 miljoner dollar för det första kvartalet 2021. Analytiker hade i genomsnitt räknat med -85,5 miljoner dollar enligt Infronts sammanställning av nio prognoser.
Resultatet före skatt landade på -100 miljoner dollar för det första kvartalet. Väntat var -88,7 miljoner dollar. Försäljningen uppgick till 419 miljoner dollar. Analytikerna hade i snitt väntat sig 412 miljoner dollar.
Det operativa kassaflödet uppgick till -110 miljoner dollar under kvartalet, en försämring jämfört med motsvarande period i fjol då kassaflödet var -9 miljoner dollar.
Fastighetsbolaget Hebas hyresintäkter uppgick till 107 miljoner kronor i det första kvartalet (95,4). Driftöverskottet blev 70,3 miljoner kronor (63,0) och förvaltningsresultatet uppgick till 48,6 miljoner (42,3).
Värdeförändringarna på förvaltningsfastigheter summerade till 54,6 miljoner kronor (40,3), medan värdeförändringarna på derivat redovisades till 29,2 miljoner kronor (-20,0).
"Trots förutsättningarna (pandemin, reds anm) fungerar verksamheten på ett fantastiskt sätt. Både förvaltningen och projekten löper på nästan som vanligt. Inriktningen med hyresbostäder och samhällsfastigheter visar väldigt tydligt att vi står stadigt även mitt i en pandemi. Vår bedömning är att bolagets lönsamhet inte heller under 2021 ska påverkas väsentligt av pandemin", skriver vd Patrik Emanuelsson i delårsrapporten.
Konsultmäklaren Eworks nettoomsättning minskade med 7 procent till 3.165 miljoner kronor under första kvartalet 2021 (3.413).
Rörelseresultat uppgick till 27,6 miljoner kronor (28,5). Resultat efter finansiella poster ökade till 28,6 miljoner kronor (27,5). Resultat efter skatt per aktie uppgick till 1:29 kronor (1:30). Resultatet har belastats med kostnader för organisationsförändringar om 3,1 miljoner kronor. Orderingången minskade 10 procent till 3.991 miljoner kronor.
Ework inledde 2021 med fortsatt markant återhämtning i första kvartalet. Efterfrågan på konsulttjänster ökade och antalet konsulter på uppdrag fortsatte att öka.
"Affärer där vi tillsätter konsulter till nya uppdrag utgjorde en högre andel av försäljningsmixen både jämfört med föregående år och jämfört med föregående kvartal. Utvecklingen skapar förutsättningar för en fortsatt god marginalutveckling kommande kvartal", kommenterar vd Zoran Covic i rapporten.
De kostnadsminskningar som Ework kommunicerade förra året håller i sig enligt plan.
Nettoomsättningen under första kvartalet minskade cirka 7 procent jämfört med första kvartalet förra året, "men trenden kvartal för kvartal är alltså tydligt positiv sedan föregående kvartal. Pandemin är alltjämt en utmaning för organisationen med fortsatt stort inslag av distansarbete", skriver vd.
Den pandemirelaterade nedgången i efterfrågan jämfört med föregående år har främst berört Sverige och Finland, medan Danmark och Norge har haft en mer gynnsam exponering mot branscher där påverkan är lägre. Norge fortsätter att sticka ut med en särskilt positiv utveckling av både omsättning och resultat.
I Eworks bokslutskommuniké för 2020 skrev bolaget att intäkter och lönsamhet bedöms kunna förbättras 2021 jämfört med 2020.
"Bolaget har i kvartalet förstärkts i uppfattningen att omsättning och resultat kan växa 2021", skriver Ework nu.
NGM-noterade life science-bolaget Lumito redovisar ett resultat efter skatt om -6,8 miljoner kronor (-2,8) och per aktie blev resultatet -0:08 kronor (-0:04). Bolaget hade ingen omsättning.
Kassaflödet från löpande verksamhet efter förändringar i rörelsekapital uppgick till -4,3 miljoner kronor (-3,0) och likvida medel på balansdagen uppgick till 29,6 miljoner kronor (17,7).
"Vi är på god väg och har definitivt fått bra indikationer på teknologin och produktens förträfflighet. Medarbetarna jobbar målinriktat och intensivt för att komma vidare mot målet, men vi är inte redo för CE-märkning och lansering ännu", skriver vd Mattias Lundin i rapporten.
Programvarubolaget Formpipes nettoomsättning för det första kvartalet 2021 minskade 2 procent jämfört från föregående år och uppgick till 102 miljoner kronor (103).
Periodens totala repetitiva intäkter ökade med 9 procent och stod för 65 procent av nettoomsättningen (59).
Samtidigt fortsätter den pågående pandemin att ge avtryck i segmentet Offentlig sektor, och jämfört med ett ovanligt starkt första kvartal förra året sjönk omsättningen.
