Rapportfloden: Blandade resultat
Hexagon, Stille, Holmen, Catena Media, Astrazeneca, Sobi, Lindab, Sinch, Mips, Tobii, Pandox, ICA, SEB och Nordea finns bland bolagen som har publicerat sina kvartalssiffror denna onsdag.

29 apr. 2020
Hexagon, Stille, Holmen, Catena Media, Astrazeneca, Sobi, Lindab, Sinch, Mips, Tobii, Pandox, ICA, SEB och Nordea finns bland bolagen som har publicerat sina kvartalssiffror denna onsdag.
29 apr. 2020
Fastighetsbolaget Catena redovisar ett resultat efter skatt på 144 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (246), vilket motsvarar ett resultat per aktie om 3:81 kronor (6:52).
Hyresintäkterna uppgick till 315 miljoner kronor (294). Förvaltningsresultatet blev 177 miljoner kronor (156).
Orealiserade värdeförändringar förvaltningsfastigheter uppgick till 10,9 miljoner kronor (183) och värdeförändringar på derivat var -5,5 miljoner kronor (-25,3).
Mätteknikbolaget Hexagons rörelseresultat blev 192 miljoner euro i det första kvartalet 2020.
Analytiker hade räknat med ett rörelseresultat om 196 miljoner euro, enligt Infronts sammanställning av 14 analytikers prognoser inför rapporten.
Nettoomsättningen uppgick till 890 miljoner. I Infronts konsensusprognos låg förväntningar om en nettoomsättning på 868 miljoner euro.
Inför rapporten hade Hexagons styrelse föreslagit att beslut om utdelning för 2019 skjuts fram till en tidpunkt när konsekvenserna av covid-19 pandemin blivit tydligare och marknadsförutsättningarna stabilare.
Styrelsens ambition är att vid en extra bolagsstämma under hösten 2020 fullfölja sitt tidigare kommunicerade utdelningsförslag om 0:62 euro per aktie.
Hexagons organiska tillväxt i Kina var -40 procent i det första kvartalet till följd av den totala nedstängning som genomfördes i landet under större delen av det första kvartalet.
Det framgår av Ola Rollén vd-ord i rapporten för det första kvartalet.
Total uppgick koncernens organiska tillväxt till -7 procent under årets tre första månader.
"Viruset spreds snabbt globalt och i mars orsakade det produktionsstörningartillföljd av statliga restriktioner, främst i Europa, vilket påverkade efterfrågan negativt", skriver Ola Rollén.
Efterfrågan skiftade dramatiskt mellan de geografiska regionerna under kvartalet, vittnar han.
"Hexagon noterade negativ organisk tillväxt i Kina och Västeuropa medan resten av världen växte organiskt med 4 procent".
Hexagons oljerelaterade division PPM hade en organisk tillväxt på 8 procent under kvartalet.
Hexagon aviserar med anledning av covid-19-pandemin en rad besparingsåtgärder, framgår av ett pressmeddelande sammanfallande med delårsrapporten. Besparingarna inkluderar permittering, kortare arbetsvecka för personalen och reducering av "icke-kritiska kostnader", skriver mätteknikbolaget.
Som en långsiktig åtgärd initcierades ett företagsövergripande kostnadsbesparingsprogram under april innehållande strukturella förändringar så som omallokeringar av resurser till nya affärsmöjligheter och optimering av kontor globalt, skriver Hexagon.
Dessutom har en reduktion av arbetskraften vidtagits "för att reflektera en mer bestående förändring i marknadsefterfrågan och försäljningsmix", enligt pressmeddelandet.
Hexagon kommer att ta en engångskostnad om cirka -135 miljoner euro under andra det kvartalet 2020, varav merparten påverkar kassaflödet. Detta väntas rendera i en årlig kostnadsbesparing om cirka 125-150 miljoner euro från slutet av 2020.
Programvarubolaget IAR Systems redovisar ett resultat efter skatt på 11,1 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (22,9). Resultatet per aktie uppgick till 0:81 kronor (1:68).
Nettoomsättningen uppgick till 92,3 miljoner kronor (99,8). Rörelseresultatet blev 14,4 miljoner kronor (29,4). IAR Systems uppgav i slutet av mars att bolaget avser att senarelägga sitt utdelningsbeslut som en konsekvens av covid-19.
Medicinteknikbolaget Stille redovisar ett nettoresultat för det första kvartalet 2020 på 4,4 miljoner kronor (6,0).
Nettoomsättningen minskade något till 36,8 miljoner kronor (38,4).
"Det första kvartalet inleddes starkt där det traditionellt stabila affärsområdet Kirurgiska instrument ökade med 8 procent jämfört med föregående år, främst drivet av försäljningen på USA-marknaden. Dock påverkades försäljningen negativt av marknadens omställning för att möta pandemin under mars månad", uppger vd Hanna Ernestam Wilkman i rapporten.
Rörelseresultatet sjönk till 4,7 miljoner kronor (7,6).
Stilles produktsortiment har en tyngdpunkt mot operationssjukvård, som nu får stå tillbaka då intensivsjukvården ges företräde. Av den anledningen ser bolaget reducerad efterfrågan på företagets produkter.
"Därför upprepar vi tidigare guidning om att försäljning, resultat och kassaflöde i andra kvartalet förväntas bli väsentligt lägre än under samma period förgående år. Det är svårt att prognosticera längre än så i nuläget", säger Stille-chefen.
Rederiet Concordia hade totala intäkter om 349 miljoner kronor under det första kvartalet 2020 (311). Ebitda-resultatet blev 123 miljoner kronor (81,6) och rörelseresultatet 58 miljoner kronor (21,2).
Resultat efter skatt blev 29 miljoner kronor (1,7).
Vd Kim Ullman skriver i rapporten att inledningen av året var stark, men under februari bidrog coronaeffekten minskade transportflöden till en nedgång i tankmarknaden. Under mars bidrog priskriget på olja till ökad handel med olja.
"På kort sikt är vår bedömning att lageruppbyggnaden kommer bidra till en fortsatt stark marknad. Därefter kommer sannolikt produktionsbegränsningar medföra ett minskat transportbehov", skriver vd:n om framtidsutsikterna för bolaget.
Musikstreamingföretaget Spotify redovisar ett rörelseresultat för det första kvartalet 2020 på -17 miljoner euro (-47,0). Det kan jämföras med snittestimatet från tolv analytikers prognoser, som Infront sammanställt inför rapporten, som låg på ett rörelseresultat på -75,3 miljoner euro.
Spotifys intäkter uppgick till 1.848 miljoner euro (1.511), jämfört med snittestimatet på 1.837 miljoner euro, enligt Infront Data.
Antalet premiumabonnenter var vid kvartalets slut 130 miljoner (124 miljoner i slutet av fjärde kvartalet), jämfört med snittestimatet på 129 miljoner stycken.
Bruttomarginalen i kvartalet låg på 25,5 procent, medan förväntningarna låg på 24,6 procent.
Spotify sänker sin prognos för intäkterna helåret 2020 till 7,65-8,05 miljarder euro. Den tidigare prognosen var intäkter på 8,08-8,48 miljarder euro.
I övrigt upprepar Spotify sina helårsprognoser. Antalet premiumkunder spås hamna i intervallet 143-153 miljoner för helåret och bruttomarginalen spås bli 23,2-25,2 procent. Helårets rörelseresultat spås bli mellan -150 och -250 miljoner euro.
För det andra kvartalet räknar Spotify med ett rörelseresultat i intervallet -45 till -95 miljoner euro. Intäkterna för kvartalet uppskattas bli 1,75-1,95 miljarder euro och bruttomarginalen 23,3-25,3 procent. Antalet premiumkunder spås i kvartalet öka till 133-138 miljoner.
Det framgår av delårsrapporten.
Annonsnätverksbolaget Tourn redovisar ett nettoresultat för det första kvartalet 2020 på -0,1 miljoner kronor (0,8). Intäkterna under perioden uppgick till 23,3 miljoner kronor (18,6).
Första kvartalet har gett bolaget en bra på bild hur marknaden kommer att se ut det kommande året.
"En viss förändring sker i marknaden, samtidigt som vi ser att vi ligger väldigt rätt till. Vi gör de justeringar vi behöver inom organisationen och arbetssätt för att på bästa möjliga vis anpassa oss. Det vi ser är att vår likviditet har påverkats av covid-19", skriver vd Robin Stenman i rapporten och tillägger att media- och marknadsföringsbranschen generellt har drabbats av covid-19 där mediabokare förhåller sig mer försiktigt än vanligt.
Koncernens minusresultat beror på de icke helägda dotterbolagen som bidrog med negativa resultat samt avskrivningar på koncernnivå.
Tourns mål under 2020 är fortsatt tillväxt och att generera lönsamhet på sista raden.
"På koncernnivå uppnår vi inte det helt under det första kvartalet. Men under nästkommande kvartal kommer vi med all säkerhet göra det med anledning av försäljningen av Husbo", skriver Robin Stenman.
Holmen redovisar ett rörelseresultat på 628 miljoner kronor för det första kvartalet 2020, framgår det av bokslutsrapporten.
Analytiker hade i genomsnitt räknat med ett rörelseresultat på 583 miljoner kronor, enligt Infronts sammanställning av fyra analytikers prognoser.
Rörelsemarginalen uppgick till 14,0 procent. Väntat var en marginal på 14,1 procent.
Försäljningen uppgick till 4.499 miljoner kronor för perioden Utbrottet av Covid-19 har haft begränsad effekt på Holmens resultat för första kvartalet, men de senaste veckorna har beställningarna på vissa områden sjunkit.
Det framgår av rapporten för det första kvartalet.
"Den senaste månaden har dock orderingången för framförallt papper och trävaror minskat vilket kommer påverka försäljningen negativt under andra kvartalet", skriver bolaget vidare.. Här låg Infront Datas konsensusprognos på 4.142 miljoner kronor.
Särskilt affärsområdena Papper och Energi presterade bättre än väntat, medan Kartong kom in något på den låga sidan.
Bolaget varnar dock för att tyngre tider väntar och styrelsen skjuter upp utdelningsbeslutet till hösten, "i rådande osäkra läge".
"Vi har lyckats väl med produktion och leveranser vilket medförde att resultatet för första kvartalet blev bra", skriver vd Henrik Sjölund om det första kvartalet i delårsrapportens vd-ord.
Marknaden för papper är "utmanande med sjunkande efterfrågan" och lägre priser. Holmen har dock lyckats kompensera för detta med förbättrad produktmix och stabila leveranser. Lagernivåerna uppges vara på en hälsosam nivå.
Trävarumarknaden stabiliserades under årets första tre månader, efter en period av sjunkande priser och överutbud. Resultatet blev dock positivt tack vare något lägre råvarukostnader och goda leveranser, enligt Henrik Sjölund.
Rörelseresultatet för affärsområdet Energi beskrivs som "bra" av vd:n, trots ökat elutbud och minskat efterfrågan - då hög produktion kompenserade för låga marknadspriser.
För affärsområdet Kartong ökade efterfrågan i Europa, men utvecklades svagare i Asien i spåren av hård konkurrens och covidpandemin. Resultatet drogs dock ned av något höga kostnader, "drivet av insatser för att upprätthålla en hög produktionsnivå och förändringar i logistik".
Inför det andra kvartalet varnar Holmen för att orderingången på framförallt papper och trävaror minskat, vilket kommer påverka försäljningen negativt. Covid-19 börjar också sätta spår i efterfrågan på skogsråvara.
Bioteknikbolaget Genovis omsättning uppgick till 11,5 miljoner kronor (11,9) i årets första kvartal, jämfört med samma kvartal i fjol. Rörelseresultatet minskade till -1,9 miljoner kronor (1,9). Resultatet i perioden försämrades till -1,9 miljoner kronor (1,6). Resultatet per aktie blev -0:03 (0.03).
Covid-19-pandemin har under det första kvartalet haft en viss påverkan på försäljningen, men trots det växte "vi kärnaffären med 20 procent" justerat för den jämförelsestörande bioprocessordern från motsvarande kvartal 2019, framgår det av rapporten.
"Tillväxten i Europa och Nordamerika har varit fortsatt stark medan Asien, som utgör en mindre del av vår totala försäljning, har påverkats markant under februari och mars till följd av covid-19", skriver vd Fredrik Olsson.
Som en konsekvens av den rådande osäkerheten i omvärlden kan Genovis inte göra någon specifik bedömning om påverkan på bolaget på varken kort eller lång sikt.
Tagmaster, som är leverantör av sensorsystem för smarta städer inom trafik och järnväg, redovisar en omsättningsökning med 80 procent till 78,9 miljoner kronor för årets första kvartal. Den kraftiga ökningen förklaras främst av förvärvet av amerikanska Sensys Networks, som blev klart i juni 2019. Det framgår av bolagets delårsrapport.
Bolagets justerade ebitda-resultat ökade med 10 procent till 6,9 miljoner kronor. Rörelseresultatet blev -3,8 miljoner kronor (4,2), och nettoresultatet -8,7 miljoner kronor (3,7).
