Rapportfloden: Blandade resultat
Det publiceras några kvartalsrapporter även under torsdagen: Här är resultaten.

16 maj, 2019
Det publiceras några kvartalsrapporter även under torsdagen: Här är resultaten.
16 maj, 2019
My Taste, som är verksamt inom prestationsbaserad marknadsföring och som ska byta namn till Speqta, redovisar en omsättning på 23,4 miljoner kronor (12,0), motsvarande en ökning om 94 procent.
Ebitda-resultatet var 4,0 miljoner kronor (0,7) samtidigt som rörelseresultatet landade på 0,6 miljoner kronor (-2,1).
Resultatet före skatt var -0,4 miljoner kronor (-2,6).
"Det första kvartalet var både händelserikt och framgångsrikt. Tillväxten var starka 94 procent, varav 70 procentenheter var organisk tillväxt, med en justerad ebitda-marginal på 19 procent", skriver bolagets vd Andereas Friis i rapporten.
"Namnbytet som genomfördes efter kvartalets utgång är en bekräftelse på att vår strategiförändring - från att vara ett bolag primärt inom matsegmentet till att ha siktet inställt på att bli en ledande aktör inom prestationsbaserad marknadsföring online för en rad olika vertikaler - är genomförd", skriver han vidare.
Optimizer Invest, tidigare storägare i Catena Media, köpte aktier i My Taste under 2018.
Det First North-listade medicinteknikbolaget CLS, Clinical Laserthermia Systems, redovisade endast mindre intäkter, på 0,1 miljoner kronor för koncernen, under det första kvartalet och ett nettoresultat om -9,5 miljoner kronor (-1,0).
"Periodens resultat påverkas av att vi ännu inte kommit igång med vår försäljning på det sätt som vi förväntat. Anledningen till detta är kundernas önskemål om en komplett lösning för MR-guidad laserablation, vilken vi kommer att kunna erbjuda, för såväl FLA som Imilt, under andra halvåret 2019", skriver bolagets vd Lars-Erik Eriksson i delårsrapporten.
Motsvarande erbjudande för behandling av hjärna och ryggrad inom CLS samarbete med MRI Interventions förväntas synas under 2020, heter det i rapporten.
Transtema, som handlas på First North, ökade nettoomsättningen för det första kvartalet 2019 till 406 miljoner kronor (177).
"Ökningen förklaras av TNS-förvärvet som kompenserar för lägre aktivitetsnivå och omsättning hos koncernens större nätbyggarbolag", skriver Transtema i delårsrapporten.
Ebitda-resultatet för kvartalet uppgick till 15,3 miljoner kronor (0,2). Ökningen förklaras främst av TNS-förvärvet samt av effekten från införandet av IFRS16.
Rörelseresultatet uppgick till -15,6 miljoner kronor (-5,2).
Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 3,3 miljoner kronor (-35,2) under det första kvartalet. Förbättringen förklaras främst av positiva rörelsekapitalförändringar som uppväger det negativa rörelseresultatet. Införandet av IFRS16 påverkar kassaflödet från den löpande verksamheten positivt med 18,0 miljoner kronor och kassaflödet från finansieringsverksamheten negativt med 18,0 miljoner kronor.
Mjukvaruteknikbolaget Terranet, vars aktie handlas på First North, redovisar ett nettoresultat för det första kvartalet 2019 på -8,5 miljoner kronor (-11,4).
De totala intäkterna var 0,2 miljoner kronor (1,7) och bestod av ersättning för utvecklingsarbete.
Terranets likvida medel på 7,3 miljoner kronor vid slutet av mars bedöms räcka till slutet av det tredje kvartalet 2019, uppges det i rapporten.
"Vi har under våren löst vår kortsiktiga finansiering genom den tidigare avslutade företrädesemissionen av konvertibler och ett tecknat brygglån. Styrelsen ägnar nu stor kraft åt bolagets långsiktiga finansiering och vi kommer att återkomma med mer information om detta de närmaste månaderna", skriver Terranet.
