Cline Scientific, som handlas på Spotlight, hade ett resultat före skatt om -1,1 miljoner kronor (-1,1) för det andra kvartalet 2020. Rörelseintäkterna var 0,2 miljoner kronor (0).
Likvida medel vid periodens utgång uppgick till 4,9 miljoner kronor, att jämföra med 2,9 miljoner kronor motsvarande kvartal föregående år.
Med tanke på den nyemission som bolaget genomförde i maj har Cline nu en bra finansiell situation med möjligheter att förverkliga bolagets ambitioner, heter det i rapporten.
Patrik Sundh uppger i sitt vd-ord att Cline står inför att starta kliniska studier i båda sina projekt. Även om det ser ut på olika sätt i respektive projekt så siktar bolaget på att vara igång med detta under det kommande året, skriver han.
Målet att börja planera för en fas-1 studie i Stemcart-projektet under 2021 står fast.
"I Cellrace-projektet har det arbete som inleddes i början av året med tester av prototypen på patientmaterial försenats på grund av pandemin i så mån att Sahlgrenska Sjukhusets patologiavdelning, som levererade provmaterial, stängdes för utomstående. Därför gör vi ytterligare ansträngningar för att etablera nära kontakt med flera sjukhus så att vi, om möjligt, kan undvika liknande situationer i framtiden", skriver Patrik Sundh.
Han påpekar att Cellrace behöver testas och analyseras av olika parter varför etablerandet av fler partners inte på något sätt är ett extra arbete utan snarare ett naturligt steg i projektets framskridande.
First North-listade Tangiamo Touch redovisar ett ebita-resultat på -2,4 miljoner kronor för det andra kvartalet 2020 (-2,0).
Bolaget hade ingen omsättning i det andra kvartalet. Under samma period föregående år var omsättningen 1,1 miljoner kronor.
För det första halvåret ökade nettoomsättningen till 3,1 miljoner kronor från 2,6 miljoner kronor i samma period föregående år.
"Trots pandemin under andra kvartalet ligger omsättningen under det första halvåret cirka 20 procent högre än förgående år, vår burnrate är även lägre jämfört med samma period år 2019. Utfallet visar tydligt att vi kan vara flexibla och ställa om efter yttre faktorer, vi kan närma oss break-even om marknaden stabiliseras", skriver vd Linh Thai i rapporten.
Inför det tredje kvartalet uppger bolaget att orderstocken på befintliga produkter uppgår till ett ordervärde på cirka 2 miljoner kronor. Utöver dessa order finns provorder (trialorder) till ett värde av cirka 1 miljoner kronor, samt vinstdelningsavtal värderade till 5-6 miljoner kronor.
Vidare skriver vd att "våra befintliga distributionsavtal värderade upp till cirka 16 miljoner kronor är fortfarande intakta men effekten av covid-19 kan skapa ett visst dröjsmål, vilket inte är konstigt".
Sarsys-ASFT, som säljer friktions- och vädermätutrustning till flygplatser och vägoperatörer, redovisar ett rörelseresultat om -3,1 miljoner kronor för det andra kvartalet (1,5). Nettoomsättningen sjönk till 10,5 miljoner kronor (24,0).
Under det andra kvartalet har bolaget mottagit nio order till ett sammanlagt värde om 12,5 miljoner kronor. Samtliga enheter planeras att levereras under innevarande kalenderår.
"Orderingången är mycket god och ligger något över motsvarande period 2019. Således har inte pandemin påverkat vår försäljning utan den ligger i paritet med 2019-års nivå", skriver bolaget i rapporten.
På servicesidan har det dock varit andra bud under kvartalets gång. Som en konsekvens av reserestriktioner har i stort sett samtliga serviceuppdrag ställts in där de inställda arbetena motsvarar en omsättning på cirka 1,5 miljoner kronor.
"De lättnader som skett under sommaren för resor till utlandet innebär att serviceuppdragen har kommit i gång", konstaterar dock bolaget vidare.
