Rapportfloden: Blandade resultat

Qiiwi, Alphahelix, Saxlund, Raketech, Nibe, Doro, Arise, Bonesupport, Actic, Scandic, Klövern, Stillfront, Green Landscaping, Eastnine och Tieto Evry finns bland bolagen som har publicerat sina kvartalsrapporter.

placera-redaktionellt-2018-Bokslut_fotnot_700.png

17 februari, 2021

Gamingbolaget Qiiwi redovisar en omsättning för det fjärde kvartalet 2020 på 29,6 miljoner kronor (12,5) och ett ebitda-resultat på -4,8 miljoner kronor (1,6).

Utfallet var i linje med de preliminära siffror Qiiwi släppte i januari där omsättningen låg på 29,3 miljoner och ebitda på -5 miljoner.

"Under det fjärde kvartalet valde vi att fokusera uteslutande på tillväxt i vår spelportfölj. Detta innebär att vi valde att återinvestera det spelöverskott som våra speltitlar skapade för att ta tillvara på investeringsmöjligheter i marknadsföring under kvartalet", skriver Qiiwi som förklaring till det sämre ebitda-resultatet i kvartalet.

Investeringar i marknadsföringen under kvartalet uppgick till cirka 26,7 miljoner kronor, en ökning jämfört med samma period föregående år med 271 procent.

Medicinteknikbolaget Neodynamics redovisar ett nettoresultat för det fjärde kvartalet 2020 på -11,5 miljoner kronor (-6,8). De totala intäkterna sjönk till 3,4 miljoner kronor (5,9) och utgjordes främst av aktiverat arbete för egen räkning. Nettoomsättningen var fortfarande noll. Rörelseresultatet sjönk till -11,0 miljoner kronor (-6,4).

De likvida medlen uppgick vid årets slut till 73,3 miljoner kronor (6,3) i spåren av nyemissionen som under det fjärde kvartalet tillförde bolaget 87 miljoner kronor.

Neodynamics lanserar för närvarande biopsisystemet Neonavia i Storbritannien, Sverige och Tyskland. Företaget planerar att under första halvåret 2021 lämna in regulatorisk ansökan hos myndigheten FDA i USA och att därefter påbörja ansökan om registrering i Kina.

"Utvecklingskostnaderna förväntas vara väsentligt lägre under 2021 än under 2020, medan sälj- och marknadsföringskostnader förväntas vara väsentligt högre", skriver bolaget om utsikterna.

"Verksamheten påverkas av pandemin på flera sätt, bland annat genom att kontakter med kunder försvåras och därmed introduktionen av produkten, samt genom att olika typer av studier försvåras. Bolaget följer utvecklingen noggrant och försöker aktivt att hitta vägar för att minimera denna inverkan", heter det vidare i rapporten.

Alphahelix intäkter ökade till 6,2 miljoner kronor under det fjärde kvartalet 2020 (4,8). Resultat efter skatt blev -0,2 miljoner kronor (-0,6), motsvarande 0:00 kronor per aktie (-0:02).

Koncernen hade en omsättningsökning om 29 procent under fjärde kvartalet, att jämföra med 38 procent under året.

"Försäljningsökningen under kvartalet hade varit betydligt högre om inleveranser för båda dotterbolagen hade fungerat normalt. Försenade inleveranser gav att Techtum hade ovanligt hög nivå på olevererade produkter vid årsskiftet. Vidare så resulterade leveransproblem av pipettspetsar för Rob till avbeställningar", skriver bolaget.

Förseningarna orsakades av effekter av pandemin där färre flyg gav väsentligt längre leveranstider samt betydligt dyrare fraktkostnader. En stor del av omsättningen under fjärde kvartalet utgjordes av produkter där de ökade fraktkostnader påverkade produktkostnaden negativt.

"Även 45-årsjubileet hade lägre marginal på produkterna. Allt detta bidrog till att koncernen uppvisade ett negativt resultat fjärde kvartalet", skriver bolaget.

