Rapportfloden: Blandade resultat
En hel mindre bolag rapporterar under onsdagen.

28 augusti, 2019
En hel mindre bolag rapporterar under onsdagen.
28 augusti, 2019
Zoomability, som marknadsför ett eldrivet terrängfordon för funktionsnedsatta, redovisar ett nettoresultat för det andra kvartalet 2019 på -1,5 miljoner kronor (1,6).
Nettoomsättningen i kvartalet sjönk till 0,8 miljoner kronor (1,9).
"Det var inte beroende på att intresset från marknaden minskat utan för vi inte kunnat leverera så många Zoomar då vi haft en del problem med vår 'supply chain'. Främsta orsaken har varit vår hårt ansträngda likviditet. Tyvärr kommer också kvartal tre att påverkas då vi har 3-4 månaders ledtid på vissa komponenter", skriver vd Pehr-Johan Fager i delårsrapporten.
"Även om försäljning och resultat inte var det bästa för andra kvartalet så följer vi våra planer när det gäller att bygga Zoomability till ett bolag som kan ta till vara på den stora marknad som finns för vår Zoom Uphill", uppger han.
Sedan kvartalets utgång har bolaget flyttat till nya lokaler i Västerås och en ny produktchef började i början av augusti.
"Vi har också fortsatt vårt arbete med att strukturera och effektivisera vår 'supply chain' för att minska kostnaderna och öka lönsamheten", uppger Zoomability-chefen.
Strax hade en försäljningstillväxt om -7,1 procent under det andra kvartalet 2019. Bruttomarginalen minskade till 22,8 procent (34,5).
"Som förväntad minskade försäljning och bruttomarginaler under det första halvåret 2019 som följd av försäljning av Gear4. Strax förväntar inte att försäljningen under 2019 kommer att minska materiellt trots försäljningen av Gear4 och bruttomarginalerna förväntas vara stabila eller förbättras under 2019", skriver bolaget i delårsrapporten.
Ebitda-resultatet under andra kvartalet uppgick till 0,7 miljoner euro (1,6).
Bioteknikbolaget Cyxone, vars aktie handlas på First North, redovisar ett rörelseresultat för det andra kvartalet 2019 på -4,3 miljoner kronor (-3,8).
Nettoresultatet landade på -4,4 miljoner kronor (-3,8). Bolaget saknade alltjämt intäkter under kvartalet.
Fas-1 studien för läkemedelskandidaten T20K inleddes under maj månad.
"Studien, som kan räknas till en av bolagets större milstolpar, kunde genomföras med positivt utfall där målet var att visa att en viss mängd av fri T20K substans i blodet inte orsakar oönskade effekter i människa. Med kunskap om att en betydande mängd T20K kan finnas cirkulerande i blodet utan att ge biverkningar hos människor har vi ett mycket bra utgångsläge för fortsatt utveckling av en oral administrationsform av T20K", skriver Kjell G. Stenberg i vd-ordet.
First North-listade Intuitive Aerial som utvecklar produkter för fjärrstyrning av rörliga kameror inom film och tv, rapporterar ökad omsättning och förbättrat resultat för årets första sex månader.
Nettoomsättningen steg till 6,2 miljoner kronor (3,3) medan ebitda-resultatet uppgick till -1,3 miljoner kronor (-4,1). Resultat efter skatt blev -1,96 miljoner kronor (-4,28).
"Bolaget har under de senaste 12 månaderna överträffat tidigare kvartalsresultat med god marginal. Omsättningen har fördubblats och förlusten minskat med 80 procent i jämförelse med samma 12-månadersperiod ett år tidigare. Bolaget går emellertid fortfarande med förlust men med befintlig kostnadsmassa är steget till lönsamhet mindre än 1 systemförsäljning per månad", skriver vd Robin Kahlbom i rapporten.
Årsstämman som hölls under slutet av första halvåret fattade beslutet att byta bolagets namn till Newton Nordic.
Alelion, verksamhet inom applikationsanpassade litiumbaserade energilagringsystem, minskade till 32,7 miljoner kronor (53,7) i det andra kvartalet. Orderingången backade till 23,9 miljoner kronor (57,1). Nettoresultatet blev en förlust på 22,0 miljoner (+0,9).
