Rapportfloden: Blandade resultat

Bong, Cantargia, Unibap, A3, Acarix , Mentice, Allgon, Arcoma, Etrion, Frisq, SSM, Fingerprint, Balco, Calliditas, Ferronordic, Readly och Clemendo finns bland bolagen som lämnat sina kvartalsrapporter.

placera-redaktionellt-2018-Bokslut_fotnot_700.png

12 nov. 2020

Kuvert- och specialförpackningsföretaget Bong redovisar ett resultat efter skatt på -8 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2020 (-8).

Nettoomsättningen uppgick till 421 miljoner kronor (520) och rörelseresultatet blev 3 miljoner kronor (6).

Under kvartalet har rörelseresultatet påverkats positivt av realisationsvinst om 2 miljoner kronor (0) hänförlig till försäljning av maskiner och samt negativt av strukturkostnader om 10 miljoner kronor (1).

ong fortsatte att påverkas av covid-19 och under tredje kvartalet minskade koncernens omsättning valutajusterat med 16 procent, jämfört med samma period föregående år. Bruttomarginalen var på oförändrad nivå medan rörelseresultatet minskade till -11 miljoner kronor (18).

Koncernens rörelseresultat påverkades negativt av strukturkostnader om 16 miljoner kronor (3) och nedskrivning av goodwill om 4 miljoner kronor (0) hänförlig till nedläggning av kuverttillverkningen i Estland.

De initierade strukturprogrammet i Storbritannien liksom kostnadsbesparingar i alla länder utvecklas enligt plan.

"De genomförda besparingarna hjälper oss redan i tredje kvartalet men vi kommer se de stora effekterna i fjärde kvartalet och under 2021. Vi förväntar oss endast mindre strukturkostnader under fjärde kvartalet", skriver vd Kai Steigleder i rapporten.

Trots att det är osäkert till vilken grad och takt Bong återhämtar sig ser vd positivt på tillväxtmöjligheterna i Bongs nya e-handelsförpackningskoncept.

"Vi är övertygade om att vårt strategiska fokus på vårt nya e-commerce förpackningskoncept är rätt väg att gå och att vi kommer komma stärkta ur kriserna. Beslut om ytterligare investeringar inom detta tillväxtområde kommer göras under fjärde kvartalet", skriver Kai Steigleder.

Vad gäller covid-19 konstaterar Bong i rapporten att den negativa finansiella påverkan under tredje kvartalet har avtagit.

"Koncernens enheter i Storbritannien och Frankrike har blivit mycket negativt påverkade av covid-19-pandemin. I dessa länder har vidtagits omedelbara strukturförändringar", skriver vd.

De i koncernen erhållna statliga bidrag uppgår till 15 miljoner kronor och sänkning av kostnaden för arbetsgivaravgifter uppgår till 1 miljon. Bong har även lån med garanti från staten. Koncernen har inga materiella förluster på kundfordringar med anledning av covid-19.

"Bong kommer att övervaka utvecklingen för att bedöma eventuella effekter på värderingen av goodwill eller på icke-finansiella tillgångar eller finansiella tillgångar. Det är för närvarande inte möjligt att förutsäga med tillräcklig sannolikhet under vilken period eller i vilken omfattning Bong kommer få ytterligare påverkan på verksamheten under år 2020 eller kommande år vilket även inkluderar nedskrivningar med anledning av värderingar av anläggningstillgångar eller goodwill", heter det.

Alla länder väntas gå igenom en djup ekonomisk recession under år 2020 med en långsam och gradvis återhämtning under år 2021.

"Med det som utgångspunkt är det inte osannolikt att Bong kommer att behöva skriva ned goodwill i fjärde kvartalet i storleksordningen 20 - 60 miljoner kronor, står det i rapporten.

Medicinteknikbolaget Spectracure, som är listat på First North, redovisar ett resultat efter skatt på -2,3 miljoner kronor (-3,1), framgår av delårsrapporten för det tredje kvartalet 2020.

Spectracures övriga rörelseintäkter uppgick till 1,7 miljoner kronor (0,7) och kassaflödet från den löpande verksamheten var -5,3 miljoner kronor (-3,1).

Resultat per aktie före och efter utspädning: -0:02 kronor (-0:04).