Efter det andra kvartalets gång skriver Sarsys att förhandlingen med Navblue, Toulouse, ett helägt dotterbolag till flygplanstillverkaren Airbus, fortlöper enligt plan. Den tekniska implementeringen är i stort sett färdig och målsättningen är att ett formellt samarbetsavtal ska kunna undertecknas under september månad 2020. Båda parter räknar med att marknadsföring inleds under det fjärde kvartalet 2020.
First North-listade Talkpool, som är verksamt inom IoT-lösningar och kommunikationsnätverk, redovisar ett ebit-resultat om 0,1 miljoner euro för det andra kvartalet 2020 (0).
Resultatet efter skatt blev -0,3 miljoner euro (-0,8). Nettoomsättningen sjönk 12,2 procent till 4,9 miljoner euro (5,6).
Andra kvartalet beskrivs av bolaget som ett "utmanande kvartal" då covid-19 dämpade utvecklingen. Vd Erik Strömstedt påpekar i rapporten att bolaget trots detta lyckades öka intäkterna och ebitda-resultatet jämfört med det första kvartalet.
"Koncernens nettoresultat närmade sig en 'svart nolla' mot slutat av kvartalet och break-even är fortfarande förväntningen under andra halvan av 2020 trots avmattningen", skriver vd Erik Strömstedt i vd-ordet.
Inom kort kommer bolaget att presentera sin nya strategi, med en 5-årsplan och mål för 2025, heter det i rapporten.
Bostadsutvecklaren Alm Equity förbättrade nettoresultatet till 27 miljoner kronor (-13) i det andra kvartalet 2020.
Rörelseresultatet låg på 30 miljoner kronor (-27). Omsättningen minskade till 280 miljoner kronor (621).
Under kvartalet produktionsstartade 629 enheter. Det är en toppnotering under bolagets 15-åriga historia, påpekar Alm Equity.
Alm Equity har under kvartalet kunnat undvika negativa effekter från den pågående coronapandemin, enligt rapporten. Det rådande läget i samhället med coronapandemin har inte ändrat den sedan tidigare stora efterfrågan av hyresbostäder i Stockholmsområdet.
Dotterbolaget Svenska Nyttobostäder väntas listas i höst på First North.
Medicinteknikbolaget Emotra redovisar ett resultat efter skatt på -1,1 miljoner kronor (-1,6). Bolaget saknade omsättning under kvartalet i likhet med motsvarande kvartal för ett år sedan.
Kassaflödet från den löpande verksamheten under det första halvåret 2020 var -2,2 miljoner kronor (-2,6) med likvida medel om 3,7 miljoner kronor (5,3) vid utgången av rapportperioden.
Fokus under de kommande månaderna kommer enligt Emotra att ligga på att försöka finna och rekrytera kliniker för att delta i bolagets återfallsstudie. Klinikerna kommer huvudsakligen att vara i Sverige. Under augusti 2020 tecknades ett avtal med Allmänpsykiatriska kliniken vid Örebro Universitetssjukhuset om medverkan i studien.
Mjukvaruföretaget Comintellis omsättning uppgick till 2,9 miljoner kronor för det andra kvartalet 2020 (3,9). Rörelseresultatet, mätt som ebita, förbättrades till -1,4 miljoner kronor (-1,9).
Bolagets kostnadsstruktur har reducerats fortlöpande under 2020, vilket medfört att rörelseresultatet efter avskrivningar (ebita), trots lägre omsättning, är högre i det andra kvartalet än föregående år, skriver bolaget i rapporten.
Vidare uppger Comintelli att omvärlden och marknadsförutsättningarna i grunden har påverkats och förändrats till följd av coronapandemin.
"Comintelli erbjuder avancerad omvärldsbevakning- och analys. Makrotrenden för efterfrågan av avancerad omvärldsbevakning- och analys är fortsatt stark och kan till och med förstärkas av rådande situation av stora förändringar i omvärlden", konstaterar Jesper Martell i vd-ordet.
I ett långsiktigt tidsperspektiv framhåller Jesper Martell att det ännu är för tidigt att göra en bedömning för hur bolagets försäljning kan tänkas påverkas av pandemin.
