Rapportfloden: Blandade resultat
Lagercrantz, Raketech, Addtech, Xbrane, Momentum, Ferronordic, Ambea, Mowi och Semafo finns bland bolagen som har rapporterat denna onsdag.

13 maj, 2020
Lagercrantz, Raketech, Addtech, Xbrane, Momentum, Ferronordic, Ambea, Mowi och Semafo finns bland bolagen som har rapporterat denna onsdag.
13 maj, 2020
Teknikhandelskoncernen Lagercrantz ökade nettoomsättningen med 3 procent till 1.112 miljoner kronor (1.078) under fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2019/20, som avslutades 31 mars.
Organisk tillväxt för jämförbara enheter, mätt i lokal valuta, var negativ, -2 procent. Ebita-resultatet uppgick till 152 miljoner kronor (153), motsvarande en rörelsemarginal om 13,7 procent (14,2).
Resultatet efter finansnetto för kvartalet uppgick till 126 miljoner kronor (130). Resultat efter skatt för kvartalet uppgick till 101 miljoner kronor (104), motsvarande 1:49 kronor per aktie (1:54).
Som en följd av osäkerheter i samband med covid-19-pandemin har styrelsen senarelagt förslag om utdelning för året. Föregående år uppgick utdelningen till 2:50 kronor per aktie.
Lagercrantz resultat för april 2020 uppgick till cirka 30 miljoner kronor, att jämföra med 37 miljoner i april månad förra året.
Det skriver bolaget i sin rapport utan att ange om det rör sig om ebita-resultatet eller längre ner i resultaträkningen.
Ebita-resultatet i det fjärde kvartalet (januari-mars) uppgick till 152 miljoner kronor (153).
"Inför räkenskapsåret 2020/21 är osäkerheten kring konjunktur och affärsläge stor. Covid-19-pandemin har på bara några månader påverkat samhälle och affärsliv på ett påtagligt sätt och även om Lagercrantz har en stark plattform kommer koncernen inte vara opåverkad", skriver bolaget.
Lagercrantz orderingången per den 13 maj, för det nya räkenskapsårets första fem veckor, har totalt sett varit i nivå med föregående år, men med betydande slagighet mellan koncernbolagen.
"Vi ser att volatiliteten ökat och inom vissa verksamheter är orderläget fortsatt gott medan andra sett en betydande avmattning", skriver bolaget.
Fastighets och förvaltningsbolaget Acrinova redovisar ett förvaltningsresultat om 4,0 miljoner kronor (3,5) för det första kvartalet 2020.
Nettoomsättningen uppgick till 26,6 miljoner kronor (21,3) och periodens resultat uppgick till 7,7 miljoner kronor (6,9), motsvarande 0:39 kronor per aktie (0:49).
"Under ett kvartal som färgades av covid-19 har vi kunnat bedriva vår verksamhet utan större påverkan, och har inte några kända substantiella hyresförluster ännu. Självklart kommer vi också att bli drabbade på något sätt. Dock har vi en sammansättning av hyresgäster som har väldigt lite inslag av de branscher som har haft det svårast med sin lönsamhet", skriver vd Ulf Wallén i delårsrapporten.
Saxlund hade en nettoomsättning på 49,7 miljoner kronor (35,0) och ett ebitda-resultat om -0,96 miljoner kronor (-3,1) under det första kvartalet 2020. Resultat efter skatt uppgick till -3,7 miljoner kronor (-4,6) motsvarande -0:01 krona per aktie (-0:03).
Traditionellt sett är första kvartalet ett sämre kvartal för service och eftermarknad då flertalet av våra kunder är i full drift och därmed sker det färre servicebesök. Coronapandemin har under mars månad påverkat bolagets resultat negativt då ett antal servicebesök har blivit inställda i och med införandet av reserestriktioner", skriver vd Stefan Wallerman i delårsrapporten.
Den negativa resultateffekten på ebitda-nivå kopplat till corona bedöms till cirka -0,5 till -1 miljon kronor i jämförelse med om servicebesöken hade kunnat utföras.
"Med utgångspunkt i hur året startade är vår bedömning att kvartalets resultat på ebitda-nivå helt utan coronaeffekter och andra engångseffekter hade varit cirka 1-1,5 miljoner kronor", skriver vd.
Orderingången uppgick till cirka 50 miljoner kronor under kvartalet.
"Vi har även tagit order efter kvartalets utgång på cirka 13 miljoiner kronor. I början av maj erhöll bolaget ett positivt besked rörande tilldelningsbeslutet till Ljungby Energi där Förvaltningsrätten gick på Ljungbys linje och tilldelningen till Saxlund står fast.
"Vi avvaktar fortsatt kontraktets signering. Tillsammans ger alla dessa affärer ett tillskott till orderboken på cirka 93 miljoner kronor, vilket är fantastiskt bra", skriver Stefan Wallerman.
Corona påverkar Saxlund på både projektsidan och på service och eftermarknad.
"I det korta loppet så ser vi på projektsidan att investeringsbesluten skjuts på framtiden och därmed blir förre projekt signerade. För service så är det besöksförbud och reseförbud som leder till inställda servicebesök. Det har gått för kort tid för att se hur vår reservdelsförsäljning påverkas. Krisen medför samtidigt en påverkan på vår likviditet och resultat. I vissa projekt kan vi nu inte färdigställa installation eller leverera då siten för projektet är stängd. Därmed har vi inte uppfyllt delar av den prestationsbundna betalningsplanen och färdigställandegraden i projektet ökar inte och vi kan inte tillgodogöra oss någon vinstavräkning", skriver vd.
I det längre perspektivet ser Saxlund att sågverksindustrin där bolaget har många kunder, kommer dra ner på nyinvesteringar. Även cementbranschen bedöms dra ner på investeringar.
"Precis som för många andra företag har vi svårt att prognostisera hur krisen kommer påverka Saxlund. Det som är säkert är att vissa marknader och branscher som Saxlund avsåg att satsa extra på kommer vara avstannade och att vi kommer att behöva anpassa oss genom att ändra fokus", skriver vd.
Ferroamps orderingång under det första kvartalet var god och bolaget lämnade perioden med en bra orderstock. Det skriver vd Krister Werner i delårsrapporten. Coronapandemin har dock gjort den närmsta framtiden något mer svårbedömd.