"En bidragande orsak till den lägre omsättningen är sjunkande leveransintäkter i både Sverige och Danmark medan mjukvaruintäkterna växer. Under kvartalet har vi levererat ett par nya projekt med lägre leveransandel och högre SaaS-innehåll, vilket gynnar oss långsiktigt men har en kortsiktig negativ effekt på leveransintäkterna", skriver vd Christian Sundin i rapporten.
Ebitda före avskrivningar och jämförelsestörande poster uppgick till 19,6 miljoner kronor (27,1) med en ebitda-marginal om 19,3 procent (26,3%).
Rörelseresultatet (ebit) uppgick till 5,7 miljoner kronor (14,8) med en rörelsemarginal om 5,6 procent (14,4%).
Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 6,4 miljoner kronor (26,1).
"Under årets första kvartal utvecklas vi enligt plan och vi emotser en utveckling i linje med den tillväxtstrategi som presenterades i samband med bokslutet för 2020", skriver vd Christian Sundin.
Satellitbolaget Ovzon redovisar ett rörelseresultat på -30,7 miljoner kronor för det första kvartalet 2021 (5,4). Resultatet per aktie uppgick till -0:24 kronor (0:98). Resultatet efter skatt uppgick till -11,3 miljoner kronor (33,7). I resultatet ingår valutaomräkningar med 19,4 miljoner kronor (28,4). Nettoomsättningen uppgick till 37,1 miljoner kronor (59,6).
"Året har inletts svagt, enligt förväntan. Pandemin fortsätter att vara utmanande och påverkar våra möjligheter att möta kunder, demonstrera våra tjänster och vinna nya affärer. Trots det har vi lyckats göra flera affärer, både med befintliga och nya kunder", skriver den avgående vd:n Magnus René.
I februari 2021 blev det klart att Per Norén tar över som vd. Magnus René kommer fortsätter vara involverad i bolaget som styrelseordförande.
Investmentbolaget VEF, som är noterat på Nasdaq First North, redovisar ett nettoresultat för det första kvartalet 2021 på 15,3 miljoner dollar (-62,2). Resultatet från finansiella tillgångar till marknadsvärde uppgick till 16,3 miljoner dollar (-61,8).
Substansvärdet steg till 4:24 kronor per aktie från 3:83 kronor vid årsskiftet, eller till 0:49 dollar per aktie från 0:47 dollar vid årsskiftet.
Gamingbolaget Qiiwi redovisar en omsättning för det första kvartalet 2021 på 25 miljoner kronor (24) och ett ebitda-resultat på 1,0 miljoner kronor (5,2). Det justerade rörelseresultatet, exklusive kostnader av engångskaraktär för listning på Nasdaq First North, blev 1,6 miljoner kronor (5,2).
Investeringar i marknadsföringen under kvartalet (UA-användarförvärv) uppgick till cirka 15,3 miljoner kronor, en ökning jämfört med cirka 12,2 miljoner motsvarande period föregående år.
"Investeringarna i marknadsföring har primärt lagts mot speltiteln Wordington samt till mindre del mot speltitlarna Hell's Kitchen, Coronation Street och Puzzleton. Avkastningen på marknadsföringen under den rapporterade perioden har som tidigare nämnts inte varit på samma nivåer jämfört med samma period föregående år som var rejält påverkat av de restriktioner som covid-19-pandemin förde med sig", skriver bolaget.
Under det första kvartalet har Qiiwi arbetat mer aktivt med M&A och bolaget utvärderar löpande potentiella förvärvskandidater och affärer i arbetet mot det långsiktiga målet att bli en ledande spelutvecklare och publicist mot "Casual Gamers".
" Vi tror framöver att vi som bolag kan växa betydligt snabbare genom att förvärva bolag som kan tillföra nya typer av speltitlar och kunnande inom spelkategorier vi idag inte är aktiva inom men som fortsatt riktar sig mot Casual Gamers", skriver Qiiwi.
Specialistläkemedelsbolaget Medivir redovisar ett ebitda-resultat för det första kvartalet 2021 på -7,2 miljoner kronor (-20,7). Nettoomsättningen uppgick till 9,9 miljoner kronor (7,3). Resultatet efter skatt var -8,1 miljoner kronor (-23,4).
Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till -1,5 miljoner kronor (-16,6) och de likvida medlen var vid periodens utgång 269 miljoner kronor.
Medivir förväntar sig kunna inleda en fas 1b-studie med läkemedelskandidaten Miv-818 vid behandling av levercancer under det andra halvåret 2021.
"Pågående vaccinationsprogram till trots utgör covid-19-pandemin fortfarande en osäkerhetsfaktor när det gäller tidsplaner för kliniska prövningar men vi har hitintills lyckats genomföra våra studier utan alltför allvarliga förseningar och i dagsläget ser det ut som att även nästa del i fas 1b-studien ska kunna initieras som planerat under andra halvåret 2021", skriver avgående vd Yilmaz Mahshid i vd-ordet i rapporten.