Gasporox, som säljer system till förpackningar med skyddande atmosfär, omsatte under årets andra kvartal 1,6 miljoner kronor (1,7).
Rörelseresultatet uppgick till -3,1 miljoner kronor (-2,8) och resultatet per aktie blev -0:42 kronor (-0:45). Kassaflödet under perioden var -4,7 miljoner kronor (-2,7).
"Reserestriktioner som begränsar uppsökande kundbesök och kundinstallationer samt kunders osäkerhet för rådande situation påverkar försäljningstillväxten. Trots pandemipåverkad tillväxtutveckling blir intäktsökningen för moderbolaget 15 procent för första halvåret", skriver bolagets vd Märta Lewander Xu i rapporten.
Koncernen består av moderbolaget Gasporox och dotterbolaget GPX Medical AB som ägs till 53,3 procent.
Medicinteknikbolaget Spectracure, som är listat på First North, redovisar ett rörelseresultat på -4,7 miljoner kronor för det andra kvartalet 2020 (-4,1).
Intäkterna uppgick till 0,9 miljoner kronor (0,6). Intäkterna avser främst hyres-, administrationsintäkter och erhållna bidrag, enligt rapporten.
"Vi arbetar fortfarande efter att på att få behandlingen godkänd på den europeiska såväl som den amerikanska marknaden inom två år. Antingen genom att en framtida av FDA godkänd ansökan om accelerated approval, eller genom fas 2 vidare till fas 3", skriver bolagets vd Masoud Khayyami i rapporten.
Forskningsbolaget Idogen redovisar ett resultat efter skatt på -8,0 miljoner kronor (-11,2) i det andra kvartalet 2020.
Bolaget saknade omsättning under kvartalet i linje med motsvarande kvartal för ett år sedan. Övriga rörelseintäkter låg på 2,8 miljoner kronor (1,1).
Kassaflödet från den löpande verksamheten var -7,6 miljoner kronor (-6,3) med likvida medel om 36,0 miljoner kronor (42,4).
Enligt Idogens tidigare kommunicerade tidsplan kommer den kliniska fas 1/2a-studien med Ido 8 vid behandling av blödarsjuka med antikroppar mot faktor åtta att inledas under det första halvåret 2021. Detta är beaktat för att de funktioner som krävs för att genomföra en klinisk studie inte påverkas negativt av den pågående pandemin.
Axkid, som tillverkar bilbarnstolar och vars aktie handlas på Spotlight, redovisar ett resultat efter skatt som var kring noll (-43.000 kronor) under det andra kvartalet 2020, jämfört med ett nettoresultat på 1,3 miljoner kronor motsvarande kvartal i fjol.
Rörelseresultatet blev positivt med närmare 0,1 miljoner kronor (1,6) och nettoomsättningen sjönk 31 procent till 19,1 miljoner kronor (27,6).
"Covid-19 epidemin paralyserade den fysiska detaljhandeln under april och maj vilket innebar ett dramatiskt försäljningstapp för Axkid i Europa. Norden stod emot bättre tack vare att Axkids försäljning i en större utsträckning än övriga Europa är koncentrerad mot ehandel", skriver vd Daniel Johanson i rapporten.
Lanseringen av bolagets nya stol Axkid One inleddes i Polen samt Spanien under juni med ett "mycket gott mottagande" och lanseringen mot övriga marknader har fortsatt under det tredje kvartalet.
"Eftersom vi fortsatt är i en lanseringsfas så är det svårt att lämna en prognos men jag hoppas att försäljningen av Axkid One under 2020 kan kompensera för den negativa försäljningsutvecklingen från covid-19", skriver Daniel Johanson.
Bolaget har vidtagit kraftfulla kostnadsbesparingar för att i möjligaste mån kompensera för det beräknade försäljningstappet.
Effektiviseringsprogrammet kommer att ge full effekt under fjärde kvartalet vilket skapar ett visst utrymme mot en osäker marknadsutveckling.
"Vi har just säkerställt en ny kredit på 5 miljoner kronor med våra finansieringspartners som blir tillgänglig under det tredje kvartalet. Vi försöker undvika en nyemission men under den rådande osäkra omvärldsutvecklingen går inget att utesluta", skriver vd:n.