Alphahelix har inlett 2021 mycket starkt, skriver bolaget vidare.

Lumito, som är verksamt inom diagnostik inriktat mot vävnadsprover, redovisar nollomsättning för det fjärde kvartalet 2020, framgår av delårsrapporten.

Resultatet efter skatt blev -5,2 miljoner kronor (-2,5) och kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till -5,2 miljoner kronor (-3,1).

Saxlund var mycket starkt påverkat av pandemin under fjärde kvartalet 2020 och det blev det resultatmässigt det sämsta kvartalet under 2020. Det skriver vd Stefan Wallerman i bokslutskommunikén.

Rörelseresultatet blev -11,1 miljoner kronor under fjärde kvartalet 2020, jämfört med 0,5 miljoner motsvarande period 2019. Nettoomsättningen sjönk till 33,2 miljoner kronor (48).

"Vi har dock under kvartalet och efter årsskiftet lyckats bygga en bra orderbok på projektsidan för kommande år, som överstiger 2020:s hela omsättning. Större delen av orderingången har kommit i Tyskland och Sverige men vi ser också en ökad aktivitet hos kunderna i UK", skriver Stefan Wallerman.

Saxlund har under hela 2020 varit präglat av pandemin vilket syns i resultatet, skriver vd. Rörelseresultatet för helåret blev -23,6 miljoner kronor (-16,1).

"Både service och eftermarknad och nya projekt har varit påverkade av pandemin. Vissa beslut har blivit skjutna framåt av våra kunder men framförallt har vi haft svårt att komma ut på site och har inte kunnat utföra montage och service. För service och eftermarknad har kunderna även valt att senarelägga service och skjuta på större ombyggnader och renoveringar", skriver han.

Saxlund har tagit omställningskostnader under fjärde kvartalet på cirka 2 miljoner kronor för att anpassa kostnadsramen mot de minskade intäkterna som pandemin medfört.

"Det har varit svårt att förutspå hur stor påverkan pandemin skulle ha och det tar tid att göra kostnadsbesparingar. Vi har även valt att reservera 2 miljoner kronor för befarade kundförluster då vissa kunder har uppvisat sämre betalningsförmåga i spåren av pandemin", skriver han.

Störst påverkan av pandemin har Saxlund haft i UK och Sverige där bolaget tappat cirka 50 procent i omsättning i jämförelse med 2019.

"Orderläget är dock bättre än på länge och i Sverige har ett nytt kontrakt tecknats till ett värde av cirka 19 miljoner kronor för en transportabel anläggning till Nevel i Gnosjö", heter det.

Affiliatebolaget Raketech redovisar en omsättning på 8,5 miljoner euro i det fjärde kvartalet 2020 (5,8), motsvarande en ökning med 44,7 procent.

Den organiska tillväxten var 15,0 procent (-29,5), samtidigt som antalet nya insättande kunder (NDC) ökade med 65,7 procent.

"Den kraftiga ökningen avseende NDC och organisk tillväxt är dock till viss del driven av det faktum att jämförelseperioden förra året var ovanligt svag", skriver vd Oskar Mühlbach i rapporten.

Ebitda-resultatet landade på 3,6 miljoner euro, jämfört med 1,6 miljoner euro motsvarande kvartal föregående år.

"Det är tillfredställande att konstatera att våra ansträngningar inom automation, standardisering och dataanalys har haft en så positiv påverkan på gapet mellan intäkter och kostnader när vi växer", skriver vd Oskar Mühlbach.

Scandinavian Health Innovation hade en nettoomsättning på 2,9 miljoner kronor (2,9) i fjärde kvartalet, framgår av delårsrapporten.

Rörelseresultatet blev -1,5 miljoner kronor (0,3) och kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till -5,7 miljoner kronor (1,2).

Värmeteknikbolaget Nibe redovisar ett resultat före skatt för det fjärde kvartalet 2020 på 1.476 miljoner kronor. Ett genomsnitt av nio analytikerprognoser, som Infront sammanställt inför rapporten, var ett resultat före skatt på 1.054 miljoner kronor. I resultatet ingår förvärvsrelaterade omvärderingar med +353 miljoner kronor samt förvärvskostnader om 4 miljoner kronor. Analytikerna hade bara räknat med -3 miljoner kronor i engångsposter.