Affärssystemsbolaget Fortnox, noterat på NGM Nordic SME, redovisar ett resultat efter skatt på 45,9 miljoner kronor för det första kvartalet 2021 (41,0). Rörelseresultatet blev 59,7 miljoner kronor (53,2) och rörelsemarginalen var 30,1 procent (33,1).
Nettoomsättningen uppgick till 199 miljoner kronor (161), omsättningen ökade med totalt 23,5 procent där 3,0 procentenheter kom från genomförda förvärv.
"Första kvartalet präglades liksom föregående år av den pågående coronapandemin. Bolaget har fortfarande inte sett några större effekter av pandemin på den finansiella ställningen, även om den svagare trenden för de transaktionsbaserade tjänsterna är märkbar även under första kvartalet", skriver bolaget.
Flexqube, som tillverkar materialhanteringsvagnar, hade en orderingång om 30 miljoner kronor (26) men en minskad omsättning på 15,2 miljoner kronor (26) under det första kvartalet i år. Ebitda-resultatet försämrades till -5 miljoner kronor (-1,9) medan rörelseresultatet kom in på -6,2 miljoner kronor (-3,1). Resultat per aktie sjönk till -0:90 kronor (-0:40).
I vd-ordet lyfter Anders Fogelberg fram att orderingången för kvartalet var den starkaste någonsin på kvartalsbasis.
"Från att ha bottnat i orderingången under det tredje kvartalet 2020 på 11,2 miljoner kronor så har vi nu förbättrat den sekventiella orderingången två kvartal i rad, med ett snitt på 60 procent per kvartal. Vår återhämtning är stark på ordersidan men vi har lite fördröjning på försäljningssidan då leveranstiderna efter order vanligen ligger mellan 6 veckor och upp till 6 månader beroende på vilka produkter det avser", skriver Anders Fogelberg.
Hifab, ett projektledningsbolag inom byggbranschen, hade en nettoomsättning på 85,1 miljoner kronor (97,3) under första kvartalet 2021. Rörelseresultatet i verksamheten uppgick till -1,6 miljoner kronor (1,4).
Resultat per aktie före och efter utspädning uppgick till -0:02 kronor (0:02).
"Efter en trög start med en avvaktande marknad ser vi tydliga förbättringar under slutet av perioden", skriver vd Patrik Schelin i delårsrapporten.
"Året inleds svagt med nya projekt som inte kommer igång som planerat samtidigt som vi har störningar i några av våra pågående projekt. Orsaken är huvudsakligen kopplad till den pågående och utdragna pandemin, som vi upplever har skapat en avvaktande marknad. Under slutet av perioden får vi dock en resultatförbättring och vi ser tydliga tecken på att investeringsviljan och framtidstron är på återgång", skriver han.
Under kvartalet har Hifab en kalendereffekt med 12 färre timmar vilket bidragit negativt i storleksordningen 1,5 miljoner kronor, jämfört med föregående år.
I den svenska verksamheten har bolaget varit restriktivt med att anställa innan det ser en tydlig vändning och marknadsstabilitet, vilket resulterat i en minskad numerär av anställda konsulter.
"Orderstocken i den svenska verksamheten har minskat något men ligger i nivå med föregående år med hänsyn tagen till att vi är något färre medarbetare. Framöver bedömer vi, med stöd av positiva marknadssignaler och våra branschorganisationers allt mer positiva konjunkturprognoser, den svenska marknaden som god", skriver Patrik Schelin.
Hifabs utlandsverksamhet har haft det fortsatt tufft med hårda restriktioner och reseförbud.
"Under slutet av perioden ser vi dock en förbättring som resulterat i en omsättningsökning med 20 procent, jämfört med föregående år. Orderstocken för utland är i nivå med föregående år, vilket är på en historiskt hög nivå, men det är osäkert när vi kan realisera orderstocken med hänsyn till ländernas restriktioner", skriver vd.
Substansvärdet för investmentbolaget VNV Global, som förut hette Vostok New Ventures, uppgick till 11:63 dollar per aktie den 31 mars, eller 101:59 kronor. Det kan jämföras med 11:36 dollar respektive 92:91 kronor vid årsskiftet.
Nettoresultatet under första kvartalet uppgick till 23,7 miljoner dollar (-45,7).
VNV är ägare av Hemnet som noterades häromdagen, alltså efter första kvartalets utgång.
"Vid noteringspriset värderas Hemnet till omkring 11,6 miljarder kronor vilket motsvarar en värdering om 623,5 miljoner kronor för VNVs indirekta innehav om 5.421.476 aktier i Hemnet före transaktionen, vilket är 72 procent högre än VNVs värdering per den 31 mars 2021", skriver bolaget.
Cellavision, som är verksamt inom system för automatisk bildanalys av blod och andra kroppsvätskor, redovisar ett resultat före skatt på 35,6 miljoner kronor för det första kvartalet 2021 (25,5). Resultatet per aktie uppgick till 1.19 kronor (0:85).