Enligt Tagmaster har covid-19-pandemin påverkat omsättningen negativt från mitten av mars. Åtgärder har enligt bolaget vidtagits för alla delar av verksamheten för att parera effekterna av viruset.
Investmentbolaget Vostok Emerging Finance (VEF) har redovisat ett nettoresultat för det första kvartalet 2020 på -62,1 miljoner dollar. Det framgår av bolagets delårsrapport. Substansvärdet var 0:29 dollar per aktie per den 31 mars, motsvarande 2:88 svenska kronor per aktie.
Bolagets vd David Nangle skriver i rapporten att den rådande coronaviruskrisen på medellång och lång sikt är positiv för Vostok EF:s investeringstes. Krisen tydliggör en global acceleration mot allt som är digitalt och förändringstakten inom den finansiella tjänstesektorn är enligt David Nangle den högsta i historien.
"Som ett resultat av covid-19, räknar vi med att dessa förändringskrafter kommer att accelerera härifrån", skriver han i sitt vd-ord.
Avensia har beslutat släppa preliminära siffror för det första kvartalet 2020, med anledning av den allmänna osäkerhet som råder på marknaden relaterat till covid-19.
Omsättningen uppgick till 89,3 miljoner kronor och rörelseresultatet blev 8,2 miljoner kronor, enligt dessa preliminära siffror. Det kan jämföras med 82,7 respektive 12,2 miljoner kronor motsvarande period 2019.
Rörelsemarginalen landade således på 9,2 procent (14,7), preliminärt. Kassaflöde uppgick till 6,4 miljoner kronor (-4,3) och tillgänglig likviditet var 61,8 miljoner kronor (45,4). Avensia är under rådande förutsättningar nöjd med kvartalet, heter det.
"Den lägre marginalen jämfört med 2019 förklaras av att vi fortsätter att rekrytera kraftigt - antalet anställda har ökat med 24 procent jämfört med mars 2019", skriver bolaget.
Avensia följer sina kundfordringar på daglig basis men upplever ingen förändring gällande betalningsförmåga hos sina kunder.
"Vår affär påverkas som alla andras av rådande situation, även om vi och vår bransch påverkas mindre jämfört med många andra. En del nya affärsmöjligheter och projekt försenas men samtidigt dyker nya möjligheter upp, så generellt ser vår situation bra ut och vi fortsätter att rekrytera nyckelpersoner med fokus på att ytterligare stärka vår konkurrenssituation på längre sikt", skriver bolaget.
Avensias fullständiga rapport för perioden januari - mars 2020 kommer att offentliggöras enligt tidigare kommunicerad plan 19 maj 2020.
Industrikoncernen Teqnion redovisar ett ebitda-resultat om 15,0 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (7,3). Nettoomsättningen ökade till 155,0 miljoner kronor (108,9. Resultatet före skatt uppgick till 8,8 miljoner kronor (3,8).
Vd Johan Steene skriver att de flesta dotterbolag ännu inte känt av någon minskad försäljning till följd av coronapandemin.
"Dock planerar vi nu sunt paranoida för att nedgången kommer i många branscher men vid olika tidpunkter i konjunkturcykeln. Då vi i många fall kommer från en positiv tillväxtkuva har vi även kunnat frysa planerade investeringar och rekryteringar för att rusta för en lång avmattningsperiod", skriver han.
Första kvartalet 2020 var Gapwaves starkaste hittills drivet av en kombination av order på 5G 28 GHz antenner, antennprototyper till 77 GHz bilradar och licensintäkter, skriver Gapwaves i rapporten.
Per slutet av april har bolaget inte drabbats av några uppskjutna eller försenade projekt som kan kopplas till covid-19 även om det finns en osäkerhet i marknaden.
"Försäljningsmöjligheterna i andra kvartalet har hittills inte påverkats och bolagets uppfattning är att snäva tidplaner kopplat till produktlanseringar gör att man vill prioritera utvecklingsprojekt inom bilradar. Inom telekom har inga signaler erhållits om att 5G-utvecklingen på millimetervågsfrekvenser påverkats av covid-19", skriver bolaget.
Samtidigt påpekas att Gapwaves ledning följer noga marknadsutvecklingen och är redo att vidta åtgärder för att anpassa verksamheten.
För det första kvartalet redovisar First North-listade Gapwaves, som utvecklar vågledar- och antennprodukter, ett resultat efter skatt på -7,8 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (-12,5). Resultatet per aktie uppgick till -0:29 kronor (-0:51).
Rörelseresultatet blev -7,7 miljoner kronor (-12,4).
Nettoomsättningen uppgick till 6,5 miljoner kronor (1,3).
Event-affärssystembolaget Jetty, listat på Spotlight, redovisar ett nettoresultat på -1,7 miljoner kronor (-3,1) för det första kvartalet 2020. Nettoomsättningen steg till 0,7 miljoner kronor (0,5).
I rapporten konstaterar bolaget att regeringens beslut att förbjuda evenemang med fler än 50 deltagare, för att minska spridningen av covid-19, i praktiken har omöjliggjort bolagets kunders verksamhet fram till dess att förordningen ändras eller upphör helt.
"Såväl våra kunder som vi själva anade att beslut i den riktningen var på gång och många av våra kunder hade redan börjat flytta fram eller i värsta fall ställa in de verksamheter de planerat i närtid. Trots allt detta såg vi under första kvartalet en tillväxt på 28 procent jämfört med första kvartalet 2019", skriver Jettys vd Dan Sonesson i delårsrapporten.
De åtgärder för effektivisering och besparingar som bolaget initierade förra året intensifierades, och har minskat kostnaderna med 34 procent i det första kvartalet, jämfört med motsvarande period 2019. I mitten av mars deltidspermitterades samtliga anställda.
"Jag bedömer att de insatser som gjorts är tillräckliga för att kunna möta ett scenario där evenemangsbranschen inte börjar återhämta sig förrän efter sommaren 2020. Med detta sagt har vi en plan för ytterligare åtgärder som kan verkställas om bolaget bedömer det nödvändigt", skriver vd.n:
Net Insights nettoomsättning minskade till 94,0 miljoner kronor under första kvartalet 2020, jämfört med 109 miljoner motsvarande period i fjol. I jämförbara valutor var minskningen -17,6 procent. Rörelseresultatet uppgick till 8,3 miljoner kronor (-4,5), vilket motsvarade en rörelsemarginal om 8,8 procent (-4,1).
Exklusive jämförelsestörande poster om -0,9 miljoner kronor (-3,4) uppgick rörelseresultatet för kvarvarande verksamhet till 9,3 miljoner kronor (-1,1).
Periodens resultat för koncernen, inklusive avyttrad verksamhet, uppgick till 251 miljoner kronor (-8,5). Här ingår realisationsresultat om 246 miljoner (-) avseende avyttrad verksamhet.
Totalt kassaflöde för koncernen uppgick till 245 miljoner kronor (-32,0). Exklusive likvidpåverkan från avyttring av dotterföretag uppgick kassaflödet till -57,0 miljoner kronor (-32,0).
24 Storage, som är verksamt inom lagerfastigheter för uthyrning av förråd, redovisar ett nettoresultat för det första kvartalet 2020 på -7,6 miljoner kronor (-10,3).
Nettoomsättningen steg till 20,5 miljoner kronor (16,5) med stöd av ökad beläggning och högre priser på jämförbara anläggningar samt tillförd kapacitet. Rörelseresultatet förbättrades till 1,3 miljoner kronor (-1,9).
Under kvartalet påbörjades byggnationen av en ny förrådsanläggning i Uppsala och konverteringen av den nytillträdda fastigheten i Stockholm, Vällingby. Vidare påbörjades byggnationen av den andra etappen av anläggningen i Malmö.
"Bolagets tillväxtstrategi ligger fast och för 2020 kommer redan beslutade projekt att tillföra drygt 9.700 kvadratmeter uthyrningsbar yta", skriver 24Storage.
Bolaget lämnar inga finansiella prognoser.
IT-konsulten Prevas redovisar ett resultat efter skatt på 16,6 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (7,7). Resultatet per aktie steg till 1:65 kronor (0:75).
Nettoomsättningen ökade till 216 miljoner kronor (205). Rörelseresultatet blev 22,1 miljoner kronor (11,2) och rörelsemarginalen förbättrades till 10,2 procent (5,5).
"Den fina trenden med allt bättre resultat höll även i sig under första kvartalet 2020", skriver vd Johan Strid som framhåller att ett nytt resultatrekord uppnåddes.
Under den senare delen av kvartalet drabbades allt större delar av världen av corona-pandemin. Effekten på Prevas resultat under första kvartalet hann aldrig bli substantiell.
"Normalt ger vi inte information om framtidsutsikter och prognoser. Denna gång förtjänar det dock att påpekas att resultatet med största sannolikhet kommer att bli tillfälligt sämre", skriver Johan Strid.
Upplevelsebolaget Moment Group redovisar ett resultat efter skatt på -42 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (-23). Resultatet per aktie uppgick till -1:55 kronor (-1:57).
Rörelseresultatet blev -44 miljoner kronor (-20). Nettoomsättningen uppgick till 238 miljoner kronor (217).
Bilias nettoomsättning uppgick till 7.450 miljoner kronor (6.874) under det första kvartalet 2020. Det operativa rörelseresultatet uppgick till 279 miljoner kronor (238).
Resultatet påverkades positivt av stark tillväxt i Serviceaffären men negativt av, helt eller delvis stängd verksamhet i Västeuropa, orsakat av covid-19-spridningen under mars, skriver Bilia.
Periodens resultat uppgick till 167 miljoner kronor (154) och resultat per aktie till 1:65 kronor (1:50). Operativt kassaflöde uppgick till 258 miljoner kronor (342).
Catena Medias justerade ebitda-resultat i det första kvartalet blev 12,9 miljoner euro (11,2). Det framgår av preliminära siffror som bolaget släppte på onsdagsmorgonen. Omsättningen i perioden landade på 26,7 miljoner euro (26,1).
"Vår verksamhet är fortsatt stark och jag är glad att se att intäkterna i det första kvartalet ökade jämfört med föregående år och att april har fortsatt att utvecklas väl jämfört med föregående år, trots svagare utveckling från sportsegmentet", skriver vd Per Hellberg.
Kasinosegmentet står under det första kvartalet för 61 procent av intäkterna medan sport står för 33 procent av intäkterna. Det framgår av pressmeddelandet.
De begränsningar som vissa regeringar har infört för att skydda spelare under krisen kan komma att få en kortsiktig effekt på spelarvärden, men bolaget tror att den största effekten kommer att kompenseras med en ökning av antalet spelare, heter det.
First North-listade Firefly, som är verksamt inom brandskyddslösningar, redovisar ett nettoresultat för det första kvartalet 2020 på 3,6 miljoner kronor (1,7). Nettoomsättningen steg till 59,7 miljoner kronor (53,1) medan orderingången växte till 70,3 miljoner kronor (61,8). Orderstocken ökade under kvartalet till 51,3 miljoner kronor (40,6). Rörelseresultatet förbättrades till 3,8 miljoner kronor (1,1).
"Firefly gjorde en mycket bra start på året och kunde för januari och februari sammantaget redovisa en ökning i orderingången på 29 procent", skriver vd Lennart Jansson i delårsrapporten. Utbrottet av covid-19 medförde dock sedan att orderingången försvagades.
"Utsikterna för resten av året är på grund av covid-19-pandemin osäkra. Signalerna från myndigheter och kunder är varierande och nya besked kommer nästan dagligen. Våra kunder påverkas på olika sätt och i olika grad beroende på i vilket land eller bransch de verkar. Förfrågningsvolymerna är relativt stabila men förseningar märks nu i många projekt och somliga planerade investeringar skjuts på framtiden", skriver Firefly-chefen som bedömer att de kommande kvartalen kommer att bli utmanande.
Vostok New Ventures substansvärde uppgick till 9:36 dollar per aktie 31 mars 2020, jämfört med 9:94 den 31 december 2019. Givet en växelkurs SEK/USD om 10:08 var substansvärdet 94:32 kronor, jämfört med 92:63 kronor den 31 december 2019. Det framgår av delårsrapporten.
Första kvartalets resultat uppgick till -45,67 miljoner dollar, jämfört med -26,58 miljoner dollar motsvarande period i fjol.
"Covid-19 och dess påverkan har resulterat i extraordinär volatilitet på finansmarknader globalt med ökade riskpremier. VNV fortsätter att arbeta nära sina portföljbolag för att utvärdera de ekonomiska och operativa effekterna av covid-19", skriver bolaget.
Den 7 april 2020 föreslog styrelsen i kallelsen till årsstämman 2020 att ändra bolagets namn till VNV Global Ltd.