Bioteknikbolaget Cantargia hade ett rörelseresultat om -39,9 miljoner kronor (-26,3) under det tredje kvartalet 2020. Det framgår av delårsrapporten som publicerades tidigare under torsdagsmorgonen.

Forsknings- och utvecklingskostnaderna uppgick under tredje kvartalet till 35,7 miljoner kronor (23,2), där ökningen fortsatt är till stor del relaterad till Cantargias huvudprojekt, CAN04, där kostnaderna ökade inom den kliniska studien CANFOUR samt den nya kombinationsstudien i USA.

Cantargias resultat före skatt och nettoresultat uppgick till -39,6 miljoner kronor (-26,0).

Soliditeten uppgick den 30 september 2020 till 93 procent (84) och det egna kapitalet till 415 miljoner kronor (179).

Bolagets likvida medel uppgick på balansdagen till 282 miljoner kronor (34,5). Utöver likvida medel disponerar bolaget över kortfristiga placeringar hos banker och i räntefonder på totalt 135 miljoner kronor (160).

Bolagets likviditet (inklusive kortfristiga placeringar) är fortsatt signifikant högre än under 2019 tack vare en i mars genomförd riktad nyemission om 410 miljoner kronor som gav 386 miljoner efter emissionskostnader.

Säkerhetsbolaget Vindico redovisar ett lägre nettoresultat på -0,9 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2020 (0,3).

Nettoomsättningen minskade till 2,5 miljoner kronor (4,0).

"Detta som en direkt följd av Covid 19 och att personalen har varit korttidspermitterad samt att vi därigenom inte har haft möjlighet att få träffa kunder", noterar den nytillträdde vd:n Martin Nyberg i rapporten, och fortsätter:

"Vad jag har kommit fram till är att bolaget har ett mycket väl genomtänkt och bra produktsortiment och ett stort antal mycket väl värda referenskunder och objekt – en stabil grund att stå på. Nu har vi påbörjat arbetet med att bredda och förstärka den ytterligare. Fokus är nu att stärka kundbasen och bredda oss geografiskt."

Försäljningen på kamerasidan väntas fortsatt vara stabil framöver, vilket enligt bolaget förklaras genom de avtal som Vindico har med Göteborg Stad och Partille Kommun.

Cleantech-bolaget Ecoclime redovisar ett nettoresultat för det tredje kvartalet 2020 på 0,7 miljoner kronor (-0,7) med stöd av en positiv skatteeffekt på 0,8 miljoner kronor (-0,4).

Intäkterna ökade till 31,4 miljoner kronor (19,4), varav nettoomsättningen steg till 27,0 miljoner kronor (15,5). Omsättningsökningen är främst hänförlig till gjorda förvärv. Den organiska tillväxten var 6 procent. Rörelseresultatet uppgick till 0,0 miljoner kronor (-0,1).

Kvartalets ebitda-marginal på 11 procent i förhållande till det långsiktiga målet om 15 procent visar enligt vd Lennart Olofsson att bolaget är på rätt väg.

"Vi räknar med att marginalen ska kunna förbättras ytterligare framgent, utan hänsyn tagen till de extraordinära satsningar vi inlett för att accelerera den organiska tillväxten inom kärnverksamheterna", skriver Lennart Olofsson.

Ecoclimes aktie är noterad på handelsplattformen Nasdaq First North Premier.

First North-listade Unibap, som erbjuder automationslösningar till tillverknings- och rymdindustrin, redovisar en nettoomsättning på 2,3 miljoner kronor för sitt första kvartal, juli-september, i räkenskapsåret 2002/2021 (1,7).

Rörelseresultatet uppgick till -6,2 miljoner kronor (-3,9) och nettoresultatet låg på -5,5 miljoner (-3,9).

"I vårt industrispår så har det, efter en tuff vår då många företag på grund av covid-19 avvaktat investeringar, börjat röra på sig. Vi har bland annat fått fler möjligheter att komma ut till kund och besöka deras anläggningar samt slutföra viktiga pilotprojekt", skriver avgående vd Fredrik Bruhn i delårsrapporten.

Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till -5,3 miljoner kronor (-1,3) där högre utgifter hänförligt till driften påverkade kassaflödet negativt, enligt bolaget. Likvida medel inklusive kortfristiga placeringar var 30,5 miljoner kronor per den 30 september (34,8).