Nettoomsättningen uppgick till 134 miljoner kronor (134). Rörelseresultatet blev 38,4 miljoner kronor (33,5).
Effekten av covid-19 i hematologisegmentet har varit betydande sedan pandemins början.
"Frånvaron av fysiska möten har hämmat lanseringen av CellaVision DC-1 och även introduktionen av RAL:s reagenser på marknader utanför Emea", skriver Simon Østergaard i vd-ordet i rapporten.
"Under fjärde kvartalet 2020 började vi se positiva signaler i marknaden som en följd av vaccinationsprogrammens utveckling. Därmed förväntar vi oss en gradvis förbättring av marknadsförhållandena under det kommande året, även om normaliseringstakten förväntas variera mellan våra olika regioner", framhåller Simon Østergaard.
Bambuser, ett mjukvarubolag som är specialiserat på interaktiv live shopping, hade en försäljning på 16,7 miljoner kronor under det första kvartalet 2021 (1,8).
Rörelseresultatet blev -55,6 miljoner kronor (-7,2). Nettoresultatet uppgick till -55,5 miljoner kronor (-7,2). Kassaflödet från rörelsen uppgick till -61,1 miljoner (-5,6). Det totala antalet anställda (inklusive konsulter) uppgick till 190 personer, en ökning från 25 motsvarande period 2020.
Bolaget framhåller i rapporten att de månatliga, återkommande intäkterna, MRR, uppgick till 3,9 miljoner kronor (0,6).
Skolföretaget Atvexas intäkter ökade med 15,3 procent till 530 miljoner kronor (460) under det andra kvartalet, december-februari, i det brutna räkenskapsåret 2020/21. Antal barn och elever i Atvexas verksamheter uppgick i genomsnitt till 14.881, en ökning med 13,9 procent.
Rörelseresultatet uppgick till 34 miljoner kronor (21) och rörelsemarginalen till 6,4 procent (4,6). Resultat per aktie före och efter utspädning var 1:72 kronor (0.72). Atvexa fortsätter att aktivt se på nya möjliga förvärv och för samtal med flera ägare till verksamheter, skriver avgående vd Katarina Sjögren i rapporten.
I Sverige har det varit en bra utveckling och verksamheten har kunnat anpassas till pandemin.
"Att vi kostnadsmässigt har en positiv effekt av pandemin beror bland annat på att vår personal försöker minimera antalet vikarier för att minska smittspridningen och i stället lösa temporär frånvaro med befintlig personal", skriver vd.
Resultatet för det första halvåret som helhet har även påverkats positivt av den ändrade mixen av förskola och skola. En säsongseffekt som under året jämnar ut sig. Det finns också en temporär kostnadssänkande effekt av uteblivna resor, träffar och andra utvecklingssatsningar som Atvexa ser kommer att utföras senare under året än normalt.
"I Tyskland har det varit mer omfattande restriktioner och därför har antalet barn inte ökat i den grad vi planerat. Vi tror fortsatt starkt på den tyska marknaden i framtiden och arbetar aktivt för att växa där", skriver vd.
Medicinteknikbolaget Stilles nettoomsättning uppgick till 35,8 miljoner kronor under det första kvartalet 2021 (36,8).
Rörelseresultatet blev 4,0 miljoner kronor (4,7), motsvarande en marginal på 11,1 procent (12,9). Resultatet per aktie var 0:83 kronor (0:91). Kassaflödet från den löpande verksamheten summerades till 0,9 miljoner kronor (0,5).
"Under 2021 förväntar vi oss att kunna återuppta den tidigare goda organiska tillväxt i takt med att andelen vaccinerade ökar och pandemins effekter avtar", skriver vd Hanna Ernestam Wilkman.
Vitvarutillverkaren Electrolux rörelseresultat blev 2.297 miljoner kronor för det första kvartalet 2021. Analytikerna hade räknat med ett rörelseresultat på 1.505 miljoner kronor, enligt Infronts sammanställning av tolv estimat inför rapporten.
Bidraget från den organiska försäljningstillväxten var den viktigaste drivkraften till resultatet i kvartalet. Ökade kostnader för externa faktorer, främst råmaterial, kompenserades fullt ut av högre priser, uppger Electrolux i rapporten.
Rörelsemarginalen uppgick till 7,9 procent, jämfört med väntade 5,4 procent. Försäljningen var 29.026 miljoner kronor. Här låg förväntningen på 27.660 miljoner kronor.
Electrolux bedömer nu marknadsutsikterna i Europa som positiva för 2021, vilket är en förbättring från tidigare bedömning om "något positiva".
För Nordamerika och Asien-Stillahavsområdet, Mellanöstern och Afrika bedöms utsikterna fortsatt som oförändrat positiva, medan Latinamerika sänks till oförändrat från tidigare positivt.
