1. Gör en prognos över hur mycket du får som pensionär. Ju närmare pensioneringen du är, desto säkrare siffror. Se till att få med alla pensionsdelar: allmän pension, premiepension, tjänstepension och privat pensionssparande.
2. Se över reglerna. Många har flera olika tjänstepensionsavtal och reglerna är inte alltid enhetliga. Kontrollera med din arbetsgivare vad som gäller för dig.
3. Räkna efter hur pensionen påverkas innan du går ner på deltid. För privattjänstemän beräknas tjänstepensionen på slutlönen de sista yrkesverksamma åren. Det kan löna sig att härda ut på jobbet några månader extra.
4. Bestäm när du vill sluta jobba. Jämför utfallet vid olika pensionsåldrar.
5. Gör en budget för ditt liv som pensionär. Du kanske inte behöver bilen men vill lägga lite mer pengar på att resa. Det är bättre att sälja huset när du kan än när du måste. Då kan du i stället öka ditt sparande vilket gör att effekten på din ekonomi som pensionär blir ännu större.
6. Spara inte för säkert. Många flyttar över pensionskapitalet till säkrare placeringar, räntefonder eller bankkonton, i god tid före pensioneringen. Men då utsätter du dig för risken att få för låg avkastning. Säkra bara så mycket som du behöver de första åren.
7. Planera uttagen. För de flesta finns ett aktivt liv även efter 70. Många väljer att få sitt privata pensionssparande utbetalt under fem år vilket innebär en kraftig inkomstsänkning senare i livet. Uttagens storlek och skattepliktig förmögenhet påverkar även dina möjligheter att beviljas bostadstillägg.
8. Ta ut en fjärdedel av premiepensionen vid 61 år. Förtida uttag minskar den framtida pensionen men ger samtidigt möjlighet till rabatter på resor och olika evenemang. De närmaste årens kullar av nya pensionärer har bara mindre belopp i PPM, vilket gör att effekten på den framtida pensionen blir obetydlig. Du får i stället möjlighet att spara en slant på billigare kollektivresor och inträden. Men observera att den premiepension du tar ut kan komma att sänka din a-kassa. Kontakta Försäkringskassan eller PPM för att få besked.
9. Avstå från efterlevnadsskydd om du inte behöver det. Efterlevnadsskydd kan vara bra, men sänker avkastningen. Fundera över om din make eller maka verkligen behöver dina pengar för att klara sig om du dör först.