Bubbla eller inte?

Cleantech Invest är ett litet finskt investmentbolag på väg till Stockholms. Fokus ligger på resurs- och energibesparing. Trots en rejäl rabatt i erbjudandet finns det en del frågor.

placera-börsnotering Nasdaq klocka.png

19 februari, 2016

Cleantech-aktienär idag listad på finska First North och vid halvårsskiftet 2015 hade bolaget cirka 850 aktieägare. För att bredda ägarbasen och få en bättre spridning ska bolaget genomför en parallellistning på svenska First North och teckningsperioden pågår mellan 19 februari och 7 mars.

Den nya aktien är prissatt till 9,30 kronor och i erbjudandet ingår en option med lösenpris 40 procent högre än teckningskursen. Två optioner ger rätt att köpa en ny aktie.

Det svenska listpriset är satt med en stor rabatt mot priset i Finland och i skrivande stund kostar aktien 1,20 euro eller 11,25 kronor där borta. Listningen innebär också att bolaget tar in 10-12 miljoner kronor i nytt kapital. Pengarna är tänkta att stärka kassan för att kunna öka insatsen i något av portföljens 15 bolag.

Men huvudanledningen till listningen är enkel. Ledningen vill öka intresset för bolaget och krama ur kapital medan man har ångan uppe.

Femton bolag blir en bred investeringsportfölj och storleken på ägandet varierar från 4 procent i Aurelia, som tillverkar små högeffektiva turbiner, till 44 procent i Enersize, som hjälper industrin att spara pengar genom att optimera tryckluftssystem. Snittägandet i alla portföljbolag är 16 procent.

Cleantech börjar med mindre investering i varje bolag men förhandlar till sig möjligheten att via optionslösningar köpa in sig tyngre om den initiala satsningen flyger. Investeringsobjekten är också valda så att kapitalbehovet inte ska vara för tungt.

Det största innehavet Enersize som spårar läckor i tryckluftssystem inom industrin. Att täppa igen dessa kan spara kunderna stora pengar och den befintliga kundstocken sägs ha gjort energibesparingar på 15-35 procent. Enersize får inte betalt förrän kunden sparat pengar på installationen. Affärsmodellen kallas revenue sharing och skapar långsiktiga intäkter för Entersize samtidigt som kundnyttan blir tydlig.

Bolaget riktar sig mot industritäta Kina. Det råder en överkapacitet inom industrin, vilket pressar flertalet tilltänkta kunder. Samtidigt har den kinesiska regeringen ställt höga krav på minskat energislöseri och regeringens order har blivit en motor för energisparbolag som Enersize. Konkurrenter saknas inte och bolaget slåss mot flera stora inhemska spelare.

Nästan lika stort ägande har Cleantech i Nuuka Solutions vars system kan mäta och visualisera energikonsumtionen i en fastighet, i realtid. Vetskapen om vad som förbrukar energi öppnar för möjligheten att göra något åt problemen. Enligt Cleantech har kunderna kunnat göra energibesparingar på mellan 10-30 procent.

Portföljens mest intressanta bolag är inte högteknologiskt. Idén kan liknas vid ett hopkok av Amazon och Ebay och kallas Swap.com. Swap är en ordnad handelsplats för secondhandkläder i USA. Genomsnittsamerikanen slänger i snitt 30 kilo kläder per år var av mycket istället skulle kunna säljas vidare.

Swap lovar stå för kvalitetssäkring, fotografering och uppladdning på sajten. Shoppingupplevelsen liknar vilken annan nätbutik som helst, fast priserna är snuskigt låga. För arbetet som läggs ner behåller Swap 25 procent av försäljningspriset men tar också en fast avgift på 1,25 dollars per plagg.

Bolaget har nyligen flyttat till nya lokaler med kapacitet att ta emot uppemot 7 000 varor per dag. Swap.com kan också skryta med en mycket låg hanteringskostnaden och en lokalyta som tillåter en årlig omsättning på uppåt 200 miljoner dollar.

Bolaget har vuxit med imponerande 16 procent i månaden senaste 2,5 åren. Målsättningen för Cleantech är att Swap.com ska börsnoteras på Nasdaq som ett multimiljardbolag någon gång längre ner längs vägen. Det är ett minst sagt högt flygande mål även för ett tillväxtunder.

Mer övergripande är investmentbolagets målsättning att genomföra tre börsnoteringar, tre exits och bli europaledare som miljötekniksaccelerator innan 2017. Inte heller den målbilden är sparsmakad.

Även utan försäljningar tror vd Alexander Lidgren att Cleantech kan göra en vinst på egen hand inom ett par år. Och med tanke på att omsättningen i portföljbolagen vuxit med 200 procent under 2015, så kanske det också är fullt möjligt.

Det är svårt att inte lockas av investeringsidén men den stora svårigheten är att värdera en portfölj med merparten snabbväxande onoterade högriskbolag. Värt att poängtera är att 15 riskfyllda investeringar inte blir en säkrare helhet.

Många av ägarbolagen växer kraftigt men befinner sig ett tidigt utvecklingsskede. Värdet utanför portföljen vilar på ett fåtal nyckelpersoner. Risken är allt jämt mycket hög och aktiekursen har redan skenat på Helsingforsbörsen.

FIM Bank har gjort en mer djuplodad analys av Cleantech och räknat på portföljens nuvärde, baserat på en kalkylerade exit år 2019. Deras räkneövning värderar portföljen till 33,3 miljoner euro eller cirka 314 Mkr i en analys daterad 18 februari (FIM:s beräknade värde på portföljen uppdaterad med en analys daterad 18 februari 2016, red anm).

Före den svenska ägarspridningen värderar marknaden Cleantech till 220 Mkr vilket indikerar en rabatt på närmare 30 procent jämte FIM:s värdering av portföljen. 

Alltjämt är Cleantech Invest ett spännande djur och ett bolag väl värt att hålla koll på. Men efter en uppgång på ungefär 200 procent sedan oktober 2015 är vi långt från först på pucken och tänk på att risknivån är hög innan du skriver under anmälningssedeln.

Eagle Filters Group A

Senast

0,07

1 dag %

−3,13%

1 dag

1 mån

1 år

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−0,72%

Senast

2 355,58

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.