"Några månader in i 2019 ser vi på Terranet flera positiva signaler som visar att det finns ett stort intresse för vår teknik för aktiv fordonssäkerhet och radiobaserade sensorer för positionering och navigering av självkörande bilar, hel och delvis automatiserade fordon", skriver vd Pär-Olof Johannesson vidare i delårsrapporten.
Expression Biotechs intäkter under första kvartalet ökade med 19 procent, jämfört med motsvarande period i fjol, och uppgick till 2,7 miljoner kronor.
Resultatet efter finansiella poster uppgick till -5,0 miljoner kronor (-3,5). Kassaflöde från den löpande verksamheten blev -4,3 miljoner kronor (-3,0). Kassa och bank uppgick till 10,1 miljoner kronor (17,8).
IA Industriarmatur, som listades på Spotlight sommaren 2018, redovisar en omsättning om 6,9 miljoner kronor för det första kvartalet (7,6).
Rörelseresultat uppgick till -1,3 miljoner kronor (-1,1).
"Efter att ha avslutat fjärde kvartalet förra året starkt, har det som sig bör, varit läge att snabbt nollställa, kavla upp ärmarna och ge sig på nya utmaningar för 2019. Första kvartalet började lugnt men avslutades starkt. Tack vare den positiva försäljningsutvecklingen under mars månad landade försäljningen under kvartalet på 6 944 Tkr (7 600 Tkr)", skriver bolagets vd Jan-Eric Nilsson i rapporten.
Industrigruppen Infrea, som handlas på First North, hade en omsättning för kvarvarande verksamheter om 80,3 miljoner kronor (47,9) under första kvartalet 2019. Affärsområdet Brandskydd redovisas som avvecklad verksamhet.
Ebitda-resultatet uppgick till -5,3 miljoner kronor (-9,8).
Infrea ser en kraftig omsättningsökning inom affärsområdet Mark & Anläggning i förhållande till motsvarande period föregående år. Dels bidrar förvärvet av Tälje Mark till ökningen, men även den befintliga Asfaltsgruppen ökar sin omsättning genom att tidigarelägga öppningen av asfaltverket och asfaltsproduktionen med ett par veckor jämfört med motsvarande period föregående år.
Den ökade omsättningen möts dock av ökade kostnader under första kvartalet relaterade till uppstart av verket, skriver Infrea.
"Motsvarande kostnader redovisades först under andra kvartalet 2018 då man startade asfaltsproduktionen senare. Denna effekt bör således synas i resultatutvecklingen under kvartal två och generera en positiv resultateffekt de kommande kvartalen", heter det.
Det svenska mjukvaruföretaget Comintelli, som erbjuder en molnbaserad tjänst för omvärldsbevakning och omvärldsanalys, redovisar ett rörelseresultat för det första kvartalet 2019 på -1,2 miljoner kronor (0,5).
Nettoomsättningen sjönk till 4,0 miljoner kronor (5,0), en minskning med 20 procent.
"Kvartalets nettoomsättning ligger dock i linje med bolagets förväntningar, även om det inte når upp till motsvarande kvartal 2018, vilket var bolagets hittills starkaste första kvartal", skriver vd Jesper Martell i delårsrapporten.
Resultatet före skatt minskade till -1,0 miljoner kronor (0,9). Bolaget förklarar resultatförsämringen med lägre försäljning och tillväxtfrämjande satsningar.
"Bolaget arbetar nu med fler, men mindre säljcase än tidigare. Med syftet att öka skalbarheten och kunna leverera automatiserade, molnbaserade lösningar har kvartalet belastats med bland annat kostnader för ökad marknadsaktivitet, organisation och tillväxtfrämjande verksamhet. Kvartalssvängningarna framöver kommer att minska i takt med högre andel abonnemangsförsäljning", uppger Jesper Martell.
Comintellis aktie listades på Spotlight i november 2018.
First North-bolaget Kentimas omsättning uppgick till 11,9 miljoner kronor i det tredje kvartalet, januari-mars, i det brutna räkenskapsåret 2018/19 (11,7).
Ebitda-resultatet uppgick till 1,0 miljoner kronor (1,7). Rörelseresultatet uppgick till 0,3 miljoner kronor (1,3).
