Kontanthanteringsbolaget Loomis redovisar ett rörelseresultat, ebita, på 589 miljoner kronor för det första kvartalet 2020. Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 531 miljoner kronor enligt Infronts sammanställning av åtta estimat.
Intäkterna landade på 5.329 miljoner kronor, här låg förväntningarna på 5.141 miljoner kronor.
nder första kvartalet var påverkan av pandemin på Loomis begränsad. Det var först under senare delen av mars som effekterna började att bli synliga.
Under april ökade de negativa effekterna från pandemin på intäkterna för koncernen och de var cirka 25 procent lägre jämfört med april 2019. Intäkterna minskade i högre utsträckning i Europa än i USA.
Integrationsarbetet i Frankrike, av verksamheten Loomis förvärvade under sommaren 2019, pågick intensivt under årets första två månader men drivs nu med något lägre takt.
"På grund av pandemins påverkan gör vi nu bedömningen att det kommer ta något längre tid än planerat att fullt ut realisera synergier. Full effekt bör vi nå sent 2020 eller i början av 2021", skriver Loomis.
Bolagets tyska verksamhet utvecklades enligt plan under januari och februari men påverkades därefter av pandemin. Effektiviseringsarbetet fortsätter i Tyskland och kommer att intensifieras när de negativa effekterna av pandemin på samhället avtar.
Byggbolaget Peabs rörelseresultat enligt IFRS-redovisning blev 170 miljoner kronor i det första kvartalet 2020. Väntat var ett rörelseresultat på 278 miljoner, enligt Infronts snittestimat baserat på fyra analytikers prognoser.
Nettoomsättningen blev 11.870 miljoner, mot väntade 12.168 miljoner. Orderingången uppgick till 12.608 miljoner kronor under kvartalet, mot väntade 11.779 miljoner.
Peab har fram till i dag påverkats relativt lite av coronaviruset och merparten av produktionen har löpt på utan störningar. De långsiktiga effekterna är däremot svåra att bedöma. Det skriver Peabs vd Jesper Göransson i rapporten för det första kvartalet.
Han skriver att de relativt små effekterna i stor del hänger ihop med Peabs höga andel interna leveranser men också i hög grad tack vare kompetenta och lösningsorienterade medarbetare.
De marknadsutsikter som uppdaterats i samband med rapporten pekar på nedgångar i husbyggnadsinvesteringarna, framförallt när det gäller bostäder och kommersiella lokaler.
Offentliga lokaler förväntas däremot vara mer stabilt och anläggningsinvesteringarna förväntas öka under 2020.
"På lite längre sikt är det vår övertygelse att efterfrågan på Peabs produkter kommer att vara god på samtliga marknader där vi verkar. Detta under stöds också av fortsatt låga räntor. Dessutom kan byggbranschen få en stor betydelse för att få i gång ekonomierna i de länder där vi har verksamhet för att mildra effekterna av coronapandemin", skriver Jesper Göransson.
Under andra kvartalet kommer Peab genomföra samordningar av stödfunktioner i verksamheten för att uppnå en lägre kostnadsmassa, högre effektivitet och ökad flexibilitet. Vidare bygger bolaget upp strukturer för att kunna korttidspermittera och utbilda personal.
"Dessa åtgärder kommer att medföra ökade kostnader i år. Samtidigt ökar vår förmåga att hantera olika scenarion vad gäller den kortsiktiga marknadsutvecklingen och vi stärker vår konkurrenskraft långsiktigt", skriver Jesper Göransson.
IT-hårdvarubolaget JLT, som handlas på First North, redovisade ett rörelseresultat på -0,9 miljoner kronor i det första kvartalet 2020 (3,8).
Omsättningen sjönk till 26,7 miljoner kronor (37,1). Nettoresultatet hamnade på -0,6 miljoner kronor (3,2), och resultatet per aktie blev -0:02 (0:11).
Det gångna kvartalet har präglats av coronapandemin där flera planerade kundaktiviteter ställts in medan bolagets nykundsbearbetning hämmats "väsentligt" av rådande restriktioner gällande resor och möten. Under slutet av kvartalet sköt vissa kunder på sina beställningar vilket påverkat resultatet, skriver JLT i rapporten för det första kvartalet. Orderingången minskade till 29,0 miljoner kronor under kvartalet (31,2).
"Genom flera proaktiva insatser och kostnadsbesparingar har vi nu skapat förutsättningar för JLT att ta sig genom det oförutsägbara marknadsläget/.../. JLT har en god finansiell ställning med en stark nettokassa, vilket gör att vi kan fortsätta driva våra viktigaste framåtriktade utvecklingsprojekt/.../", skriver vd Per Holmberg.
Bolagets likvida medel uppgick till 50 miljoner kronor vid periodens slut.