"Vi bedömer att vi riskerar att påverkas på ett antal sätt till följd av pandemin. På ordersidan ser vi en risk för att investeringsviljan hos en del fastighetsägare kan komma att påverkas negativt i ett mer osäkert ekonomiskt läge i omvärlden. På leveranssidan ser vi i dagsläget att tillgången på vissa komponenter och tillgången på transportkapacitet kan bli begränsande faktorer", skriver vd.
Under första kvartalet uppgick Ferroamps nettoomsättning till 16,6 miljoner kronor (6,0) och resultat efter finansiella poster blev -8,2 miljoner kronor (-9,3).
First North-listade assistansbolaget Livihop redovisar för det första kvartalet 2020 en ökad omsättning till 133 miljoner kronor (116).
Tillväxten är till stor del på grund av förvärv, uppger bolaget. Ebitda-resultatet uppgick till 2,9 miljoner kronor (5,0) och resultatet före skatt låg på -3,2 (1,3).
First North-noterade bolaget Clemondo, som tillverkar och säljer rengörningsprodukter, redovisar ett resultat efter skatt på 3,4 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (-1,0). Resultatet per aktie uppgick till 0:03 kronor (-0:01).
Ebitda-resultatet blev 9,7 miljoner kronor (4,4) och rörelseresultatet uppgick till 5,9 miljoner kronor (0,5) Nettoomsättningen uppgick till 77,5 miljoner kronor (69,6). Kassaflödet från den löpande verksamheten före förändring av rörelsekapital under perioden uppgick till 8,6 miljoner kronor (0,6).
Allgon redovisar ett resultat efter skatt på 1,0 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (10,2). Resultatet per aktie uppgick därmed till 0:02 kronor (0:18).
Ebitda-resultatet blev 20 miljoner kronor (27,6) och motsvarande en marginal om 13,3 procent (18,5). Nettoomsättningen uppgick till 150 miljoner kronor (149).
Qleanair, som levererar lösningar inom luftrening av inomhusmiljöer, hade en orderingång om 124 miljoner kronor (86,4) under det första kvartalet 2020.
Nettoomsättning landade på 145 miljoner (105), med en organisk tillväxt på 29 procent.
Ebitda-resultatet uppgick till 38,3 miljoner kronor (28,8), med en ebitda-marginal på 26,5 procent (27,4). Periodens resultat blev 17,9 miljoner kronor (10,5), motsvarande 1:20 kronor per aktie (0:79). Det operativa kassaflödet uppgick till -4,8 miljoner kronor (18,0).
I det kortare perspektivet påverkas Qleanair av den pågående coronapandemin.
"Sedan slutet av mars har vi sett en minskad aktivitetsnivå på de flesta av våra marknader. Vi följer aktivt utvecklingen och vidtar löpande åtgärder för att begränsa negativa effekter på verksamheten. Om vi tittar på inkomna order under första kvartalet kan vi se att orderingången under första kvartalet var väldigt stark i APAC, svagare i Americas och stabil i EMEA. Just nu står stora delar av världen stilla och det kommer att påverka oss under andra kvartalet framförallt i EMEA och Americas", skriver vd.
Den kraftfulla nedstängningen av många delstater i USA från slutet av mars har försämrat möjligheterna till försäljning i USA och tvingat Qleanair att tillfälligt avbryta installationer av renrum, Room Solutions.
Covid-19 ökar dock intresset för luftrening av inomhusluft på lång sikt, skriver bolaget.
"I samband med utbrottet av covid-19 upplever vi även en ökad efterfrågan på lösningar för luftrening i sjukhusmiljöer", skriver vd Andreas Göth
Teleoperatören A3, som bytt namn från Alltele, redovisar ett resultat efter skatt på 0,5 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (2,8). Resultatet per aktie uppgick till 0:02 kronor (0:09).
Nettoomsättningen uppgick till 195 miljoner kronor (203). Rörelseresultatet blev -1,2 miljoner kronor (1,4).
Läkemedelsföretaget Ascelia Pharma redovisar ett rörelseresultat på -20,7 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (-11,7).
Resultatet per aktie uppgick till -0:71 kronor (0:68). Bolaget hade ingen nettoomsättning i kvartalet (0).
"Det första kvartalet 2020 var en transformativ period för Ascelia Pharma då vi rekryterade den första patienten till SPARKLE, som är vår registreringsgrundande kliniska studie av Mangoral, och blev därmed ett fullskaligt fas 3-företag. När vi ser framåt ligger vårt fokus för 2020 på SPARKLE-studien och förberedelser för en kommersiell lansering av Mangoral", skriver vd Magnus Corfitzen i rapporten.
Affiliatebolaget Raketech redovisar en omsättning i linje med fjolårets jämförbara period för det första kvartalet. Ebitda kom in på 2,6 miljoner euro (3,5), vilket summerar till en marginal på 40,2 procent (54,1).
Raketechs omsättning landade på 6,5 miljoner euro, trots att antalet nya insättande kunder växte med 12,8 procent till 32.000 i perioden.
"Det första kvartalet 2020 kan summeras som ett stabilt kvartal för Raketech både verksamhetsmässigt och finansiellt. /…/ Sekventiellt har tillväxten varit 11,9 procent och jämfört med första kvartalet i fjol ökade omsättningen med 1,4 procent", säger vd Oskar Mühlbach.
I perioden har Raketech förvärvat det maltesiska marknadsföringsbolaget Lead Republik för 1,4 miljoner euro.
Intäkterna i april var på 2,4 miljoner euro, en ökning från samma månad 2019 då 1,7 miljoner euro kunde summeras.
"Under kvartalet såg vi särskilt stark verksamhet i Norge och Sverige /…/ Samtidigt har sportfokuserade produkter i exempelvis Danmark och Finland dragits ned av att sportevenemang ställts in", konstaterar vd Oskar Mühlbach.
Teknikhandelsföretaget Addtech redovisar ett ebita-resultat på 407 miljoner kronor och en ebita-marginal om 13,4 procent för det fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret.
Väntat var enligt Infronts prognossammanställning ett ebita-resultat om 282 miljoner kronor och en ebita-marginal om 9,7 procent.