Qleanair, som levererar lösningar för rening av inomhusluft, redovisar en nettoomsättning på 105 miljoner kronor för det tredje kvartalet (119) med en valutajusterad organisk tillväxt på -4,6 procent.

Ebitda-resultatet låg på 24,9 miljoner kronor (19,3) och ebitda-marginalen ökade till 23,7 procent (16,2). Nettoresultatet var 9,0 miljoner kronor (2,2). Orderingången minskade till 54,4 miljoner kronor (89,5).

"Jag är nöjd med att vi under tuffa omständigheter levererar stabila marginaler, en stark ökning av återkommande intäkter och en högre nettovinst", skriver vd Christina Lindstedt i delårsrapporten.

Samtliga Qleanairs marknader och produktområden påverkades negativt av pandemin under tredje kvartalet.

"Vi såg emellertid en upphämtning av omsättningen under den senare delen av kvartalet och omsättningen i september 2020 låg i linje med september månad 2019", skriver vd.

Gamingbolaget Game Chest, som är noterat på Spotlight, redovisar ett nettoresultat för det tredje kvartalet 2020 på 0,5 miljoner kronor (-1,1).

Rörelseresultatet förbättrades till 0,8 miljoner kronor (-1,0) efter att nettoomsättningen ökat till 3,3 miljoner kronor (1,4).

"Med hårt arbete, nya partnerskap och lyckade lanseringar kan koncernen rapportera dess bästa kvartal hittills, sett till resultat och tillväxt", skriver vd Robin Bäcklund i delårsrapporten.

Game Chest har tidigare släppt siffror för stora delar av det tredje kvartalet. I mitten av september meddelade bolaget att preliminära siffror pekade mot ett bättre utfall än marknadens förväntningar.

Försäljningen under tredje kvartalet till och med 15 september beräknades överstiga 2,5 miljoner kronor medan rörelseresultatet beräknades överstiga 0,3 miljoner kronor, meddelade Game Chest då.

"Omsättningen och resultat är bättre än förväntat och visar inga tecken på att försämras under resterande dagar i september", uppgavs det.

Teleoperatören A3, som är under uppköp av Bredband2, redovisar ett rörelseresultat på -21,7 miljoner kronor för det tredje kvartalet (0,7). Kvartalets rörelseintäkter uppgick till 189 miljoner kronor (200).

Resultatet har belastats med en engångspost, hänförlig till en skattedom, om -11,8 miljoner kronor varav -10,2 miljoner kronor påverkar periodens ebitda-resultat.

"I slutet av september beslöt Kammarrätten att ändra Förvaltningsrättens dom avseende vårt skattemål från 2013 till Skatteverkets fördel. Vår övertygelse är att detta är felaktigt, och vi har därför överklagat beslutet", skriver vd Paul Moonga i rapporten.

Den 14 september annonserade Bredband2 ett publikt uppköpsbud på A3.

"Den föreslagna transaktionen är fördelaktig ur både strategiska och operationella aspekter och kommer skapa en mycket slagkraftig aktör på den svenska marknaden, samt leda till betydliga synergier för den sammanslagna verksamheten. Vi räknar med att transaktionen kommer slutföras i november och mer utförliga kommentarer kommer presenteras vid ett senare tillfälle", skriver Paul Moonga.

Acarix meddelar att 14 Cadscor System (3) och 1.320 engångsplåster såldes under tredje kvartalet (495). Intäkterna uppgick till 791 tusen kronor (120 tusen), med en bruttomarginal om 70 procent (62).

Resultat före skatt uppgick till –8,9 miljoner kronor (–11,3). Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till –6,4 miljoner kronor (–11,0).

Crunchfish nettoomsättning under det tredje kvartalet uppgick till 3,0 miljoner kronor (2,6) och ebitda för perioden blev –4,1 miljoner kronor (–4,9).

Resultatet före skatt för det tredje kvartalet 2020 uppgick till –6,1 miljoner kronor (–6,6). Av koncernens intäkter för tredje kvartalet avser 2,6 miljoner kronor (2,3) fakturerade konsultarvoden till Blippit.