Minskad försäljning inom trucksegmentet kom att påverka både Alelions försäljning och orderingång mycket negativt under det gångna kvartalet, skriver det First North-listade bolaget i sin delårsrapport.
"Det här är stora tal och orsaken är den fortsatt minskande försäljningen till tidigare stora kunder inom truckmarknaden. Att vi tappar så kraftigt här hänger samman med att de stora trucktillverkarna på senare år i allt större utsträckning börjat producera litumjonbatterier i egen regi", kommentar Alelions vd Daniel Troedsson.
Studentbostadsutvecklaren Prime Livings läge är fortsatt allvarligt. Det skriver Lars Wikström i halvårsrapportens vd-ord.
Bolaget redovisar intäkter om 13,1 miljoner kronor för det andra kvartalet (13,4). Rörelseresultatet var 10,1 miljoner kronor i kvartalet (32,6), hjälpt av fastighetsvärdeförändringar om 12,7 miljoner kronor (86,2).
På grund av finansiella kostnader om 24,7 miljoner kronor (-15,1) mot finansiella intäkter om 8,5 miljoner kronor i kvartalet (4,1) var nettoresultatet -6,1 miljoner (15,7).
"Under andra kvartalet har ett intensivt arbete bedrivits mot vårt mål att skapa en sund, långsiktigt hållbar och stabilt finansierad verksamhet. Viktiga steg har tagits under kvartalet och efter dess slut", skriver vd:n.
Han understryker "att situationen för bolaget är allvarlig, och att det är många förhandlingar som måste falla väl ut för att driften av verksamheten ska kunna fortgå".
"Det finns fortfarande inga garantier för att vi lyckas med allt detta, men vi närmar oss målet steg för steg", skriver han.
Bolaget hade vid halvårsskiftet likvida medel om 5,2 miljoner kronor. Kassaflödet var -33,1 miljoner kronor i det andra kvartalet (-49,8). I juli genomfördes en företrädesemission om drygt 14 miljoner kronor.
Den Umeå-baserade spelutvecklaren Zordix redovisar en omsättning på 3,6 miljoner kronor i det andra kvartalet (4,2). Rörelseresultatet sjönk samtidigt till 1,0 miljoner kronor (1,2).
"Under andra halvan av 2019 är målet fortsatt att förstärka teamet Zordix Racing för att kunna bedriva fler än ett större utvecklingsprojekt parallellt. Vi ser förlagsverksamheten som en nyckelkomponent för att på sikt effektivt kunna öka antalet intäktsströmmar och samtidigt bygga vårt Zordix Community", skriver vd Matti Larsson i delårsrapporten.
Kassaflödet från den löpande verksamheten för perioden uppgick till 1,7 miljoner kronor (-0,3).
Välfärdsteknikbolaget Camanio Care redovisar ett nettoresultat för det andra kvartalet 2019 på -5,9 miljoner kronor (-4,7).
Intäkterna minskade samtidigt till 1,9 miljoner kronor, mot 2,7 miljoner kronor under samma period föregående år. Nettoomsättningen ökade dock till 1,7 miljoner kronor (1,2).
Den totala intäktsminskningen beror på en minskning av övriga rörelseintäkter, eftersom bolaget under förra året fick en större insats inom EU-projektet Movecare för utvecklingsarbete, skriver bolaget.
Bolaget beslutade i maj att genomföra en riktad nyemission om 15,3 miljoner kronor till långivarna för att minska skulderna. Efter periodens slut genomfördes även en riktad kvittningsemission om 2,1 miljoner kronor genom befintligt finansieringsavtal med Recall Capital, som äger drygt 25 procent av aktierna i Camanio Care.
Green Landscaping, verksamt inom park- och trädgårdsskötsel, har under det andra kvartalet fokuserat på att integrera förvärvade Svensk Markservice i bolaget.
Resultatmässigt ökade det justerade ebita-resultatet till 34,9 miljoner kronor (26,3), medan omsättningen ökade med 67 procent till 532 miljoner kronor. Den justerade ebita-marginalen backade dock till 6,7 procent (8,3).
"Huvudorsaken till minskningen är förvärvet av Svensk Markservice, som har en lägre vinstmarginal än gruppen i övrigt", konstaterar vd Johan Nordström i halvårsrapportens vd-ord.
