Bakom den torra beteckningen Avtalspension SAF-LO döljer sig inget mindre än en revolution som när den genomfördes 1996 berörde ungefär 1 miljon privatanställda LO-arbetare. Tidigare omfattades dessa av ett tjänstepensionsavtal, STP, som visserligen gav en tjänstepension som garanterade till en viss nivå, men där man riskerade att förlora hela eller stora delar av den om man bytte avtalsområde och exempelvis blev tjänsteman. Det var ett system som fungerade dåligt på dagens arbetsmarknad, som är rörligare än förr.
Avtalspension SAF-LO innebar alltså ett systemskifte. Det innebar att var och en får inflytande över hela sin tjänstepensionspremie, lite procent av lönen, genom att välja hur och vem som ska förvalta pengarna. Någon garanterad tjänstepension finns inte längre, utan den som lyckas placera sina pengar bra får en högre pension än den som haft otur med placeringarna. Den som vill ha ett efterlevandeskydd måste själv välja till det.
Man börjar tjäna in tjänstepensionsrätt från 21 års ålder och sammanlagt betalar man 3,5 procent av din lön. Av dessa går 2 procent går till den egna tjänstepensionen och 1,5 procent till STP. Den som hade tjänat in pensionsrätt i STP får nämligen en del av sin pension grundat på övergångsregler till det nya systemet.
Första gången du ska välja får du en blankett från FORA Försäkringscentral. För den som inte väljer sätts pengarna in i en traditionell pensionsförsäkring, utan efterlevandeskydd, hos AMF Pension. Tjänstepensionen från Avtalspension SAF-LO kan tas ut redan vid 55, men det betyder att du får en betydligt lägre pension än om du väntar till 65. Du kan också själv i viss mån välja om du vill få ut tjänstepensionen livsvarigt eller under kortare tid, dock minst fem år.
Den som får sin tjänstepension från båda systemen kan tidigast ta ut den vid 60 och får bara välja utbetalningstid för den del som kommer från Avtalspension SAF-LO.
Eftersom det är
dina egna fondval som styr hur hög avkastningen blir kan ingen i förväg veta exakt hur hög tjänstepensionen kommer att bli. Om du inte är nöjd med avkastningen kan du flytta ditt pensionskapital till annan förvaltare.