Hälsovårdsbolaget Feelgood redovisar ett ebitda-resultat om 24,2 miljoner kronor (24,4) för det första kvartalet 2020. Nettoomsättningen uppgick till 208 miljoner kronor (204) och rörelseresultatet blev 11,2 miljoner kronor (12,9). Resultat per aktie uppgick till 0:08 kronor (0:08).
Hexatronic, systemleverantör inom fiberoptisk kabel och infrastrukturlösningar för telekomföretag, redovisar ett resultat efter skatt på 8,9 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (5,2). Resultatet per aktie uppgick till 0:24 kronor (0:14).
Ebita-resultatet blev 22,2 miljoner kronor (21,2). Nettoomsättningen uppgick till 437 miljoner kronor (421).
Hexatronic planerar för en något lägre aktivitet för det andra kvartalet, med den information om covid-19-effekter som finns i dagsläget.
Under första kvartalet uppgick den organiska försäljningstillväxten till 4 procent och ebita-tillväxten till 5 procent.
"Vi bedömer att försäljningen påverkats negativt med cirka 5 procent till följd av covid-19, framförallt relaterat till leveransproblem från underleverantörer i Kina", skriver bolaget.
Micro Systemations nettoomsättning under första kvartalet 2020 uppgick till 66,2 miljoner kronor (66,3).
Rörelseresultatet uppgick till -8,8 miljoner kronor (-5,6) med en rörelsemarginal på -13,2 procent (-8,6). Resultat efter skatt uppgick till -8,5 miljoner kronor (-4,4) motsvarande ett resultat per aktie om -0:46 kronor (-0:23). Kassaflöde från den löpande verksamheten uppgick till 9,2 miljoner kronor (-3,7) och likvida medel vid periodens utgång var 71,5 miljoner kronor (93,1).
Teknikkoncernen Sdiptech, med fokus på infrastruktur, hade ett ebita-resultat om 70,8 miljoner kronor (51,8) under det första kvartalet 2020.
Ebita-marginalen uppgick till 14,6 procent (12,3). Nettoomsättningen ökade med 15 procent till 484 miljoner kronor. Den organiska omsättningstillväxten var +1,1 procent. Periodens resultat efter skatt för koncernen uppgick till 52,0 miljoner kronor (20,2). Resultat per stamaktie efter utspädning, avdrag för minoritet och utdelning till preferensaktier, uppgick till 1:59 kronor (0:52).
Läkemedelsbolaget Astra Zeneca redovisar en vinst per aktie för kärnverksamheten ("core") på 1:05 dollar i det första kvartalet 2020.
Analytikers förväntningar låg i genomsnitt på 0:96 dollar per aktie, enligt Infronts prognossammanställning.
Astra Zenecas intäkter under det första kvartalet landade på 6.354 miljoner dollar. Analytikers snittestimat var en försäljning på 5.988 miljoner dollar.
Astra Zeneca upprepar sin prognos om att resultatet för kärnverksamheten per aktie för 2020 kommer att öka med ett medelhögt till högt tal inom intervallet 13-19 procent ("teens").
Analytikernas förväntningar låg inför rapporten på 4:04 dollar per aktie enligt Infronts sammanställning.
Intäkterna för helåret 2020 väntas fortsatt öka med ett högt ensiffrigt tal till ett lågt tvåsiffrigt tal.
Astra Zeneca uppmärksammar i sin prognos förhöjda risker och osäkerheter relaterat till utbrottet av covid-19.
Prognosen tar sin grund från att den globala påverkan av covid-19 pandemin kommer att vara under flera månader framöver och är vidare baserad på de senaste trenderna i verksamheten. Bolaget kommer noggrant bevaka utvecklingen av pandemin och förväntar sig komma med en uppdatering i samband med halvårsrapporten.
Capex väntas grovt sett vara oförändrat gentemot föregående år.
Astra Zenecas lungcancerläkemedel Tagrisso sålde för 982 miljoner dollar under det första kvartalet. Här låg förväntningarna på 860 miljoner dollar enligt Infronts sammanställning.
Lungcancerläkemedlet Imfinzi sålde för 462 miljoner dollar. Här låg förväntningarna på 450 miljoner dollar.
Blodproppshämmaren Brilinta redovisade en försäljning på 408 miljoner dollar jämfört med ett väntat värde på 402 miljoner dollar.
Diabetesläkemedlet Farxiga omsatte 407 miljoner dollar. Analytikernas konsensus låg samtidigt på 413 miljoner dollar.
Symbicort, en kombinationsbehandling mot astma, sålde för 790 miljoner dollar. Här låg förväntningarna på 560 miljoner dollar.
Magsårsläkemedlet Nexium hade en försäljning på 348 miljoner dollar jämfört med ett väntat värde på 328 miljoner dollar.
Låsbolaget Assa Abloy redovisar ett rörelseresultat på 2.751 miljoner kronor för det första kvartalet 2020, vilket var i linje med de preliminära siffror för det första kvartalet som bolaget lämnade i april.
Även rörelseresultatet på 2.751 miljoner kronor var som väntat. Rörelsemarginalen blev 12,4 procent, vilket också var i linje med preliminära 12,4 procent. Omsättningen i kvartalet uppgick till 22.173 miljoner kronor, här räknade bolaget med just 22.173 miljoner kronor. Den organiska tillväxten för de olika divisionerna var också i linje med de preliminära beskeden.
Eltel, som säljer tekniska tjänster till ägare av infrastrukturnät, redovisar ett operativt ebita-resultat på -2,1 miljoner euro för det första kvartalet 2020 (-3). Den operativa ebita-marginalen landade på -0,9 procent (-1,2).
Nettoomsättningen uppgick till 237 miljoner euro (251). Resultat efter skatt blev -4,8 miljoner euro (-7,4), med ett resultat per aktie om -0:03 euro (-0:05).
Specialistläkemedelsbolaget Sobi redovisar ett ebita-resultat på 2.173 miljoner kronor (1.471). I mitten på april lämnade Sobi ett preliminärt besked för ebita-resultatet på omkring 2.170 miljoner kronor. Nettoomsättningen uppgick till 4.639 miljoner kronor (3.265). Det preliminära beskedet låg här på cirka 4.630 miljoner.
Sobi upprepar sina prognoser för helåret 2020. Ebita-resultatet väntas komma in i intervallet 5,5-6,3 miljarder kronor. Analytikerna förväntade sig att ebita-resultatet skulle uppgå till 6,5 miljarder kronor, enligt Infronts konsensus.
Under 2019 var ebita-resultatet 5,9 miljarder kronor och det justerade ebita-resultatet 6,1 miljarder kronor. Intäktsprognosen för helåret ligger fortsatt på 15-16 miljarder kronor.
Analytikernas snittestimat för försäljningen låg på drygt 15,9 miljarder kronor.
Byggkomponentbolaget Lindab redovisar ett resultat före skatt på 176 miljoner kronor i det första kvartalet 2020. Infronts snittprognos låg på ett resultat före skatt om 169 miljoner.
Omsättningen blev 2.332 miljoner, mot väntade 2.335 miljoner. Rörelseresultatet blev 184 miljoner; här var 177 miljoner kronor väntat enligt Infronts sammanställning.
Lindab inledde året starkt och fram till mitten av mars följde omsättning och resultat plan. Därefter blev effekterna av covid-19 märkbara, framför allt i de länder i Europa som stängde ner stora delar av näringslivet. Det skriver vd Ola Ringdahl i delårsrapporten.
Ventilation Systems har fortsatt förbättra lönsamheten och nådde upp till 10 procents rörelsemarginal under första kvartalet.
Profile Systems hade ett starkt första kvartal med en organisk tillväxt på 13 procent, delvis tack vare en mild vinter och stark projektförsäljning. Rörelseresultatet förbättrades något, men rörelsemarginalen var lägre än föregående år på grund av förändrad produkt- och kundmix.
Building Systems visade ett positivt resultat under första kvartalet som normalt sett är den säsongsmässigt svagaste perioden på året.
"Eftersom försäljningen var rekordstark under motsvarande period föregående år, nådde resultatet inte riktigt upp till samma nivå under första kvartalet", skriver Lindab.
Under första kvartalet hade coronapandemin endast en begränsad påverkan på koncernens omsättning och resultat. Lindab har 98 procent av sin försäljning inom Europa. Materialförsörjningen är robust och Lindab har kunnat dra nytta av sitt välutbyggda logistik- och produktionsnätverk för att säkerställa leveransförmågan till kund.
De omfattande restriktioner som införts i vissa länder har begränsat byggaktiviteten. Under mars månad drabbade detta främst Lindabs försäljning i Italien och Frankrike. Den relativt stabila byggaktiviteten i Norden har däremot bidragit positivt till försäljningsutvecklingen, enligt Ola Ringdahl.
"När vi blickar in i det andra kvartalet ser vi negativa effekter av införda restriktioner även i länder som Storbritannien och Irland, samt i flera länder i Kontinentaleuropa. Hur djup denna nedgång blir, och hur länge den varar, är svårt att sia om", skriver han..
Fokus för Lindab under 2020 kommer även fortsättningsvis att vara lönsamhet och kundnöjdhet. Bolaget har inlett åtgärder för att sänka kostnaderna, baserat på ett antal olika scenarier för hur covid-19 kan tänkas påverka efterfrågan.
Vd påpekar att Lindabs starka finansiella ställning gör det möjligt att genomföra prioriterade investeringar för att bygga långsiktiga konkurrensfördelar.
"Den stabila plattform vi skapade under 2019 ger oss handlingsutrymme och vi kommer att fortsätta driva Lindab mot våra långsiktiga mål", skriver Ola Ringdahl.
Sinch, som förut hette CLX Communications och som levererar molnbaserade kommunikationstjänster, redovisar ett justerat ebitda-resultat på 184 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (112). Analytikerna hade i snitt väntat sig 148 miljoner kronor, enligt Infronts sammanställning.
Nettoomsättningen uppgick till 1.624 miljoner kronor (1.109). Den organiska tillväxten i lokal valuta var 32 procent. Analytikernas snittprognos för omsättningen var 1.425 miljoner kronor.
Hjälmbolaget Mips redovisar ett resultat efter skatt på 12 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (10). Resultatet per aktie uppgick till 0:47 kronor (0:38).
Rörelseresultatet blev 16 miljoner kronor (12) och rörelsemarginalen var 29,1 procent (26,3). Det justerade rörelseresultatet låg på 17 miljoner kronor (12).
Nettoomsättningen uppgick till 56 miljoner kronor (45). Försäljningstillväxten var 25 procent (91). Justerat för valutakurser och förvärv var den organiska tillväxten 16 procent (71).
Ögonsensorföretaget Tobii redovisar ett rörelseresultat på -22,6 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (-38,3). Det framgår av rapporten.
Nettoomsättningen uppgick till 380 miljoner kronor (380). I början av april meddelade Tobii att omsättningen preliminärt väntades bli runt 380 miljoner kronor. Resultatet efter skatt blev -15,9 miljoner kronor(-32,6).
Tobii upprepar sitt tidigare budskap att det med största sannolikhet inte kommer att vara möjligt att nå koncerners finansiella mål under 2020, inklusive målet att koncernen ska nå lönsamhet för helåret.Tobiis affärsområde Tobii Techs intäkter har påverkats till en mindre del av pandemin men bolaget har sett vissa effekter på grund av störningar i kunders leveranskedjor och förändrade utvecklingsplaner.
Det framgår av delårsrapporten.
Tobii Techs intäkter steg valutajusterat med 14 procent och ebitda-förlusten minskade till 50 miljoner kronor i kvartalet (70).
Vad gäller investeringarna i Tech uppger Tobii att pandemins förväntade påverkan på de övriga affärsområdenas kassaflöde gör att Tobii-koncernen har lägre investeringsutrymme.
"Detta, i kombination med att delar av pc-segmentet har utvecklats långsammare än förväntat, har gjort att vi har vidtagit nödvändiga åtgärder för att kunna nå lönsamhet i Tobii Tech i linje med tidigare ambitioner", heter det i rapporten.
Affärsområdet Tobii Dynavox hade trots pandemin ett starkt första kvartal. De valutajusterade intäkterna steg 8 procent och ebitda-resultatet ökade till 57 miljoner kronor (35). De restriktioner som infördes på flera marknader i slutet av kvartalet gör att Tobii räknar med att affärsområdet Tobii Dynavox på kort sikt, de kommande ett till två kvartalen, kommer påverkas negativt intäktsmässigt.
Tobii Pro hade ett betydligt tuffare kvartal på grund av pandemin, skriver Tobii. Valutajusterade intäkter minskade med 17 procent och ebitda-resultatet sjönk till 13 miljoner kronor (30). Tobii uppskattar att själva pandemin minskade intäkterna för affärsområdet i kvartalet med mer än 20 miljoner kronor.
Edgeware, verksamt inom streaming av tv och video över internet, redovisar ett resultat efter skatt på -6,9 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (0,4). Resultatet per aktie uppgick till -0:20 kronor (0:00).
Rörelseresultatet blev -5,7 miljoner kronor (-0,7) och rörelsemarginalen var -13,8 procent (-1,4). Nettoomsättningen uppgick till 41,4 miljoner kronor (53).