Utvecklingen av tillväxt och lönsamhet under det andra kvartalet beskriver vd:n som "enligt plan".
Bolaget räknar med fortsatt positiva effekter från integrationen av Svensk Markservice. Tidigare har bolaget kommunicerat förväntade positiva synergieffekter om 25 miljoner kronor på årsbasis till 2020, men har per den sista juni redan realiserat synergier om detta belopp till förväntad kostnad om 20 miljoner kronor.
"Vi ser redan nu under 2019 positiva effekter av synergierna. Integrationsarbetet kommer att fortsätta inom ramen för den löpande verksamheten. Jag är mycket nöjd över hur effektivt organisationen levererat i integrationsarbetet hittills", fortsätter Johan Nordström.
Cleantechbolaget Climeon redovisar ett rörelseresultat för det andra kvartalet på -33,9 miljoner kronor (-25,8).
Nettoomsättningen uppgick till 23,9 miljoner kronor (12,2). Orderingången uppgick till 24,5 miljoner under kvartalet (322).
Orderstocken uppgick vid periodens slut till 801 miljoner kronor (740). Bolaget har annullerat en tidigare order värd 11,5 miljoner kronor.
"Climeon har efter långa förseningar på kundens sida valt att avsluta kontraktet med den japanska producenten av biomassa som 2017 lade en order på Heat Powermoduler", heter det i rapporten om denna annullering.
Säkerhetsbolaget Tempest Securitys omsättning ökade med 18 procent till 66,9 miljoner kronor under det andra kvartalet. Resultatet efter skatt var dock fortfarande negativt och uppgick till -8,0 miljoner kronor (-9,4).
Justerat för jämförelsestörande poster om -2,9 miljoner kronor (-0,3) uppgick ebitda-resultatet till -2,4 miljoner (-6,3).
"Jag är nöjd med vad vi gjort till stor del, men förlusterna har varit högre än önskat", kommenterar bolagets vd Andrew Spy i kommentaren.
"I de fall där resultatet inte varit det önskade har vi vidtagit åtgärder som vi redan ser effekten av och vi väntar än mer under andra halvåret 2019 och framåt", fortsätter han.
First North-listade I-Tech, som säljer en färgtillsats som motverkar påväxt av havstulpaner på fartyg, omsatte 12,6 miljoner kronor i det andra kvartalet (9,3). Rörelseförlusten minskade till -0,9 miljoner kronor i det gångna kvartalet (-2,5).
För det första halvåret var nettoomsättningen 18,8 miljoner kronor (13,1) och rörelseresultatet -5,3 miljoner kronor (-5,8). Vd:n Philip Chaabane framhåller att denna omsättningstillväxt mer eller mindre var i linje med bolagets målsättning. Även rörelseresultatet för halvåret utvecklades enligt bolagets planer "då den inkluderar strategiska satsningar som skall understödja den långsiktiga tillväxten".
Bioteknikbolaget Oncopeptides redovisar ett resultat efter skatt på -172 miljoner kronor för det andra kvartalet 2019 (-145). Resultatet per aktie uppgick till -3:52 kronor (-3:30).
Likvida medel per den 30 juni uppgick till 627 miljoner kronor (568).
"Den riktade emission som vi genomförde i slutet av juni stärkte balansräkningen och ger oss utrymme att på bästa möjliga sätt driva våra kliniska studier, regulatoriska processer och en fortsatt småskalig - men viktig - uppbyggnad av vår lanseringsorganisation med stort fokus på USA", skriver vd Jakob Lindberg i delårsrapporten.
Irlab, listad på First North, rapporterar ett rörelseresultat om -30,4 miljoner kronor för det andra kvartalet 2019, jämfört med -23,5 miljoner motsvarande period i fjol.
Resultatet per aktie före och efter utspädning hänförligt till moderbolagets aktieägare uppgick till -0:75 krona (-0:65).
Likvida medel per den 30 juni 2019 uppgick till 91,6 miljoner kronor.
"Vi har tidigare meddelat vår ambition att börsnoteras på Nasdaq Stockholms huvudlista så snart vi uppfyller Nasdaqs krav. Processen fortskrider enligt plan i samråd med Nasdaq, Nasdaqs revisorer och våra rådgivare", kommenterar vd Nicholas Waters.