Omsättningen uppgick till 7.685 miljoner kronor. Här låg analytikersnittestimatet på 7.484 miljoner kronor.

Det rapporterade rörelseresultatet blev 1.524 miljoner kronor, jämfört med analytikersnittet på 1.097 miljoner kronor. Det justerade rörelseresultatet blev 1.175 miljoner kronor.

Utdelningen föreslås bli 1:55 kronor per aktie (1:40), att jämföra med förväntade 1:48 kronor.

Vidare föreslår Nibes styrelse en aktiesplit på 4:1.

Nibe är försiktigt positiva till bolagets utveckling under år 2021 som helhet.

Det uppger Nibes vd Gerteric Lindquist i delårsrapporten där han samtidigt konstaterar att det finns flera osäkerhetsfaktorer, däribland covid-19-pandemin.

"Jämfört med 2020 så har under inledningen av 2021 en tydlig förbättring av situationen kunnat noteras genom att flera vaccin börjat användas i bred skala. Vår förhoppning är därför att samhället borde kunna återgå till ett något mer normalt tillstånd under andra halvåret", skriver Nibe-chefen.

"Vår vana trogen kommer vi att med största möjliga försiktighet och beredskap fortsätta att driva våra verksamheter på ett så normalt sätt som möjligt. Detta tillsammans med att våra produkter i stor utsträckning är av såväl nödvändighets- som hållbarhetskaraktär gör oss trots allt försiktigt positiva till vår utveckling under året som helhet", resonerar Gerteric Lindquist.

Energibolaget Saltx Technology redovisar ett rörelseresultat om -8,1 miljoner kronor (-10,9) för det fjärde kvartalet 2020. Nettoomsättningen uppgick till 0,0 miljoner kronor (0,9). Resultat per aktie blev -0:10 kronor (-0:16). Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till -6,7 miljoner kronor (-10,2).

Forskningsbolaget Sprint Bioscience redovisar ett resultat efter skatt på -14,5 miljoner kronor (-11,0) för det fjärde kvartalet 2020. Omsättningen uppgick till 1,5 miljoner kronor (5,3).

För helåret 2020 uppgick kassaflödet från den löpande verksamheten till -32,2 (-28,0) miljoner kronor och likvida medel vid årets slut var 27,1 (8,4) miljoner kronor.

Styrelsen föreslår att ingen utdelning lämnas för 2020.

I bokslutsrapporten lyfter bolagets tillförordnade vd Charlotte Leife fram lanseringen av ytterligare ett innovativt läkemedelsprojekt med "hög kommersiell potential" – DISA samt de nya forskningsresultaten relaterade till VADA-projektet.

"De nya forskningsfynden ökar potentialen för projektet, ger möjlighet till ansökningar om särläkemedelsstatus och stärker vår position i diskussionerna med möjliga licenstagare", skriver hon i rapporten.

Även Vps34-projektet fortsätter att utvecklas väl och kundintresset har ökat, enligt Charlotte Leife.

Telefontillverkaren Doro redovisar ett justerat rörelseresultat på 46,9 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2020 (41,5). Den justerade rörelsemarginalen blev 9,6 procent (6,7). Inklusive omstruktureringskostnader om 9,2 miljoner kronor uppgick rörelseresultat till 37,7 miljoner kronor (30,9).

Resultatet efter skatt uppgick till 19,2 miljoner kronor (20,8) och resultatet per aktie blev 0:80 kronor (0:88). Nettoomsättningen uppgick till 490 miljoner kronor (616), vilket var en minskning med 20,5 procent.

Förslag om utdelning för 2020 lämnas senast i kallelsen till årsstämman, uppger Doro.