Electrolux höjer i rapporten för det första kvartalet prognosen för negativ påverkan från det som bolaget kallar "externa faktorer" under 2021.
Nu bedömer bolaget en negativ påverkan om 2,4-2,8 miljarder kronor. Den tidigare prognosen var en negativ påverkan om 1,6-2,0 miljarder kronor.
I externa faktorer ingår råmaterial, handelstariffer, valutapåverkan och löneinflation. Volym/pris/mix-effekten bedöms fortsatt vara positiv för helåret.
Medicinteknikbolaget Elos Medtechs nettoomsättning för det första kvartalet 2021 uppgick till 171 miljoner kronor (159), en ökning om 7,7 procent jämfört med samma kvartal föregående år.
Rörelseresultatet ökade till 25,0 miljoner kronor (11,9), vilket motsvarar en rörelsemarginal på 14,6 procent (7,5). Resultat efter skatt blev 20,0 miljoner kronor (5,4) motsvarande ett resultat per aktie om 2:48 kronor per aktie (0:67).
Kassaflödet från den löpande verksamheten var 24,3 miljoner kronor (9,0), och uppgick efter investeringar till -11,5 miljoner kronor (2,8).
Bostadsutvecklingsbolaget JM:s rörelseresultat blev 406 miljoner kronor i det första kvartalet 2021. Analytiker hade i genomsnitt räknat med 479 miljoner kronor, enligt Infronts prognossammanställning.
Intäkterna uppgick till 3.337 miljoner kronor, jämfört med väntade 3.929 miljoner. Intäkter och rörelseresultat är enligt JM:s segmentsredovisning.
Låsbolaget Assa Abloy redovisar ett rörelseresultat på 3.187 miljoner kronor för det första kvartalet 2021 2021. Enligt Infronts sammanställning av 17 analytikers prognoser låg snittestimatet på ett rörelseresultat på 3.059 miljoner kronor.
Rörelsemarginalen blev 14,6 procent, jämfört med förväntade 14,4 procent.
Omsättningen i kvartalet uppgick till 21.805 miljoner kronor med en organisk tillväxt på 4 procent. Analytikerna hade här räknat med 21.208 miljoner och 0,7 procent.
Assa Abloys organiska tillväxt överträffade förhandstipsen i det första kvartalet med +4 procent för koncernen, mot väntade +0,7 procent enligt Infronts estimatsammanställning. Störs positiva avvikelse stod divisionen Entrance Systems för med en organisk tillväxt på 11 procent (väntat 2,4).
"Entrance Systems, vår största division, utvecklades mycket väl och den nya organisationen för divisionen gör framsteg med samtliga segment rapporterande stark försäljningstillväxt", skriver vd Nico Delvaux i rapporten.
Division Emea visade en organisk tillväxt i kvartalet på 5 procent, mot väntade 2,9 procent.
"Investeringarna i tillväxt och produktutveckling inom EMEA-divisionen genererade stark tillväxt, trots den fortsatt negativa effekten från covid-19 restriktionerna", skriver vd:n.
Den organiska tillväxten för Americas blev oförändrad och här hade analytikerna räknat med -1 procent.
"Inom Americas-divisionen fortsatte den starka tillväxten i Sydamerika. I USA börjar vi se positiva tecken från lättade restriktioner och, utöver en stark efterfrågan i privatmarknaden, förväntar vi oss att eftermarknaden inom den kommersiella/institutionella segmenten gradvis kommer att normaliseras från låga nivåer", uppger Nico Delvaux.
Enligt rapporten fortsätter marknadsförhållandena för delar av Global Technologies att vara mycket utmanande och Assa Abloy räknar inte med att volymerna återhämtar sig inom den närmaste framtiden i de reserelaterade segmenten.
I sitt vd-ord uppger Nico Delvaux att Assa Abloy kommer att börja skifta fokus mot tillväxt igen med innovationer som en drivande faktor, detta mot bakgrund av en omvärld som gradvis förväntas öppnas upp.
"Parallellt fortsätter våra kostnadsbesparingsåtgärder med temporära besparingar ersatta av permanenta besparingar. Våra pågående omstruktureringsprogram och övriga effektiviseringsåtgärder stödde vår mycket starka operativa hävstång. När volymerna börjar att öka kommer vi gradvis att höja kapaciteten och göra nödvändiga investeringar för att stödja tillväxten", skriver vd:n.
Bioteknikbolaget Bioinvent redovisar ett resultat efter skatt på -79,8 miljoner kronor för det första kvartalet 2021 (-32,6). Resultatet per aktie uppgick till -1:94 kronor (-1:63).
Nettoomsättningen uppgick till 6,2 miljoner kronor (16,7).
Kassaflödet från den löpande verksamheten var -49,5 miljoner kronor (-34,4) med likvida medel om cirka 1,6 miljarder kronor vid rapportperiodens utgång.