Rörelseresultat blev 352 miljoner kronor. Väntat var enligt Infronts snittprognos ett rörelseresultat om 228 miljoner kronor.
Resultat efter skatt blev 262 miljoner kronor och per aktie uppgick resultatet till 3:90 kronor. Väntat var 165 miljoner kronor respektive 2:46 kronor per aktie.
Nettoomsättningen uppgick till 3.038 miljoner kronor. Här väntades 2.915 miljoner enligt Infronts prognos.
"Utbrottet av covid-19-pandemin hade begränsad effekt på utfallet under kvartalet. /…/ Alla affärsområden bidrog till vinsttillväxten", konstaterar att vd Niklas Stenberg i rapportens vd-ord.
Den cyberattack som bolaget utsatts för har inte fått så stora ekonomiska effekter som tidigare befarat.
"Vi fick ingen negativ försäljningspåverkan och de direkta kostnaderna uppgick till endast cirka 10 miljoner kronor i det fjärde kvartalet", fortsätter vd:n.
I motsatt riktning verkade engångseffekter och omvärderingar av villkorade tilläggsköpeskillingar, som påverkade resultatet positivt med totalt cirka 50 miljoner kronor.
Under slutet av mars månad noterades minskad efterfrågan på grund av covid-19-pandemin, särskilt inom specialfordon och delar av verkstadsindustrin.
Andra enheter upplevde dock en ökad efterfrågan, drivet av kunder med medicintekniska produkter som hade ökad efterfrågan på grund av pandemin samt kunder som säkrade sina lager inför befarad komponentbrist.
"Denna utveckling har fortsatt under april", skriver Addtechchefen.
Addtech förvärvade under räkenskapsåret tolv bolag, varav fyra tillträddes under det fjärde kvartalet. Tempot dras dock nu ner.
"Trots osäkerheten i omvärlden så håller vi igång vår förvärvsprocess, även om vi tillfälligt dragit ner på tempot. På lång sikt ser vi fortsatt goda förvärvsmöjligheter på flera geografiska marknader", uppger Niklas Stenberg.
Addtech redovisar ett ebita-resultat på 407 miljoner kronor och en ebita-marginal om 13,4 procent för kvartalet. Väntat var enligt Infronts prognossammanställning ett ebita-resultat om 282 miljoner kronor och en ebita-marginal om 9,7 procent.
Styrelsen har beslutat att skjuta upp beslutet om förslag till utdelning, "tills vidare".
First North-listade Svenska Aerogel redovisar intäkter på 1,4 miljoner kronor (0,08) för det första kvartalet 2020. Resultatet före skatt för första kvartalet 2020 uppgick till -9,4 miljoner kronor (-8,5).
Nettoresultatet blev -9,4 miljoner kronor (-8,5), motsvarande -0:18 kronor per aktie (-0:32).
Koncernens totala tillgångar uppgick 31 mars 2020 till 94,2 miljoner kronor (52,8) och likvida medel samma datum uppgick till 34,5 miljoner kronor (12,6).
Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till -10,7 miljoner kronor (-8,9).
Utvecklaren av biosimilarer, Xbrane Biopharma, redovisar ett ebitda-resultat på -47 miljoner kronor (-31,2) i det första kvartalet 2019.
Bolaget hade ingen omsättning i kvartalet och heller inte i motsvarande kvartal föregående år.
Nettoresultatet var -48,9 miljoner kronor (-33,3).
Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till -83,3 miljoner kronor (-53,2) och de likvida medlen var vid periodens slut 84,5 miljoner kronor (44,3).
I början av maj meddelade bolaget ett samarbete med Bausch & Lomb. Samarbetet stärker försäljningspotentialen, skriver vd, och bolaget behåller den målsättning som kommunicerades i april, om att nå en årlig nettoförsäljning om 350 miljoner euro tre år efter lansering och generera 100 miljoner euro i årliga nettointäkter till Xbrane.
"Styrkan hos en partner som Bausch + Lomb gör att vi nu ser en ökad potential försäljningsmässigt än vad vi tidigare räknat med i USA och Kanada", skriver vd Martin Åmark.
Vidare skriver bolaget att Xplore-studien fortsatt är öppen för rekrytering av nya patienter och behandling av patienter som redan ingår i studien, men att den snabba utvecklingen av coronapandemin gör det svårt att prognostisera framtida rekryteringstakt i detta skede.
"Dock är vår bedömning att Xplore slutrekryteras under tredje kvartalet 2020", skriver vd.
Medicinteknikbolaget Bactiguard redovisar ett resultat efter skatt på 1,6 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (-3,4). Resultatet per aktie uppgick till 0:05 kronor (-0:10).
Nettoomsättningen uppgick till 48,1 miljoner kronor (33,9).
Ebitda-resultatet blev 14,4 miljoner kronor och rörelseresultatet 3,9 miljoner kronor (-3,4). Kassaflödet låg på -3,5 miljoner kronor (-6,5) med likvida medel på 19,7 miljoner kronor (3,6) vid rapportperiodens utgång..
Bactiguard uppger att försäljning och resultat påverkades positivt av utbrottet av covid-19. Bolaget ser inte några avsevärda negativa effekter för bolaget utan uppger att intresset för infektionsprevention har ökat.
Lanseringen av Hydrocyn aqua, med en breddad användning inom desinfektion, ledde inom loppet av några dagar till en orderingång för bolaget på cirka 20 miljoner kronor. Lanseringen ska ha skett i mitten på mars.
Inför rapportsläppet meddelade bolaget att Gabriella Björknert Caracciolo har utsetts till ny finanschef med tillträde i augusti 2020.
Energiföretaget Azelio redovisar ett nettoresultat för det första kvartalet 2020 på -45,1 miljoner kronor (-28,2).
De totala intäkterna steg till 35,8 miljoner kronor (24,8, varav den allra största delen utgjorde så kallat aktiverat arbete för egen räkning. Nettoomsättningen blev 0,1 miljoner kronor (0,5) och avsåg främst minskad reservdelsförsäljning.
Kostnaderna under kvartalet uppgick till 80,8 miljoner kronor (52,9). Ökningen är till stor del hänförlig till ökade råvarukostnader och konsultkostnader, enligt bolaget.