"Vårt tredje kvartal präglades av den intensifierade framtidssatsning som bolaget inledde i början av verksamhetsåret, då vi även utökade organisationen med ett stort antal nya medarbetare. Vi vidareutvecklar kontinuerligt våra mjukvaror och övriga produkter och framöver kommer vi lägga allt större fokus på att skapa färdiga lösningar och hela koncept, baserade på våra mjukvaror", skriver vd Kent Nilsson i rapporten.
Kentima tillverkar och säljer högteknologiska mjuk- och hårdvaruprodukter, bland annat för processövervakning och fastighetsautomation.
First North-listade direktförsäljningsbolaget Zinzino spår att intäkterna 2019 kommer att uppgå till 630-680 miljoner kronor (577) och att rörelsemarginalen före avskrivningar överstiger 4,0 procent.
Under första kvartalet uppgick ebitda-resultatet till 11,8 miljoner kronor (12,7) och ebitda-marginalen till 7,0 procent (9,1). Totala intäkter ökade med 21 procent till 168 miljoner kronor, vilket är i linje med bolagets månatliga försäljningsrapporter. Bruttomarginalen blev 30,5 procent (34,8).
Vad gäller finansiella mål ska Zinzinos genomsnittliga försäljningstillväxt vara minst 15 procent och marginalen före avskrivningar ska öka till över 5 procent. Utdelningspolic
First North-listade småhusutvecklaren Götenehus hade en omsättning om 229 miljoner kronor under första kvartalet 2019, jämfört med 265 miljoner motsvarande period i fjol. Rörelseresultatet ökade till 19,7 miljoner kronor (18,8) med en marginal på 8,6 procent (7,1).
Den svenska bostadsmarknaden är fortfarande delvis avvaktande och förväntas som helhet minska under 2019, skriver Götenehus i rapporten.
"Trots en något minskande marknad är förutsättningarna för ett högt bostadsbyggande i Sverige fortfarande goda", heter det.
Verkstadsföretaget Bergman & Bevings nettoomsättning ökade med 4 procent till 995 miljoner kronor (960) under det fjärde kvartalet, januari-mars, av det brutna räkenskapsåret 2018/19.
För jämförbara enheter minskade omsättningen i lokal valuta med 1 procent och förvärv ökade omsättningen med 3 procent. Valutakursförändringar påverkade nettoomsättningen positivt med 2 procent.
Ebita-resultatet för det fjärde kvartalet uppgick till 57 miljoner kronor (53), vilket motsvarar en ebita-marginal om 5,7 procent (5,5).
Resultatet efter finansiella poster uppgick till 48 miljoner kronor (45) och resultatet efter skatt till 38 miljoner kronor (40), motsvarande ett resultat per aktie om 1:40 kronor (1:50).
"Det fjärde kvartalet är ett säsongsmässigt svagt kvartal. Efterfrågan från industrikunder på den svenska marknaden var fortsatt god samtidigt som lägre aktivitetsnivå på byggmarknaden reflekterades i avvaktande hållning från våra kunder. På den norska marknaden var efterfrågan från såväl industrikunder som byggkunder stabil", kommenterar vd Pontus Boman.
Under kvartalet fortsatte Bergman & Beving med riktade satsningar på produktutveckling, försäljning och marknadsföring av bolagets varumärken. Såväl omsättning som andelen egna produktvarumärken ökade.
Försäljningen för divisionen Workplace Safety utvecklades positivt med temporär negativ marginalpåverkan till följd av riktade tillväxtsatsningar. Divisionen Building Materials satsningar på internationell expansion utvecklades positivt vilket delvis kompenserade för den avvaktande hållningen på den svenska marknaden.
Under hela verksamhetsåret 2018/19 genomfördes tre förvärv med cirka 90 miljoner kronor i årlig affärsvolym. Efter periodens utgång förvärvades två ledande varumärken, KGC och Millers, med cirka 120 miljoner kronor i årlig affärsvolym.
"Förvärv är alltjämt en viktig del av vår strategi för tillväxt och vi ser goda möjligheter att förvärva attraktiva bolag framöver, inte minst med tanke på vår starka finansiella ställning och vårt starka kassaflöde", skriver Pontus Boman.