Eltel, som säljer tekniska tjänster till ägare av infrastrukturnät, hade ett operativt ebita om -0,7 miljoner euro under det första kvartalet 2021 (-2,1). Nettoomsättningen blev 182 miljoner euro (237). Total tillväxt var -23,1 procent och organisk tillväxt inom segmenten var -18,7 procent.
Den operativa ebita-marginalen blev då -0,4 procent (-0,9). Rörelseresultatet ebit uppgick till -0,8 miljoner euro (-2,2). Resultat efter skatt blev -2,7 miljoner euro (-4,8) motsvarande ett resultat per aktie om -0:02 kronor (-0:03). Kassaflöde från den löpande verksamheten -17,4 miljoner euro (-4,7).
Sportboksleverantören Kambi redovisar ett rörelseresultat för det första kvartalet 2021 på 18,7 miljoner euro. Analytikerna i Infronts sammanställning av fyra analytikerestimat hade väntat 17,9 miljoner euro.
Intäkterna uppgick till 43,2 miljoner euro mot väntade 42,4 miljoner euro. Resultat efter skatt blev 15,1 miljoner euro och resultat per aktie 0:49 euro. Här hade analytikerna räknat med 14,1 miljoner euro och 0:45 euro. Bolagets så kallade "operator trading margin" uppgick till 8,5 procent.
Addlife redovisar ett resultat efter skatt på 226 miljoner kronor för det första kvartalet 2021 (54). Resultatet per aktie uppgick till 2.01 kronor (0:48).
Nettoomsättningen uppgick till 1.736 miljoner kronor (1.053). Organiskt ökade tillväxten med 54 procent. Ebita-resultatet steg till 326 miljoner kronor (106) med ett rörelseresultatet på 291 miljoner kronor (74).
Sinch, som levererar molnbaserade kommunikationstjänster, redovisar ett justerat ebitda-resultat på 240 miljoner kronor för det första kvartalet 2021. Analytikerna hade räknat med ett justerat ebitda på 299 miljoner kronor, enligt Infronts sammanställning av sju analytikers estimat.
Justerad ebitda ökade med 30 procent, men exklusive valutaeffekter och kostnader för incitamentsprogram hade ökningen varit 52 percent, uppger bolaget.
Jämförelsestörande poster uppgick till -47,8 miljoner kronor och då dessa inkluderas uppgår ebitda-resultatet till 193 miljoner kronor. Här låg förväntningarna på jämförelsestörande poster om -34,6 miljoner kronor och ett ebitda-resultat om 264 miljoner kronor.
Bruttoresultatet uppgick till 820 miljoner kronor. Här låg förväntningarna på 792 miljoner kronor. Nettoomsättningen var 3.350 miljoner kronor, med en organisk tillväxt i lokal valuta på 38 procent. Snittförväntningarna var en omsättning på 2.992 miljoner kronor, enligt Infront.
nvesteringar och valutaeffekter tyngde tillväxten i Sinchs justerade ebitda-resultat under det första kvartalet.
Den trenden väntas fortsätta på kort sikt, flaggar Sinchs vd Oscar Werner för i rapporten för det första kvartalet.
"Under första kvartalet visar vi fortsatt stark tillväxt i bruttoresultatet med en justerad ebitda som ökade mindre snabbt på grund av valutakursförändringar, kostnader för incitamentsprogram, och investeringar i framtida tillväxt. Vi förväntar oss att denna trend kommer att fortsätta på kort sikt då vi investerar i vår skalbarhet. Innan vi utvunnit synergier har även förvärvade verksamheter en lägre marginal än resten av Sinch", skriver han i rapporten.
Under första kvartalet ökade Sinchs bruttoresultat 84 procent och med 24 procent organiskt.
Det justerade ebitda-resultatet ökade med 30 procent. Exklusive valutaeffekter och kostnader för incitamentsprogram hade ökningen varit 52 procent, skriver Sinch i rapporten.
Speloperatören Kindreds spelöverskott uppgick till 353 miljoner pund i det första kvartalet 2021. Väntat var ett spelöverskott på 351 miljoner pund, enligt Infronts sammanställning av sex analytikers estimat.
Det underliggande ebitda-resultatet blev 98 miljoner pund med en ebitda-marginal om 28 procent. Här hade analytikerna räknat med 99,8 miljoner pund och 28,4 procent. Resultatet före skatt uppgick till 85,3 miljoner euro mot förväntade 83,9 miljoner pund.
Kvartalets resultat påverkades av valutakursförluster inom rörelseposter på 8,0 (1,8) miljoner pund. Dessa förluster är huvudsakligen orealiserade eftersom de hänför sig till omräkning av omsättningstillgångar och skulder i utländsk valuta. Eftersom koncernen har en betydande kassa i utländska valutor och valutakursförändringar var kraftiga, blev påverkan ovanligt stor under kvartalet, skriver Kindred.
