"Nedpressade kurser på folkaktierna har lockat privatspararna. Annars var det dagshandlarnas mest intensiva måndag hittills. Tvära kast i kurserna gav dem ovanligt stort utrymme", säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.
Avanzas kunder gjorde gjorde i snitt 24 300 avslut per dag under januari, vilket var en ökning med 29 procent jämfört med samma månad ifjol. Konkurrenten Nordnet noterade knappt 17 000 avslut vilket var en uppgång med 17 procent. Största ökningen stod E-trade för med en uppgång på 59 procent, dock från betydligt lägre nivåer. E-trade noterade 11 800 avslut i genomsnitt.
Spararna riktade in sig på storbolagen. De största nettoköpen skedde i Ericsson, H&M och Sandvik. Handeln var stor även i Volvo, Scania, SEB, Investor och Skanska. På säljlistan stod bland andra ABB, Astra Zeneca och Telia Sonera
Nya siffror från Derivatinfo.com visar att handeln med warranter och certifikat ökade med 45 procent under januari jämfört med samma period förra året. Totalt omsatte handeln 1, 8 miljarder kronor. Warranterna stod för ungefär tre fjärdedelar av handeln, och av dessa var en tredjedel säljwarranter.
Viktor Östebo, VD för Derivatinfo.com, säger att siffran över den totala derivathandeln är den högsta sedan maj 2006.
"Men det mest positiva är att fler upptäckt att det är möjligt att handla även på nedgång. Jag har aldrig tidigare sett att säljwarranterna stått för en så stor del av marknaden", säger han.
Det finns dessutom tecken på att daytraders fått upp ögonen för den relativt nya varianten, turbowarranterna.
"Det finns ännu inga siffror framtagna för turbowarranter, men jag ser dem dagligen bland de mest handlade. Det ser framförallt ut att vara traders eftersom de går in och ut ur dessa instrument flera gånger om dagen", säger Viktor Östebo.
De mest handlade instrumenten de senaste 30 handelsdagarna har haft antingen klädbolaget Hennes & Mauritz eller indexet OMXS 30 som underliggande tillgång.
En warrant är ett finansiellt instrument som ger en rättighet att teckna en aktie till en viss kurs inom en viss tid, ungefär som en option. Skillnaden är att en warrant har längre löptid och är utgiven av ett finansiellt institut som garanterar likviditeten. En turbowarrant har en mer direkt koppling till den underliggande tillgången än en vanlig warrant.