Irlabs meddelade tidigare på onsdagen att det planerar att utveckla IRL790 som en potentiell ny behandling av så kallad LIDs, med en fas 2b/3-studie under första halvåret 2020. Vad gäller bolagets andra läkemedelskandidat, IRL752, planeras nästa studie att starta första halvåret 2020.
Småspararfavoriten Nel, som levererar vätgaslösningar, ska utvidga produktionskapaciteten genom en ny fabrik i Herøya, skriver bolaget i delårsrapporten för det andra kvartalet. Där framgår också att 35 miljoner norska kronor avsatts för kostnader relaterade till en uppmärksammad brandolycka i juni.
De planerade nya faciliteterna i Herøya innebär att kapaciteten växer till mer än 1 gigawatt per år, skriver norska Nel, vars aktie blivit en småspararfavorit även i Sverige.
Nel undersöker även möjligheten att expandera med en mer avancerad fabrik och process på Herøya, som ska ha potential att höja kapaciteten betydligt över 1 gigawatt, heter det.
Bolaget meddelar också att en avsättning om 35 miljoner norska kronor har bokförts för att täcka kostnader för den uppmärksammade explosionen vid en av bolagets vätgasdepåer i Kjørbo i juni. Mer än en tredjedel av Nels börsvärde rakades av i samband med händelsen. Oberoende utredare har därefter kommit fram till att bolagets utrustning inte gett upphov till olyckan.
Rörelseresultatet (ebitda) blev -73 miljoner norska kronor i andra kvartalet, att jämföra med -21 miljoner i motsvarande period föregående år. Omsättningen landade på 123 miljoner, jämfört med 136 från samma kvartal i fjol.
Bostadsutvecklaren SSM redovisar ett resultat efter skatt på -25,5 miljoner kronor för det andra kvartalet 2019 (41,2).
Rörelseresultatet blev -26,3 miljoner kronor (51,1). Nettoomsättningen sjönk till 20,4 miljoner kronor (322).
Resultatet är en konsekvens av att inga inflyttningar till bolagets bostäder skett under kvartalet och resultatet belastas även med engångsposter om -6,3 miljoner kronor kopplat till byte av vd (Mattias Roos fick sparken i början av juni).
Enligt nya redovisningsregler får inte bostadsutvecklare längre använda sig av successiv vinstavräkning utan får redovisa intäkter och vinst från projekt först när nyckeln har lämnats över till kund.
Smart Energy, som har tankstationsverksamhet och är listat på NGM MTF, redovisar en nettoomsättning om 637 miljoner kronor för det första halvåret 2019 (321).
Koncernens rörelseresultat ökade till 27,2 miljoner kronor, att jämföra med 1,3 miljoner kronor under samma period föregående år. Resultatet är enligt bolaget något lägre än vad som budgeterats för, till följd av stora omstruktureringskostnader som belastat resultatet negativt med cirka 13,2 miljoner kronor.
Målsättningen för helåret 2019 är att uppnå en omsättning på 1,5-1,6 miljarder kronor och ett bruttoresultat på cirka 55-65 miljoner kronor före skatt och avskrivningar, vilket är något lägre än tidigare prognos påpekar bolagets vd Jesper Starander.
Mjukvaruföretaget Comintelli, som erbjuder en molnbaserad tjänst för omvärldsbevakning och omvärldsanalys, redovisar ett rörelseresultat för det andra kvartalet 2019 på -1,9 miljoner kronor (0,4).
Nettoomsättningen sjönk till 3,9 miljoner kronor (4,6), en minskning med 14 procent.
"Mitt absoluta fokus är att kapitalisera på de investeringar bolaget gjort för att driva försäljning. Resurser har tillförts Comintellis amerikanska dotterbolag där satsningen fortsätter. Comintelli har fått många lovande kundcase genom deltagandet i flera branschmässor som SCIP i Orlando, Florida och CiMi.con i Berlin… Flera återförsäljare, med rörlig ersättning, har knutits till bolaget. Anställning har skett av en ny säljare med uppstart i september", skriver vd Jesper Martell i delårsrapporten.
Resultatet före skatt minskade till -1,9 miljoner kronor (0,7). Bolaget förklarar resultatförsämringen med tillväxtfrämjande satsningar.
En hel mindre bolag rapporterar under onsdagen.