Fastighetsbolaget Sagax hyresintäkter uppgick till 703 miljoner kronor i det första kvartalet 2020 (622). Driftöverskottet blev 565 miljoner kronor (506) och förvaltningsresultatet uppgick till 565 miljoner (464).
De orealiserade värdeförändringarna på fastigheter summerade till 280 miljoner (85), medan de orealiserade värdeförändringarna på derivat var -113 miljoner kronor (394).
Efter skatt blev resultatet 749 miljoner kronor (854).
Sagax bedömer att förvaltningsresultatet 2020 kommer att bli mellan 2.250 och 2.300 miljoner kronor. Tidigare prognos låg på 2.250 miljoner.
"Till följd av utbrottet av covid-19 har den makroekonomiska utvecklingen i bolagets marknader försämrats och osäkerheten ökat. Utbrottets påverkan på bolaget har hittills varit begränsad. Den negativa makroekonomiska utvecklingens påverkan på Sagax hyresgäster är dock oundviklig. I vilken omfattning Sagax förvaltningsresultat för 2020 kan komma att påverkas är svårbedömt", skriver Sagax samtidigt i sin delårsrapport.
Sagax definierar sitt förvaltningsresultat som resultatet före omvärderingar och skatt, med nuvarande fastighetsbestånd och tillkännagivna förvärv och försäljningar samt vid nuvarande valutakurser. Helåret 2019 blev förvaltningsresultatet 2.001 miljoner kronor.
Forskningsbolaget Saniona redovisar ett resultat efter skatt på -28,2 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (-24,8). Resultatet per aktie uppgick till -0:96 kronor (-1:06).
Rörelseresultatet blev -17,3 miljoner kronor (-18,8) och nettoomsättningen uppgick till 33,2 miljoner kronor (26,5).
"Saniona har fortsatt att genomföra sina strategiska milstolpar det senaste kvartalet. Vårt fokus har legat på två huvudområden: Att göra framsteg med våra kliniska utvecklingsprogram både i tidigt skede och mellanskede/sent skede av utveckling samt bygga upp vår närvaro på USA-marknaden", säger vd Rami Levin i rapporten.
Bolaget har slutfört en dubbelblind placebokontrollerad Fas 2-studie med Tesomet hos patienter med hypotalamisk fetma (HO) under kvartalet. Studiens resultat och framgång för program för Prader-Willis syndrom (PWS) har fört Saniona närmare målet att få ut Tesomet på marknaden.
"Genom att ta tillvara de fortsatta framstegen i dessa läkemedelsprogram och våra strategiska samarbeten och utlicensieringsavtal på andra områden, tillsammans med att vi börjat bygga upp vår närvaro i USA har vi skapat en position för att bli ett ledande USA-baserat bolag för sällsynta sjukdomar, med fokus på centrala nervsystemet", säger Rami Levin.
Sanionas aktie handlades oförändrad efter rapporten på onsdagsförmiddagen.
Medicinteknikbolaget Bibb Instruments, som är listade på Spotlight, redovisar ett nettoresultat på -4,5 miljoner kronor (-2,1) för det första kvartalet 2020. Nettoomsättningen uppgick till 0,1 miljoner kronor (0,1).
Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till -2,5 miljoner kronor (-3,3) under kvartalet. De likvida medlen vid kvartalets slut var 15,6 miljoner kronor.
Försäljningen av bolagets produkt "EndoDrill GI Upper" ökade med 36 procent jämfört med samma kvartal föregående år.
Bolagets nya produktstrategi innebär mer fokus på utveckling och kliniska studier för produktfamiljen "EndoDrill Model X". Målet på sikt är att attrahera en ledande global försäljningspartner.
Bibb Instruments skickade i augusti 2019 in en ansökan om en pilotstudie till samtliga certifieringsorgan i Europa, men på grund av bland annat covid-19 har de ännu inte fått ett besked.
Fastighetsbolaget Brinovas hyresintäkter uppgick till 74,8 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (66).
Driftöverskottet uppgick till 46,2 miljoner kronor (38,6) och förvaltningsresultatet blev 27,3 miljoner (22,8). Hyresintäkterna uppgick till 74,8 miljoner kronor (66).
Kvartalets orealiserade värdeförändringar på fastigheter uppgick till 12,2 miljoner kronor (12,5) och för derivat uppgick de orealiserade värdeförändringarna till -22,2 miljoner (-17,4).
Efter skatt summerade resultatet till 15,0 miljoner kronor (12,9) och per aktie till 0:21 kronor (0:18).
Capacents omsättning minskade med drygt 3 procent under första kvartalet 2020 till 69,0 miljoner kronor. Rörelseresultatet för perioden uppgick till 1,5 miljoner kronor (4,5) och resultat före skatt blev 0,3 miljoner kronor (3,5).Kassaflödet från den löpande verksamheten för perioden uppgick till 8,0 miljoner kronor (0,6).