"Effekterna av covid-19 på Azelio är hittills relativt små, men främst resebegränsningar innebär att arbetet i alla projekt inte kan bedrivas fullt i den takt eller från de platser som planerats", skriver bolaget i sin delårsrapport.
Efter svenska myndigheters besked om att restriktioner kvarstår till minst 15 juni har Azelio anpassat sina projektplaner för att optimera resurser och förskjutit sin tidigare kommunicerade övergripande tidplan ett kvartal.
"Det innebär att företagets rörelsekapital beräknas vara tillräckligt fram till december 2020, och behovet av nästa finansiering skjuts framåt i enlighet med detta. Förskjutningen innebär att igångsatt kommersiell installation nu planeras till Q4 2020 och serieproduktion till Q3 2021", skriver bolaget.
Momentum redovisar ett resultat efter skatt på 54 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2019 (61) i det brutna räkenskapsåret 2019/2020 (januari-mars). Resultatet per aktie uppgick till 1:95 kronor (2:20).
Rörelseresultatet blev 80 miljoner kronor (79). Jämförelsestörande poster påverkade med -5 miljoner kronor under kvartalet och det justerade rörelseresultatet var 85 miljoner kronor (79). Nettoomsättningen uppgick till 1.539 miljoner kronor (1.560).
Momentum föreslår att ingen utdelning ska utgå för räkenskapsåret 2019/2020 (3:20) med anledning av den nuvarande osäkerheten i omvärlden på grund av covid-19-pandemin.
Covid-19-pandemin bedöms ha haft en begränsad effekt på koncernens verksamhet med fortsatt stabil efterfrågan på många marknader och geografier under det fjärde kvartalet, uppger Momentum i rapporten.
"Hur pandemin kommer att påverka Momentum Group under kommande kvartal är i dagsläget inte möjligt att beskriva med säkerhet, men berörda verksamheter i koncern
Ferronordic, återförsäljare av anläggningsmaskiner, redovisar ett resultat efter skatt på 20 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (46). Resultatet per aktie uppgick till 1:39 kronor (3:19).
Rörelseresultatet blev 51 miljoner kronor (56) och rörelsemarginalen var 4,6 procent (7,7). Nettoomsättningen uppgick till 1.118 miljoner kronor (723).
Ferronordics styrelse har beslutat att dra tillbaka det tidigare utdelningsförslaget om 4:25 kronor per aktie, till följd av covid-19.
"Som svar på den nuvarande osäkerheten och risken för störningar på våra marknader vidtar Ferronordic åtgärder för att ytterligare stärka sin uthållighet och finansiella ställning. Givet dessa utsikter och i linje med dessa åtgärder föreslår styrelsen att ingen utdelning skall betalas ut" sade Ferronordics ordförande Staffan Jufors.
Ambeas nettoomsättning ökade med 12 procent till 2.811 miljoner kronor under det första kvartalet (2.516). Förvärvad tillväxt uppgick till 13 procent, valutakurseffekt påverkade den organiska tillväxten med -1 procent och organisk tillväxt uppgick till 0 procent. Justerad ebita, vilket exkluderar jämförelsestörande poster, uppgick till 187 miljoner kronor (147) och justerad ebita-marginal uppgick till 6,7 procent (5,8).
Ebita blev 173 miljoner kronor (90) motsvarande en marginal på 6,2 procent (3,6). Rörelseresultatet (EBIT) uppgick till 144 miljoner kronor (62).
Periodens resultat blev 62 miljoner kronor (9) motsvarande ett resultat per aktie om 0:65 kronor (0:12).
Ambea bedömer att nettoomsättning och ebita påverkades till mindre grad av covid-19 under det första kvartalet. Under andra kvartalet bedöms covid-19 ha en större påverkan till följd av ökade kostnader för skyddsmaterial och ökad sjukfrånvaro.
"I kombination med lägre inflyttningstakt inom framförallt äldreomsorg bedöms covid-19 negativt påverka omsättningen med cirka 3 procent och resultatet med cirka 40-60 miljoner kronor under det andra kvartalet", skriver Ambea.
Det norska fiskodlingsbolaget Mowi, som tidigare hette Marine Harvest, redovisar ett operationellt rörelseresultat på 109 miljoner euro för det första kvartalet 2020.
Det kan jämföras med analytikernas förväntningar, som låg på 108 miljoner, enligt Infront Data. I mitten av april bedömde bolaget att det operationella rörelseresultatet skulle uppgå till 107 miljoner.
Resultatet före skatt landade på -93,7 miljoner (249), tyngt av värdejustering av biomassa om cirka 161 miljoner (+34). Analytikerna hade räknat med en vinst före skatt om 99,9 miljoner euro.
Slaktvolymerna under första kvartalet uppgick till 83.119 ton, att ställa mot förväntningar om 83.000 ton.
Bolaget upprepar prognosen om slaktvolymer om 450.000 ton för 2020. Bedömningen för det andra kvartalet ligger på 102.500 ton.
Semafo redovisar ett resultat efter skatt på 14,1 miljoner dollar för det första kvartalet 2020 (17,7). Resultatet per aktie uppgick till 0:04 dollar (0:05). Rörelseresultatet blev 33,2 miljoner dollar (40,4).
Intäkter från guldförsäljning uppgick till 123 miljoner dollar (139).
Totalt producerades 81.900 uns guld under kvartalet, varv såldes 76.800 uns till snittpriset 1.604 dollar per uns.
"Trots en fyra veckor lång stängning av Boungou-gruvan och genomförandet av preventiva åtgärder mot covid-19-viruset, levererade vi ett solitt första kvartal som inkluderade en smidig produktionsökning till full produktion vid underjordsgruvan Siou", kommenterar vd Benoit Desormeaux i kvartalsrapporten.
Att guldproduktionen minskade i det första kvartalet, jämfört med samma period i fjol, hänger samman med det produktionsstopp vid Boungou som följde på en attack mot en konvoj. Detta har dock motverkats av ett högre guldpris.
Semafo är under uppköp av Endeavor, som betalar med egna aktier. Affären har fått stöd av båda bolagens styrelser och har fått "starkt stöd av aktieägare", enligt vd:n. Som tidigare meddelat hålls en virtuellt aktieägarmöte den 28 maj för att godkänna transaktionen.
Semafo har begärt avlistning från Stockholmsbörsen i samband med övertagandet. Någon sista handelsdag har dock ännu inte spikats.