Kassaflödet från den löpande verksamheten för helåret uppgick till 258 miljoner kronor (109).
En utdelning om 3:00 kronor per aktie föreslås för helåret 2018 (2:50).
Gruvprospekteringsbolaget NGEX, med projekt i Chile och Argentina, hade en nettoförlust om 15,3 miljoner dollar under första kvartalet 2019, jämfört med en förlust på 4,0 miljoner dollar motsvarande kvartal i fjol. Per aktie var resultatet -0:06 dollar (-0:02).
Det framgår av delårsrapporten som publicerades under natten mellan onsdagen och torsdagen.
Det lägre resultatet återspeglar bolagets fokus på Josemaria-projektet för vilket kostnaderna ökade under första kvartalet till 12,4 miljoner dollar, jämfört med 0,5 miljoner motsvarande period i fjol.
Totalt uppgick koncernens prospekterings- och projektutvärderingskostnader till 14,1 miljoner dollar under kvartalet (2,7).
NGEX genomförde en så kallad private placement i februari på 20 miljoner dollar och tog in 19,7 miljoner dollar netto för att använda till pågående prospekteringsaktiviteter. Kassan den 31 mars uppgick till 9,4 miljoner dollar, jämfört med 5,0 miljoner vid årsskiftet. Rörelsekapitalet var 1 miljon dollar den 31 mars 2019, mot -3,7 miljoner vid ingången av året.
Klädbolaget Wesc redovisar ett resultat efter skatt för det första kvartalet 2019 på -1,3 miljoner kronor (-9,2). Resultatet per aktie uppgick till -0:00 kronor (-0:03).
Nettoomsättningen steg till 11,7 miljoner kronor (9,3).
Bruttomarginalen förbättrades till 45,3 procent (22,6).
"Bolaget visar en försäljningsökning med drygt 25 procent för första kvartalet 2019 jämfört med första kvartalet föregående år främst drivet av den Nordamerikanska wholesalemarknaden samtidigt som retail-marknaden är fortsatt utmanande. Bolaget visar på ökade marginaler och våra bruttomarginaler har fördubblats under första kvartalet 2019 jämfört med samma period 2018, detta delvis på grund av effektivare planering i våra design- och produktionsfunktioner", skriver vd Joseph Janus i delårsrapporten.
Rörelseresultatet steg till -2,7 miljoner kronor (-9,2).
"Rörelsekostnaderna fortsätter att sjunka genom de effektiviseringsåtgärder bolaget arbetar med. Genomförsäljningen hos våra nyckelkunder samt våra online-partners har varit bra för vår vår/sommar kollektionen 2019", tillägger Wesc-chefen.
Amerikanska teknologikonglomeratet Cisco, som konkurrerar med Ericsson, Nokia och Huawei på telekommarknaden, steg knappt 3 procent i Wall Streets efterhandel på onsdagen.
Ciscos delårsrapport för det tredje kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2018/2019 visade ett lyft för omsättning och vinst som båda var något högre än väntat, enligt Refinitivs konsensusestimat.
I bolagets guidning indikerades en omsättningsökning i intervallet 4,5-6,5 procent för det fjärde kvartalet, med en vinst på 80-82 cent per aktie. Väntat var i snitt 3,5 procents försäljningstillväxt för det fjärde kvartalet och en vinst på 81 cent per aktie.
Resultatet för det tredje kvartalet kom in på 78 cent per aktie, mot väntade 77 cent per aktie. Omsättningen var 13 miljarder dollar. Här var 12,9 miljarder väntat. I jämförelse med samma period under fjolåret var omsättningen 4 procent högre.
En annan stärkande faktor för Ciscos aktie kom från onsdagens politiska beslut från president Donald Trump om att förbjuda amerikanska bolag att importera utrustning från bolag som är att anse som ett säkerhetshot mot USA.
Åtgärden anses vara riktad mot Ciscos kinesiska konkurrent Huawei, som anklagas av amerikanska myndigheter för att möjliggöra spionage via så klarade bakdörrar i teknologin.