28 augusti, 2019
Zoomability, som marknadsför ett eldrivet terrängfordon för funktionsnedsatta, redovisar ett nettoresultat för det andra kvartalet 2019 på -1,5 miljoner kronor (1,6).
Nettoomsättningen i kvartalet sjönk till 0,8 miljoner kronor (1,9).
"Det var inte beroende på att intresset från marknaden minskat utan för vi inte kunnat leverera så många Zoomar då vi haft en del problem med vår 'supply chain'. Främsta orsaken har varit vår hårt ansträngda likviditet. Tyvärr kommer också kvartal tre att påverkas då vi har 3-4 månaders ledtid på vissa komponenter", skriver vd Pehr-Johan Fager i delårsrapporten.
"Även om försäljning och resultat inte var det bästa för andra kvartalet så följer vi våra planer när det gäller att bygga Zoomability till ett bolag som kan ta till vara på den stora marknad som finns för vår Zoom Uphill", uppger han.
Sedan kvartalets utgång har bolaget flyttat till nya lokaler i Västerås och en ny produktchef började i början av augusti.
"Vi har också fortsatt vårt arbete med att strukturera och effektivisera vår 'supply chain' för att minska kostnaderna och öka lönsamheten", uppger Zoomability-chefen.
Strax hade en försäljningstillväxt om -7,1 procent under det andra kvartalet 2019. Bruttomarginalen minskade till 22,8 procent (34,5).
"Som förväntad minskade försäljning och bruttomarginaler under det första halvåret 2019 som följd av försäljning av Gear4. Strax förväntar inte att försäljningen under 2019 kommer att minska materiellt trots försäljningen av Gear4 och bruttomarginalerna förväntas vara stabila eller förbättras under 2019", skriver bolaget i delårsrapporten.
Ebitda-resultatet under andra kvartalet uppgick till 0,7 miljoner euro (1,6).
Bioteknikbolaget Cyxone, vars aktie handlas på First North, redovisar ett rörelseresultat för det andra kvartalet 2019 på -4,3 miljoner kronor (-3,8).
Nettoresultatet landade på -4,4 miljoner kronor (-3,8). Bolaget saknade alltjämt intäkter under kvartalet.
Fas-1 studien för läkemedelskandidaten T20K inleddes under maj månad.
"Studien, som kan räknas till en av bolagets större milstolpar, kunde genomföras med positivt utfall där målet var att visa att en viss mängd av fri T20K substans i blodet inte orsakar oönskade effekter i människa. Med kunskap om att en betydande mängd T20K kan finnas cirkulerande i blodet utan att ge biverkningar hos människor har vi ett mycket bra utgångsläge för fortsatt utveckling av en oral administrationsform av T20K", skriver Kjell G. Stenberg i vd-ordet.
First North-listade Intuitive Aerial som utvecklar produkter för fjärrstyrning av rörliga kameror inom film och tv, rapporterar ökad omsättning och förbättrat resultat för årets första sex månader.
Nettoomsättningen steg till 6,2 miljoner kronor (3,3) medan ebitda-resultatet uppgick till -1,3 miljoner kronor (-4,1). Resultat efter skatt blev -1,96 miljoner kronor (-4,28).
"Bolaget har under de senaste 12 månaderna överträffat tidigare kvartalsresultat med god marginal. Omsättningen har fördubblats och förlusten minskat med 80 procent i jämförelse med samma 12-månadersperiod ett år tidigare. Bolaget går emellertid fortfarande med förlust men med befintlig kostnadsmassa är steget till lönsamhet mindre än 1 systemförsäljning per månad", skriver vd Robin Kahlbom i rapporten.
Årsstämman som hölls under slutet av första halvåret fattade beslutet att byta bolagets namn till Newton Nordic.
Alelion, verksamhet inom applikationsanpassade litiumbaserade energilagringsystem, minskade till 32,7 miljoner kronor (53,7) i det andra kvartalet. Orderingången backade till 23,9 miljoner kronor (57,1). Nettoresultatet blev en förlust på 22,0 miljoner (+0,9).
Minskad försäljning inom trucksegmentet kom att påverka både Alelions försäljning och orderingång mycket negativt under det gångna kvartalet, skriver det First North-listade bolaget i sin delårsrapport.