Capacent hade en bra start på året men i mars kom påverkan av covid-19, främst genom minskad orderingång på samtliga marknader, dock inte alla delar av verksamheten.
"Den overkliga situation som covid-19 inneburit har resulterat i att efterfrågan av våra tjänster inom Management Consulting sjunker dramatiskt i alla länder då få kunder startar nya utvecklingsprojekt. Marknadsaktiviteten har varit hög och vi säljer fortfarande projekt till både nya kunder och befintliga kunder men i en lägre omfattning", skriver vd Edvard Björkenheim.
Capacent utnyttjar de möjligheter som erbjuds i de olika länderna för att anpassa sig till den rådande krisen. I Sveriges genomförs, från och med maj, också en större omorganisation för att skapa mer kunddrivna, innovativa och fokuserade verksamheter. Omorganisationen sker genom bolagiseringar med fokus på en lätt kostnadsstruktur. Ett bolag för verksamheten kopplad till rörelsekapitaloptimering, prissättning och digitalisering och ett bolag för financetjänster. Därtill etableras ett bolag för specialiserade underkonsulter.
Hövding, som tillverkar krockkuddehjälmen med samma namn som bolaget och som är listat på First North, redovisar ett rörelseresultat (ebitda) på -16,6 miljoner kronor (-11,4) för det första kvartalet 2020.
Omsättningen ökade 7 procent till 21,0 miljoner kronor (19,6), enligt delårsrapporten. Antal sålda Hövdingar under det första kvartalet ökade med 2 procent till 13.646 stycken. Första kvartalet är påverkat av covid-19 pandemin, påpekar vd Fredrik Carling i vd-ordet.
"Viktiga marknader som Tyskland och Danmark var under mars månad i all väsentlighet stängda och Sverige påverkades starkt av ett dramatiskt tapp i trafik till butik hos våra fysiska återförsäljare. Försäljning över webben, från egen hemsida och onlineåterförsäljare, hjälpte något men inte i en utsträckning som kunde kompensera för bortfallet i övriga kanaler", skriver han.
Försäljningen under januari och februari var emellertid 43 procent högre än samma månader föregående år. Sverige var upp 61 procent och Tyskland var +38 procent, uppger Hövding.
Bruttomarginalen, som sjönk till 15 procent (31) under första kvartalet, är lägre än planerat då bolaget har oplanerade kostnader från slutet av 2019 med sig in i de första månaderna av 2020, enligt Fredrik Carling.
"Redan under kvartalet ser vi en trend där de kostnaderna reduceras och jag ser framför mig kontinuerlig förbättring av bruttomarginalen kvartal för kvartal", skriver han.
Hövding ser redan nu att målsättningen om att nå en omsättning på 250 miljoner kronor 2020 inte kommer att nås.
"Att uppvisa lönsamhet under året kommer vara utmanande", skriver han och uppger också att bolaget, som en följd av de osäkra marknadsförutsättningarna, kommer att behöva justera kostnadsstrukturen till en nivå i linje med den närmsta tidens förväntade utveckling.
"Jag har tidigare kommunicerat en del av genomförda åtgärder och vi har sedan början av april bland annat infört korttidspermittering med 20 procent", skriver Fredrik Carling.
Bolaget har emellertid börjat se hur samtliga av nyckelmarknaderna kommer tillbaka efter att till viss del varit stillastående under slutet av mars och början april, heter det i rapporten.
Strålterapibolaget C-Rad redovisar en orderingång på 47,7 miljoner kronor (47,8) under det första kvartalet 2020. Orderstocken uppgick till 262 miljoner kronor (201).
Intäkterna uppgick till 51,8 miljoner kronor (47,3), motsvarande en tillväxt om 10 procent. Rörelseresultat uppgick till 1,0 miljon kronor (1,2), motsvarande en rörelsemarginal om 1,9 procent (2,5). Resultat efter skatt uppgick till 0,4 miljoner kronor (0,8), med ett resultat per aktie på 0:01 kronor (0:02).
"Covid-19 påverkar den globala ekonomin och därmed också C-RADs verksamhet, varför de kommande kvartalen förväntas bli volatila", skriver vd Tom Thurn i rapporten.
Cleantechbolaget Climeon, som tillhandahåller system som genererar el från spillvärme i varmvatten från industrier eller från lågtempererad geotermisk värme, redovisar ett nettoresultat för det första kvartalet 2020 på -31,4 miljoner kronor (-7,5). De totala intäkterna steg till 27,5 miljoner kronor (26,6), varav nettoomsättningen dock sjönk till 14,1 miljoner kronor (22,5).
Orderingången var 15,4 miljoner kronor, hänförligt till en order från kryssningsbolaget Havila Voyages. Vid periodens utgång uppgick orderstocken till 778,8 miljoner kronor (799,3), motsvarande 214 Heat Power-moduler (228). Rörelseresultatet sjönk till -32,2 miljoner kronor (-16,7).