Lagercrantz, Raketech, Addtech, Xbrane, Momentum, Ferronordic, Ambea, Mowi och Semafo finns bland bolagen som har rapporterat denna onsdag.
13 maj, 2020
Teknikhandelskoncernen Lagercrantz ökade nettoomsättningen med 3 procent till 1.112 miljoner kronor (1.078) under fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2019/20, som avslutades 31 mars.
Organisk tillväxt för jämförbara enheter, mätt i lokal valuta, var negativ, -2 procent. Ebita-resultatet uppgick till 152 miljoner kronor (153), motsvarande en rörelsemarginal om 13,7 procent (14,2).
Resultatet efter finansnetto för kvartalet uppgick till 126 miljoner kronor (130). Resultat efter skatt för kvartalet uppgick till 101 miljoner kronor (104), motsvarande 1:49 kronor per aktie (1:54).
Som en följd av osäkerheter i samband med covid-19-pandemin har styrelsen senarelagt förslag om utdelning för året. Föregående år uppgick utdelningen till 2:50 kronor per aktie.
Lagercrantz resultat för april 2020 uppgick till cirka 30 miljoner kronor, att jämföra med 37 miljoner i april månad förra året.
Det skriver bolaget i sin rapport utan att ange om det rör sig om ebita-resultatet eller längre ner i resultaträkningen.
Ebita-resultatet i det fjärde kvartalet (januari-mars) uppgick till 152 miljoner kronor (153).
"Inför räkenskapsåret 2020/21 är osäkerheten kring konjunktur och affärsläge stor. Covid-19-pandemin har på bara några månader påverkat samhälle och affärsliv på ett påtagligt sätt och även om Lagercrantz har en stark plattform kommer koncernen inte vara opåverkad", skriver bolaget.
Lagercrantz orderingången per den 13 maj, för det nya räkenskapsårets första fem veckor, har totalt sett varit i nivå med föregående år, men med betydande slagighet mellan koncernbolagen.
"Vi ser att volatiliteten ökat och inom vissa verksamheter är orderläget fortsatt gott medan andra sett en betydande avmattning", skriver bolaget.
Fastighets och förvaltningsbolaget Acrinova redovisar ett förvaltningsresultat om 4,0 miljoner kronor (3,5) för det första kvartalet 2020.
Nettoomsättningen uppgick till 26,6 miljoner kronor (21,3) och periodens resultat uppgick till 7,7 miljoner kronor (6,9), motsvarande 0:39 kronor per aktie (0:49).
"Under ett kvartal som färgades av covid-19 har vi kunnat bedriva vår verksamhet utan större påverkan, och har inte några kända substantiella hyresförluster ännu. Självklart kommer vi också att bli drabbade på något sätt. Dock har vi en sammansättning av hyresgäster som har väldigt lite inslag av de branscher som har haft det svårast med sin lönsamhet", skriver vd Ulf Wallén i delårsrapporten.
Saxlund hade en nettoomsättning på 49,7 miljoner kronor (35,0) och ett ebitda-resultat om -0,96 miljoner kronor (-3,1) under det första kvartalet 2020. Resultat efter skatt uppgick till -3,7 miljoner kronor (-4,6) motsvarande -0:01 krona per aktie (-0:03).
Traditionellt sett är första kvartalet ett sämre kvartal för service och eftermarknad då flertalet av våra kunder är i full drift och därmed sker det färre servicebesök. Coronapandemin har under mars månad påverkat bolagets resultat negativt då ett antal servicebesök har blivit inställda i och med införandet av reserestriktioner", skriver vd Stefan Wallerman i delårsrapporten.
Den negativa resultateffekten på ebitda-nivå kopplat till corona bedöms till cirka -0,5 till -1 miljon kronor i jämförelse med om servicebesöken hade kunnat utföras.
"Med utgångspunkt i hur året startade är vår bedömning att kvartalets resultat på ebitda-nivå helt utan coronaeffekter och andra engångseffekter hade varit cirka 1-1,5 miljoner kronor", skriver vd.
Orderingången uppgick till cirka 50 miljoner kronor under kvartalet.
"Vi har även tagit order efter kvartalets utgång på cirka 13 miljoiner kronor. I början av maj erhöll bolaget ett positivt besked rörande tilldelningsbeslutet till Ljungby Energi där Förvaltningsrätten gick på Ljungbys linje och tilldelningen till Saxlund står fast.
"Vi avvaktar fortsatt kontraktets signering. Tillsammans ger alla dessa affärer ett tillskott till orderboken på cirka 93 miljoner kronor, vilket är fantastiskt bra", skriver Stefan Wallerman.
Corona påverkar Saxlund på både projektsidan och på service och eftermarknad.
"I det korta loppet så ser vi på projektsidan att investeringsbesluten skjuts på framtiden och därmed blir förre projekt signerade. För service så är det besöksförbud och reseförbud som leder till inställda servicebesök. Det har gått för kort tid för att se hur vår reservdelsförsäljning påverkas. Krisen medför samtidigt en påverkan på vår likviditet och resultat. I vissa projekt kan vi nu inte färdigställa installation eller leverera då siten för projektet är stängd. Därmed har vi inte uppfyllt delar av den prestationsbundna betalningsplanen och färdigställandegraden i projektet ökar inte och vi kan inte tillgodogöra oss någon vinstavräkning", skriver vd.
I det längre perspektivet ser Saxlund att sågverksindustrin där bolaget har många kunder, kommer dra ner på nyinvesteringar. Även cementbranschen bedöms dra ner på investeringar.
"Precis som för många andra företag har vi svårt att prognostisera hur krisen kommer påverka Saxlund. Det som är säkert är att vissa marknader och branscher som Saxlund avsåg att satsa extra på kommer vara avstannade och att vi kommer att behöva anpassa oss genom att ändra fokus", skriver vd.
Ferroamps orderingång under det första kvartalet var god och bolaget lämnade perioden med en bra orderstock. Det skriver vd Krister Werner i delårsrapporten. Coronapandemin har dock gjort den närmsta framtiden något mer svårbedömd.