Kindreds genomsnittliga dagliga intäkter för de första 25 dagarna av det andra kvartalet var 52 procent högre jämfört med motsvarande period föregående år. Genomsnittligt dagligt spelöverskott för den amerikanska marknaden under samma period var 16 procent högre än hela andra kvartalet 2020 mätt i dollar. I pund var spelöverskottet 5 procent högre.
Specialpapperstillverkaren Nordic Paper redovisar ett resultat efter skatt på 81 miljoner kronor för det första kvartalet 2021 (122). Resultatet per aktie uppgick till 1:21 kronor (1:82).
Rörelseresultatet blev 106 miljoner kronor (148). Nettoomsättningen uppgick till 772 miljoner kronor (827).
"Arbetet med vår expansion i Bäckhammar fortgår enligt plan och vi har under kvartalet arbetat med tekniska kompletteringar av ansökan för nytt miljötillstånd samt fört offertdiskussioner med möjliga leverantörer av ett nytt renseri. Ett nytt renseri kommer att innebära ökad effektivitet i vår råvaruförsörjning", skriver Anita Sjölander i vd-ordet i rapporten.
NCC:s rörelseresultat blev -144 miljoner kronor i det första kvartalet 2021. Analytikerna hade i genomsnitt väntat sig -189 miljoner kronor, enligt Infronts sammanställning av sex analytikers estimat.
Nettoomsättningen blev 10.140 miljoner kronor, mot förväntade 10.771 miljoner. Orderingången var 14.255 miljoner kronor. Analytikernas snittprognos låg där på 15.580 miljoner kronor.
Med beaktande att det första kvartalet är lågsäsong för byggbolaget NCC har det ändå varit en "bra" start på året. Det skriver vd Tomas Carlsson i rapporten för det första kvartalet. Efterfrågan upplevs som god och stora offentliga satsningar på ny infrastruktur och underhåll bidrar.
"Dessutom är ekonomin i de nordiska länderna fortsatt stark och det driver vår affär", skriver Tomas Carlsson.
Storbanken SEB redovisar ett rörelseresultat på 7.475 miljoner kronor för det första kvartalet 2021. Analytiker hade i genomsnitt räknat med 6.163 miljoner kronor enligt en sammanställning av 19 analytikerprognoser som Infront gjorde inför rapporten.
Räntenettot uppgick till 6.396 miljoner kronor, att jämföra med analytikersnittet på 6.300 miljoner. Det för SEB viktiga provisionsnettot blev 4.776 miljoner. Där låg snittprognosen på 4.669 miljoner.
SEB behåller sitt kostnadsmål för 2021 på 23 miljarder kronor (+/-200 miljoner kronor) baserat på 2018 års valutakurser. I SEB:s tidigare presenterade affärsplan för 2019–2021 ingår ett antal strategiska initiativ som sammanlagt förväntas innebära tillkommande investeringar på totalt 2–2,5 miljarder kronor under treårsperioden 2019–2021, vilket innebär en årlig kostnadsökning på 1 miljard kronor år 2021.
SEB:s räntenetto uppgick under det första kvartalet 2021 till 6.396 miljoner kronor, en minskning på 2 procent jämfört med det fjärde kvartalet 2020 och en ökning med 3 procent jämfört med samma period året innan.
Utfallet var 2 procent bättre än snittestimatet i Infronts analytikersammanställning som låg på 6.300 miljoner kronor.
"Jämfört med föregående kvartal ökade resolutions- och insättningsgarantiavgifterna. Antalet ränteintjänande dagar hade en negativ inverkan, medan lägre finansieringskostnader påverkade räntenettot positivt", skriver SEB.
Det kunddrivna räntenettot minskade med 262 miljoner kronor jämfört med det fjärde kvartalet. Det första kvartalet hade två dagar färre, vilket fick en negativ effekt på räntenettot.
En justering av internräntan ledde till lägre kunddrivna marginaler på inlåning och ökade räntenettot från övriga aktiviteter.
Den negativa effekten på räntenettot från övriga aktiviteter (inklusive till exempel finansiering och annan Treasury-verksamhet, trading och myndighetsavgifter) förbättrades med 99 miljoner kronor till -315 miljoner kronor, jämfört med det fjärde kvartalet 2020.
Provisionsnettot, en viktig intäktsrad för SEB, var i stort sett oförändrat från det fjärde kvartalet och uppgick till 4.776 miljoner kronor, vilket var 2 procent högre än Infronts konsensus.
"Företagskunderna var fortsatt aktiva men i linje med säsongseffekter minskade bruttoprovisionerna från emissioner och rådgivning med 34 miljoner kronor till 322 miljoner kronor. Med lägre traditionell utlåning minskade låneprovisionerna, brutto, med 90 miljoner kronor till 686 miljoner kronor, skriver SEB.
Provisionsnettot från betalningsförmedling och kortverksamhet minskade med 84 miljoner kronor till 762 miljoner kronor.