Konsekvenserna av coronapandemin är enligt Climeons vd Thomas Öström än så länge svåra att överblicka, men allt tyder på att det kan bli en utdragen process, uppger han.
"För Climeons del ser vi att de flesta investeringsplanerna inom såväl maritim- som industrisegmentet i stort sett har stannat av och därmed även affärsförhandlingarna. Det rekordlåga oljepriset i kombination med åtstramade investeringsbudgetar gör att satsningar på förnybar energi och energiåtervinning nedprioriteras", skriver Climeon-chefen.
Samtidigt påverkar reserestriktioner och karantänsregler ett antal pågående projekt såtillvida att planerade installationsarbeten skjuts i tiden.
"Varven inom marinindustrin har pausat delar av sin verksamhet och vårt arbete ombord på de fartyg vi redan levererat Heat Power-system till, men inte slutfört installationen, fördröjs", fortsätter han.
För att säkerställa bolagets finansiella situation har Climeon aktivt omförhandlat betalningsvillkor, sett över sina kostnader och slimmat konsultorganisationen.
"Vi fokuserar fortsatt på detta samt på att hålla vår personal frisk och utnyttja vår tekniska lösning Climeon Live för att trimma och styra kraftverken på distans och därmed undvika resor. Jag känner mig nöjd med de åtgärder vi har vidtagit, samtidigt som en utdragen kris innebär osäkerheter längre in i framtiden", skriver Thomas Öström.
Den långsiktiga känslan är dock fortsatt optimistisk, särskilt eftersom världens investerare nu inser hur volatila fossila investeringar är, resonerar han.
Gamingbolaget Qiiwi redovisar en omsättning för det första kvartalet 2020 på 24 miljoner kronor (2,1). Rörelseresultatet före avskrivningar (ebitda) steg till 5,2 miljoner kronor (-1,2).
Den förbättrade omsättningen och det högre resultatet beror främst på en fortsatt god utveckling för spelet Wordington samt en fortsatt god utveckling för den globala mjuklanseringen för spelet Hell's Kitchen under den rapporterade perioden, skriver Qiiwi i sin delårsrapport.
"Under sista delen av mars 2020 kunde vi tydligt se en effekt i spelarengagemang och aktivitet vilket är kopplat till rådande covid-19 situation där restriktioner frigör mer tid för mobilspelande generellt sätt. Dessa effekter har fortsatt påverkat bolaget positivt under det andra kvartalet och i april månad nådde bolaget ett nytt omsättningsrekord på månadsbasis på totalt 10,3 miljoner kronor. En ökning med cirka 26 procent jämfört med mars månad", skriver bolaget.
Hell's Kitchen bidrog under april med totalt cirka 3,3 miljoner kronor i intäkter vilket var spelets sista månad i global mjuklansering. Wordingtons intäkter i april landade på cirka 6,9 miljoner kronor.
Green Landscaping, verksamt inom park- och trädgårdsskötsel, hade en omsättning i det första kvartalet 2020 uppgående till 375 miljoner kronor (461), en minskning med 18,7 procent, varav 20,7 procent organiskt.
Ebita-resultatet uppgick till −18,7 miljoner kronor (−12,8), och ebita-marginalen blev −5,0 procent (−2,8). Engångsposter uppgick till 0 miljoner kronor under kvartalet, att jämföra med 14 miljoner motsvarande period i fjol. Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 42,2 miljoner kronor (21,8). Resultat per aktie blev −0:86 kronor (−0:71).
Bettingbolaget Enlabs redovisar ett ebitda-resultat på 2,8 miljoner euro (2,8) för det första kvartalet 2020. Ebitda-marginalen var 26,5 procent (31,0).
Intäkterna låg på 10,5 miljoner euro (9,0). Spelintäkterna var 9,9 miljoner euro (8,3). Resultatet efter skatt låg på på 2,2 miljoner euro (2,3). Rörelseresultatet blev 2,2 miljoner euro (2,3).
Intäkter från reglerade marknader stod för 94 procent av de totala intäkterna. Antalet aktiva kunder ökade 22 procent till 43.003.
Den finländska stålkoncernen Outokumpu redovisar ett resultat före skatt på 22 miljoner euro för det första kvartalet 2020.Analytikernas förväntningar var ett resultat före skatt på 27,1 miljoner euro, enligt Infronts sammanställning av nio analytikers prognoser.
Rörelseresultatet blev 45 miljoner euro, att jämföra med snittförväntningarna om 47,4 miljoner. bitda-resultatet landade på 106 miljoner euro. Snittprognosen låg på just 106 miljoner euro. Nettoomsättningen uppgick till 1.615 miljoner euro, mot väntade 1.595 miljoner euro.
