En myt att folk inte amorterar

Så många som 72 procent av bolånetagarna i Sverige amorterar på sitt bolån. Duktigast på att amortera i landet är norrlänningarna medan stockholmarna är sämst. Det framgår i en undersökning av SBAB.


13 maj, 2013

Av Sveriges bolånetagare amorterar drygt sju av tio, eller 72 procent, på bolånet. Det går emot den gängse bild som på senare tid har målats upp av den typiske bolånetagaren: En högt skuldsatt icke-amorterare.

13 procent av dem som valt att inte amortera  sparar regelbundet istället vilket kan vara en god idé. Eftersom boräntorna för närvarande är så låga är chansen stor att det går att placera pengarna för att på så vis få högre avkastning.

Boende i Stockholm sticker ut genom att vara dem som amorterar minst i Sverige. Däremot är andelen som sparar sina slantar där högst. Närmare 20 procent av alla stockholmare sparar regelbundet.  I övre Norrland amorterar 93 procent vilket är högst i landet, även smålänningarna amorterar flitigt.

Sju av tio äger sitt boende i Sverige. Många gånger är det nödvändigt att köpa en bostad för att kunna bo och leva där man vill. I storstäderna, där bostadsbristen är hög och bostadsköerna långa,  är det dessutom svårt att få tag i en hyresrätt. Den som köper sin bostad blir ofta sittande med stora lån, men för de flesta finns inget annat alternativ.

Tre av tio är oroliga över storleken på sina bolån och det är främst ungdomarna som oroar sig vilket kanske inte är så konstigt. De har inte hunnit spara ihop ett kapital att ta av och har generellt lägre inkomstnivåer. Dessutom har någon som köpt en bostad i Sverige under 2000-talet fått betala ett väsentligt högre pris än någon som köpte tidigare. Unga är betydligt högre skuldsatta än äldre vilket också leder till större oro. Det vanligaste bland ungdomarna är att ha en belåningsgrad på mellan 80-90 procent.

Idag ligger en rörlig boränta någonstans mellan 2,5 och 3 procent beroende på bank och hushåll, och en uppgång på tre procentenheter innebär att räntan skulle stiga till 5-6 procent. Om boräntan stiger med tre procentenheter skulle var fjärde bolånetagare få ändra livsstil, medan 2 procent blir tvungna att sälja sin bostad.

Drygt hälften (54 procent) av alla bolånetagare som deltagit i SBAB:s undersökning har försökt förhandla ned boräntan under tiden de haft sitt bolån och 87 procent av dem lyckades. Bara 13 procent av dem som ställde frågan fick alltså nej, vilket tyder på att det är en god idé att förhandla med sin bank.

Många är duktiga på att jämföra olika boräntor innan de till sist bestämmer sig för bank att ha sitt lån hos. Hälften av alla medger att de jämfört boräntor innan de valt bank. Men trots att fem av tio jämför  boräntor väljer de flesta ändå att lägga bolånet hos den bank de redan är kund hos. En trolig förklaring kan vara att den egna banken matchar erbjudanden om lägre räntor från andra banker.

För att erbjuda bra bolåneräntor, eller ibland bolån över huvud taget, ställer bankerna krav på att kunden  tecknar vissa tjänster. Det handlar främst om att kunden behöver öppna ett lönekonto, sparkonto eller teckna ett betalkort. Det är också vanligt att banken vill att kunden tecknar andra dyrare produkter exempelvis pensionssparande (som är svårare att flytta), fondsparande och kreditkort.

Här kan du jämföra bolån.



Handelskriget

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−4,11%

Senast

2 287,24

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.