Koncernens likvida medel vid periodens slut uppgick till 15,9 miljoner kronor (19,5). Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick under det tredje kvartalet 2020 till –2,8 miljoner kronor (–3,5).

Medicinteknikbolaget Mentice, som är listat på First North, redovisar ett ebitda-resultat på 4,1 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2020 (-6,7).

"Sammantaget är vi mycket nöjda med bolagets utveckling under pandemin då vi inte kan bedriva vår verksamhet som normalt och är hänvisade till digitala möten på distans i de flesta fall", skriver bolagets vd Göran Malmberg.

Nettoresultatet uppgick till -0,3 miljoner kronor (-9,0). Omsättningen landade på 33,4 miljoner kronor (29,3). Orderingången var 34,6 miljoner under perioden (24,4).

"Vi fortsätter att vara försiktigt optimistiska när det gäller våra utsikter för det fjärde kvartalet och helåret 2020, men vi ger fortsatt inte någon specifik guidning för bolagets förväntade utveckling", skriver vd:n.

Anledning till att bolaget inte lämnar specifik guidning uppges vara att den globala ökningen av covid-19-fall den senaste tiden gör att osäkerheten har ökat igen, "samtidigt som vi förväntar oss en förlängd period då vi inte kan bedriva vår verksamhet som normalt", uppger Göran Malmberg.

First North-listade Intervacc, verksamt inom djurhälsa, redovisar ett resultat efter skatt på -6,4 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2020 (-6,2). Resultatet per aktie uppgick till -0:13 kronor (-0:16).

Rörelseresultatet blev -6,4 miljoner kronor (-6,2).

Det negativa rörelseresultatet förklaras huvudsakligen av att koncernen inte genererar tillräckliga medel från egna affärer inom distributions och laboratorieverksamheten för att finansiera verksamheten med vaccinutveckling, skriver Intervacc i delårsrapporten.

Nettoomsättningen uppgick till 1,2 miljoner kronor (2,1). Likvida medel låg på 172 miljoner kronor den 30 september.

Allgon redovisar ett resultat efter skatt på 8,8 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2020 (15,0). Resultatet per aktie uppgick till 0:16 kronor (0:27). Kvartalets ebitda-resultat uppgick till 27,0 miljoner kronor (26,8), motsvarande en ebitda-marginal på 22,2 procent (21,3).

Nettoomsättningen uppgick till 122 miljoner kronor (126), en minskning med 3,4 procent jämfört med motsvarande kvartal föregående år.

"Allgon möter en fortsatt återhämtning inom industrin. Efterfrågan på radiostyrning för maskiner, installationer och kranar ökar månad för månad. Våra 10.000 kunder ger oss en stabil grund att stå på. Samtidigt vet vi att pandemin kan överraska snabbt och vi har rustat därefter. Vi har lyckats upprätthålla vår kassa, hållit igen på kostnader och skapat en beredskap vilket ger ett starkt resultat för tredje kvartalet", skriver Allgons vd Johan Hårdén i rapporten.

Vidare skriver han att Allgon ser stora möjligheter i att växa och bli världsledande inom industriell radiostyrning.

"Vår plan för tillväxt innebär organisk tillväxt och selektiva förvärv som kompletterar Allgon. Vår målsättning att etablera ett nytt dotterbolag inom Tele Radio under året kvarstår. I Kina och Vietnam pågår produktionen för fullt. Vi har flyttat en del av produktion mellan fabrikerna för att öka effektiviteten och tåligheten ytterligare", skriver han.

First North-listade Arcoma, som levererar integrerade digitala röntgensystem, redovisar ett nettoresultat för det tredje kvartalet 2020 på 1,1 miljoner kronor (2,7).

Nettoomsättningen sjönk till 22,2 miljoner kronor (30,3), enligt bolaget till följd av pandemins framfart. "En förväntad försäljningsökning i Nordamerika har inte slagit in. Likaså i Europa har kunder valt att skjuta på anbud och inköp framåt i tiden. I Asien däremot ser vi en försäljningsökning jämfört med tredje kvartalet 2019. På sikt ser vi alltjämt en fortsatt långsiktig och stabilt växande internationell marknad", skriver vd Sanna Rydberg i delårsrapporten.

Rörelseresultatet minskade till 1,4 miljoner kronor (2,4).