Outokumpu avstår från att ge någon kvartalsprognos för justerat ebitda-resultat på grund av den osäkerhet som coronaspridningen gett upphov till.
Åtstramande åtgärder och nedstängningar på grund av coronapandemin väntas få en väsentlig påverkan på hela industrin för rostfritt stål under 2020.
Som resultat av lägre industriproduktion och minskad konsumtion, väntas efterfrågan på rostfritt stål sjunka under det andra kvartalet jämfört med första kvartalet.
Outokumpu räknar med att bolagets leveranser av rostfritt stål minskar i alla affärsområden med 10 till 20 procent andra kvartalet jämfört med det första.
Nätsäkerhetsföretaget Clavister redovisar ett resultat efter skatt på -39,5 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (-28,5). Resultatet per aktie uppgick till -1:54 kronor (-1:21).
Nettoomsättningen uppgick till 33,2 miljoner kronor (26,5) och rörelseresultatet blev -17,3 miljoner kronor (-18,8).
"Vårt första kvartal 2020 kännetecknades av en ökande efterfrågan av våra lösningar, viktiga affärsmässiga framsteg inom ett flertal områden och en noggrann bevakning av hur covid-19-pandemin utvecklas. Stark försäljningstillväxt i kombination med operationella förbättringar ledde till ett bra kassaflöde i perioden", skriver Clavister i rapporten.
Clavister har noterat en ökad efterfrågan på säker kommunikation och tillförlitlig identifiering av användare under covid-19-pandemin. På medellång sikt är Clavisters ambition att leverera en lönsam tillväxt på en hållbar "breakeven"-nivå.
"Under förutsättning att vi kan upprätthålla vår försäljningstillväxt (med en begränsad påverkan av covid-19-pandemin) är vårt mål för 2020 att kunna påvisa en väsentlig förbättring av både operationellt resultat och operationellt kassaflöde", skriver Clavister.
Mobilkasinobolaget Leo Vegas redovisar ett ebitda-resultat på 9 miljoner euro för det första kvartalet 2020. Analytikerna i Infronts sammanställning av fem analytikers estimat hade räknat med 10,2 miljoner euro.
Intäkterna uppgick till 89,4 miljoner euro, mot väntade 89,1 miljoner.
Leo Vegas bedömer att covid-19 så här långt har haft en neutral till något negativ effekt på intäkterna i Sverige.
"Spel online är en del av underhållningsbranschen och när man inte längre kan gå på bio, restaurang eller liknande spenderas mer av nöjesbudgeten på annan underhållning såsom spel", skriver vd Gustaf Hagman i rapporten för det första kvartalet.
Sportspel står för omkring 9 procent av Leo Vegas omsättning och här har omsättningen minskat "kraftigt" till följd av inställda och uppskjutna event.
"Samtidigt har LeoVegas sannolikt tagit marknadsandelar inom casino från främst den landbaserade industrin, samt från konkurrenter som är mer sportboksinriktade", skriver Gustaf Hagman.
Leo Vegas preliminära intäkter ökade med 23 procent till 37,6 miljoner euro i april jämfört med samma månad föregående år (30,5).
"Tillväxten har påverkats positivt i marknader där LeoVegas genomfört produktförbättringar samt inom marknader där den landbaserade spelindustrin för närvarande är nedstängd", skriver vd Gustaf Hagman i rapporten.
Enligt vd:n ligger migreringen av bolagets varumärken i Storbritannien, ett antal förbättringar i betalningsflödet i ett antal marknader samt av en rekordhög kundbas vid ingången av perioden bakom den starka starten på det andra kvartalet.
Vidare skriver han att Sverige hade en oförändrad omsättning i april jämfört med genomsnittet i det första kvartalet och har inte varit drivande i den goda starten på det andra kvartalet.
Electrolux Professional redovisar ett ebita-resultat om 221 miljoner kronor i det första kvartalet 2020 (316), motsvarande en ebita-marginal om 10,6 procent (13,7).
"Minskningen av rörelseresultatet inom Storkök och dryck beror främst på lägre volymer men även högre kostnader relaterade till nya koncernfunktioner", skriver bolaget i sin delårsrapport. Nettoresultatet blev 159 miljoner kronor (241).
Nettoomsättningen i samma period uppgick till 2.091 miljoner kronor (2.302). Försäljningsnedgången berodde främst på lägre volymer inom Storkök och Dryck på grund av coronaviruset, men också på färre utrullningar av produkter till restaurangkedjor i USA. Försäljningen inom Tvätt minskade endast något. Sammantaget var försäljningsnedgången större i USA och Asienstillahavsområdet än i Europa.
Electrolux Professional, Elux Pro, minskade sin försäljning organiskt med cirka 25 procent i mars som en följd av coronavirusets effekter.
Det skriver vd Alberto Zanata i delårsrapporten.
Totalt under det första kvartalet minskade försäljningen organiskt med 13,7 procent.
