PENSIONSSKOLA, DEL 3 Förtidspensionera inte dina pengar

När du har räknat ut hur mycket du behöver i pension är det dags att hitta en sparstrategi som gör att du når din målpension. Om du inte kan spara mer, måste du se till att pengarna jobbar hårdare.


20 december, 2006

Rädslan för att förlora pengarna gör att många när pensionen närmare sig flyttar över sparandet till säkra räntefonder eller bankkonton.

Det är naturligtvis helt fel strategi för dig som behöver öka din pension.

Utgå i stället från hur mycket du behöver och när.

Vi tar ett exempel.

Ebba, 60 år, planerar att gå i pension när hon blir 63 år. De första fem åren har hon en kapitalpension som ger henne 3 500 kronor i månaden men sedan ser det knapert ut.

Ebba tror att hon kommer att behöva 2 500 kronor extra i ytterligare tio år. Om vi struntar i inflationen men avrundar lite uppåt så att Ebba kan känna sig trygg, får vi fram att hon behöver ungefär 300 000 kronor.

Genom att sluta äta lunch ute och minska kvällstidningsinköpen kan Ebba öka det månatliga sparandet med drygt 1 000 kronor.

"Räcker det för att få ihop 300 000 kronor", undrar hon.

Vi testar.

Om Ebba sparar i fonder som i genomsnitt ger en avkastning på 10 procent då måste hon spara 2 052 kronor i månaden.

"För mycket, det går inte", säger Ebba förskräckt.

Om hon i stället letar rätt på fonder som ger en avkastning på i snitt 20 procent då räcker det med 1 285 kronor i månaden. Men hon måste fortsätta spara även som pensionär.

"Det ska nog gå", säger Ebba.

Men är det verkligen så enkelt?

Både ja och nej, 20 procent i snittavkastning är ett bra resultat men inte omöjligt.

En titt på resultaten de senaste åren visar att flera Sverigefonder i snitt levererat en avkastning runt 25 procent de senaste tre åren. Att de skulle leverera på den nivån under en åttaårsperiod är mer osannolikt.  Men om Ebba avsätter tid för att följa med vad som händer på olika marknader och lägger en del av summa i någon tillväxtmarknadsfond så kan det gå.

Men vad händer om börserna rasar?

Den risken finns alltid men med en lång sparhorisont som dessutom är lite flexibel i Ebbas fall eftersom hon inte behöver hela summan på en gång om åtta år kan hon förhoppningsvis vänta ut en uppgång.

Om Ebba i stället tänker att det med bara tre år kvar till pensioneringen är bäst att placera pengarna säkert och därför välja en räntefond så kan hon förvänta sig en snittavkastning på ett par, tre procent. Då måste hon öka sitt månadssparande med minst 2 800 kronor i månaden.

När hon fyller 68 år, däremot, då placerar hon sina 300 000 kronor i räntefonder vilket innebär att hon inflationssäkrar utbetalningarna och får en liten slant kvar även efter 78-årsdagen.

Ovanstående exempel är

en förenkling. I verkligheten bör du även inkludera skatter och befintligt sparande i din kalkyl.

Handelskriget

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−4,11%

Senast

2 287,24

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.