"Som ny vd för Arcoma ser jag fram emot att tillsammans med organisationen fortsätta arbetet enligt vår strategi att utveckla långsiktiga partnerskap, bedriva innovativ produktutveckling samt öka vårt kundfokus. Vi är nu en bit in i kvartal fyra och kan se en viss återhämtning i marknaden vilket är positivt", fortsätter Sanna Rydberg.

Rederiet Viking Supply Ships, som förut hette Transatlantic, redovisar ett resultat efter skatt på -14 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2020 (33). Resultatet per aktie uppgick till -1:40 kronor (3:50).

Nettoomsättningen uppgick till 100 miljoner kronor (159).

Ebitda landade på 2 miljoner kronor (67).

För niomånadersperioden blev resultatet efter skatt -146 miljoner kronor (-3) med en nettoomsättning på 230 miljoner (348).

Empir, som förut hette MSC, redovisar ett resultat efter skatt på 1,5 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2020 (-3). Resultatet per aktie uppgick till 0:28 kronor (-0:61).

Nettoomsättningen uppgick till 42,7 miljoner kronor (54,6). Rörelseresultatet blev 1,4 miljoner kronor (-2,8).

Empir lämnar ingen specifik årsprognos. Styrelsen har den 7 april 2020 kommunicerat att man beslutat att se över den gällande och tidigare kommunicerade strategin och de gällande och kommunicerade finansiella målen med anledningen av den helt extraordinära situationen och den stora osäkerheten som alltjämt råder. Empir kommer inte att anta ny strategi eller eventuellt nya finansiella mål innan marknadssituationen har stabiliserats och återkomsten av ett någorlunda normalt affärsklimat och effekterna på Empir-koncernen bättre kan överblickas.

"Vi tror att situationen skall kunna klarna under första kvartalet 2021", skriver bolaget.

Kentimas ebitda-resultat ökade till 1,4 miljoner kronor under det första kvartalet, juli-september, i det brutna räkenskapsåret. Det är en uppgång från cirka 12.000 kronor motsvarande kvartal i fjol.

Rörelseresultatet steg till 276 tusen kronor (-871 tusen). Bolagets försäljning av Egenutvecklade Produkter ökade med 41 procent och uppgick till 4,2 miljoner kronor (3,0). Under kvartalet uppgick koncernomsättningen till 10,5 miljoner kronor (10,3).

Solenergiproducenten Etrion redovisar ett resultat efter skatt för kvarvarande verksamhet på 26,8 miljoner dollar för det tredje kvartalet 2020 (1,6).

Ebitda-resultatet från kvarvarande verksamhet blev 31,7 miljoner dollar (0,9). Den betydande ökningen beror på avyttringen av Mie-projektet på 60 megawatt.

Scibase nettoomsättning uppgick till 2,3 miljoner kronor (1,9) under det tredje kvartalet och bruttomarginalen landade på 52,7 procent (53,4). Resultat efter skatt uppgick till -7,4 miljoner kronor (-9,9), motsvarande -0:20 kronor per aktie (-0:59).

Den totala elektrodförsäljnigen i volym ökade med 46 procent och nådde 6.924 stycken (4.752). Försäljningen till återkommande kunder ökade med 57 procent.

Frisq, som utvecklar digitala verktyg för interaktiv kommunikation inom vården, redovisar en nettoomsättning på 0,3 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2020 (0,7).

"Kvartalets intjäning har en större andel återkommande licensbaserade intäkter än motsvarande kvartal förra året, men den rådande pandemin har hämmat nyförsäljnings- och utrullningstakten", skriver bolaget i rapporten.

Nettoresultatet blev -151 miljoner kronor (-18), varav 125 miljoner kronor avser nedskrivning av goodwill samt återföring av uppskjuten skattefordran.

"Medan vi arbetar hårt för att utveckla en produkt som driver både bättre vård och patientengagemang är vi ödmjukt medvetna om att sjukvården fortsatt är under extremt tryck i och med den pågående pandemin, resurser är knappa och det finns lite energi att tänka på modernisering och förbättringar när man precis avslutat ytterligare ett 12-timmars skift", skriver vd George Thaw.

De likvida medlen vid utgången av kvartalet uppgick till 34,1 miljoner kronor (47,4).