Sammantaget har Edgeware redan sett betydande påverkan från coronapandemin men troligen kommer påverkan att synas tydligare under resten av året när Europa, som är Edgewares huvudmarknad, påverkats hårt.
Det skriver Edgeware i kvartalsrapporten och anger även att inget extra nedskrivningsbehov med hänsyn taget till effekterna av coronapandemin bedöms nödvändigt. Bolaget har en stark balansräkning med hög soliditet.
Edgewares omsättning i första kvartalet minskade med 22 procent jämfört med motsvarande period året innan. Bolagets försäljning i Asien och Stillahavsområdet (APAC) påverkades kraftigt av coronaepidemineffekter i Kina och Hongkong.
I Europa påverkades några av bolagets nya kunder negativt av fallande annonsintäkter som en följd av lägre affärsaktivitet generellt i samhället.
"Vi har också sett att inställda sportevenemang, som till exempel EM i fotboll och OS i Tokyo, påverkar vår affär negativt då en del nätinvesteringar styrs av de toppar i nätkapacitet som genereras vid stora sportevenemang", skriver Edgeware.
Edgewares bruttoresultat under första kvartalet uppgick till 28,6 miljoner kronor (38,7), vilket motsvarar en minskning med 10,1 miljoner kronor jämfört med samma kvartal 2019. Kvartalets lägre produktförsäljning drar ner bruttoresultatet medan tjänsteaffärens omsättning var i nivå med föregående år, skriver bolaget.
Den norska Den norska sportkedjan XXL redovisar ett ebitda-resultat på -83 miljoner norska kronor för det första kvartalet 2020, framgår det av delårsrapporten.
Genomsnittet av 7 analytikers förväntningar låg på ett underliggande ebitda-resultat på 23,7 miljoner norska kronor, enligt Infronts sammanställning.
Nettoomsättningen blev 2.162 miljoner norska kronor, mot snittestimatet på 1.893 miljoner.
XXL skriver i rapporten om ett extraordinärt kvartal där bolaget fått förbereda sig för "en ny verklighet" både på grund av covid-19-pandemin och frånvaron av vinterväder.
"Vi agerade med kampanjer för att bli av med vinterlager och bevara kassapositionen och möjliggöra attraktiva och uppdaterade erbjudanden nästa vinter. Detta ledde till en stark försäljning, svaga marginaler men också en solid finansiell situation när vi gick in i andra kvartalet", skriver XXL.
Bolaget har också säkrat en kreditlina under det rapporterade kvartalet, vilket resulterat i att likviditetsreserven uppgår till 0,8 miljarder norska kronor, upp från 0,4 miljarder.
Dagligvarubolaget Ica redovisar ett rörelseresultat på 1.309 miljoner kronor för det första kvartalet 2020. Genomsnittet av nio analytikers estimat, som Infront sammanställt inför rapporten, låg på ett rörelseresultat på 1.271 miljoner kronor.
Det justerade rörelseresultatet uppgick till 1.310 miljoner kronor. Här var snittestimatet 1.271 miljoner. Intäkterna uppgick till 30.366 miljoner kronor, mot ett snittestimat på 30.240 miljoner.
ICA:s försäljning påverkades av covid-19 och vissa kunders bunkring. Effekten på rörelseresultatet från detta uppskattar bolaget till +50 miljoner kronor.
"Bunkringsperioden i mars lyfte hela kvartalets tillväxt. Den innebar också ett extremt tryck i e-handeln, när betydligt fler kunder, och även nya kundgrupper, exempelvis äldre, köpte mat och apoteksvaror på nätet", skriver ICA:s vd Per Strömberg i rapporten.
ICA:s rörelseresultat, exklusive mindre engångsposter, uppgick till 1.310 miljoner kronor (1.125). Analytikernas snittprognos låg på 1.271 miljoner kronor.
"Vi kunde, trots mycket högre volymer än normalt, hantera flödena på ett bra sätt och med god kontroll även om det stundtals saknades en del varor i butikshyllorna", skriver han vidare.
Hotellfastighetsbolaget Pandox driftnetto uppgick till 581 miljoner kronor i det första kvartalet 2020. Väntat var 576 miljoner kronor, enligt Infronts sammanställning av sex analytikers estimat.
Från fastighetsförvaltning var driftnettot 561 miljoner kronor, mot förväntningar om 540 miljoner kronor. Kvartalets ebitda-resultat uppgick till 538 miljoner kronor (634), väntat 524 miljoner.
Pandox meddelade den 17 mars att ebitda-resultatet för det första kvartalet skulle bli cirka 15-20 procent lägre än motsvarande period föregående år. Det var baserat på den då kända informationen om effekterna av coronavirusets spridning.
Nettoresultatet uppgick till -668 miljoner, här låg konsensus på 186 miljoner kronor.
Mer omfattande restriktioner på samtliga av Pandox nyckelmarknaden innebär att den negativa resultateffekten förväntas bli väsentligt större i det andra kvartalet. Det skriver bolagets vd Anders Nissen i rapporten för det första kvartalet.
"Pandox förhoppning är samtidigt att det andra kvartalet kan vara den botten från vilken hotellmarknaden gradvis kan återhämta sig under det andra halvåret", skriver han.
För närvarande är beläggningsgraden i hotellen 5-25 procent på Pandox nyckelmarknader, en bild som väntas bestå genom hela det andra kvartalet.
SEB redovisar ett rörelseresultat på 2.950 miljoner kronor för det första kvartalet 2020. Ett genomsnitt av 19 analytikerprognoser, som Infront sammanställt inför rapporten, var ett rörelseresultat på 4.259 miljoner kronor.
Räntenettot ökade till 6.201 miljoner kronor, att jämföra med analytikersnittet på 6.010 miljoner. Provisionsnettot blev 4.624 miljoner. Där låg snittprognosen på 4.434 miljoner.
Nettoresultat av finansiella transaktioner var -804 miljoner kronor, vilket var klart sämre än väntad +1.326 miljoner kronor.
SEB redovisade ett negativt nettoresultat av finansiella transaktioner under det första kvartalet 2020. Utfallet blev -804 miljoner kronor, vilket kan jämföras med +2.822 miljoner under föregående kvartal och med Infronts konsensus som låg på +1.326 miljoner kronor.
Det negativa nettoresultatet från finansiella transaktioner berodde främst på negativa marknadsvärderingar, skriver vd Johan Torgeby i delårsrapporten.
"Markets bidrog dock positivt eftersom volatiliteten och kundernas aktivitetsnivåer var höga under kvartalet", skriver han.
Efter att covid-19 brutit ut utvecklades både räntor och aktievärden på ett sätt som fick en betydande ogynnsam inverkan på SEB, står det i rapporten.
"När kreditspreadarna ökade minskade kreditjusteringen till verkligt värde till -1.282 miljoner kronor att jämföra med 267 miljoner kronor under det fjärde kvartalet", skriver banken.
Vidare ändrades marknadsvärdet på vissa strategiska innehav med -703 miljoner kronor under kvartalet.
Övriga livförsäkringsintäkter, netto, minskade från 219 miljoner kronor under det fjärde kvartalet till -113 miljoner kronor, främst beroende på de traditionella portföljerna både i Sverige och Baltikum.
"Det huvudsakliga skälet till resten av minskningen jämfört med det fjärde kvartalet 2019, -1.042 miljoner kronor, var att värderingarna inom Treasury operations och Markets var ovanligt gynnsamma i det fjärde kvartalet", skriver SEB.
SEB:s kreditförluster för det första kvartalet 2020 på 1.494 miljoner kronor var 21 procent lägre än analytikers snittestimat om kreditförluster på 1.903 miljoner kronor, enligt Infront.
Kreditkvaliteten var enligt banken fortsatt god och effekterna av de långtgående restriktionerna var ännu inte synliga i nyckeltal för kreditkvalitet såsom fallissemang eller betalningsförseningar.
"Förväntade kreditförluster, netto, ökade med 50 procent, från en redan förhöjd nivå i det fjärde kvartalet till följd av ytterligare reserveringar på portföljnivå som tar höjd för de försämrade makroekonomiska utsikterna och ett lägre oljepris", skriver SEB som samtidigt konstaterar att förväntade kreditförluster för helåret är mycket osäkra eftersom de beror på hur snabbt den globala ekonomin återhämtar sig.
SEB:s räntenetto uppgick till 6.201 miljoner kronor under det första kvartalet 2020, vilket motsvarade en ökning med 5 procent jämfört med det fjärde kvartalet och en ökning med 16 procent jämfört med motsvarande kvartal 2019.
Utfallet var 3 procent bättre än snittestimatet i Infronts analytikersammanställning som låg på ett räntenetto om 6.010 miljoner kronor.
Det kunddrivna räntenettot ökade med 406 miljoner kronor jämfört med det fjärde kvartalet 2019 med en positiv lånevolymeffekt.
"Mot slutet av kvartalet efterfrågade kunderna traditionella lån för att förbereda sig för de ekonomiska effekterna av covid 19. I det mer positiva ränteläget förbättrades marginalerna på inlåning markant", skriver SEB.
Den negativa effekten på räntenettot från övriga aktiviteter (inklusive till exempel finansiering och annan Treasury-verksamhet, trading och myndighetsavgifter), var 135 miljoner kronor högre än det fjärde kvartalet 2019. En förklaring var att Treasurys kompensation för inlåning från divisionerna var högre än under det fjärde kvartalet, vilket ökade Treasurys räntekostnader.
En negativ effekt uppstod också när ett av bankens primärkapitaltillskott som ska återköpas i maj, förfinansierades i det fjärde kvartalet 2019.
Resolutionsavgiften var 177 miljoner kronor lägre än i det fjärde kvartalet. Totalt uppgick resolutions- och insättningsgarantiavgifterna till 345 miljoner kronor (522), skriver SEB.
Provisionsnettot, som är en viktig post för SEB, minskade med 7 procent jämfört med det fjärde kvartalet och ökade med 8 procent jämfört med det första kvartalet 2019. Utfallet var 4 procent bättre än snittestimatet i Infronts analytikersammanställning.
"Företagskunderna blev försiktigare allteftersom covid-19 utvecklades och aktiviteten på kapitalmarknaderna var markant lägre", skriver SEB.
Nordea redovisar ett rörelseresultat på 599 miljoner euro för det första kvartalet. Det kan jämföras med ett snittestimat om 431 miljoner euro utifrån Infronts sammanställning av 23 analytikers prognoser.
De totala intäkterna uppgick till 2.001 miljoner euro, mot snittestimatet på 2.043 miljoner euro.
Kärnintäktsraderna räntenetto och provisionsnetto summerade till 1.109 respektive 765 miljoner euro, mot snittestimat på 1.094 respektive 731 miljoner euro. Nettot av finansiella transaktioner var 109 miljoner euro, mot i snitt förväntade 188 miljoner.
Kreditförlusterna uppgick till 154 miljoner euro. Här var snittestimatet 351 miljoner euro. Kärnprimärkapitalrelationen var per den 31 mars 16,0 procent. Här väntades 16,4 procent.
Nordeas räntenetto ökade med 2 procent i lokala valutor under det första kvartalet 2020 till 1.109 miljoner euro, från 1.108 miljoner euro i det fjärde kvartalet. Utfallet var 1 procent bättre än Infronts analytikersnittestimat på 1.094 miljoner euro.
Den sekventiella ökningen berodde främst på högre volymer och ökade marginaler, skriver Nordea.
Nordeas provisionsnetto på 765 miljoner euro var 5 procent bättre än analytikernas snittprognos. Utfallet kan jämföras med 775 miljoner euro i fjärde kvartalet. Den sekventiella minskningen berodde på lägre förvaltat kapital till följd av lägre börskurser, lägre kortavgifter på grund av minskad efterfrågan i mars och en minskning av avgifterna från utlåningen från en relativt hög nivå under förra kvartalet.
Intäktsraden nettoresultat av poster till verkligt värde minskade med 59 procent från föregående kvartal. Kvartalsutfallet 109 miljoner euro för denna intäktsrad var 42 procent sämre än analytikernas snittestimat enligt Infront.
"Den kraftiga nedgången berodde främst på värdejusteringar i både Markets- och Treasury-enheterna till följd av lägre räntor, större ränteskillnader och lägre marknadskurser. Resultatet från de underliggande kundtransaktionerna förbättrades både jämfört med första kvartalet 2019 och förra kvartalet", skriver Nordea.
Det norska aluminiumbolaget Norsk Hydro redovisar ett rörelseresultat på 2.301 miljoner norska kronor för det första kvartalet 2020.
Analytikernas förväntningar var ett rörelseresultat på 944 miljoner norska kronor, enligt Infronts sammanställning av fyra analytikers prognoser.
Det underliggande rörelseresultatet blev 2.247 miljoner kronor. Här väntades 975 miljoner.
Nettoomsättningen uppgick till 38.124 miljoner norska kronor, mot väntade 36.749 miljoner.