Vindkraftbolaget Arise redovisar ett jämförbart resultat efter skatt på -24 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2020 (98). Rapporterat resultat efter skatt blev -42 miljoner kronor (98), motsvarande -1:17 kronor per aktie (2:29). Nettoomsättningen uppgick till 26 miljoner kronor (247). Rörelseresultatet före avskrivningar (ebitda) blev 1 miljoner kronor (147).

Arise har refinansierat utestående säkerställda obligationer med ett grönt banklån om 40 miljoner euro. I samband med refinansieringen uppstod under fjärde kvartalet 2020 kostnader av engångskaraktär om totalt cirka -32 miljoner kronor, vilket var bättre än väntat på grund av valutasäkring.

Styrelsen föreslår att ingen utdelning lämnas för 2020.

Medicinteknikbolaget Bonesupport redovisar ett resultat efter skatt på -27,2 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2020 (-40,8). Resultatet per aktie uppgick till -0:43 kronor (-0:79).

Rörelseresultatet blev -26,7 miljoner kronor (-38,6). Bruttoresultatet låg på 47,8 miljoner kronor (41,1) och bruttomarginalen var 89,8 procent (88,9). Nettoomsättningen uppgick till 53,2 miljoner kronor (46,2). Försäljningstillväxten var 15,1 procent (99,9).

Friskvårdskedjan Actic redovisar ett resultat efter skatt på 7,0 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2020 (-14,0). Ebitda-resultatet blev 66,4 miljoner kronor (68,3) och rörelseresultatet (ebit) blev 16,6 miljoner kronor (0,2). Nettoomsättningen uppgick till 166 miljoner kronor (234).

Styrelsen föreslår att ingen utdelning lämnas till aktieägarna för räkenskapsåret 2020.

"Pandemin fortsatte under det fjärde kvartalet att påverka vår verksamhet kraftigt. Tyskland införde åter regler om att alla bad- och träningsanläggningar hålls stängda, även i Norge fattades liknande beslut och i Sverige avrådde man ifrån att besöka gym samt tillämpade regler om maxantal för besökare i lokalerna", skriver bolaget i sin rapport.

I Sverige var antalet uppsagda medlemskap något fler än normalt under det fjärde kvartalet, men den stora negativa påverkan var att nyförsäljningen var väsentligt lägre än i det fjärde kvartalet föregående år.

Medlemsbasen, rensat för avvecklade gym, i slutet av kvartalet låg på -13 procent jämfört med motsvarande period 2019.

Hotellbolaget Scandic redovisar ett justerat ebitda-resultat på -282 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2020, att ställa mot Infronts sammanställning av fyra analytikers prognoser där -333 miljoner kronor var väntat.

Nettoomsättningen uppgick till 1.377 miljoner kronor i kvartalet, här var 1.565 miljoner kronor väntat.

Revpar (genomsnittlig intäkt per tillgängligt rum) minskade med 71 procent från det fjärde kvartalet 2019 till 193 kronor (672). Det genomsnittliga rumpriset (ARR) sjönk 22 procent till 842 kronor (1.080).

Scandic Hotels bedömer att bolaget har kapacitet att generera positivt kassaflöde vid en beläggningsgrad runt 50 procent. Under det fjärde kvartalet uppgick den till lite knappt hälften av det. I januari var beläggningsgraden omkring 15 procent och för februari förväntas den uppgå till omkring 18 procent.

"I det korta perspektivet kommer efterfrågan helt avgöras av i vilken takt restriktionerna lättas. Vi räknar med en återhämtning där beläggningen ökar månad för månad, främst drivet av nationellt och intra-nordiskt fritidsresande kombinerat med gradvis ökning av affärsresor och möten för våra nordiska kunder", skriver vd Jens Mathiesen.

I dagsläget uppgår Scandics tillgängliga likviditet, inklusive kreditlöften, till omkring 1.400 miljoner kronor.

"Vi kommer inom kort presentera en lösning i syfte att stärka vår finansiella ställning som är förankrad hos våra huvudägare", skriver Jens Mathiesen.