Det publiceras några kvartalsrapporter även under torsdagen: Här är resultaten.
16 maj, 2019
My Taste, som är verksamt inom prestationsbaserad marknadsföring och som ska byta namn till Speqta, redovisar en omsättning på 23,4 miljoner kronor (12,0), motsvarande en ökning om 94 procent.
Ebitda-resultatet var 4,0 miljoner kronor (0,7) samtidigt som rörelseresultatet landade på 0,6 miljoner kronor (-2,1).
Resultatet före skatt var -0,4 miljoner kronor (-2,6).
"Det första kvartalet var både händelserikt och framgångsrikt. Tillväxten var starka 94 procent, varav 70 procentenheter var organisk tillväxt, med en justerad ebitda-marginal på 19 procent", skriver bolagets vd Andereas Friis i rapporten.
"Namnbytet som genomfördes efter kvartalets utgång är en bekräftelse på att vår strategiförändring - från att vara ett bolag primärt inom matsegmentet till att ha siktet inställt på att bli en ledande aktör inom prestationsbaserad marknadsföring online för en rad olika vertikaler - är genomförd", skriver han vidare.
Optimizer Invest, tidigare storägare i Catena Media, köpte aktier i My Taste under 2018.
Det First North-listade medicinteknikbolaget CLS, Clinical Laserthermia Systems, redovisade endast mindre intäkter, på 0,1 miljoner kronor för koncernen, under det första kvartalet och ett nettoresultat om -9,5 miljoner kronor (-1,0).
"Periodens resultat påverkas av att vi ännu inte kommit igång med vår försäljning på det sätt som vi förväntat. Anledningen till detta är kundernas önskemål om en komplett lösning för MR-guidad laserablation, vilken vi kommer att kunna erbjuda, för såväl FLA som Imilt, under andra halvåret 2019", skriver bolagets vd Lars-Erik Eriksson i delårsrapporten.
Motsvarande erbjudande för behandling av hjärna och ryggrad inom CLS samarbete med MRI Interventions förväntas synas under 2020, heter det i rapporten.
Transtema, som handlas på First North, ökade nettoomsättningen för det första kvartalet 2019 till 406 miljoner kronor (177).
"Ökningen förklaras av TNS-förvärvet som kompenserar för lägre aktivitetsnivå och omsättning hos koncernens större nätbyggarbolag", skriver Transtema i delårsrapporten.
Ebitda-resultatet för kvartalet uppgick till 15,3 miljoner kronor (0,2). Ökningen förklaras främst av TNS-förvärvet samt av effekten från införandet av IFRS16.
Rörelseresultatet uppgick till -15,6 miljoner kronor (-5,2).
Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 3,3 miljoner kronor (-35,2) under det första kvartalet. Förbättringen förklaras främst av positiva rörelsekapitalförändringar som uppväger det negativa rörelseresultatet. Införandet av IFRS16 påverkar kassaflödet från den löpande verksamheten positivt med 18,0 miljoner kronor och kassaflödet från finansieringsverksamheten negativt med 18,0 miljoner kronor.
Mjukvaruteknikbolaget Terranet, vars aktie handlas på First North, redovisar ett nettoresultat för det första kvartalet 2019 på -8,5 miljoner kronor (-11,4).
De totala intäkterna var 0,2 miljoner kronor (1,7) och bestod av ersättning för utvecklingsarbete.
Terranets likvida medel på 7,3 miljoner kronor vid slutet av mars bedöms räcka till slutet av det tredje kvartalet 2019, uppges det i rapporten.
"Vi har under våren löst vår kortsiktiga finansiering genom den tidigare avslutade företrädesemissionen av konvertibler och ett tecknat brygglån. Styrelsen ägnar nu stor kraft åt bolagets långsiktiga finansiering och vi kommer att återkomma med mer information om detta de närmaste månaderna", skriver Terranet.
"Några månader in i 2019 ser vi på Terranet flera positiva signaler som visar att det finns ett stort intresse för vår teknik för aktiv fordonssäkerhet och radiobaserade sensorer för positionering och navigering av självkörande bilar, hel och delvis automatiserade fordon", skriver vd Pär-Olof Johannesson vidare i delårsrapporten.