Hexagon, Stille, Holmen, Catena Media, Astrazeneca, Sobi, Lindab, Sinch, Mips, Tobii, Pandox, ICA, SEB och Nordea finns bland bolagen som har publicerat sina kvartalssiffror denna onsdag.
29 apr. 2020
Fastighetsbolaget Catena redovisar ett resultat efter skatt på 144 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (246), vilket motsvarar ett resultat per aktie om 3:81 kronor (6:52).
Hyresintäkterna uppgick till 315 miljoner kronor (294). Förvaltningsresultatet blev 177 miljoner kronor (156).
Orealiserade värdeförändringar förvaltningsfastigheter uppgick till 10,9 miljoner kronor (183) och värdeförändringar på derivat var -5,5 miljoner kronor (-25,3).
Mätteknikbolaget Hexagons rörelseresultat blev 192 miljoner euro i det första kvartalet 2020.
Analytiker hade räknat med ett rörelseresultat om 196 miljoner euro, enligt Infronts sammanställning av 14 analytikers prognoser inför rapporten.
Nettoomsättningen uppgick till 890 miljoner. I Infronts konsensusprognos låg förväntningar om en nettoomsättning på 868 miljoner euro.
Inför rapporten hade Hexagons styrelse föreslagit att beslut om utdelning för 2019 skjuts fram till en tidpunkt när konsekvenserna av covid-19 pandemin blivit tydligare och marknadsförutsättningarna stabilare.
Styrelsens ambition är att vid en extra bolagsstämma under hösten 2020 fullfölja sitt tidigare kommunicerade utdelningsförslag om 0:62 euro per aktie.
Hexagons organiska tillväxt i Kina var -40 procent i det första kvartalet till följd av den totala nedstängning som genomfördes i landet under större delen av det första kvartalet.
Det framgår av Ola Rollén vd-ord i rapporten för det första kvartalet.
Total uppgick koncernens organiska tillväxt till -7 procent under årets tre första månader.
"Viruset spreds snabbt globalt och i mars orsakade det produktionsstörningartillföljd av statliga restriktioner, främst i Europa, vilket påverkade efterfrågan negativt", skriver Ola Rollén.
Efterfrågan skiftade dramatiskt mellan de geografiska regionerna under kvartalet, vittnar han.
"Hexagon noterade negativ organisk tillväxt i Kina och Västeuropa medan resten av världen växte organiskt med 4 procent".
Hexagons oljerelaterade division PPM hade en organisk tillväxt på 8 procent under kvartalet.
Hexagon aviserar med anledning av covid-19-pandemin en rad besparingsåtgärder, framgår av ett pressmeddelande sammanfallande med delårsrapporten. Besparingarna inkluderar permittering, kortare arbetsvecka för personalen och reducering av "icke-kritiska kostnader", skriver mätteknikbolaget.
Som en långsiktig åtgärd initcierades ett företagsövergripande kostnadsbesparingsprogram under april innehållande strukturella förändringar så som omallokeringar av resurser till nya affärsmöjligheter och optimering av kontor globalt, skriver Hexagon.
Dessutom har en reduktion av arbetskraften vidtagits "för att reflektera en mer bestående förändring i marknadsefterfrågan och försäljningsmix", enligt pressmeddelandet.
Hexagon kommer att ta en engångskostnad om cirka -135 miljoner euro under andra det kvartalet 2020, varav merparten påverkar kassaflödet. Detta väntas rendera i en årlig kostnadsbesparing om cirka 125-150 miljoner euro från slutet av 2020.
Programvarubolaget IAR Systems redovisar ett resultat efter skatt på 11,1 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (22,9). Resultatet per aktie uppgick till 0:81 kronor (1:68).
Nettoomsättningen uppgick till 92,3 miljoner kronor (99,8). Rörelseresultatet blev 14,4 miljoner kronor (29,4). IAR Systems uppgav i slutet av mars att bolaget avser att senarelägga sitt utdelningsbeslut som en konsekvens av covid-19.
Medicinteknikbolaget Stille redovisar ett nettoresultat för det första kvartalet 2020 på 4,4 miljoner kronor (6,0).
Nettoomsättningen minskade något till 36,8 miljoner kronor (38,4).
"Det första kvartalet inleddes starkt där det traditionellt stabila affärsområdet Kirurgiska instrument ökade med 8 procent jämfört med föregående år, främst drivet av försäljningen på USA-marknaden. Dock påverkades försäljningen negativt av marknadens omställning för att möta pandemin under mars månad", uppger vd Hanna Ernestam Wilkman i rapporten.
Rörelseresultatet sjönk till 4,7 miljoner kronor (7,6).
Stilles produktsortiment har en tyngdpunkt mot operationssjukvård, som nu får stå tillbaka då intensivsjukvården ges företräde. Av den anledningen ser bolaget reducerad efterfrågan på företagets produkter.
"Därför upprepar vi tidigare guidning om att försäljning, resultat och kassaflöde i andra kvartalet förväntas bli väsentligt lägre än under samma period förgående år. Det är svårt att prognosticera längre än så i nuläget", säger Stille-chefen.
Rederiet Concordia hade totala intäkter om 349 miljoner kronor under det första kvartalet 2020 (311). Ebitda-resultatet blev 123 miljoner kronor (81,6) och rörelseresultatet 58 miljoner kronor (21,2).
Resultat efter skatt blev 29 miljoner kronor (1,7).
Vd Kim Ullman skriver i rapporten att inledningen av året var stark, men under februari bidrog coronaeffekten minskade transportflöden till en nedgång i tankmarknaden. Under mars bidrog priskriget på olja till ökad handel med olja.
"På kort sikt är vår bedömning att lageruppbyggnaden kommer bidra till en fortsatt stark marknad. Därefter kommer sannolikt produktionsbegränsningar medföra ett minskat transportbehov", skriver vd:n om framtidsutsikterna för bolaget.
Musikstreamingföretaget Spotify redovisar ett rörelseresultat för det första kvartalet 2020 på -17 miljoner euro (-47,0). Det kan jämföras med snittestimatet från tolv analytikers prognoser, som Infront sammanställt inför rapporten, som låg på ett rörelseresultat på -75,3 miljoner euro.
Spotifys intäkter uppgick till 1.848 miljoner euro (1.511), jämfört med snittestimatet på 1.837 miljoner euro, enligt Infront Data.
Antalet premiumabonnenter var vid kvartalets slut 130 miljoner (124 miljoner i slutet av fjärde kvartalet), jämfört med snittestimatet på 129 miljoner stycken.
Bruttomarginalen i kvartalet låg på 25,5 procent, medan förväntningarna låg på 24,6 procent.
Spotify sänker sin prognos för intäkterna helåret 2020 till 7,65-8,05 miljarder euro. Den tidigare prognosen var intäkter på 8,08-8,48 miljarder euro.
I övrigt upprepar Spotify sina helårsprognoser. Antalet premiumkunder spås hamna i intervallet 143-153 miljoner för helåret och bruttomarginalen spås bli 23,2-25,2 procent. Helårets rörelseresultat spås bli mellan -150 och -250 miljoner euro.
För det andra kvartalet räknar Spotify med ett rörelseresultat i intervallet -45 till -95 miljoner euro. Intäkterna för kvartalet uppskattas bli 1,75-1,95 miljarder euro och bruttomarginalen 23,3-25,3 procent. Antalet premiumkunder spås i kvartalet öka till 133-138 miljoner.
Det framgår av delårsrapporten.
Annonsnätverksbolaget Tourn redovisar ett nettoresultat för det första kvartalet 2020 på -0,1 miljoner kronor (0,8). Intäkterna under perioden uppgick till 23,3 miljoner kronor (18,6).
Första kvartalet har gett bolaget en bra på bild hur marknaden kommer att se ut det kommande året.
"En viss förändring sker i marknaden, samtidigt som vi ser att vi ligger väldigt rätt till. Vi gör de justeringar vi behöver inom organisationen och arbetssätt för att på bästa möjliga vis anpassa oss. Det vi ser är att vår likviditet har påverkats av covid-19", skriver vd Robin Stenman i rapporten och tillägger att media- och marknadsföringsbranschen generellt har drabbats av covid-19 där mediabokare förhåller sig mer försiktigt än vanligt.
Koncernens minusresultat beror på de icke helägda dotterbolagen som bidrog med negativa resultat samt avskrivningar på koncernnivå.
Tourns mål under 2020 är fortsatt tillväxt och att generera lönsamhet på sista raden.
"På koncernnivå uppnår vi inte det helt under det första kvartalet. Men under nästkommande kvartal kommer vi med all säkerhet göra det med anledning av försäljningen av Husbo", skriver Robin Stenman.
Holmen redovisar ett rörelseresultat på 628 miljoner kronor för det första kvartalet 2020, framgår det av bokslutsrapporten.
Analytiker hade i genomsnitt räknat med ett rörelseresultat på 583 miljoner kronor, enligt Infronts sammanställning av fyra analytikers prognoser.
Rörelsemarginalen uppgick till 14,0 procent. Väntat var en marginal på 14,1 procent.
Försäljningen uppgick till 4.499 miljoner kronor för perioden Utbrottet av Covid-19 har haft begränsad effekt på Holmens resultat för första kvartalet, men de senaste veckorna har beställningarna på vissa områden sjunkit.
Det framgår av rapporten för det första kvartalet.
"Den senaste månaden har dock orderingången för framförallt papper och trävaror minskat vilket kommer påverka försäljningen negativt under andra kvartalet", skriver bolaget vidare.. Här låg Infront Datas konsensusprognos på 4.142 miljoner kronor.
Särskilt affärsområdena Papper och Energi presterade bättre än väntat, medan Kartong kom in något på den låga sidan.
Bolaget varnar dock för att tyngre tider väntar och styrelsen skjuter upp utdelningsbeslutet till hösten, "i rådande osäkra läge".
"Vi har lyckats väl med produktion och leveranser vilket medförde att resultatet för första kvartalet blev bra", skriver vd Henrik Sjölund om det första kvartalet i delårsrapportens vd-ord.
Marknaden för papper är "utmanande med sjunkande efterfrågan" och lägre priser. Holmen har dock lyckats kompensera för detta med förbättrad produktmix och stabila leveranser. Lagernivåerna uppges vara på en hälsosam nivå.
Trävarumarknaden stabiliserades under årets första tre månader, efter en period av sjunkande priser och överutbud. Resultatet blev dock positivt tack vare något lägre råvarukostnader och goda leveranser, enligt Henrik Sjölund.
Rörelseresultatet för affärsområdet Energi beskrivs som "bra" av vd:n, trots ökat elutbud och minskat efterfrågan - då hög produktion kompenserade för låga marknadspriser.
För affärsområdet Kartong ökade efterfrågan i Europa, men utvecklades svagare i Asien i spåren av hård konkurrens och covidpandemin. Resultatet drogs dock ned av något höga kostnader, "drivet av insatser för att upprätthålla en hög produktionsnivå och förändringar i logistik".
Inför det andra kvartalet varnar Holmen för att orderingången på framförallt papper och trävaror minskat, vilket kommer påverka försäljningen negativt. Covid-19 börjar också sätta spår i efterfrågan på skogsråvara.
Bioteknikbolaget Genovis omsättning uppgick till 11,5 miljoner kronor (11,9) i årets första kvartal, jämfört med samma kvartal i fjol. Rörelseresultatet minskade till -1,9 miljoner kronor (1,9). Resultatet i perioden försämrades till -1,9 miljoner kronor (1,6). Resultatet per aktie blev -0:03 (0.03).
Covid-19-pandemin har under det första kvartalet haft en viss påverkan på försäljningen, men trots det växte "vi kärnaffären med 20 procent" justerat för den jämförelsestörande bioprocessordern från motsvarande kvartal 2019, framgår det av rapporten.
"Tillväxten i Europa och Nordamerika har varit fortsatt stark medan Asien, som utgör en mindre del av vår totala försäljning, har påverkats markant under februari och mars till följd av covid-19", skriver vd Fredrik Olsson.
Som en konsekvens av den rådande osäkerheten i omvärlden kan Genovis inte göra någon specifik bedömning om påverkan på bolaget på varken kort eller lång sikt.
Tagmaster, som är leverantör av sensorsystem för smarta städer inom trafik och järnväg, redovisar en omsättningsökning med 80 procent till 78,9 miljoner kronor för årets första kvartal. Den kraftiga ökningen förklaras främst av förvärvet av amerikanska Sensys Networks, som blev klart i juni 2019. Det framgår av bolagets delårsrapport.
Bolagets justerade ebitda-resultat ökade med 10 procent till 6,9 miljoner kronor. Rörelseresultatet blev -3,8 miljoner kronor (4,2), och nettoresultatet -8,7 miljoner kronor (3,7).
Enligt Tagmaster har covid-19-pandemin påverkat omsättningen negativt från mitten av mars. Åtgärder har enligt bolaget vidtagits för alla delar av verksamheten för att parera effekterna av viruset.