"Vi bedömer att vi riskerar att påverkas på ett antal sätt till följd av pandemin. På ordersidan ser vi en risk för att investeringsviljan hos en del fastighetsägare kan komma att påverkas negativt i ett mer osäkert ekonomiskt läge i omvärlden. På leveranssidan ser vi i dagsläget att tillgången på vissa komponenter och tillgången på transportkapacitet kan bli begränsande faktorer", skriver vd.
Under första kvartalet uppgick Ferroamps nettoomsättning till 16,6 miljoner kronor (6,0) och resultat efter finansiella poster blev -8,2 miljoner kronor (-9,3).
First North-listade assistansbolaget Livihop redovisar för det första kvartalet 2020 en ökad omsättning till 133 miljoner kronor (116).
Tillväxten är till stor del på grund av förvärv, uppger bolaget. Ebitda-resultatet uppgick till 2,9 miljoner kronor (5,0) och resultatet före skatt låg på -3,2 (1,3).
First North-noterade bolaget Clemondo, som tillverkar och säljer rengörningsprodukter, redovisar ett resultat efter skatt på 3,4 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (-1,0). Resultatet per aktie uppgick till 0:03 kronor (-0:01).
Ebitda-resultatet blev 9,7 miljoner kronor (4,4) och rörelseresultatet uppgick till 5,9 miljoner kronor (0,5) Nettoomsättningen uppgick till 77,5 miljoner kronor (69,6). Kassaflödet från den löpande verksamheten före förändring av rörelsekapital under perioden uppgick till 8,6 miljoner kronor (0,6).
Allgon redovisar ett resultat efter skatt på 1,0 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (10,2). Resultatet per aktie uppgick därmed till 0:02 kronor (0:18).
Ebitda-resultatet blev 20 miljoner kronor (27,6) och motsvarande en marginal om 13,3 procent (18,5). Nettoomsättningen uppgick till 150 miljoner kronor (149).
Qleanair, som levererar lösningar inom luftrening av inomhusmiljöer, hade en orderingång om 124 miljoner kronor (86,4) under det första kvartalet 2020.
Nettoomsättning landade på 145 miljoner (105), med en organisk tillväxt på 29 procent.
Ebitda-resultatet uppgick till 38,3 miljoner kronor (28,8), med en ebitda-marginal på 26,5 procent (27,4). Periodens resultat blev 17,9 miljoner kronor (10,5), motsvarande 1:20 kronor per aktie (0:79). Det operativa kassaflödet uppgick till -4,8 miljoner kronor (18,0).
I det kortare perspektivet påverkas Qleanair av den pågående coronapandemin.
"Sedan slutet av mars har vi sett en minskad aktivitetsnivå på de flesta av våra marknader. Vi följer aktivt utvecklingen och vidtar löpande åtgärder för att begränsa negativa effekter på verksamheten. Om vi tittar på inkomna order under första kvartalet kan vi se att orderingången under första kvartalet var väldigt stark i APAC, svagare i Americas och stabil i EMEA. Just nu står stora delar av världen stilla och det kommer att påverka oss under andra kvartalet framförallt i EMEA och Americas", skriver vd.
Den kraftfulla nedstängningen av många delstater i USA från slutet av mars har försämrat möjligheterna till försäljning i USA och tvingat Qleanair att tillfälligt avbryta installationer av renrum, Room Solutions.
Covid-19 ökar dock intresset för luftrening av inomhusluft på lång sikt, skriver bolaget.
"I samband med utbrottet av covid-19 upplever vi även en ökad efterfrågan på lösningar för luftrening i sjukhusmiljöer", skriver vd Andreas Göth
Teleoperatören A3, som bytt namn från Alltele, redovisar ett resultat efter skatt på 0,5 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (2,8). Resultatet per aktie uppgick till 0:02 kronor (0:09).
Nettoomsättningen uppgick till 195 miljoner kronor (203). Rörelseresultatet blev -1,2 miljoner kronor (1,4).
Läkemedelsföretaget Ascelia Pharma redovisar ett rörelseresultat på -20,7 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (-11,7).
Resultatet per aktie uppgick till -0:71 kronor (0:68). Bolaget hade ingen nettoomsättning i kvartalet (0).
"Det första kvartalet 2020 var en transformativ period för Ascelia Pharma då vi rekryterade den första patienten till SPARKLE, som är vår registreringsgrundande kliniska studie av Mangoral, och blev därmed ett fullskaligt fas 3-företag. När vi ser framåt ligger vårt fokus för 2020 på SPARKLE-studien och förberedelser för en kommersiell lansering av Mangoral", skriver vd Magnus Corfitzen i rapporten.
Affiliatebolaget Raketech redovisar en omsättning i linje med fjolårets jämförbara period för det första kvartalet. Ebitda kom in på 2,6 miljoner euro (3,5), vilket summerar till en marginal på 40,2 procent (54,1).
Raketechs omsättning landade på 6,5 miljoner euro, trots att antalet nya insättande kunder växte med 12,8 procent till 32.000 i perioden.
"Det första kvartalet 2020 kan summeras som ett stabilt kvartal för Raketech både verksamhetsmässigt och finansiellt. /…/ Sekventiellt har tillväxten varit 11,9 procent och jämfört med första kvartalet i fjol ökade omsättningen med 1,4 procent", säger vd Oskar Mühlbach.
I perioden har Raketech förvärvat det maltesiska marknadsföringsbolaget Lead Republik för 1,4 miljoner euro.
Intäkterna i april var på 2,4 miljoner euro, en ökning från samma månad 2019 då 1,7 miljoner euro kunde summeras.
"Under kvartalet såg vi särskilt stark verksamhet i Norge och Sverige /…/ Samtidigt har sportfokuserade produkter i exempelvis Danmark och Finland dragits ned av att sportevenemang ställts in", konstaterar vd Oskar Mühlbach.
Teknikhandelsföretaget Addtech redovisar ett ebita-resultat på 407 miljoner kronor och en ebita-marginal om 13,4 procent för det fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret.
Väntat var enligt Infronts prognossammanställning ett ebita-resultat om 282 miljoner kronor och en ebita-marginal om 9,7 procent.
Rörelseresultat blev 352 miljoner kronor. Väntat var enligt Infronts snittprognos ett rörelseresultat om 228 miljoner kronor.
Resultat efter skatt blev 262 miljoner kronor och per aktie uppgick resultatet till 3:90 kronor. Väntat var 165 miljoner kronor respektive 2:46 kronor per aktie.