Scandic förhandlar med hyresvärdarna och så här långt har dessa förhandlingar resulterat i överenskommelser om reducerad hyra samt erbjudanden om hyresreduktioner om totalt 900 miljoner kronor. De avtalade och erbjudna hyresreduktionerna gäller främst för 2020-2022 varav mer än hälften gäller för 2021.

Fastighetsbolaget Klöverns intäkter uppgick till 837 miljoner kronor i det fjärde kvartalet (900). Driftöverskottet blev 529 miljoner kronor (570) och förvaltningsresultatet fastigheter uppgick till 288 miljoner (313).

Värdeförändringarna på fastigheter summerade till 504 miljoner kronor (1.028), medan värdeförändringarna på derivat redovisades till 49 miljoner kronor (15). Resultat för bostadsutvecklingen uppgick till -25 miljoner kronor (-71).

Efter skatt blev resultatet 601 miljoner kronor (1.321), vilket motsvarade 0:55 kronor per stamaktie (1:37).

En utdelning om 0:26 kronor per stamaktie (0:26) och 20:00 kronor per preferensaktie (20:00) föreslås för helåret 2020.

Under året har pandemin påverkat Klövern, men den avgående vd:n Rutger Arnhult har sett ljus i tunneln under det fjärde kvartalet.

"Vi ser själva tydliga tecken på att marknaden återhämtar sig successivt genom en allt högre efterfrågan i hyres- och transaktionsmarknaden samt genom allt bättre finansieringsförutsättningar i kapitalmarknaden", skriver vd.

Han konstaterar vidare att den externa nettoinflyttningen under det fjärde kvartalet uppgick till 11 miljoner kronor.

"Därmed är de tre första kvartalens serie av negativ nettoinflyttning bruten", skriver Rutger Arnhult.

Av de aviserade hyrorna under 2020 har Klövern fått in 99 procent.

Spelutvecklaren Stillfront redovisar ett ebitda-resultat på 460 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2020. Enligt S&P Global Market Intelligences estimatsamanställning väntades ett ebitda-resultat på 480 miljoner.

Nettoomsättningen i kvartalet blev 1.080 miljoner kronor, mot väntade 1.154 miljoner. S&P Global Market Intelligences hade tre estimat för omsättningen och två för ebitda-resultatet.

 Stillfront har haft en positiv start på året, med stark utveckling över hela portföljen i januari.

"Vi förväntar oss ett fortsatt starkt affärsmomentum framöver, men på kort sikt går vi in i en period med tuffa jämförelsetal, givet den positiva effekten som Covid-19 hade på vår verksamhet under samma period föregående år", skriver gamingbolagets vd Jörgen Larsson i bokslutet.

I det fjärde kvartalet 2020 ökade Stillfronts omsättning med 96 procent till 1.080 miljoner kronor.

"Vår omsättningstillväxt under kvartalet påverkades av hög volatilitet i priserna på onlinemarknadsföring tidigt under perioden samt fortsatt negativa valutaeffekter", uppges i rapporten.

Den justerade ebit-marginal steg till 37 procent i kvartalet, jämfört med 32 procent motsvarande period året innan.

Under 2020 växte Stillfront från 12 till 18 studios och fortsatte att utveckla sin affärsplattform.

"I takt med att vi växer tillkommer nya studios som bidrar med unik expertis till plattformen, samtidigt som de direkt kan dra nytta av koncernens samlade tillgångar, data och verktyg. Det här skapar ett skalbart nätverk av expertis som driver samarbetsprojekt och synergier. Vid slutet av 2020 hade vi fler än 60 olika samarbetsprojekt inom Stillfronts affärsplattform, allt från användaranskaffningsprojekt till större utvecklingsprojekt på gemensamma spelmotorer", skriver vd:n.

Green Landscaping, verksamt inom park- och trädgårdsskötsel, redovisar en omsättning för det fjärde kvartalet 2020 på 656 miljoner kronor (507), en ökning om 29,4 procent varav organisk tillväxt om -0,5 procent.