Investmentbolaget Vostok Emerging Finance (VEF) har redovisat ett nettoresultat för det första kvartalet 2020 på -62,1 miljoner dollar. Det framgår av bolagets delårsrapport. Substansvärdet var 0:29 dollar per aktie per den 31 mars, motsvarande 2:88 svenska kronor per aktie.
Bolagets vd David Nangle skriver i rapporten att den rådande coronaviruskrisen på medellång och lång sikt är positiv för Vostok EF:s investeringstes. Krisen tydliggör en global acceleration mot allt som är digitalt och förändringstakten inom den finansiella tjänstesektorn är enligt David Nangle den högsta i historien.
"Som ett resultat av covid-19, räknar vi med att dessa förändringskrafter kommer att accelerera härifrån", skriver han i sitt vd-ord.
Avensia har beslutat släppa preliminära siffror för det första kvartalet 2020, med anledning av den allmänna osäkerhet som råder på marknaden relaterat till covid-19.
Omsättningen uppgick till 89,3 miljoner kronor och rörelseresultatet blev 8,2 miljoner kronor, enligt dessa preliminära siffror. Det kan jämföras med 82,7 respektive 12,2 miljoner kronor motsvarande period 2019.
Rörelsemarginalen landade således på 9,2 procent (14,7), preliminärt. Kassaflöde uppgick till 6,4 miljoner kronor (-4,3) och tillgänglig likviditet var 61,8 miljoner kronor (45,4). Avensia är under rådande förutsättningar nöjd med kvartalet, heter det.
"Den lägre marginalen jämfört med 2019 förklaras av att vi fortsätter att rekrytera kraftigt - antalet anställda har ökat med 24 procent jämfört med mars 2019", skriver bolaget.
Avensia följer sina kundfordringar på daglig basis men upplever ingen förändring gällande betalningsförmåga hos sina kunder.
"Vår affär påverkas som alla andras av rådande situation, även om vi och vår bransch påverkas mindre jämfört med många andra. En del nya affärsmöjligheter och projekt försenas men samtidigt dyker nya möjligheter upp, så generellt ser vår situation bra ut och vi fortsätter att rekrytera nyckelpersoner med fokus på att ytterligare stärka vår konkurrenssituation på längre sikt", skriver bolaget.
Avensias fullständiga rapport för perioden januari - mars 2020 kommer att offentliggöras enligt tidigare kommunicerad plan 19 maj 2020.
Industrikoncernen Teqnion redovisar ett ebitda-resultat om 15,0 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (7,3). Nettoomsättningen ökade till 155,0 miljoner kronor (108,9. Resultatet före skatt uppgick till 8,8 miljoner kronor (3,8).
Vd Johan Steene skriver att de flesta dotterbolag ännu inte känt av någon minskad försäljning till följd av coronapandemin.
"Dock planerar vi nu sunt paranoida för att nedgången kommer i många branscher men vid olika tidpunkter i konjunkturcykeln. Då vi i många fall kommer från en positiv tillväxtkuva har vi även kunnat frysa planerade investeringar och rekryteringar för att rusta för en lång avmattningsperiod", skriver han.
Första kvartalet 2020 var Gapwaves starkaste hittills drivet av en kombination av order på 5G 28 GHz antenner, antennprototyper till 77 GHz bilradar och licensintäkter, skriver Gapwaves i rapporten.
Per slutet av april har bolaget inte drabbats av några uppskjutna eller försenade projekt som kan kopplas till covid-19 även om det finns en osäkerhet i marknaden.
"Försäljningsmöjligheterna i andra kvartalet har hittills inte påverkats och bolagets uppfattning är att snäva tidplaner kopplat till produktlanseringar gör att man vill prioritera utvecklingsprojekt inom bilradar. Inom telekom har inga signaler erhållits om att 5G-utvecklingen på millimetervågsfrekvenser påverkats av covid-19", skriver bolaget.
Samtidigt påpekas att Gapwaves ledning följer noga marknadsutvecklingen och är redo att vidta åtgärder för att anpassa verksamheten.
För det första kvartalet redovisar First North-listade Gapwaves, som utvecklar vågledar- och antennprodukter, ett resultat efter skatt på -7,8 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (-12,5). Resultatet per aktie uppgick till -0:29 kronor (-0:51).
Rörelseresultatet blev -7,7 miljoner kronor (-12,4).
Nettoomsättningen uppgick till 6,5 miljoner kronor (1,3).
Event-affärssystembolaget Jetty, listat på Spotlight, redovisar ett nettoresultat på -1,7 miljoner kronor (-3,1) för det första kvartalet 2020. Nettoomsättningen steg till 0,7 miljoner kronor (0,5).
I rapporten konstaterar bolaget att regeringens beslut att förbjuda evenemang med fler än 50 deltagare, för att minska spridningen av covid-19, i praktiken har omöjliggjort bolagets kunders verksamhet fram till dess att förordningen ändras eller upphör helt.
"Såväl våra kunder som vi själva anade att beslut i den riktningen var på gång och många av våra kunder hade redan börjat flytta fram eller i värsta fall ställa in de verksamheter de planerat i närtid. Trots allt detta såg vi under första kvartalet en tillväxt på 28 procent jämfört med första kvartalet 2019", skriver Jettys vd Dan Sonesson i delårsrapporten.
De åtgärder för effektivisering och besparingar som bolaget initierade förra året intensifierades, och har minskat kostnaderna med 34 procent i det första kvartalet, jämfört med motsvarande period 2019. I mitten av mars deltidspermitterades samtliga anställda.
"Jag bedömer att de insatser som gjorts är tillräckliga för att kunna möta ett scenario där evenemangsbranschen inte börjar återhämta sig förrän efter sommaren 2020. Med detta sagt har vi en plan för ytterligare åtgärder som kan verkställas om bolaget bedömer det nödvändigt", skriver vd.n:
Net Insights nettoomsättning minskade till 94,0 miljoner kronor under första kvartalet 2020, jämfört med 109 miljoner motsvarande period i fjol. I jämförbara valutor var minskningen -17,6 procent. Rörelseresultatet uppgick till 8,3 miljoner kronor (-4,5), vilket motsvarade en rörelsemarginal om 8,8 procent (-4,1).
Exklusive jämförelsestörande poster om -0,9 miljoner kronor (-3,4) uppgick rörelseresultatet för kvarvarande verksamhet till 9,3 miljoner kronor (-1,1).
Periodens resultat för koncernen, inklusive avyttrad verksamhet, uppgick till 251 miljoner kronor (-8,5). Här ingår realisationsresultat om 246 miljoner (-) avseende avyttrad verksamhet.
Totalt kassaflöde för koncernen uppgick till 245 miljoner kronor (-32,0). Exklusive likvidpåverkan från avyttring av dotterföretag uppgick kassaflödet till -57,0 miljoner kronor (-32,0).
24 Storage, som är verksamt inom lagerfastigheter för uthyrning av förråd, redovisar ett nettoresultat för det första kvartalet 2020 på -7,6 miljoner kronor (-10,3).
Nettoomsättningen steg till 20,5 miljoner kronor (16,5) med stöd av ökad beläggning och högre priser på jämförbara anläggningar samt tillförd kapacitet. Rörelseresultatet förbättrades till 1,3 miljoner kronor (-1,9).
Under kvartalet påbörjades byggnationen av en ny förrådsanläggning i Uppsala och konverteringen av den nytillträdda fastigheten i Stockholm, Vällingby. Vidare påbörjades byggnationen av den andra etappen av anläggningen i Malmö.
"Bolagets tillväxtstrategi ligger fast och för 2020 kommer redan beslutade projekt att tillföra drygt 9.700 kvadratmeter uthyrningsbar yta", skriver 24Storage.
Bolaget lämnar inga finansiella prognoser.
IT-konsulten Prevas redovisar ett resultat efter skatt på 16,6 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (7,7). Resultatet per aktie steg till 1:65 kronor (0:75).
Nettoomsättningen ökade till 216 miljoner kronor (205). Rörelseresultatet blev 22,1 miljoner kronor (11,2) och rörelsemarginalen förbättrades till 10,2 procent (5,5).
"Den fina trenden med allt bättre resultat höll även i sig under första kvartalet 2020", skriver vd Johan Strid som framhåller att ett nytt resultatrekord uppnåddes.
Under den senare delen av kvartalet drabbades allt större delar av världen av corona-pandemin. Effekten på Prevas resultat under första kvartalet hann aldrig bli substantiell.
"Normalt ger vi inte information om framtidsutsikter och prognoser. Denna gång förtjänar det dock att påpekas att resultatet med största sannolikhet kommer att bli tillfälligt sämre", skriver Johan Strid.
Upplevelsebolaget Moment Group redovisar ett resultat efter skatt på -42 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (-23). Resultatet per aktie uppgick till -1:55 kronor (-1:57).
Rörelseresultatet blev -44 miljoner kronor (-20). Nettoomsättningen uppgick till 238 miljoner kronor (217).
Bilias nettoomsättning uppgick till 7.450 miljoner kronor (6.874) under det första kvartalet 2020. Det operativa rörelseresultatet uppgick till 279 miljoner kronor (238).
Resultatet påverkades positivt av stark tillväxt i Serviceaffären men negativt av, helt eller delvis stängd verksamhet i Västeuropa, orsakat av covid-19-spridningen under mars, skriver Bilia.
Periodens resultat uppgick till 167 miljoner kronor (154) och resultat per aktie till 1:65 kronor (1:50). Operativt kassaflöde uppgick till 258 miljoner kronor (342).
Catena Medias justerade ebitda-resultat i det första kvartalet blev 12,9 miljoner euro (11,2). Det framgår av preliminära siffror som bolaget släppte på onsdagsmorgonen. Omsättningen i perioden landade på 26,7 miljoner euro (26,1).
"Vår verksamhet är fortsatt stark och jag är glad att se att intäkterna i det första kvartalet ökade jämfört med föregående år och att april har fortsatt att utvecklas väl jämfört med föregående år, trots svagare utveckling från sportsegmentet", skriver vd Per Hellberg.
Kasinosegmentet står under det första kvartalet för 61 procent av intäkterna medan sport står för 33 procent av intäkterna. Det framgår av pressmeddelandet.
De begränsningar som vissa regeringar har infört för att skydda spelare under krisen kan komma att få en kortsiktig effekt på spelarvärden, men bolaget tror att den största effekten kommer att kompenseras med en ökning av antalet spelare, heter det.
First North-listade Firefly, som är verksamt inom brandskyddslösningar, redovisar ett nettoresultat för det första kvartalet 2020 på 3,6 miljoner kronor (1,7). Nettoomsättningen steg till 59,7 miljoner kronor (53,1) medan orderingången växte till 70,3 miljoner kronor (61,8). Orderstocken ökade under kvartalet till 51,3 miljoner kronor (40,6). Rörelseresultatet förbättrades till 3,8 miljoner kronor (1,1).
"Firefly gjorde en mycket bra start på året och kunde för januari och februari sammantaget redovisa en ökning i orderingången på 29 procent", skriver vd Lennart Jansson i delårsrapporten. Utbrottet av covid-19 medförde dock sedan att orderingången försvagades.
"Utsikterna för resten av året är på grund av covid-19-pandemin osäkra. Signalerna från myndigheter och kunder är varierande och nya besked kommer nästan dagligen. Våra kunder påverkas på olika sätt och i olika grad beroende på i vilket land eller bransch de verkar. Förfrågningsvolymerna är relativt stabila men förseningar märks nu i många projekt och somliga planerade investeringar skjuts på framtiden", skriver Firefly-chefen som bedömer att de kommande kvartalen kommer att bli utmanande.
Vostok New Ventures substansvärde uppgick till 9:36 dollar per aktie 31 mars 2020, jämfört med 9:94 den 31 december 2019. Givet en växelkurs SEK/USD om 10:08 var substansvärdet 94:32 kronor, jämfört med 92:63 kronor den 31 december 2019. Det framgår av delårsrapporten.
Första kvartalets resultat uppgick till -45,67 miljoner dollar, jämfört med -26,58 miljoner dollar motsvarande period i fjol.
"Covid-19 och dess påverkan har resulterat i extraordinär volatilitet på finansmarknader globalt med ökade riskpremier. VNV fortsätter att arbeta nära sina portföljbolag för att utvärdera de ekonomiska och operativa effekterna av covid-19", skriver bolaget.
Den 7 april 2020 föreslog styrelsen i kallelsen till årsstämman 2020 att ändra bolagets namn till VNV Global Ltd.
Hälsovårdsbolaget Feelgood redovisar ett ebitda-resultat om 24,2 miljoner kronor (24,4) för det första kvartalet 2020. Nettoomsättningen uppgick till 208 miljoner kronor (204) och rörelseresultatet blev 11,2 miljoner kronor (12,9). Resultat per aktie uppgick till 0:08 kronor (0:08).