Synthetic MR, vars aktie handlas på Spotlight, redovisar ett nettoresultat för det tredje kvartalet 2020 på -0,2 miljoner kronor (2,5). Nettoomsättningen minskade till 10,5 miljoner kronor (12,0). Skälet till minskningen är lägre försäljning till GE Healthcare, uppger bolaget. Rörelseresultatet sjönk till -0,1 miljoner kronor (3,4).

"Det minskade resultatet beror på den lägre försäljningen samt de ökade investeringarna i egna säljresurser", skriver vd Ulrik Harrysson som uppger att bolaget inte är nöjda med utvecklingen under kvartalet.

"Synthetic MR är ett bolag med höga tillväxtambitioner och de har inte infriats denna gång. Detta även om vi noterar högre försäljning och bättre lönsamhet jämfört med förra kvartalet. Omvärldssituationen gör att vissa kunder ändrar prioriteringar och flyttar fram investeringsprojekt. Följaktligen ser vi en hämmande effekt på orderingången. Samtidigt kan vi positivt konstatera att vi inte har några exempel på annullerade projekt", skriver Ulrik Harrysson.

"Den rådande situationen påverkar försäljningen till GE Healthcare negativt. Noterbart i sammanhanget är dock att antalet order från dem ökade i perioden jämfört med årets andra kvartal. Mycket glädjande är den ökande försäljningen av Symri för tredje kvartalet i rad. Försäljningstillväxten i kvartalet var cirka 200 procent och för årets nio första månader en femfaldig ökning jämfört med motsvarande perioder förra året", fortsätter han.

Bostadsutvecklaren SSM redovisar ett resultat efter skatt på 4,5 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2020 (-382). Resultatet per aktie uppgick till 0:10 kronor (-9:72).

Det justerade rörelseresultatet blev 10,5 miljoner kronor (-26,4). Nettoomsättningen uppgick till 32 miljoner kronor (140).

"Bostadsrättsmarknaden stärktes under tredje kvartalet. Transaktionsvolymen uppnådde nya rekordnivåer och prisnivån följde med uppåt", skriver vd Mattias Lundgren i rapporten, men konstaterar samtidigt att den ökade spridningen av pandemin under hösten innebär att det är för tidigt att dra slutsatsen att det är en långsiktig stabilisering av Stockholms bostadsmarknad "trots kvartalets positiva signaler".

Under perioden såldes 453 bostadsrätter i pågående produktion (434).

Kvartalsrapporten har tidigarelagts med anledning av det uppköpserbjudande till aktieägarna som Amasten offentliggjorde den 14 oktober.

Fingerprint Cards, som tillverkar teknologi för fingertrycksavkänning, redovisar ett rörelseresultat om -4,6 miljoner kronor (-3,4) för det tredje kvartalet 2020. Bruttomarginalen uppgick till 18 procent (23). Nettoomsättningen uppgick till 294 miljoner kronor (353). Kassaflödet från den löpande verksamheten blev 67,7 miljoner kronor under kvartalet (59,5).

Fingerprint Cards uppger att aktivitetsnivån inom betalningsområdet under det tredje kvartalet var hög.

"Korttillverkare och deras samarbetspartners i olika delar av värdekedjan har i många år arbetat för att möjliggöra storskaliga lanseringar av biometriska betalkort. Resultaten av dessa ansträngningar börjar nu bli allt mer konkreta", skriver Fingerprints vd Christian Fredrikson i kvartalsrapporten.

Under kvartalet har Visa certifierat ett betalkort från Thales, i vilket Fingerprints teknologi ingår. Det här biometriska kortet är det första i världen som har certifierats av både Visa och Mastercard.

Vidare har Fingerprint Cards lanserat den senaste generationens T-Shape-sensormodul för kontaktlösa biometriska betalkort, som bland annat har ett indikerat pris under 3 dollar vid volymproduktion.

Bolaget upprepar också att det sett ett tydligt uppsving på marknaden för kapacitiva sensorer för smartphones och anger att hittills i år har omkring 60 procent av lanserade smartphones från de tio största tillverkarna en kapacitiv fingeravtryckssensor, medan cirka 35 procent har en under-displaysensor.