Ebita-resultatet uppgick till 33,3 miljoner kronor (15,1) och ebita-marginalen blev 5,1 procent (3,0). Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 101 miljoner kronor (21,9). Resultat per aktie uppgick till 0:41 kronor (0:05) och resultat per aktie efter utspädning var 0:40 kronor (0:05).

Styrelsen föreslår att ingen utdelning lämnas för helåret 2020.

Green Landscaping hade ett starkt fjärde kvartal och överträffade det långsiktiga tillväxtmålet om 10 procent och förbättrade lönsamheten med 2,1 procentenheter. Det noterar vd Johan Nordström i bokslutskommunikén.

"Vädret var milt under kvartalet vilket gynnade våra finplaneringsprojekt medan snö- och halkbekämpning i stort sett uteblev", skriver han.

Merparten av befintliga dotterbolag samt de under året förvärvade bolagen har utvecklats positivt under det gångna kvartalet och levererar enligt förväntan, skriver vd.

"Arbetet med att stärka lönsamheten i de resultatmässigt svaga enheterna fortgår. I några av enheterna ser vi resultatförbättringar och i de övriga enheterna fortsätter arbetet med att förbättra lönsamheten", skriver han.

Fastighetsbolaget Eastnine redovisar ett förvaltningsresultat på 3,1 miljoner euro (1,7) för det fjärde kvartalet 2020. Resultat efter skatt blev 37,5 miljoner euro (19,6).

Orealiserade värdeförändringar i fastigheter påverkade resultatet med 15,0 miljoner euro (3,9), samt orealiserade värdeförändringar hänförliga till investeringar med 22,0 miljoner euro (11,9). Värdeförändringar i derivat påverkade resultatet med 0,1 miljoner euro (0,7). Hyresintäkterna var 5,3 miljoner euro (4,2).

En utdelning om 3:00 kronor per aktie föreslås för helåret 2020 (2:70).

IT-konsulten Tieto Evry redovisar ett rörelseresultat på 77,8 miljoner euro för det fjärde kvartalet 2020. Genomsnittet av sju analytikers prognoser, som Infront hade sammanställt inför rapporten, låg på ett rörelseresultat på 77,6 miljoner euro.

Det justerade rörelseresultatet uppgick till 106 miljoner euro, mot väntade 107 miljoner euro. Nettoomsättningen blev 712 miljoner euro, vilket kan jämföras med analytikernas estimat där snittet låg på 738 miljoner euro.

En utdelning föreslås om 1:32 euro per aktie. Här väntades 1:45 euro per aktie, enligt Infront.

Tieto Evry räknar med att den justerade ebita-marginalen ökar till 13-14 procent under 2021 jämfört med utfallet 2020 som var 12,7 procent. Analytikernas snittförväntningar, enligt Infronts sammanställning av sju analytikers estimat, låg på en justerad ebita-marginal för helåret 2021 på 13,9 procent.

Tieto Evry spår samtidigt att bolagets organiska tillväxt kommer att vara mellan -1 och +2 procent under 2021.

Stillfront Group

Senast

4,33

1 dag %

5,25%

1 dag

1 mån

1 år

Green Landscaping Group

Senast

58,70

1 dag %

4,82%

Tietoevry

Senast

183,60

1 dag %

3,15%

Eastnine

Senast

39,10

1 dag %

4,13%

Scandic Hotels Group

Senast

66,95

1 dag %

2,84%

Actic Group

Senast

12,75

1 dag %

8,97%

BONESUPPORT

Senast

298,60

1 dag %

3,47%

Nibe Industrier B

Senast

33,55

1 dag %

1,45%

Sprint Bioscience

Senast

0,64

1 dag %

−0,92%

Saxlund Group

Senast

9,60

1 dag %

5,03%

Raketech

Senast

3,15

1 dag %

5,18%

Qiiwi Games

Senast

2,06

1 dag %

0,00%

Level Bio

Senast

0,34

1 dag %

0,00%

Analys

Handelskriget

Bostadsmarknaden

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

4,82%

Senast

2 280,57

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.