Expression Biotechs intäkter under första kvartalet ökade med 19 procent, jämfört med motsvarande period i fjol, och uppgick till 2,7 miljoner kronor.
Resultatet efter finansiella poster uppgick till -5,0 miljoner kronor (-3,5). Kassaflöde från den löpande verksamheten blev -4,3 miljoner kronor (-3,0). Kassa och bank uppgick till 10,1 miljoner kronor (17,8).
IA Industriarmatur, som listades på Spotlight sommaren 2018, redovisar en omsättning om 6,9 miljoner kronor för det första kvartalet (7,6).
Rörelseresultat uppgick till -1,3 miljoner kronor (-1,1).
"Efter att ha avslutat fjärde kvartalet förra året starkt, har det som sig bör, varit läge att snabbt nollställa, kavla upp ärmarna och ge sig på nya utmaningar för 2019. Första kvartalet började lugnt men avslutades starkt. Tack vare den positiva försäljningsutvecklingen under mars månad landade försäljningen under kvartalet på 6 944 Tkr (7 600 Tkr)", skriver bolagets vd Jan-Eric Nilsson i rapporten.
Industrigruppen Infrea, som handlas på First North, hade en omsättning för kvarvarande verksamheter om 80,3 miljoner kronor (47,9) under första kvartalet 2019. Affärsområdet Brandskydd redovisas som avvecklad verksamhet.
Ebitda-resultatet uppgick till -5,3 miljoner kronor (-9,8).
Infrea ser en kraftig omsättningsökning inom affärsområdet Mark & Anläggning i förhållande till motsvarande period föregående år. Dels bidrar förvärvet av Tälje Mark till ökningen, men även den befintliga Asfaltsgruppen ökar sin omsättning genom att tidigarelägga öppningen av asfaltverket och asfaltsproduktionen med ett par veckor jämfört med motsvarande period föregående år.
Den ökade omsättningen möts dock av ökade kostnader under första kvartalet relaterade till uppstart av verket, skriver Infrea.
"Motsvarande kostnader redovisades först under andra kvartalet 2018 då man startade asfaltsproduktionen senare. Denna effekt bör således synas i resultatutvecklingen under kvartal två och generera en positiv resultateffekt de kommande kvartalen", heter det.
Det svenska mjukvaruföretaget Comintelli, som erbjuder en molnbaserad tjänst för omvärldsbevakning och omvärldsanalys, redovisar ett rörelseresultat för det första kvartalet 2019 på -1,2 miljoner kronor (0,5).
Nettoomsättningen sjönk till 4,0 miljoner kronor (5,0), en minskning med 20 procent.
"Kvartalets nettoomsättning ligger dock i linje med bolagets förväntningar, även om det inte når upp till motsvarande kvartal 2018, vilket var bolagets hittills starkaste första kvartal", skriver vd Jesper Martell i delårsrapporten.
Resultatet före skatt minskade till -1,0 miljoner kronor (0,9). Bolaget förklarar resultatförsämringen med lägre försäljning och tillväxtfrämjande satsningar.
"Bolaget arbetar nu med fler, men mindre säljcase än tidigare. Med syftet att öka skalbarheten och kunna leverera automatiserade, molnbaserade lösningar har kvartalet belastats med bland annat kostnader för ökad marknadsaktivitet, organisation och tillväxtfrämjande verksamhet. Kvartalssvängningarna framöver kommer att minska i takt med högre andel abonnemangsförsäljning", uppger Jesper Martell.
Comintellis aktie listades på Spotlight i november 2018.
First North-bolaget Kentimas omsättning uppgick till 11,9 miljoner kronor i det tredje kvartalet, januari-mars, i det brutna räkenskapsåret 2018/19 (11,7).
Ebitda-resultatet uppgick till 1,0 miljoner kronor (1,7). Rörelseresultatet uppgick till 0,3 miljoner kronor (1,3).