"Den negativa effekten av covid-19 på betal- och kortaktiviteten var tydlig både i jämförelse med föregående kvartal och motsvarande kvartal förra året. En positiv aspekt var att kortverksamheten för privatkunder fortsatte att förbättras från den låga nivån under pandemin förra året", skriver SEB.
De resultatbaserade provisionerna uppgick till 219 miljoner kronor och ökade med 121 miljoner kronor jämfört med det fjärde kvartalet, främst på grund av en större post som inte förväntas återkomma. Jämfört med motsvarande kvartal 2020 ökade de med 168 miljoner kronor.
SEB:s kreditförluster i det första kvartalet 2021 på 156 miljoner kronor var 80 procent lägre än de 780 miljoner kronor som analytiker i genomsnitt hade befarat, enligt en sammanställning gjord av Infront.
Samtidigt kan noteras att även både Handelsbanken och Swedbank som redan har delårsrapporterat för samma kvartal har redovisat klart lägre kreditförluster än befarat, vilket kan ha påverkat marknadens förväntansbild efter att prognoserna sammanställdes.
"Kvaliteten i kreditportföljen var fortsatt robust och offshore-portföljen utvecklades i linje med förväntningarna medan de makroekonomiska utsikterna var något mer positiva. De underliggande förlusterna var låga i alla divisioner", skriver SEB i rapporten.
De ytterligare portföljreserveringar som gjordes under 2020 för eventuella negativa effekter av covid-19 i flera divisioner var oförändrade.
En annan rad i SEB:s resultaträkning som avvek positivt från analytikernas förväntningar var det så kallade tradingnettot på 2.179 miljoner kronor som var 37 procent högre än analytikernas snittförväntan enligt Infronts sammanställning.
"Nettoresultatet av finansiella transaktioner inom Markets verksamheter var väsentligt högre än det fjärde kvartalet påverkat av högre kundaktivitetsnivåer och en förbättrad marknadsposition inom ränteverksamheten", skriver SEB.
Bankens rörelseresultat på 7.475 miljoner kronor för det första kvartalet var 21 procent högre än analytikernas snittestimat, enligt Infront.
Fastighetsbolaget Klöverns intäkter uppgick till 807 miljoner kronor i det första kvartalet 2021. Analytikerna i Infronts sammanställning av fyra estimat hade räknat med 824 miljoner kronor.
Driftöverskottet blev 524 miljoner kronor mot väntade 535 miljoner kronor och förvaltningsresultatet uppgick till 309 miljoner mot förhandstippade 307 miljoner kronor. Värdeförändringarna på fastigheter summerade till 406 miljoner kronor (593), medan värdeförändringarna på derivat var 207 miljoner kronor (4).
"Det första kvartalet brukar kunna präglas av såväl fler avflyttningar som uppsägningar än övriga kvartal och utfallet var väntat givet att uthyrningsklimatet är fortsatt avvaktande på vissa orter /…/ Klövern befinner sig i en mycket projektintensiv fas vilket förväntas ge en stor positiv effekt på nettouthyrningen under de kommande två åren", skriver bolaget i sin delårsrapport.
Fastighetsbolaget Corem lade i slutet på mars ett aktiebaserat bud på Klövern.
Hotellbolaget Scandic redovisar ett justerat ebitda-resultat på -775 miljoner kronor för det första kvartalet 2021 (-174). Infronts sammanställning av fyra analytikers prognoser där -498 miljoner kronor var väntat.
Nettoomsättningen blev 930 miljoner kronor i kvartalet (3.343, mot snittförväntan om 1.147 miljoner kronor.
Elanders, som levererar lösningar inom bland annat tryck och förpackning samt e-handel, hade en omsättning på 2.734 miljoner kronor (2.572) under det första kvartalet 2021. Den organiska ökningen var 15 procent.
Ebita ökade till 142 miljoner kronor (81), vilket motsvarade en ebita-marginal om 5,2 procent (3,1) procent. Resultat före skatt uppgick till 104 miljoner kronor (28). Nettoresultatet blev 69 miljoner kronor (15), motsvarande 1:91 kronor per aktie (0:43). Det operativa kassaflödet uppgick till 107 miljoner kronor (356), varav förvärv utgjorde –45 miljoner kronor (0).
Det existerande kreditavtalet med koncernens huvudbanker löper ut under första kvartalet 2022. Refinansieringsdiskussioner har redan inletts med målsättningen att ha ett nytt avtal på plats under andra kvartalet 2021, skriver Elanders.
Livevideobolaget Streamify, som handlas på Spotlight Stock Market sedan i januari, redovisar ett nettoresultat om -1,3 miljoner kronor för det första kvartalet (-0,1).
Omsättningen under kvartalet uppgick till 0,1 miljoner kronor (0). Förändringen mot samma period föregående år beror på att verksamheten startades i Streamify AB under april 2020, anger bolaget.