"Coronaviruset har redan i hög grad påverkat besöksnäringar som hotell, restauranger och pubar, vilka representerar cirka 50 procent av vår försäljning. Försäljning till institutioner liksom inom Tvätt har emellertid hittills påverkats mindre tack vare installationer i myntstyrda och institutionella tvätterier samt tvättstugor i flerfamiljshus", skriver Alberto Zanata.
Elux Pro har genomfört flera åtgärder för att minska kostnaderna och tillämpa striktare likviditetshantering.
"Vi har en stark balansräkning och tillgång till krediter som gör oss motståndskraftiga och väl rustade att hantera en längre nedgångsperiod", skriver Alberto Zanata.
Han uppger vidare att Elux Pros strategiska inriktning, som presenterades i mars, fortfarande gäller. Kortsiktigt ligger dock fokus på att mildra den kraftiga nedgången i efterfrågan.
"Eftersom omfattningen av pandemin inte kan förutses är det inte heller möjligt att göra en prognos för den finansiella utvecklingen", skriver han.
Concentric, som tillverkar motor- och hydraulikprodukter till bland annat fordonsindustrin, redovisar ett rörelseresultat på 87 miljoner kronor för det första kvartalet 2020. Väntat var enligt Infronts prognossammanställning i genomsnitt 84 miljoner kronor.
Försäljningen uppgick till 456 miljoner kronor. Väntat var 435 miljoner kronor. Nettoresultatet blev 60 miljoner kronor. Väntat var 60,7 miljoner kronor.
"Concentrics försäljning i Nordamerika, Europa, Indien och Kina minskade detta kvartal jämfört med föregående år medan försäljningen i Sydamerika ökade svagt", konstaterar vd David Woolley i rapportens vd-ord.
Försäljningen på samtliga slutmarknader var emellertid lägre under det första kvartalet jämfört med föregående år, framför allt inom lastbilar, industrifordon, lantbruksmaskiner och entreprenadmaskiner i bolagets kärnregioner Nordamerika och Europa.
Inför kommande kvartal uppger David Woolley att covid-19-pandemin i större utsträckning än under det första kvartalet.
"Den övergripande publicerade marknadsstatistiken, viktad för Concentrics mix av slutmarknader och geografisk närvaro, tyder på en kraftig generell marknadsnedgång under det andra kvartalet 2020, främst för medeltunga och tunga lastbilar i Nordamerika och Europa", skriver han och noterar att detta redan synts i orderingången.
Omsättningen väntas bli "väsentligt lägre " under det andra kvartalet än under första. Concentric anpassar kapaciteten genom permitteringar på anläggningar i flera geografiska områden. Fokus ligger på att hantera kassaflödet.
"Concentrics finansiella ställning är stark vad det gäller såväl kapitalstruktur som likviditet", enligt vd:n
Omsorgsbolaget Attendo redovisar ett ebita-resultat på 182 miljoner kronor för det första kvartalet 2020. Analytikerna hade räknat med ett ebita-resultat på 167 miljoner kronor enligt Infronts konsensus. Nettoomsättningen uppgick till 3.128 miljoner kronor jämfört med förväntningarna vid 3.109 miljoner kronor.
Rörelseresultatet blev 150 miljoner kronor med en rörelsemarginal på 4,8 procent. Det väntade värdet låg på 131 miljoner kronor med en rörelsemarginal på 4,2 procent.
Resultat efter skatt var 3 miljoner kronor, mot väntade -11,7 miljoner kronor. Resultatet per aktie uppgick till 0:02 kronor. Här väntades -0:07 kronor.
Vindkraftbolaget Arise redovisar ett resultat efter skatt på -7 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (-288). Resultatet per aktie uppgick till -0:21 kronor (-8:61).
Nettoomsättningen uppgick till 50 miljoner kronor (81).
Rörelseresultatet före avskrivningar (ebitda) blev 26 miljoner kronor (-232).
NGM-noterade Paynova redovisar totala intäkter om 8,9 miljoner kronor (9,7) och ett nettoresultat på -9,3 miljoner kronor (-9,7) för det första kvartalet 2020. Det framgår av bolagets kvartalsrapport.
Paynovas vd Daniel Ekberger uppger att bolaget påverkats av den pågående coronakrisen.
"Vår enskilt största kund som i dag är SJ har naturligt haft en vikande ordervolym vilket slår på vårt resultat i mars men än mer i det andra kvartalet", skriver han i delårsrapporten.
Bolaget har dock inte behövt vidta några åtgärder såsom att permittera eller säga upp personal.
Paynova fokuserar nu på kommande leveranser gentemot de betalplattformar som bolaget har tecknat avtal med.
"Vi går nu in i en tydlig leveransfas och börjar skörda det hårda arbete som föranlett de ingångna partnersavtalen. Jag ser med stor tillförsikt på kommande kvartal likväl som på vår långsiktiga marknadspotential i och utanför Norden", skriver Daniel Ekberger.