"Vårt tredje kvartal präglades av den intensifierade framtidssatsning som bolaget inledde i början av verksamhetsåret, då vi även utökade organisationen med ett stort antal nya medarbetare. Vi vidareutvecklar kontinuerligt våra mjukvaror och övriga produkter och framöver kommer vi lägga allt större fokus på att skapa färdiga lösningar och hela koncept, baserade på våra mjukvaror", skriver vd Kent Nilsson i rapporten.
Kentima tillverkar och säljer högteknologiska mjuk- och hårdvaruprodukter, bland annat för processövervakning och fastighetsautomation.
First North-listade direktförsäljningsbolaget Zinzino spår att intäkterna 2019 kommer att uppgå till 630-680 miljoner kronor (577) och att rörelsemarginalen före avskrivningar överstiger 4,0 procent.
Under första kvartalet uppgick ebitda-resultatet till 11,8 miljoner kronor (12,7) och ebitda-marginalen till 7,0 procent (9,1). Totala intäkter ökade med 21 procent till 168 miljoner kronor, vilket är i linje med bolagets månatliga försäljningsrapporter. Bruttomarginalen blev 30,5 procent (34,8).
Vad gäller finansiella mål ska Zinzinos genomsnittliga försäljningstillväxt vara minst 15 procent och marginalen före avskrivningar ska öka till över 5 procent. Utdelningspolic
First North-listade småhusutvecklaren Götenehus hade en omsättning om 229 miljoner kronor under första kvartalet 2019, jämfört med 265 miljoner motsvarande period i fjol. Rörelseresultatet ökade till 19,7 miljoner kronor (18,8) med en marginal på 8,6 procent (7,1).
Den svenska bostadsmarknaden är fortfarande delvis avvaktande och förväntas som helhet minska under 2019, skriver Götenehus i rapporten.
"Trots en något minskande marknad är förutsättningarna för ett högt bostadsbyggande i Sverige fortfarande goda", heter det.
Verkstadsföretaget Bergman & Bevings nettoomsättning ökade med 4 procent till 995 miljoner kronor (960) under det fjärde kvartalet, januari-mars, av det brutna räkenskapsåret 2018/19.
För jämförbara enheter minskade omsättningen i lokal valuta med 1 procent och förvärv ökade omsättningen med 3 procent. Valutakursförändringar påverkade nettoomsättningen positivt med 2 procent.
Ebita-resultatet för det fjärde kvartalet uppgick till 57 miljoner kronor (53), vilket motsvarar en ebita-marginal om 5,7 procent (5,5).
Resultatet efter finansiella poster uppgick till 48 miljoner kronor (45) och resultatet efter skatt till 38 miljoner kronor (40), motsvarande ett resultat per aktie om 1:40 kronor (1:50).
"Det fjärde kvartalet är ett säsongsmässigt svagt kvartal. Efterfrågan från industrikunder på den svenska marknaden var fortsatt god samtidigt som lägre aktivitetsnivå på byggmarknaden reflekterades i avvaktande hållning från våra kunder. På den norska marknaden var efterfrågan från såväl industrikunder som byggkunder stabil", kommenterar vd Pontus Boman.
Under kvartalet fortsatte Bergman & Beving med riktade satsningar på produktutveckling, försäljning och marknadsföring av bolagets varumärken. Såväl omsättning som andelen egna produktvarumärken ökade.
Försäljningen för divisionen Workplace Safety utvecklades positivt med temporär negativ marginalpåverkan till följd av riktade tillväxtsatsningar. Divisionen Building Materials satsningar på internationell expansion utvecklades positivt vilket delvis kompenserade för den avvaktande hållningen på den svenska marknaden.
Under hela verksamhetsåret 2018/19 genomfördes tre förvärv med cirka 90 miljoner kronor i årlig affärsvolym. Efter periodens utgång förvärvades två ledande varumärken, KGC och Millers, med cirka 120 miljoner kronor i årlig affärsvolym.
"Förvärv är alltjämt en viktig del av vår strategi för tillväxt och vi ser goda möjligheter att förvärva attraktiva bolag framöver, inte minst med tanke på vår starka finansiella ställning och vårt starka kassaflöde", skriver Pontus Boman.
Kassaflödet från den löpande verksamheten för helåret uppgick till 258 miljoner kronor (109).