Hexatronic, systemleverantör inom fiberoptisk kabel och infrastrukturlösningar för telekomföretag, redovisar ett resultat efter skatt på 8,9 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (5,2). Resultatet per aktie uppgick till 0:24 kronor (0:14).
Ebita-resultatet blev 22,2 miljoner kronor (21,2). Nettoomsättningen uppgick till 437 miljoner kronor (421).
Hexatronic planerar för en något lägre aktivitet för det andra kvartalet, med den information om covid-19-effekter som finns i dagsläget.
Under första kvartalet uppgick den organiska försäljningstillväxten till 4 procent och ebita-tillväxten till 5 procent.
"Vi bedömer att försäljningen påverkats negativt med cirka 5 procent till följd av covid-19, framförallt relaterat till leveransproblem från underleverantörer i Kina", skriver bolaget.
Micro Systemations nettoomsättning under första kvartalet 2020 uppgick till 66,2 miljoner kronor (66,3).
Rörelseresultatet uppgick till -8,8 miljoner kronor (-5,6) med en rörelsemarginal på -13,2 procent (-8,6). Resultat efter skatt uppgick till -8,5 miljoner kronor (-4,4) motsvarande ett resultat per aktie om -0:46 kronor (-0:23). Kassaflöde från den löpande verksamheten uppgick till 9,2 miljoner kronor (-3,7) och likvida medel vid periodens utgång var 71,5 miljoner kronor (93,1).
Teknikkoncernen Sdiptech, med fokus på infrastruktur, hade ett ebita-resultat om 70,8 miljoner kronor (51,8) under det första kvartalet 2020.
Ebita-marginalen uppgick till 14,6 procent (12,3). Nettoomsättningen ökade med 15 procent till 484 miljoner kronor. Den organiska omsättningstillväxten var +1,1 procent. Periodens resultat efter skatt för koncernen uppgick till 52,0 miljoner kronor (20,2). Resultat per stamaktie efter utspädning, avdrag för minoritet och utdelning till preferensaktier, uppgick till 1:59 kronor (0:52).
Läkemedelsbolaget Astra Zeneca redovisar en vinst per aktie för kärnverksamheten ("core") på 1:05 dollar i det första kvartalet 2020.
Analytikers förväntningar låg i genomsnitt på 0:96 dollar per aktie, enligt Infronts prognossammanställning.
Astra Zenecas intäkter under det första kvartalet landade på 6.354 miljoner dollar. Analytikers snittestimat var en försäljning på 5.988 miljoner dollar.
Astra Zeneca upprepar sin prognos om att resultatet för kärnverksamheten per aktie för 2020 kommer att öka med ett medelhögt till högt tal inom intervallet 13-19 procent ("teens").
Analytikernas förväntningar låg inför rapporten på 4:04 dollar per aktie enligt Infronts sammanställning.
Intäkterna för helåret 2020 väntas fortsatt öka med ett högt ensiffrigt tal till ett lågt tvåsiffrigt tal.
Astra Zeneca uppmärksammar i sin prognos förhöjda risker och osäkerheter relaterat till utbrottet av covid-19.
Prognosen tar sin grund från att den globala påverkan av covid-19 pandemin kommer att vara under flera månader framöver och är vidare baserad på de senaste trenderna i verksamheten. Bolaget kommer noggrant bevaka utvecklingen av pandemin och förväntar sig komma med en uppdatering i samband med halvårsrapporten.
Capex väntas grovt sett vara oförändrat gentemot föregående år.
Astra Zenecas lungcancerläkemedel Tagrisso sålde för 982 miljoner dollar under det första kvartalet. Här låg förväntningarna på 860 miljoner dollar enligt Infronts sammanställning.
Lungcancerläkemedlet Imfinzi sålde för 462 miljoner dollar. Här låg förväntningarna på 450 miljoner dollar.
Blodproppshämmaren Brilinta redovisade en försäljning på 408 miljoner dollar jämfört med ett väntat värde på 402 miljoner dollar.
Diabetesläkemedlet Farxiga omsatte 407 miljoner dollar. Analytikernas konsensus låg samtidigt på 413 miljoner dollar.
Symbicort, en kombinationsbehandling mot astma, sålde för 790 miljoner dollar. Här låg förväntningarna på 560 miljoner dollar.
Magsårsläkemedlet Nexium hade en försäljning på 348 miljoner dollar jämfört med ett väntat värde på 328 miljoner dollar.
Låsbolaget Assa Abloy redovisar ett rörelseresultat på 2.751 miljoner kronor för det första kvartalet 2020, vilket var i linje med de preliminära siffror för det första kvartalet som bolaget lämnade i april.
Även rörelseresultatet på 2.751 miljoner kronor var som väntat. Rörelsemarginalen blev 12,4 procent, vilket också var i linje med preliminära 12,4 procent. Omsättningen i kvartalet uppgick till 22.173 miljoner kronor, här räknade bolaget med just 22.173 miljoner kronor. Den organiska tillväxten för de olika divisionerna var också i linje med de preliminära beskeden.
Eltel, som säljer tekniska tjänster till ägare av infrastrukturnät, redovisar ett operativt ebita-resultat på -2,1 miljoner euro för det första kvartalet 2020 (-3). Den operativa ebita-marginalen landade på -0,9 procent (-1,2).
Nettoomsättningen uppgick till 237 miljoner euro (251). Resultat efter skatt blev -4,8 miljoner euro (-7,4), med ett resultat per aktie om -0:03 euro (-0:05).
Specialistläkemedelsbolaget Sobi redovisar ett ebita-resultat på 2.173 miljoner kronor (1.471). I mitten på april lämnade Sobi ett preliminärt besked för ebita-resultatet på omkring 2.170 miljoner kronor. Nettoomsättningen uppgick till 4.639 miljoner kronor (3.265). Det preliminära beskedet låg här på cirka 4.630 miljoner.
Sobi upprepar sina prognoser för helåret 2020. Ebita-resultatet väntas komma in i intervallet 5,5-6,3 miljarder kronor. Analytikerna förväntade sig att ebita-resultatet skulle uppgå till 6,5 miljarder kronor, enligt Infronts konsensus.
Under 2019 var ebita-resultatet 5,9 miljarder kronor och det justerade ebita-resultatet 6,1 miljarder kronor. Intäktsprognosen för helåret ligger fortsatt på 15-16 miljarder kronor.
Analytikernas snittestimat för försäljningen låg på drygt 15,9 miljarder kronor.
Byggkomponentbolaget Lindab redovisar ett resultat före skatt på 176 miljoner kronor i det första kvartalet 2020. Infronts snittprognos låg på ett resultat före skatt om 169 miljoner.
Omsättningen blev 2.332 miljoner, mot väntade 2.335 miljoner. Rörelseresultatet blev 184 miljoner; här var 177 miljoner kronor väntat enligt Infronts sammanställning.
Lindab inledde året starkt och fram till mitten av mars följde omsättning och resultat plan. Därefter blev effekterna av covid-19 märkbara, framför allt i de länder i Europa som stängde ner stora delar av näringslivet. Det skriver vd Ola Ringdahl i delårsrapporten.
Ventilation Systems har fortsatt förbättra lönsamheten och nådde upp till 10 procents rörelsemarginal under första kvartalet.
Profile Systems hade ett starkt första kvartal med en organisk tillväxt på 13 procent, delvis tack vare en mild vinter och stark projektförsäljning. Rörelseresultatet förbättrades något, men rörelsemarginalen var lägre än föregående år på grund av förändrad produkt- och kundmix.
Building Systems visade ett positivt resultat under första kvartalet som normalt sett är den säsongsmässigt svagaste perioden på året.
"Eftersom försäljningen var rekordstark under motsvarande period föregående år, nådde resultatet inte riktigt upp till samma nivå under första kvartalet", skriver Lindab.
Under första kvartalet hade coronapandemin endast en begränsad påverkan på koncernens omsättning och resultat. Lindab har 98 procent av sin försäljning inom Europa. Materialförsörjningen är robust och Lindab har kunnat dra nytta av sitt välutbyggda logistik- och produktionsnätverk för att säkerställa leveransförmågan till kund.
De omfattande restriktioner som införts i vissa länder har begränsat byggaktiviteten. Under mars månad drabbade detta främst Lindabs försäljning i Italien och Frankrike. Den relativt stabila byggaktiviteten i Norden har däremot bidragit positivt till försäljningsutvecklingen, enligt Ola Ringdahl.
"När vi blickar in i det andra kvartalet ser vi negativa effekter av införda restriktioner även i länder som Storbritannien och Irland, samt i flera länder i Kontinentaleuropa. Hur djup denna nedgång blir, och hur länge den varar, är svårt att sia om", skriver han..
Fokus för Lindab under 2020 kommer även fortsättningsvis att vara lönsamhet och kundnöjdhet. Bolaget har inlett åtgärder för att sänka kostnaderna, baserat på ett antal olika scenarier för hur covid-19 kan tänkas påverka efterfrågan.
Vd påpekar att Lindabs starka finansiella ställning gör det möjligt att genomföra prioriterade investeringar för att bygga långsiktiga konkurrensfördelar.
"Den stabila plattform vi skapade under 2019 ger oss handlingsutrymme och vi kommer att fortsätta driva Lindab mot våra långsiktiga mål", skriver Ola Ringdahl.
Sinch, som förut hette CLX Communications och som levererar molnbaserade kommunikationstjänster, redovisar ett justerat ebitda-resultat på 184 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (112). Analytikerna hade i snitt väntat sig 148 miljoner kronor, enligt Infronts sammanställning.
Nettoomsättningen uppgick till 1.624 miljoner kronor (1.109). Den organiska tillväxten i lokal valuta var 32 procent. Analytikernas snittprognos för omsättningen var 1.425 miljoner kronor.
Hjälmbolaget Mips redovisar ett resultat efter skatt på 12 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (10). Resultatet per aktie uppgick till 0:47 kronor (0:38).
Rörelseresultatet blev 16 miljoner kronor (12) och rörelsemarginalen var 29,1 procent (26,3). Det justerade rörelseresultatet låg på 17 miljoner kronor (12).
Nettoomsättningen uppgick till 56 miljoner kronor (45). Försäljningstillväxten var 25 procent (91). Justerat för valutakurser och förvärv var den organiska tillväxten 16 procent (71).
Ögonsensorföretaget Tobii redovisar ett rörelseresultat på -22,6 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (-38,3). Det framgår av rapporten.
Nettoomsättningen uppgick till 380 miljoner kronor (380). I början av april meddelade Tobii att omsättningen preliminärt väntades bli runt 380 miljoner kronor. Resultatet efter skatt blev -15,9 miljoner kronor(-32,6).
Tobii upprepar sitt tidigare budskap att det med största sannolikhet inte kommer att vara möjligt att nå koncerners finansiella mål under 2020, inklusive målet att koncernen ska nå lönsamhet för helåret.Tobiis affärsområde Tobii Techs intäkter har påverkats till en mindre del av pandemin men bolaget har sett vissa effekter på grund av störningar i kunders leveranskedjor och förändrade utvecklingsplaner.
Det framgår av delårsrapporten.
Tobii Techs intäkter steg valutajusterat med 14 procent och ebitda-förlusten minskade till 50 miljoner kronor i kvartalet (70).
Vad gäller investeringarna i Tech uppger Tobii att pandemins förväntade påverkan på de övriga affärsområdenas kassaflöde gör att Tobii-koncernen har lägre investeringsutrymme.
"Detta, i kombination med att delar av pc-segmentet har utvecklats långsammare än förväntat, har gjort att vi har vidtagit nödvändiga åtgärder för att kunna nå lönsamhet i Tobii Tech i linje med tidigare ambitioner", heter det i rapporten.
Affärsområdet Tobii Dynavox hade trots pandemin ett starkt första kvartal. De valutajusterade intäkterna steg 8 procent och ebitda-resultatet ökade till 57 miljoner kronor (35). De restriktioner som infördes på flera marknader i slutet av kvartalet gör att Tobii räknar med att affärsområdet Tobii Dynavox på kort sikt, de kommande ett till två kvartalen, kommer påverkas negativt intäktsmässigt.
Tobii Pro hade ett betydligt tuffare kvartal på grund av pandemin, skriver Tobii. Valutajusterade intäkter minskade med 17 procent och ebitda-resultatet sjönk till 13 miljoner kronor (30). Tobii uppskattar att själva pandemin minskade intäkterna för affärsområdet i kvartalet med mer än 20 miljoner kronor.
Edgeware, verksamt inom streaming av tv och video över internet, redovisar ett resultat efter skatt på -6,9 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (0,4). Resultatet per aktie uppgick till -0:20 kronor (0:00).
Rörelseresultatet blev -5,7 miljoner kronor (-0,7) och rörelsemarginalen var -13,8 procent (-1,4). Nettoomsättningen uppgick till 41,4 miljoner kronor (53).
Sammantaget har Edgeware redan sett betydande påverkan från coronapandemin men troligen kommer påverkan att synas tydligare under resten av året när Europa, som är Edgewares huvudmarknad, påverkats hårt.
