Under morgonen har ledare som EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och USA:s president Joe Biden fördömt Ryssland och varslat om att nya sanktioner kommer att riktas mot strategiska sektorer i den ryska ekonomin, i EU:s fall genom att Rysslands tillgång till viktiga teknologier och marknader ska blockeras.
Accessen till EU och ryska bankers tillgång till EU:s finansiella marknader ska nu stoppas, enligt Ursula von der Leyen. EU-källor har dock under förmiddagen uppgett för Reuters att Ryssland sannolikt inte kommer att stängas av från det internationella betalningssystemet Swift då kreditgivare därigenom skulle få svårt att få tillbaka pengar från Ryssland, och Ryssland har också byggt upp ett alternativt betalningssystem.
Omkring klockan 11.30 var Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 ned med 4,1 procent till 2.054. Börsfallen på kontinenten var av liknande magnitud, där enda sektor att gynnas av utvecklingen var i linje med råvaruprisuppgångarna. Oljepriset var upp drygt 7 procent och Nordsjöoljan Brent handlas kring 105 dollar.
Börsens oljebolag - Lundin Energy, Enquest, Shamaran, Tethys Oil och IPC – handlades upp mellan 3 och 11 procent. Starkast gick Africa Oil, som steg 15 procent efter en upptäckt av olja i ett block beläget i Namibia där bolaget är delägare.
En annan råvaruvinnare var Lundin Gold som handlades upp cirka 10 procent. Guldpriset var upp 2,5 procent i takt med att investerare flyttade pengar mot säkrare tillgångar.
Inom storbolagsindex var samtliga aktier på minus, men även här märktes råvaruprisuppgångarna ge effekt. Gruvbolaget Boliden stod nämligen emot bäst och handlades ned med blott 0,6 procent.
Även tobaksbolaget Swedish Match och medicinteknikbolaget Getinge stod ut från mängden med en nedgång på i sammanhanget beskedliga cirka 1 procent vardera.
I botten återfanns livekasinobolaget Evolution som föll 6,6 procent och fordonssäkerhetsbolaget Autoliv som var ned 6,3 procent. Banksektorn var ned i hela Europa och svenska SEB sjönk 6,1 procent. Den nämnda banken är ett av de bolag som har viss verksamhet i Ukraina, som dominerade nyhetsflödet.
SEB:s verksamhet i Ukraina är begränsad, med cirka 50 lokalanställda baserade i huvudstaden Kiev som bistår nordeuropeiska företagskunder med verksamhet i landet. I en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt säger banken att händelseutvecklingen ses på med bestörtning.
En annan förlorare särskilt kopplad till Ukrainakrisen var Ferronordic, som är en återförsäljare av anläggningsmaskiner och har stor försäljning till Ryssland. Aktien har backat kraftigt på börsen i år till följd av den eskalerande konflikten, men finans- och ir-chefen Erik Danemar vill inte kommentera situationen för Nyhetsbyrån Direkt utöver vad som uppgavs i bokslutsrapporten från i fredags där bolaget konstaterade att det rådde osäkerhet.
Ferronordics aktie har sedan årsskiftet backat cirka 58 procent. På torsdagen var aktien ned 22 procent för dagen.