Piezo Motor, som utvecklar mikromotorer, redovisar en nettoomsättning på 6 miljoner kronor i 2020 års andra kvartal, framgår av delårsrapporten.
Rörelseresultatet uppgick till -5,8 miljoner kronor (-5,4) och kassaflödet för från den löpande verksamheten före förändring av rörelsekapital uppgick till -6 miljoner kronor (-5,2).
"Piezo Motor har en väl diversifierad kundbas verksam inom flera olika applikationsområden. Som ett resultat av detta uppnår vi ökad produktförsäljning även i andra kvartalet liksom under första halvåret - trots coronapandemin", skriver bolaget.
Vid kvartalets utgång (den 30 juni) uppgick bolagets likvida medel till 31,6 miljoner kronor (31,7).
Forskningsbolaget Respiratorus, som är listat på Spotlight, redovisar ett rörelseresultat om -1,8 miljoner kronor (-1,3).
Bolaget hade ingen omsättningen under kvartalet.
"Första halvåret 2020 har inneburit god utveckling i projekten och att vi står nu starka med en säkerställd fortsatt finansiering", skriver bolagets vd Johan Drott i rapporten.
Energibolaget Saltx Technology, som är listat på First North, redovisar ett rörelseresultat om -8,2 miljoner kronor för det andra kvartalet 2020 (-46).
Nettoomsättningen var marginellt över nollstrecket, att jämföra med motsvarande period i fjol där siffran var 0,9 miljoner kronor.
Saltx Technologys egna utvecklingsarbete har kunnat bedrivas i normal takt trots rådande situation, men covid-19-pandemin har visat sig vara mer omfattande än bolaget till en början anade och detta har inneburit fördröjningar i bolagets projekt med partners, konstaterar vd Carl-Johan Linér i rapporten.
"Våra partners har under våren blivit rejält påverkade av pandemin i och med den omfattande nedstängning som genomförts i bland annat Tyskland och Spanien. Detta har lett till att våra partners inte kunnat arbeta på med våra gemensamma projekt i den takt vi tillsammans planerat. Kina har också varit påverkade, men landet har under kvartalet åter öppnat upp och samarbetet med vår kinesiske partner Shuangliang har återgått till ett mer normalt tempo", skriver Saltx Technology-chefen.
Det danska affiliatebolaget Better Collective redovisar ett justerat ebita-resultat på 6,3 miljoner euro för det andra kvartalet 2020 (6,8).
Rörelseresultatet blev 5,3 miljoner euro (5,4) och resultatet efter skatt blev 3,9 miljoner euro (3,7) motsvarande 0:08 euro per aktie (0:09).
Nettoomsättningen uppgick till 15,3 miljoner euro (15,8). Den organiska tillväxten var -24 procent (18).
De finansiella målen för 2020 är oförändrade, skriver bolaget i rapporten.
Forskningsbolaget Alzecures redovisar ett rörelseresultat om -18,5 miljoner kronor för det andra kvartalet (-10,3).
"Bolagets forskningsverksamhet har fortsatt att utvecklas stadigt och därmed har även kostnaderna för forskningsverksamheten ökat, allt enligt plan", skriver bolaget.
Bolaget hade ingen omsättning under kvartalet.
Alzecures likvida medel uppgick till 153 miljoner kronor vid periodens utgång (210).
Båtmotorföretaget Oxe Marines fullständiga delårsrapport på tisdagen visade siffror i linje de preliminära siffror som Oxe Marine lämnade i juli.
Rörelseresultat för det andra kvartalet 2020 var -12,2 miljoner kronor (-19,4). Bruttoresultatet låg på 1,7 miljoner kronor (0,3) och bruttomarginalen var 8 procent (1). Nettomsättningen summerades till 21,8 miljoner kronor (24,2).
Nettoresultatet landade på -14,3 miljoner kronor (-22,5).
Orderboken växte organiskt med 6 procent till 57 miljoner kronor. Ordervärdet tillsammans med årets försäljning hittills motsvarar 98 procent Oxe Marines omsättning för 2019.