"Det här är stora tal och orsaken är den fortsatt minskande försäljningen till tidigare stora kunder inom truckmarknaden. Att vi tappar så kraftigt här hänger samman med att de stora trucktillverkarna på senare år i allt större utsträckning börjat producera litumjonbatterier i egen regi", kommentar Alelions vd Daniel Troedsson.
Studentbostadsutvecklaren Prime Livings läge är fortsatt allvarligt. Det skriver Lars Wikström i halvårsrapportens vd-ord.
Bolaget redovisar intäkter om 13,1 miljoner kronor för det andra kvartalet (13,4). Rörelseresultatet var 10,1 miljoner kronor i kvartalet (32,6), hjälpt av fastighetsvärdeförändringar om 12,7 miljoner kronor (86,2).
På grund av finansiella kostnader om 24,7 miljoner kronor (-15,1) mot finansiella intäkter om 8,5 miljoner kronor i kvartalet (4,1) var nettoresultatet -6,1 miljoner (15,7).
"Under andra kvartalet har ett intensivt arbete bedrivits mot vårt mål att skapa en sund, långsiktigt hållbar och stabilt finansierad verksamhet. Viktiga steg har tagits under kvartalet och efter dess slut", skriver vd:n.
Han understryker "att situationen för bolaget är allvarlig, och att det är många förhandlingar som måste falla väl ut för att driften av verksamheten ska kunna fortgå".
"Det finns fortfarande inga garantier för att vi lyckas med allt detta, men vi närmar oss målet steg för steg", skriver han.
Bolaget hade vid halvårsskiftet likvida medel om 5,2 miljoner kronor. Kassaflödet var -33,1 miljoner kronor i det andra kvartalet (-49,8). I juli genomfördes en företrädesemission om drygt 14 miljoner kronor.
Den Umeå-baserade spelutvecklaren Zordix redovisar en omsättning på 3,6 miljoner kronor i det andra kvartalet (4,2). Rörelseresultatet sjönk samtidigt till 1,0 miljoner kronor (1,2).
"Under andra halvan av 2019 är målet fortsatt att förstärka teamet Zordix Racing för att kunna bedriva fler än ett större utvecklingsprojekt parallellt. Vi ser förlagsverksamheten som en nyckelkomponent för att på sikt effektivt kunna öka antalet intäktsströmmar och samtidigt bygga vårt Zordix Community", skriver vd Matti Larsson i delårsrapporten.
Kassaflödet från den löpande verksamheten för perioden uppgick till 1,7 miljoner kronor (-0,3).
Välfärdsteknikbolaget Camanio Care redovisar ett nettoresultat för det andra kvartalet 2019 på -5,9 miljoner kronor (-4,7).
Intäkterna minskade samtidigt till 1,9 miljoner kronor, mot 2,7 miljoner kronor under samma period föregående år. Nettoomsättningen ökade dock till 1,7 miljoner kronor (1,2).
Den totala intäktsminskningen beror på en minskning av övriga rörelseintäkter, eftersom bolaget under förra året fick en större insats inom EU-projektet Movecare för utvecklingsarbete, skriver bolaget.
Bolaget beslutade i maj att genomföra en riktad nyemission om 15,3 miljoner kronor till långivarna för att minska skulderna. Efter periodens slut genomfördes även en riktad kvittningsemission om 2,1 miljoner kronor genom befintligt finansieringsavtal med Recall Capital, som äger drygt 25 procent av aktierna i Camanio Care.
Green Landscaping, verksamt inom park- och trädgårdsskötsel, har under det andra kvartalet fokuserat på att integrera förvärvade Svensk Markservice i bolaget.
Resultatmässigt ökade det justerade ebita-resultatet till 34,9 miljoner kronor (26,3), medan omsättningen ökade med 67 procent till 532 miljoner kronor. Den justerade ebita-marginalen backade dock till 6,7 procent (8,3).
"Huvudorsaken till minskningen är förvärvet av Svensk Markservice, som har en lägre vinstmarginal än gruppen i övrigt", konstaterar vd Johan Nordström i halvårsrapportens vd-ord.
Utvecklingen av tillväxt och lönsamhet under det andra kvartalet beskriver vd:n som "enligt plan".