Bolagets ultratunna FPC1540-sensor, avsedd för sidomontering, skördar "stora framgångar" på marknaden med flera produktlanseringar under perioden, enligt Christian Fredrikson.

"Även inom PC-segmentet har efterfrågan utvecklats positivt, i linje med våra förväntningar. Vi kunde den 22 oktober meddela att vi erhållit en så kallad design win från en ledande global PC-tillverkare, med planerad produktlansering under det första kvartalet 2021. Utöver detta har vi fått ett flertal design wins från mindre PC-tillverkare, också de med lanseringar planerade under det första kvartalet 2021", skriver Fingerprint-vd:n.

Samtidigt som efterfrågan på Fingerprint Cards produkter var fortsatt god, påverkades bolagets resultat även under det tredje kvartalet negativt av den rådande bristen på produktionskapacitet hos de stora halvledartillverkarna.

"Vi gör bedömningen att situationen med otillräcklig tillgång till produktionskapacitet kommer att bestå i det korta perspektivet, men vi förväntar oss samtidigt att pågående förändringar i vår produktmix över tid kommer att bidra till förbättrad lönsamhet", skriver vd Christian Fredrikson i en kommentar i rapporten.

Han uppger vidare att begränsningarna i Fingerprints leveranskedja har pressat upp inköpspriserna ytterligare, vilket påverkade bruttomarginalen negativt.

Under tredje kvartalet var Fingerprint Cards rörelseresultat -4,6 miljoner kronor (-3,4) och bruttomarginalen minskade till 18 procent (23).

Samtidigt bidrog bolagets fortsatta fokus på rörelsekapital och god kostnadskontroll till ett att kassaflödet i kvartalet ökade till 67,7 miljoner kronor (59,5).

"Som tidigare kommunicerats, planerar vi för en betydande volymtillväxt de kommande åren, framförallt inom prioriterade områden utanför mobilbranschen. Arbetet med att fortsatt bredda vår leverantörsbas är därför mycket viktigt, och vi har intensifierat våra ansträngningar för att säkra ytterligare leverantörer av viktiga komponenter, såväl inom som utanför Fastlandskina", skriver Christian Fredrikson.

Balkongbolaget Balco redovisar ett resultat efter skatt på 20,5 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2020 (23,2). Resultatet per aktie uppgick till 0:95 kronor (1:08). Rörelseresultatet blev 29 miljoner kronor (31) och rörelsemarginalen ökade till 11,2 procent (10,7).

"Den goda beläggningen inom produktion och av våra operationsresurser är främsta anledningen till marginalförbättringen", skriver balkongbolaget.

Nettoomsättningen sjönk dock till 259 miljoner kronor (292) samtidigt som orderingången minskade till 142 miljoner kronor (199). Den lägre orderingången sedan mars kommer negativt påverka omsättning och resultat kommande kvartal, enligt vd Kenneth Lundahl.

"Kortsiktigt kommer vi påverkas negativt av den lägre orderingången sedan mars. Långsiktigt ser dock framtiden positiv ut för Balco, trots den fortsatta Corona-spridningen, då till synes inga affärer har gått förlorade. Stor offertstock, stark finansiell ställning, samt spännande utvecklings- och förvärvsmöjligheter ger fortsatta tillväxtmöjligheter på sikt", skriver han i delårsrapporten.

Det digitala magasinbolaget Readly redovisar ett resultat efter skatt på -47,2 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2020 (-34). Resultatet per aktie uppgick till -1:60 kronor (-1:30).

Rörelseresultatet blev -51,2 miljoner kronor (-33,4) och rörelsemarginalen var -54,8 procent (-48,8). Totala intäkter uppgick till 93,4 miljoner kronor (69,3), motsvarande en ökning på 34,8 procent. Fullt betalande användare ökade med 29,7 procent till 339.557 (261.828), och den genomsnittliga intäkten per användare uppgick till 94 kronor (90).

Readlys ökade omsättningsökning på 34,8 procent kommer främst från tillväxten av antal användare. Även momssänkningar som genomförts under slutet av 2019 påverkade. Antalet prenumeranter ökade med 29,7 procent jämfört med föregående år.

"Samtliga marknader bidrar positivt till kvartalets tillväxt, där Storbritannien utmärker sig särskilt", skriver bolagets vd Maria Hedengren.