"Efter rapporteringsperioden har vi sett ett växande intresse för vår produkt i de flesta regioner. Detta har gett oss förtroende och vi är nu engagerade i att uppfylla våra tillväxtplaner för andra halvåret 2020 och framåt", skriver vd Myron Mahend i rapporten.
Bruttomarginalen i kvartalet påverkades negativt av ett mindre bidrag från lägre eftermarknadsintäkter och engångskostnader för produktionsverksamheten.
Speqta, som är verksamt inom prestationsbaserad marknadsföring, redovisar ett justerat ebitda-resultat om 5,6 miljoner kronor för det andra kvartalet (5,6).
Det rapportera ebitda-resultat blev 23,6 miljoner kronor (5,2), positivt påverkat av skulden för tilläggsköpeskillingen relaterad till förvärvet av Rahalaitos har skrivits ned i kvartalet med 21 miljoner kronor.
Omsättningen steg till 42,9 miljoner kronor, att jämföra med fjolårets 25,6 miljoner kronor och som speglar en tillväxt om 68 procent. Omsättningsökningen förklaras främst bero på förvärvet av Rahalaitos som gjordes under årets första kvartal, skriver vd Fredrik Lindros i rapporten.
Den organiska tillväxten uppgick till +2 procent under det andra kvartalet, vilket enligt bolaget är en följd av att segmentet Speqta Content & Comparison hade en tillfälligt negativ organisk utveckling till följd av covid-19-krisen.
Rörelseresultatet, ebit, kom in på 15,8 miljoner kronor (1,4) medan nettoresultatet landade på 13,5 miljoner kronor där fjolårets motsvarande siffra var strax över nollstrecket.
"I början av året lanserade vi vår nya AI-motor Shopello BidBrain. Tjänsten innebär att e-handlaren inte längre behöver betala för klick som inte leder till köp, utan endast för klick som ger försäljning. Shopello BidBrain är banbrytande i sättet som man budar för trafik online och vi jobbar kontinuerligt med att utveckla tjänsten och Speqta för idag dialoger med de största e-handlarna om Shopello BidBrain. Pandemin har lett till att intaget av nya kunder delvis försenats då många bolag har behövt hantera krisen. Vår bedömning är att vi under hösten kommer kunna accelerera intaget av nya kunder", skriver Fredrik Lindros i vd-ordet.
Under juli och början av augusti har bolaget sett att efterfrågan på jämförelsesajter ökar igen och att marknaden stabiliseras och att den accelererande e-handeln har gjort att efterfrågan på prestationsbaserad marknadsföring förstärkts.
"Med vårt attraktiva erbjudande har vi stärkt vår position under kvartalet vilket gör oss fortsatt trygga med att vi fortsätter växa och nå våra långsiktiga finansiella mål", avslutar Speqta-chefen.
Sedana Medical redovisar ett resultat efter skatt på -3,6 miljoner kronor (-1,7).Ebitda-resultatet var -0,8 miljoner kronor (-2,3). Omsättningen ökade med 133 procent till 40,5 miljoner kronor (17,4).
Försäljningsökningen under det första halvåret kommer till 40 procent från nya kunder och till 60 procent av befintliga kunder.
Kassaflödet från den löpande verksamheten var +1,5 miljoner kronor (-1,4) med likvida medel på 434 miljoner kronor (137) vid utgången av rapportperioden.
Sedana Medical har under andra kvartalets utgång sett en, i jämförelse med perioden mars-maj i år, normaliserad men fortsatt positiv försäljningsutveckling till följd av covid-19 pandemin.
Fiskodlingsbolaget Bakkafrost redovisar ett operationellt rörelseresultat om 182 miljoner danska kronor för det andra kvartalet 2020 (339).
Väntat var enligt Infronts prognossammanställning i genomsnitt ett operationellt rörelseresultat om 206 miljoner danska kronor.
Intäkterna uppgick till 1.134 miljoner danska kronor (947). Här väntades i snitt 1.190 miljoner kronor.