En utdelning om 3:00 kronor per aktie föreslås för helåret 2018 (2:50).
Gruvprospekteringsbolaget NGEX, med projekt i Chile och Argentina, hade en nettoförlust om 15,3 miljoner dollar under första kvartalet 2019, jämfört med en förlust på 4,0 miljoner dollar motsvarande kvartal i fjol. Per aktie var resultatet -0:06 dollar (-0:02).
Det framgår av delårsrapporten som publicerades under natten mellan onsdagen och torsdagen.
Det lägre resultatet återspeglar bolagets fokus på Josemaria-projektet för vilket kostnaderna ökade under första kvartalet till 12,4 miljoner dollar, jämfört med 0,5 miljoner motsvarande period i fjol.
Totalt uppgick koncernens prospekterings- och projektutvärderingskostnader till 14,1 miljoner dollar under kvartalet (2,7).
NGEX genomförde en så kallad private placement i februari på 20 miljoner dollar och tog in 19,7 miljoner dollar netto för att använda till pågående prospekteringsaktiviteter. Kassan den 31 mars uppgick till 9,4 miljoner dollar, jämfört med 5,0 miljoner vid årsskiftet. Rörelsekapitalet var 1 miljon dollar den 31 mars 2019, mot -3,7 miljoner vid ingången av året.
Klädbolaget Wesc redovisar ett resultat efter skatt för det första kvartalet 2019 på -1,3 miljoner kronor (-9,2). Resultatet per aktie uppgick till -0:00 kronor (-0:03).
Nettoomsättningen steg till 11,7 miljoner kronor (9,3).
Bruttomarginalen förbättrades till 45,3 procent (22,6).
"Bolaget visar en försäljningsökning med drygt 25 procent för första kvartalet 2019 jämfört med första kvartalet föregående år främst drivet av den Nordamerikanska wholesalemarknaden samtidigt som retail-marknaden är fortsatt utmanande. Bolaget visar på ökade marginaler och våra bruttomarginaler har fördubblats under första kvartalet 2019 jämfört med samma period 2018, detta delvis på grund av effektivare planering i våra design- och produktionsfunktioner", skriver vd Joseph Janus i delårsrapporten.
Rörelseresultatet steg till -2,7 miljoner kronor (-9,2).
"Rörelsekostnaderna fortsätter att sjunka genom de effektiviseringsåtgärder bolaget arbetar med. Genomförsäljningen hos våra nyckelkunder samt våra online-partners har varit bra för vår vår/sommar kollektionen 2019", tillägger Wesc-chefen.
Amerikanska teknologikonglomeratet Cisco, som konkurrerar med Ericsson, Nokia och Huawei på telekommarknaden, steg knappt 3 procent i Wall Streets efterhandel på onsdagen.
Ciscos delårsrapport för det tredje kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2018/2019 visade ett lyft för omsättning och vinst som båda var något högre än väntat, enligt Refinitivs konsensusestimat.
I bolagets guidning indikerades en omsättningsökning i intervallet 4,5-6,5 procent för det fjärde kvartalet, med en vinst på 80-82 cent per aktie. Väntat var i snitt 3,5 procents försäljningstillväxt för det fjärde kvartalet och en vinst på 81 cent per aktie.
Resultatet för det tredje kvartalet kom in på 78 cent per aktie, mot väntade 77 cent per aktie. Omsättningen var 13 miljarder dollar. Här var 12,9 miljarder väntat. I jämförelse med samma period under fjolåret var omsättningen 4 procent högre.
En annan stärkande faktor för Ciscos aktie kom från onsdagens politiska beslut från president Donald Trump om att förbjuda amerikanska bolag att importera utrustning från bolag som är att anse som ett säkerhetshot mot USA.
Åtgärden anses vara riktad mot Ciscos kinesiska konkurrent Huawei, som anklagas av amerikanska myndigheter för att möjliggöra spionage via så klarade bakdörrar i teknologin.
Handelskriget
Handelskriget
Stenbecks comeback
Swedbank Robur
Handelskriget
Stenbecks comeback
Swedbank Robur
OMX Stockholm 30
1 DAG %
Senast
2 287,24