Kvartalsrapporten är den första sedan bolaget noterades på Stockholmsbörsen den 17 september.

Ferronordic, återförsäljare av anläggningsmaskiner, redovisar ett resultat efter skatt på 81 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2020 (74). Resultatet per aktie uppgick till 5:57 kronor (5:09).

Rörelseresultatet blev 107 miljoner kronor (109) och rörelsemarginalen var 9,5 procent (11,3). Nettoomsättningen uppgick till 1.129 miljoner kronor (964). Försäljningstillväxten var 17 procent.

Specialistläkemedelsbolaget Calliditas redovisar ett resultat efter skatt på -138 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2020 (-50,1). Resultatet per aktie uppgick till -2:77 kronor (-1:30).

Rörelseresultatet blev -105 miljoner kronor (-52,6). Bolaget hade ingen nettoomsättning under perioden (0). Kassaflödet från den löpande verksamheten låg på -103 miljoner kronor (83,1).

Nyligen meddelade Calliditas att det uppnått sitt primära mål från del A i fas 3-studien Nefigard med läkemedelskandidaten Nefecon vid behandling av njursjukdomen Iga-nefropati.

Baserat på dessa resultat kommer bolaget att ansöka om ett accelererat godkännande hos den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA under det första kvartalet 2021. Under det första halvåret kommer Calliditas också att ansöka om ett villkorat godkännande hos den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA.

First North-noterade bolaget Clemondo, som tillverkar och säljer rengöringsprodukter, redovisar ett resultat efter skatt på 7,5 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2020 (-1,3). Resultatet per aktie uppgick till 0:06 kronor (-0:01).

Ebitda-resultatet blev 14,5 miljoner kronor (4,0) och ebitda-marginalen var 16,2 (7,3) procent. Intäkterna ökade 66 procent till 89,9 miljoner kronor (54,2).

"För första gången når och överträffar vi samtliga uppsatta finansiella mål avseende tillväxt, lönsamhet och soliditet", skriver vd Jesper Svensson om det tredje kvartalet.

Produktionsmässigt närmade sig Clemondo under det gångna kvartalet en mer balanserad situation

"Men när nu covid-19 eskalerar kommer vår leveransförmåga ännu tydligare sätta gränsen för vår tillväxt. För vissa format har brist på insatsvaror begränsat produktionen under perioden men vi har säkrat leveranser och växlar nu upp produktionen. För att tillgodose kundernas mer selektiva efterfrågan kommer vi under Q4 gå upp till fyrskift på berörd linje och har samtidigt säkrat insatsmaterial för ett femte skift", skriver Clemondochefen.

Fingerprint Cards B

Senast

0,01

1 dag %

−3,39%

1 dag

1 mån

1 år

Balco Group

Senast

31,25

1 dag %

−2,95%

Ferronordic

Senast

48,00

1 dag %

−1,84%

Clemondo Group

Senast

8,10

1 dag %

−1,82%

Readly International

Senast

14,80

1 dag %

−3,58%

Nosa Plugs

Senast

0,75

1 dag %

−10,86%

Scibase Holding

Senast

0,45

1 dag %

2,75%

Kentima Holding B

Senast

2,10

1 dag %

2,94%

Arcoma

Senast

9,22

1 dag %

−3,96%

Viking Supply Ships B

Senast

116,50

1 dag %

3,56%

mySafety Group B

Senast

10,20

1 dag %

0,99%

Mentice

Senast

20,00

1 dag %

−4,76%

Intervacc

Senast

0,99

1 dag %

−3,12%

Acarix

Senast

0,23

1 dag %

−3,02%

Crunchfish

Senast

0,77

1 dag %

−0,26%

QleanAir

Senast

14,50

1 dag %

−1,69%

Game Chest Group

Senast

0,50

1 dag %

0,40%

Unibap

Senast

4,92

1 dag %

−5,38%

Cantargia

Senast

1,32

1 dag %

−3,64%

Ecoclime Group B

Senast

0,92

1 dag %

−1,08%

Sustainion

Senast

0,84

1 dag %

−2,91%

SpectraCure AB

Senast

1,82

1 dag %

−1,62%
Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−3,77%

Senast

2 385,16

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.