Det skriver Edgeware i kvartalsrapporten och anger även att inget extra nedskrivningsbehov med hänsyn taget till effekterna av coronapandemin bedöms nödvändigt. Bolaget har en stark balansräkning med hög soliditet.
Edgewares omsättning i första kvartalet minskade med 22 procent jämfört med motsvarande period året innan. Bolagets försäljning i Asien och Stillahavsområdet (APAC) påverkades kraftigt av coronaepidemineffekter i Kina och Hongkong.
I Europa påverkades några av bolagets nya kunder negativt av fallande annonsintäkter som en följd av lägre affärsaktivitet generellt i samhället.
"Vi har också sett att inställda sportevenemang, som till exempel EM i fotboll och OS i Tokyo, påverkar vår affär negativt då en del nätinvesteringar styrs av de toppar i nätkapacitet som genereras vid stora sportevenemang", skriver Edgeware.
Edgewares bruttoresultat under första kvartalet uppgick till 28,6 miljoner kronor (38,7), vilket motsvarar en minskning med 10,1 miljoner kronor jämfört med samma kvartal 2019. Kvartalets lägre produktförsäljning drar ner bruttoresultatet medan tjänsteaffärens omsättning var i nivå med föregående år, skriver bolaget.
Den norska Den norska sportkedjan XXL redovisar ett ebitda-resultat på -83 miljoner norska kronor för det första kvartalet 2020, framgår det av delårsrapporten.
Genomsnittet av 7 analytikers förväntningar låg på ett underliggande ebitda-resultat på 23,7 miljoner norska kronor, enligt Infronts sammanställning.
Nettoomsättningen blev 2.162 miljoner norska kronor, mot snittestimatet på 1.893 miljoner.
XXL skriver i rapporten om ett extraordinärt kvartal där bolaget fått förbereda sig för "en ny verklighet" både på grund av covid-19-pandemin och frånvaron av vinterväder.
"Vi agerade med kampanjer för att bli av med vinterlager och bevara kassapositionen och möjliggöra attraktiva och uppdaterade erbjudanden nästa vinter. Detta ledde till en stark försäljning, svaga marginaler men också en solid finansiell situation när vi gick in i andra kvartalet", skriver XXL.
Bolaget har också säkrat en kreditlina under det rapporterade kvartalet, vilket resulterat i att likviditetsreserven uppgår till 0,8 miljarder norska kronor, upp från 0,4 miljarder.
Dagligvarubolaget Ica redovisar ett rörelseresultat på 1.309 miljoner kronor för det första kvartalet 2020. Genomsnittet av nio analytikers estimat, som Infront sammanställt inför rapporten, låg på ett rörelseresultat på 1.271 miljoner kronor.
Det justerade rörelseresultatet uppgick till 1.310 miljoner kronor. Här var snittestimatet 1.271 miljoner. Intäkterna uppgick till 30.366 miljoner kronor, mot ett snittestimat på 30.240 miljoner.
ICA:s försäljning påverkades av covid-19 och vissa kunders bunkring. Effekten på rörelseresultatet från detta uppskattar bolaget till +50 miljoner kronor.
"Bunkringsperioden i mars lyfte hela kvartalets tillväxt. Den innebar också ett extremt tryck i e-handeln, när betydligt fler kunder, och även nya kundgrupper, exempelvis äldre, köpte mat och apoteksvaror på nätet", skriver ICA:s vd Per Strömberg i rapporten.
ICA:s rörelseresultat, exklusive mindre engångsposter, uppgick till 1.310 miljoner kronor (1.125). Analytikernas snittprognos låg på 1.271 miljoner kronor.
"Vi kunde, trots mycket högre volymer än normalt, hantera flödena på ett bra sätt och med god kontroll även om det stundtals saknades en del varor i butikshyllorna", skriver han vidare.
Hotellfastighetsbolaget Pandox driftnetto uppgick till 581 miljoner kronor i det första kvartalet 2020. Väntat var 576 miljoner kronor, enligt Infronts sammanställning av sex analytikers estimat.
Från fastighetsförvaltning var driftnettot 561 miljoner kronor, mot förväntningar om 540 miljoner kronor. Kvartalets ebitda-resultat uppgick till 538 miljoner kronor (634), väntat 524 miljoner.
Pandox meddelade den 17 mars att ebitda-resultatet för det första kvartalet skulle bli cirka 15-20 procent lägre än motsvarande period föregående år. Det var baserat på den då kända informationen om effekterna av coronavirusets spridning.
Nettoresultatet uppgick till -668 miljoner, här låg konsensus på 186 miljoner kronor.
Mer omfattande restriktioner på samtliga av Pandox nyckelmarknaden innebär att den negativa resultateffekten förväntas bli väsentligt större i det andra kvartalet. Det skriver bolagets vd Anders Nissen i rapporten för det första kvartalet.
"Pandox förhoppning är samtidigt att det andra kvartalet kan vara den botten från vilken hotellmarknaden gradvis kan återhämta sig under det andra halvåret", skriver han.
För närvarande är beläggningsgraden i hotellen 5-25 procent på Pandox nyckelmarknader, en bild som väntas bestå genom hela det andra kvartalet.
SEB redovisar ett rörelseresultat på 2.950 miljoner kronor för det första kvartalet 2020. Ett genomsnitt av 19 analytikerprognoser, som Infront sammanställt inför rapporten, var ett rörelseresultat på 4.259 miljoner kronor.
Räntenettot ökade till 6.201 miljoner kronor, att jämföra med analytikersnittet på 6.010 miljoner. Provisionsnettot blev 4.624 miljoner. Där låg snittprognosen på 4.434 miljoner.
Nettoresultat av finansiella transaktioner var -804 miljoner kronor, vilket var klart sämre än väntad +1.326 miljoner kronor.
SEB redovisade ett negativt nettoresultat av finansiella transaktioner under det första kvartalet 2020. Utfallet blev -804 miljoner kronor, vilket kan jämföras med +2.822 miljoner under föregående kvartal och med Infronts konsensus som låg på +1.326 miljoner kronor.
Det negativa nettoresultatet från finansiella transaktioner berodde främst på negativa marknadsvärderingar, skriver vd Johan Torgeby i delårsrapporten.
"Markets bidrog dock positivt eftersom volatiliteten och kundernas aktivitetsnivåer var höga under kvartalet", skriver han.
Efter att covid-19 brutit ut utvecklades både räntor och aktievärden på ett sätt som fick en betydande ogynnsam inverkan på SEB, står det i rapporten.
"När kreditspreadarna ökade minskade kreditjusteringen till verkligt värde till -1.282 miljoner kronor att jämföra med 267 miljoner kronor under det fjärde kvartalet", skriver banken.
Vidare ändrades marknadsvärdet på vissa strategiska innehav med -703 miljoner kronor under kvartalet.
Övriga livförsäkringsintäkter, netto, minskade från 219 miljoner kronor under det fjärde kvartalet till -113 miljoner kronor, främst beroende på de traditionella portföljerna både i Sverige och Baltikum.
"Det huvudsakliga skälet till resten av minskningen jämfört med det fjärde kvartalet 2019, -1.042 miljoner kronor, var att värderingarna inom Treasury operations och Markets var ovanligt gynnsamma i det fjärde kvartalet", skriver SEB.
SEB:s kreditförluster för det första kvartalet 2020 på 1.494 miljoner kronor var 21 procent lägre än analytikers snittestimat om kreditförluster på 1.903 miljoner kronor, enligt Infront.
Kreditkvaliteten var enligt banken fortsatt god och effekterna av de långtgående restriktionerna var ännu inte synliga i nyckeltal för kreditkvalitet såsom fallissemang eller betalningsförseningar.
"Förväntade kreditförluster, netto, ökade med 50 procent, från en redan förhöjd nivå i det fjärde kvartalet till följd av ytterligare reserveringar på portföljnivå som tar höjd för de försämrade makroekonomiska utsikterna och ett lägre oljepris", skriver SEB som samtidigt konstaterar att förväntade kreditförluster för helåret är mycket osäkra eftersom de beror på hur snabbt den globala ekonomin återhämtar sig.
SEB:s räntenetto uppgick till 6.201 miljoner kronor under det första kvartalet 2020, vilket motsvarade en ökning med 5 procent jämfört med det fjärde kvartalet och en ökning med 16 procent jämfört med motsvarande kvartal 2019.
Utfallet var 3 procent bättre än snittestimatet i Infronts analytikersammanställning som låg på ett räntenetto om 6.010 miljoner kronor.
Det kunddrivna räntenettot ökade med 406 miljoner kronor jämfört med det fjärde kvartalet 2019 med en positiv lånevolymeffekt.
"Mot slutet av kvartalet efterfrågade kunderna traditionella lån för att förbereda sig för de ekonomiska effekterna av covid 19. I det mer positiva ränteläget förbättrades marginalerna på inlåning markant", skriver SEB.
Den negativa effekten på räntenettot från övriga aktiviteter (inklusive till exempel finansiering och annan Treasury-verksamhet, trading och myndighetsavgifter), var 135 miljoner kronor högre än det fjärde kvartalet 2019. En förklaring var att Treasurys kompensation för inlåning från divisionerna var högre än under det fjärde kvartalet, vilket ökade Treasurys räntekostnader.
En negativ effekt uppstod också när ett av bankens primärkapitaltillskott som ska återköpas i maj, förfinansierades i det fjärde kvartalet 2019.
Resolutionsavgiften var 177 miljoner kronor lägre än i det fjärde kvartalet. Totalt uppgick resolutions- och insättningsgarantiavgifterna till 345 miljoner kronor (522), skriver SEB.
Provisionsnettot, som är en viktig post för SEB, minskade med 7 procent jämfört med det fjärde kvartalet och ökade med 8 procent jämfört med det första kvartalet 2019. Utfallet var 4 procent bättre än snittestimatet i Infronts analytikersammanställning.
"Företagskunderna blev försiktigare allteftersom covid-19 utvecklades och aktiviteten på kapitalmarknaderna var markant lägre", skriver SEB.
Nordea redovisar ett rörelseresultat på 599 miljoner euro för det första kvartalet. Det kan jämföras med ett snittestimat om 431 miljoner euro utifrån Infronts sammanställning av 23 analytikers prognoser.
De totala intäkterna uppgick till 2.001 miljoner euro, mot snittestimatet på 2.043 miljoner euro.
Kärnintäktsraderna räntenetto och provisionsnetto summerade till 1.109 respektive 765 miljoner euro, mot snittestimat på 1.094 respektive 731 miljoner euro. Nettot av finansiella transaktioner var 109 miljoner euro, mot i snitt förväntade 188 miljoner.
Kreditförlusterna uppgick till 154 miljoner euro. Här var snittestimatet 351 miljoner euro. Kärnprimärkapitalrelationen var per den 31 mars 16,0 procent. Här väntades 16,4 procent.
Nordeas räntenetto ökade med 2 procent i lokala valutor under det första kvartalet 2020 till 1.109 miljoner euro, från 1.108 miljoner euro i det fjärde kvartalet. Utfallet var 1 procent bättre än Infronts analytikersnittestimat på 1.094 miljoner euro.
Den sekventiella ökningen berodde främst på högre volymer och ökade marginaler, skriver Nordea.
Nordeas provisionsnetto på 765 miljoner euro var 5 procent bättre än analytikernas snittprognos. Utfallet kan jämföras med 775 miljoner euro i fjärde kvartalet. Den sekventiella minskningen berodde på lägre förvaltat kapital till följd av lägre börskurser, lägre kortavgifter på grund av minskad efterfrågan i mars och en minskning av avgifterna från utlåningen från en relativt hög nivå under förra kvartalet.
Intäktsraden nettoresultat av poster till verkligt värde minskade med 59 procent från föregående kvartal. Kvartalsutfallet 109 miljoner euro för denna intäktsrad var 42 procent sämre än analytikernas snittestimat enligt Infront.
"Den kraftiga nedgången berodde främst på värdejusteringar i både Markets- och Treasury-enheterna till följd av lägre räntor, större ränteskillnader och lägre marknadskurser. Resultatet från de underliggande kundtransaktionerna förbättrades både jämfört med första kvartalet 2019 och förra kvartalet", skriver Nordea.
Det norska aluminiumbolaget Norsk Hydro redovisar ett rörelseresultat på 2.301 miljoner norska kronor för det första kvartalet 2020.
Analytikernas förväntningar var ett rörelseresultat på 944 miljoner norska kronor, enligt Infronts sammanställning av fyra analytikers prognoser.
Det underliggande rörelseresultatet blev 2.247 miljoner kronor. Här väntades 975 miljoner.
Nettoomsättningen uppgick till 38.124 miljoner norska kronor, mot väntade 36.749 miljoner.
Börsåret 2025
Tullarna
Fortnox-budet
Guldpriset
Börsåret 2025
Tullarna
Fortnox-budet
Guldpriset
OMX Stockholm 30
1 DAG %
Senast
2 509,78