Fler handlar med hävstång

Intresset för börshandlande investeringsprodukter, som till exempel Xact Bull och Bear, har vuxit kraftigt de senaste åren. I fjol stod de för drygt 7 procent av den direkta börsomsättningen. Men följdeffekterna är många gånger större.


16 februari, 2012

Intresset för börshandlade investeringsprodukter har ökat markant de senaste åren. Förra året uppgick omsättningen på de svenska börserna till cirka 4 100 miljarder kronor. Av den kom drygt 300 miljarder kronor från handel i börshandlade fonder och andra investeringsprodukter. Det framgår av material som placera.nu samlat in. Det motsvarar 7,5 procent av den totala börsomsättningen.

Det mesta talar för att handeln med börshandlade investeringsprodukter kommer fortsätta att öka. Produkterna är billiga, många gånger enkla och ger snabbt och effektivt exponering mot önskad marknad.

Men alla är inte positiva till tillväxten. Många menar att de senaste årens kraftiga upp och nedgångar på aktiemarknaden delvis beror på att investerare använder ETF:er och andra indexprodukter för att snabbt komma in och ur olika aktiemarknader, gärna med hävstång, vilket ger upphov till stora kast och ökad volatilitet.

Börshandlade investeringsprodukter är ett samlingsnamn för en mängd olika produkter. Störst och mest känt är ETF:er, börshandlade indexfonder, men vi har också räknat med certifikat, warranter och minifutures.

Gemensamt för dessa är att de ofta liknar vanliga indexfonder med den stora skillnaden att de handlas under hela dagen på olika börser och marknadsplatser, till exempel Nasdaq OMX, Burgundy och NDX, precis som aktier. Likviditeten är god och omsättningen växande. Under 2011 ökade andelen av börsomsättningen från drygt 5,5 procent till 8,5 procent på rullande tremånaderssiffror.

Av den totala omsättningen på 300 miljarder i börshandlade investeringsprodukter under 2011 stod ETF:er för 75 procent. Under september och oktober stod börshandlade investeringsprodukter för nästan 11 procent av den totala omsättningen på börserna. Efter det har andelen kommit ned, men har hållit sig högre än i början av året.

Den svenska ETF-marknaden består av fyra aktörer, Xact Fonder som ägs av Handelsbanken, SEB, UBS och Deutsche Bank. Xact är giganten på marknaden med en marknadsandel på över 90 procent av omsättningen.

SEB är nummer två med en marknadsandel på 6 procent. Deutsche Bank, som erbjuder flest produkter, men som nästan ingen handlar i, har en marknadsandel på knappt 2,5 procent. UBS syns knappt i statistiken.

Börshandlade investeringsprodukter kan delas in i två huvudgrupper, de med hävstång och de utan hävstång. Med hävstång menas att produkterna förändrar sig mer i värde än den underliggande tillgången, som oftast är ett börsindex, till exempel OMXS30-index. Produkter utan hävstång utvecklas som den underliggande tillgången.

Det finns hävstångsprodukter både för de som tror på uppgång, kallas Bull, och de som tror på nedgång, kallas Bear. Hävstången varierar mellan produkterna och det går att få allt mellan 1,5 till 10 och till och med 15 gångers hävstång. En hävstång på 2 betyder att om den underliggande tillgången, till exempel OMSX30-index, förändras med 1 procent så förändras värdet i den börshandlande produkten med 2 procent.

Ju större hävstången är desto högre är risken. Utvecklas inte den underliggande tillgången som man hoppats på gäller nämligen motsatsen. Den som köper en Bullprodukt med hävstång 2 och den underliggande tillgången faller med 10 procent leder till att produkten faller med 20 procent i värde. Då förstår man också att produkter med hävstång så hög som 10 har väldigt hög risk.

Men svenskarna verkar gilla risk. Av den totala omsättningen på drygt 300 miljarder kronor förra året utgjorde hävstångsprodukter nästan 80 procent. I augusti förra året, då börsen föll kraftigt, toppade hävstångsprodukterna med en marknadsandel på 86 procent.

ETF:er är den dominerande hävstångsprodukten och står för drygt 70 procent av omsättningen i hävstångsprodukterna. Även här är Handelsbankens Xact störst och deras fyra Bull och Bear ETF:er, med hävstänger på 1,5 och 2, stod för 160 miljarder av den totala omsättningen på 245 miljarder kronor i hävstångsprodukter förra året.

Även om börshandlade investeringsprodukter står för ungefär 7 procent av den direkta börsomsättningen skapar handeln i dem stora ringar på vattnet, framför allt de med hävstång. När investmentbanker står som motpart i en affär säkrar de sig genom att ta andra positioner på marknaden.

Personer i marknaden som placera.nu talat med beräknar att den underliggande omsättningen kan uppgå till tre gånger så mycket som den direkta. Det skulle innebära att börshandlade investeringsprodukter står för så mycket som 20 procent av den totala börsomsättningen.

För Handelsbanken är detta en mycket viktigt del av deras verksamhet inom avdelningen som kallas Capital Markets. Enligt uppgifter kan 35 procent av avdelningens omsättning härledas till börshandlade investeringsprodukter.

Ämnen i artikeln

XACT Bull (ETF)

Senast

708,80

1 dag %

−0,88%

1 dag

1 mån

1 år

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−0,72%

Senast

2 355,58

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.