Bolaget räknar med fortsatt positiva effekter från integrationen av Svensk Markservice. Tidigare har bolaget kommunicerat förväntade positiva synergieffekter om 25 miljoner kronor på årsbasis till 2020, men har per den sista juni redan realiserat synergier om detta belopp till förväntad kostnad om 20 miljoner kronor.
"Vi ser redan nu under 2019 positiva effekter av synergierna. Integrationsarbetet kommer att fortsätta inom ramen för den löpande verksamheten. Jag är mycket nöjd över hur effektivt organisationen levererat i integrationsarbetet hittills", fortsätter Johan Nordström.
Cleantechbolaget Climeon redovisar ett rörelseresultat för det andra kvartalet på -33,9 miljoner kronor (-25,8).
Nettoomsättningen uppgick till 23,9 miljoner kronor (12,2). Orderingången uppgick till 24,5 miljoner under kvartalet (322).
Orderstocken uppgick vid periodens slut till 801 miljoner kronor (740). Bolaget har annullerat en tidigare order värd 11,5 miljoner kronor.
"Climeon har efter långa förseningar på kundens sida valt att avsluta kontraktet med den japanska producenten av biomassa som 2017 lade en order på Heat Powermoduler", heter det i rapporten om denna annullering.
Säkerhetsbolaget Tempest Securitys omsättning ökade med 18 procent till 66,9 miljoner kronor under det andra kvartalet. Resultatet efter skatt var dock fortfarande negativt och uppgick till -8,0 miljoner kronor (-9,4).
Justerat för jämförelsestörande poster om -2,9 miljoner kronor (-0,3) uppgick ebitda-resultatet till -2,4 miljoner (-6,3).
"Jag är nöjd med vad vi gjort till stor del, men förlusterna har varit högre än önskat", kommenterar bolagets vd Andrew Spy i kommentaren.
"I de fall där resultatet inte varit det önskade har vi vidtagit åtgärder som vi redan ser effekten av och vi väntar än mer under andra halvåret 2019 och framåt", fortsätter han.
First North-listade I-Tech, som säljer en färgtillsats som motverkar påväxt av havstulpaner på fartyg, omsatte 12,6 miljoner kronor i det andra kvartalet (9,3). Rörelseförlusten minskade till -0,9 miljoner kronor i det gångna kvartalet (-2,5).
För det första halvåret var nettoomsättningen 18,8 miljoner kronor (13,1) och rörelseresultatet -5,3 miljoner kronor (-5,8). Vd:n Philip Chaabane framhåller att denna omsättningstillväxt mer eller mindre var i linje med bolagets målsättning. Även rörelseresultatet för halvåret utvecklades enligt bolagets planer "då den inkluderar strategiska satsningar som skall understödja den långsiktiga tillväxten".
Bioteknikbolaget Oncopeptides redovisar ett resultat efter skatt på -172 miljoner kronor för det andra kvartalet 2019 (-145). Resultatet per aktie uppgick till -3:52 kronor (-3:30).
Likvida medel per den 30 juni uppgick till 627 miljoner kronor (568).
"Den riktade emission som vi genomförde i slutet av juni stärkte balansräkningen och ger oss utrymme att på bästa möjliga sätt driva våra kliniska studier, regulatoriska processer och en fortsatt småskalig - men viktig - uppbyggnad av vår lanseringsorganisation med stort fokus på USA", skriver vd Jakob Lindberg i delårsrapporten.
Irlab, listad på First North, rapporterar ett rörelseresultat om -30,4 miljoner kronor för det andra kvartalet 2019, jämfört med -23,5 miljoner motsvarande period i fjol.
Resultatet per aktie före och efter utspädning hänförligt till moderbolagets aktieägare uppgick till -0:75 krona (-0:65).
Likvida medel per den 30 juni 2019 uppgick till 91,6 miljoner kronor.
"Vi har tidigare meddelat vår ambition att börsnoteras på Nasdaq Stockholms huvudlista så snart vi uppfyller Nasdaqs krav. Processen fortskrider enligt plan i samråd med Nasdaq, Nasdaqs revisorer och våra rådgivare", kommenterar vd Nicholas Waters.
Irlabs meddelade tidigare på onsdagen att det planerar att utveckla IRL790 som en potentiell ny behandling av så kallad LIDs, med en fas 2b/3-studie under första halvåret 2020. Vad gäller bolagets andra läkemedelskandidat, IRL752, planeras nästa studie att starta första halvåret 2020.