Det norska mediebolaget Schibsted, som äger flera tidningar i Sverige, redovisar ett nettoresultat om -385 miljoner norska kronor i det första kvartalet 2020 (320).
Rörelsevinsten landade på 376 miljoner kronor (520) och intäkterna uppgick till 4,8 miljarder kronor (4,6).
Aftonbladets intäkter minskade med 10 procent till 340 miljoner kronor. De digitala annonsintäkterna minskade med 25 procent, medan prenumerationerna ökade med 38 procent. Aftonbladet plus steg med 39 procent i mars.
Lendos intäkter ökade med 25 procent i Sverige och är, enligt bolaget, fortsatt stark inom Danmark. Ebitda-resultatet minskade med 16 procent till 43 miljoner kronor.
De totala intäkterna i det område som Schibsted benämner Marknadsplatser Sverige uppgick till 239 miljoner kronor (218). Ebitda-resultatet var oförändrat på 100 miljoner kronor (100).
Bolaget skriver att det är av högsta vikt att säkra en säker och lönsam utveckling av media-delen. Schibsted har infört ett program för att minska kostnader vilket fokuserar på att reducera kostnader och öka effektiviteten. Detta tillsammans med nya intäktsgenererande initiativ. Programmet beräknas reducera kostnader med 500 miljoner norska kronor 2021 varav 100 miljoner andra halvan av 2020.
Hoist Finance, som köper portföljer med förfallna blancolån, redovisar ett rörelseresultat på -78 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (213).
Analytikerna hade räknat med ett rörelseresultat på -11 miljoner kronor, enligt Infronts sammanställning av fyra estimat. Resultatet före skatt landade på -61 miljoner kronor (226). Här låg snittestimatet på 2,4 miljoner kronor. Resultatet efter skatt blev -62 miljoner kronor (160). Här låg förväntningarna på ett nettoresultat på -17 miljoner.
De totala rörelseintäkterna, inklusive nedskrivningar, uppgick till 529 miljoner kronor (774), mot analytikernas snittestimat på 567 miljoner.
Oljebolaget IPC redovisar ett resultat efter skatt på -40,1 miljoner dollar för det första kvartalet 2020 (33,1). Nettoomsättningen uppgick till 80.536 miljoner dollar (147.420). Ebitda-resultatet blev 19 miljoner dollar (81,7).
Oljeproduktionen uppgick till 46.000 fat oljeekvivalenter per dag under kvartalet. Under det fjärde kvartalet uppgick snittproduktionen till 47.200 fat per dag.
Bolaget har tidigare reviderat ned prognosen för 2020 års oljeproduktion till 30.000-45.000 fat oljeekvivalenter per dag, från den ursprungliga officiella prognosen om 46.000-50.000 fat per dag.
Danska läkemedelsbolaget Novo Nordisk redovisar ett rörelseresultat på 16.302 miljoner danska kronor för det första kvartalet 2020. Enligt Infront Datas snittprognos väntades 14.538 miljoner.
Nettoomsättningen uppgick till 33.875 miljoner danska kronor. Här väntades 31.733 miljoner danska kronor.
Novo Nordisk bedömer forsatt att försäljningen kommer att öka med 3-6 procent, enligt helårsprognosen för 2020 vid oförändrade valutakursrörelser (CER).
Det framgår av bokslutet.
Vidare förväntar sig bolaget fortsatt att rörelseresultatet i lokala valutor kommer att öka med 1-5 procent i år.
Den rapporterade försäljningstillväxten och tillväxten i det rapporterade rörelseresultatet väntas båda ligga omkring 1 procentenhet högre än försäljningen i lokal valuta.
Enligt Infronts sammanställning inför rapporten väntades den rapporterade försäljningstillväxten hamna på 6,1 procent i danska kronor under 2020 medan ebit-tillväxten väntades uppgå till 5,0 procent.
Prognosen för det fria kassaflödet under helåret 2020 ligger fortsatt inom intervallet 36-41 miljarder danska kronor.
Novo Nordisk upprepar sina förväntningar om investeringar på 6,5 miljarder danska kronor under 2020.
Utbrottet av covid-19 skapar osäkerheter i prognosen relaterat till patientflödet och påverkan såsom arbetslösheten i USA som ger effekt på försäkringstäckning.
Prognosen är baserad på en gradvis normalisering av patientflöden under det tredje och fjärde kvartalet 2020 samt även en gradvis återgång av ökade lagernivåer under 2020 och 2021. Följaktligen förväntar sig Novo Nordisk volatilitet i försäljningstillväxten mellan kvartalen.
Fastator, som investerar i fastighetsrelaterade företag, hade intäkter på 62,7 miljoner kronor (36,7) under det första kvartalet 2020.