Nettoomsättningen uppgick till 3.038 miljoner kronor. Här väntades 2.915 miljoner enligt Infronts prognos.
"Utbrottet av covid-19-pandemin hade begränsad effekt på utfallet under kvartalet. /…/ Alla affärsområden bidrog till vinsttillväxten", konstaterar att vd Niklas Stenberg i rapportens vd-ord.
Den cyberattack som bolaget utsatts för har inte fått så stora ekonomiska effekter som tidigare befarat.
"Vi fick ingen negativ försäljningspåverkan och de direkta kostnaderna uppgick till endast cirka 10 miljoner kronor i det fjärde kvartalet", fortsätter vd:n.
I motsatt riktning verkade engångseffekter och omvärderingar av villkorade tilläggsköpeskillingar, som påverkade resultatet positivt med totalt cirka 50 miljoner kronor.
Under slutet av mars månad noterades minskad efterfrågan på grund av covid-19-pandemin, särskilt inom specialfordon och delar av verkstadsindustrin.
Andra enheter upplevde dock en ökad efterfrågan, drivet av kunder med medicintekniska produkter som hade ökad efterfrågan på grund av pandemin samt kunder som säkrade sina lager inför befarad komponentbrist.
"Denna utveckling har fortsatt under april", skriver Addtechchefen.
Addtech förvärvade under räkenskapsåret tolv bolag, varav fyra tillträddes under det fjärde kvartalet. Tempot dras dock nu ner.
"Trots osäkerheten i omvärlden så håller vi igång vår förvärvsprocess, även om vi tillfälligt dragit ner på tempot. På lång sikt ser vi fortsatt goda förvärvsmöjligheter på flera geografiska marknader", uppger Niklas Stenberg.
Addtech redovisar ett ebita-resultat på 407 miljoner kronor och en ebita-marginal om 13,4 procent för kvartalet. Väntat var enligt Infronts prognossammanställning ett ebita-resultat om 282 miljoner kronor och en ebita-marginal om 9,7 procent.
Styrelsen har beslutat att skjuta upp beslutet om förslag till utdelning, "tills vidare".
First North-listade Svenska Aerogel redovisar intäkter på 1,4 miljoner kronor (0,08) för det första kvartalet 2020. Resultatet före skatt för första kvartalet 2020 uppgick till -9,4 miljoner kronor (-8,5).
Nettoresultatet blev -9,4 miljoner kronor (-8,5), motsvarande -0:18 kronor per aktie (-0:32).
Koncernens totala tillgångar uppgick 31 mars 2020 till 94,2 miljoner kronor (52,8) och likvida medel samma datum uppgick till 34,5 miljoner kronor (12,6).
Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till -10,7 miljoner kronor (-8,9).
Utvecklaren av biosimilarer, Xbrane Biopharma, redovisar ett ebitda-resultat på -47 miljoner kronor (-31,2) i det första kvartalet 2019.
Bolaget hade ingen omsättning i kvartalet och heller inte i motsvarande kvartal föregående år.
Nettoresultatet var -48,9 miljoner kronor (-33,3).
Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till -83,3 miljoner kronor (-53,2) och de likvida medlen var vid periodens slut 84,5 miljoner kronor (44,3).
I början av maj meddelade bolaget ett samarbete med Bausch & Lomb. Samarbetet stärker försäljningspotentialen, skriver vd, och bolaget behåller den målsättning som kommunicerades i april, om att nå en årlig nettoförsäljning om 350 miljoner euro tre år efter lansering och generera 100 miljoner euro i årliga nettointäkter till Xbrane.
"Styrkan hos en partner som Bausch + Lomb gör att vi nu ser en ökad potential försäljningsmässigt än vad vi tidigare räknat med i USA och Kanada", skriver vd Martin Åmark.
Vidare skriver bolaget att Xplore-studien fortsatt är öppen för rekrytering av nya patienter och behandling av patienter som redan ingår i studien, men att den snabba utvecklingen av coronapandemin gör det svårt att prognostisera framtida rekryteringstakt i detta skede.
"Dock är vår bedömning att Xplore slutrekryteras under tredje kvartalet 2020", skriver vd.
Medicinteknikbolaget Bactiguard redovisar ett resultat efter skatt på 1,6 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (-3,4). Resultatet per aktie uppgick till 0:05 kronor (-0:10).
Nettoomsättningen uppgick till 48,1 miljoner kronor (33,9).
Ebitda-resultatet blev 14,4 miljoner kronor och rörelseresultatet 3,9 miljoner kronor (-3,4). Kassaflödet låg på -3,5 miljoner kronor (-6,5) med likvida medel på 19,7 miljoner kronor (3,6) vid rapportperiodens utgång..
Bactiguard uppger att försäljning och resultat påverkades positivt av utbrottet av covid-19. Bolaget ser inte några avsevärda negativa effekter för bolaget utan uppger att intresset för infektionsprevention har ökat.
Lanseringen av Hydrocyn aqua, med en breddad användning inom desinfektion, ledde inom loppet av några dagar till en orderingång för bolaget på cirka 20 miljoner kronor. Lanseringen ska ha skett i mitten på mars.
Inför rapportsläppet meddelade bolaget att Gabriella Björknert Caracciolo har utsetts till ny finanschef med tillträde i augusti 2020.
Energiföretaget Azelio redovisar ett nettoresultat för det första kvartalet 2020 på -45,1 miljoner kronor (-28,2).
De totala intäkterna steg till 35,8 miljoner kronor (24,8, varav den allra största delen utgjorde så kallat aktiverat arbete för egen räkning. Nettoomsättningen blev 0,1 miljoner kronor (0,5) och avsåg främst minskad reservdelsförsäljning.
Kostnaderna under kvartalet uppgick till 80,8 miljoner kronor (52,9). Ökningen är till stor del hänförlig till ökade råvarukostnader och konsultkostnader, enligt bolaget.
"Effekterna av covid-19 på Azelio är hittills relativt små, men främst resebegränsningar innebär att arbetet i alla projekt inte kan bedrivas fullt i den takt eller från de platser som planerats", skriver bolaget i sin delårsrapport.