Småspararfavoriten Nel, som levererar vätgaslösningar, ska utvidga produktionskapaciteten genom en ny fabrik i Herøya, skriver bolaget i delårsrapporten för det andra kvartalet. Där framgår också att 35 miljoner norska kronor avsatts för kostnader relaterade till en uppmärksammad brandolycka i juni.
De planerade nya faciliteterna i Herøya innebär att kapaciteten växer till mer än 1 gigawatt per år, skriver norska Nel, vars aktie blivit en småspararfavorit även i Sverige.
Nel undersöker även möjligheten att expandera med en mer avancerad fabrik och process på Herøya, som ska ha potential att höja kapaciteten betydligt över 1 gigawatt, heter det.
Bolaget meddelar också att en avsättning om 35 miljoner norska kronor har bokförts för att täcka kostnader för den uppmärksammade explosionen vid en av bolagets vätgasdepåer i Kjørbo i juni. Mer än en tredjedel av Nels börsvärde rakades av i samband med händelsen. Oberoende utredare har därefter kommit fram till att bolagets utrustning inte gett upphov till olyckan.
Rörelseresultatet (ebitda) blev -73 miljoner norska kronor i andra kvartalet, att jämföra med -21 miljoner i motsvarande period föregående år. Omsättningen landade på 123 miljoner, jämfört med 136 från samma kvartal i fjol.
Bostadsutvecklaren SSM redovisar ett resultat efter skatt på -25,5 miljoner kronor för det andra kvartalet 2019 (41,2).
Rörelseresultatet blev -26,3 miljoner kronor (51,1). Nettoomsättningen sjönk till 20,4 miljoner kronor (322).
Resultatet är en konsekvens av att inga inflyttningar till bolagets bostäder skett under kvartalet och resultatet belastas även med engångsposter om -6,3 miljoner kronor kopplat till byte av vd (Mattias Roos fick sparken i början av juni).
Enligt nya redovisningsregler får inte bostadsutvecklare längre använda sig av successiv vinstavräkning utan får redovisa intäkter och vinst från projekt först när nyckeln har lämnats över till kund.
Smart Energy, som har tankstationsverksamhet och är listat på NGM MTF, redovisar en nettoomsättning om 637 miljoner kronor för det första halvåret 2019 (321).
Koncernens rörelseresultat ökade till 27,2 miljoner kronor, att jämföra med 1,3 miljoner kronor under samma period föregående år. Resultatet är enligt bolaget något lägre än vad som budgeterats för, till följd av stora omstruktureringskostnader som belastat resultatet negativt med cirka 13,2 miljoner kronor.
Målsättningen för helåret 2019 är att uppnå en omsättning på 1,5-1,6 miljarder kronor och ett bruttoresultat på cirka 55-65 miljoner kronor före skatt och avskrivningar, vilket är något lägre än tidigare prognos påpekar bolagets vd Jesper Starander.
Mjukvaruföretaget Comintelli, som erbjuder en molnbaserad tjänst för omvärldsbevakning och omvärldsanalys, redovisar ett rörelseresultat för det andra kvartalet 2019 på -1,9 miljoner kronor (0,4).
Nettoomsättningen sjönk till 3,9 miljoner kronor (4,6), en minskning med 14 procent.
"Mitt absoluta fokus är att kapitalisera på de investeringar bolaget gjort för att driva försäljning. Resurser har tillförts Comintellis amerikanska dotterbolag där satsningen fortsätter. Comintelli har fått många lovande kundcase genom deltagandet i flera branschmässor som SCIP i Orlando, Florida och CiMi.con i Berlin… Flera återförsäljare, med rörlig ersättning, har knutits till bolaget. Anställning har skett av en ny säljare med uppstart i september", skriver vd Jesper Martell i delårsrapporten.
Resultatet före skatt minskade till -1,9 miljoner kronor (0,7). Bolaget förklarar resultatförsämringen med tillväxtfrämjande satsningar.
Handelskriget
Handelskriget
Stenbecks comeback
Swedbank Robur
Handelskriget
Stenbecks comeback
Swedbank Robur
OMX Stockholm 30
1 DAG %
Senast
2 287,24