De högre intäkterna beror dels på förvärv av fastigheter under 2019 som har bidragit med 23,2 miljoner högre intäkter, samt en ökning av förvaltningstjänster i Nordic PM, där intäkterna har ökat med 19,1 miljoner krnor.
Värdeförändringar från fastigheter uppgår till 7,5 miljoner kronor (72,4). Fastighetsvärdet i koncernen per 31 mars 2020 uppgår till 1.230 miljoner kronor (1.230).
Under kvartalet har tre fastigheter värderats.
Resultat från intressebolag uppgår till -8,8 miljoner kronor (29,2). Fastators bokförda värde per 31 mars 2020 av innehavsbolaget Offentliga Hus är baserat på ett värde för samtliga aktier i Offentliga Hus om 2.390 miljoner kronor, motsvarande 99 procent av Offentliga Hus substansvärde per samma datum.
Fastators substansvärde uppgick till 101:35 kronor per aktier (102:70) före utspädning.
Resultatet per aktie före utspädning för perioden uppgick till -1:52 kronor (5:90). Slutkursen den 31 mars 2020 uppgick till 75:80 kronor.
Norska Aker BP hade totala intäkter på 872 miljoner dollar under det första kvartalet 2020 (836). Det kan jämföras med Infronts konsensus som låg på 821 miljoner dollar.
Ebitda-resultaet blev 666 miljoner dollar (539), mot väntat 615 miljoner dollar, och vinst per aktie blev -0:93 dollar (0:03), mot väntat -0:78 dollar.
Den totala produktionen uppgick till 208,1 tusen fat oljeekvivalenter per dag (158,7). Här låg konsensus på 208,1 tusen fat oljeekvivalenter per dag.
Kredithanteringsbolaget Intrum rapporterar ett justerat rörelseresultat om 1.095 miljoner kronor för det första kvartalet 2020. Infronts snittestimat, utifrån fyra analytikers prognoser, låg på 1.315 miljoner kronor.
Nettoomsättningen uppgick till 3.333 miljoner kronor i kvartalet, mot ett snittestimat om 4.037 miljoner kronor.
Den organiska tillväxten var -11 procent, förvärv stod för 16 procent, omvärdering av portföljer -17 procent och valutaeffekter 1 procent. Av den organiska omsättningsförändringen om -11 procent var 5 procentenheter relaterat till en engångskompensation från ett avslutat kundkontrakt motsvarande kvartal föregående år, skriver Intrum i rapporten.
Rapporterat rörelseresultat blev 459 miljoner kronor, belastat av jämförelsestörande poster på -636 miljoner kronor.
Kvartalets portföljinvesteringar uppgick till 1.650 miljoner kronor och avkastningen på portföljinvesteringar uppgick till 4 procent.
Intrum hade portföljomvärderingar i det första kvartalet 2020 på -636 miljoner kronor, vilket reflekterar en förväntan om lägre inkasserade belopp i bolagets fordringsportföljer under 2020 som en följd av pandemin med Covid-19.
"Vi väntar oss dock fortsatt att återvinna dessa belopp längre fram, vilket understödjs av de historiska mönster vi sett i tidigare ekonomiska cykler", skriver Intrum i delårsrapporten.
Intrums nettoomsättning sjönk i det första kvartalet till 3.333 miljoner kronor i kvartalet, vilket var klart lägre än analytikernas snittförväntan om 4.037 miljoner kronor enligt en sammanställning gjort av Infront. Utfallet påverkades dock bland annat av de negativa portföljomvärderingarna om 636 miljoner kronor.
Gamingbolaget Stillfront redovisar ett justerat ebitda-resultat på 254 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (154). Nettoomsättningen i kvartalet blev 691 miljoner kronor (418).
Gamingmarknaden noterade en ökad covid-19-relaterad efterfrågan under senare delen av det första kvartalet och Stillfront fortsätter att se en mer accelererad spelaktivitet i hela sin portfölj.
"Både i form av ett starkt inflöde av nya registrerade användare samt ökad aktivitet hos befintliga användarbaser. Vi upplever för närvarande betydligt högre avkastning på våra marknadsföringskampanjer, och vår marknadsföringsstrategi genererar mycket goda resultat", skriver bolaget i sin delårsrapport.
Stillfronts nya redovisningsmått "bookings" steg med 60 procent i det första kvartalet till 685 miljoner kronor, varav den aktiva portföljen stod för 664 miljoner. Ökningen berodde främst på de förvärvade bolagen Kixeye och Storm8 samt tillväxt i spelportföljen i helhet med hög spelaktivitet i de flesta av spelen, enligt bolaget.
Stillfront redovisar "bookings" i syfte att tydliggöra den ökande andelen av annonsintäkter i spelen, som ett sätt att monetisera icke-betalande användare. "Bookings" innehåller monetisering av både betalande och ickebetalande användare.