Efter svenska myndigheters besked om att restriktioner kvarstår till minst 15 juni har Azelio anpassat sina projektplaner för att optimera resurser och förskjutit sin tidigare kommunicerade övergripande tidplan ett kvartal.
"Det innebär att företagets rörelsekapital beräknas vara tillräckligt fram till december 2020, och behovet av nästa finansiering skjuts framåt i enlighet med detta. Förskjutningen innebär att igångsatt kommersiell installation nu planeras till Q4 2020 och serieproduktion till Q3 2021", skriver bolaget.
Momentum redovisar ett resultat efter skatt på 54 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2019 (61) i det brutna räkenskapsåret 2019/2020 (januari-mars). Resultatet per aktie uppgick till 1:95 kronor (2:20).
Rörelseresultatet blev 80 miljoner kronor (79). Jämförelsestörande poster påverkade med -5 miljoner kronor under kvartalet och det justerade rörelseresultatet var 85 miljoner kronor (79). Nettoomsättningen uppgick till 1.539 miljoner kronor (1.560).
Momentum föreslår att ingen utdelning ska utgå för räkenskapsåret 2019/2020 (3:20) med anledning av den nuvarande osäkerheten i omvärlden på grund av covid-19-pandemin.
Covid-19-pandemin bedöms ha haft en begränsad effekt på koncernens verksamhet med fortsatt stabil efterfrågan på många marknader och geografier under det fjärde kvartalet, uppger Momentum i rapporten.
"Hur pandemin kommer att påverka Momentum Group under kommande kvartal är i dagsläget inte möjligt att beskriva med säkerhet, men berörda verksamheter i koncern
Ferronordic, återförsäljare av anläggningsmaskiner, redovisar ett resultat efter skatt på 20 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (46). Resultatet per aktie uppgick till 1:39 kronor (3:19).
Rörelseresultatet blev 51 miljoner kronor (56) och rörelsemarginalen var 4,6 procent (7,7). Nettoomsättningen uppgick till 1.118 miljoner kronor (723).
Ferronordics styrelse har beslutat att dra tillbaka det tidigare utdelningsförslaget om 4:25 kronor per aktie, till följd av covid-19.
"Som svar på den nuvarande osäkerheten och risken för störningar på våra marknader vidtar Ferronordic åtgärder för att ytterligare stärka sin uthållighet och finansiella ställning. Givet dessa utsikter och i linje med dessa åtgärder föreslår styrelsen att ingen utdelning skall betalas ut" sade Ferronordics ordförande Staffan Jufors.
Ambeas nettoomsättning ökade med 12 procent till 2.811 miljoner kronor under det första kvartalet (2.516). Förvärvad tillväxt uppgick till 13 procent, valutakurseffekt påverkade den organiska tillväxten med -1 procent och organisk tillväxt uppgick till 0 procent. Justerad ebita, vilket exkluderar jämförelsestörande poster, uppgick till 187 miljoner kronor (147) och justerad ebita-marginal uppgick till 6,7 procent (5,8).
Ebita blev 173 miljoner kronor (90) motsvarande en marginal på 6,2 procent (3,6). Rörelseresultatet (EBIT) uppgick till 144 miljoner kronor (62).
Periodens resultat blev 62 miljoner kronor (9) motsvarande ett resultat per aktie om 0:65 kronor (0:12).
Ambea bedömer att nettoomsättning och ebita påverkades till mindre grad av covid-19 under det första kvartalet. Under andra kvartalet bedöms covid-19 ha en större påverkan till följd av ökade kostnader för skyddsmaterial och ökad sjukfrånvaro.
"I kombination med lägre inflyttningstakt inom framförallt äldreomsorg bedöms covid-19 negativt påverka omsättningen med cirka 3 procent och resultatet med cirka 40-60 miljoner kronor under det andra kvartalet", skriver Ambea.
Det norska fiskodlingsbolaget Mowi, som tidigare hette Marine Harvest, redovisar ett operationellt rörelseresultat på 109 miljoner euro för det första kvartalet 2020.
Det kan jämföras med analytikernas förväntningar, som låg på 108 miljoner, enligt Infront Data. I mitten av april bedömde bolaget att det operationella rörelseresultatet skulle uppgå till 107 miljoner.
Resultatet före skatt landade på -93,7 miljoner (249), tyngt av värdejustering av biomassa om cirka 161 miljoner (+34). Analytikerna hade räknat med en vinst före skatt om 99,9 miljoner euro.
Slaktvolymerna under första kvartalet uppgick till 83.119 ton, att ställa mot förväntningar om 83.000 ton.
Bolaget upprepar prognosen om slaktvolymer om 450.000 ton för 2020. Bedömningen för det andra kvartalet ligger på 102.500 ton.
Semafo redovisar ett resultat efter skatt på 14,1 miljoner dollar för det första kvartalet 2020 (17,7). Resultatet per aktie uppgick till 0:04 dollar (0:05). Rörelseresultatet blev 33,2 miljoner dollar (40,4).
Intäkter från guldförsäljning uppgick till 123 miljoner dollar (139).
Totalt producerades 81.900 uns guld under kvartalet, varv såldes 76.800 uns till snittpriset 1.604 dollar per uns.
"Trots en fyra veckor lång stängning av Boungou-gruvan och genomförandet av preventiva åtgärder mot covid-19-viruset, levererade vi ett solitt första kvartal som inkluderade en smidig produktionsökning till full produktion vid underjordsgruvan Siou", kommenterar vd Benoit Desormeaux i kvartalsrapporten.
Att guldproduktionen minskade i det första kvartalet, jämfört med samma period i fjol, hänger samman med det produktionsstopp vid Boungou som följde på en attack mot en konvoj. Detta har dock motverkats av ett högre guldpris.
Semafo är under uppköp av Endeavor, som betalar med egna aktier. Affären har fått stöd av båda bolagens styrelser och har fått "starkt stöd av aktieägare", enligt vd:n. Som tidigare meddelat hålls en virtuellt aktieägarmöte den 28 maj för att godkänna transaktionen.
Semafo har begärt avlistning från Stockholmsbörsen i samband med övertagandet. Någon sista handelsdag har dock ännu inte spikats.
Analys
Handelskriget
Bostadsmarknaden
Analys
Handelskriget
Bostadsmarknaden
OMX Stockholm 30
1 DAG %
Senast
2 280,57