Tullsatsen blir 15 procent på import av japanska varor, lägre än de 24-25 procent Donald Trump tidigare hotat med att införa. Även tullarna på japanska bilar sänks, från 25 till 15 procent, medan ståltullarna blir kvar på 50 procent.
Enligt Trump kommer avtalet leda till att Japan investerar 550 miljarder dollar i USA. Japan ska även "öppna sitt land" för amerikanska bilimporter samt ytterligare jordbruksprodukter, inklusive ris, utan att specificera detaljer.
Donald Trump meddelade på tisdagen även ett nytt handelsavtal mellan USA och Filippinerna, där tullsatsen blir 19 procent. USA har även ingått ett handelsavtal med Indonesien, där tullsatsen också blir 19 procent och inte 32 procent som tidigare flaggats för. Tullsatsen för Vietnam har tidigare satts till 20 procent.
Prashant Newnaha på TD Securities sade att marknaderna tog emot nyheten om ett handelsavtal mellan USA och Japan som en positiv överraskning, eftersom det dels verkade som att LDP:s valförlust i överhuset skulle fördröja förhandlingarna, och dels eftersom en tullsats på 15 procent ligger under de nivåer som Trump tidigare hotat med.
"En potentiell komplikation med detta avtal kan vara Trumps krav på att Japan ska öppna sina gränser för amerikanska jordbruksprodukter. Detta kan möta betydande politiskt motstånd och ytterligare destabilisera Japans redan sköra politiska landskap", sade han till Reuters.
Ma Tieying på DBS noterade att avtalet hjälper till att minska tullrelaterad osäkerhet för Asiens näst största ekonomi. Tullen på 15 procent kan också fungera som riktmärke för andra asiatiska ekonomier, som Sydkorea och Taiwan, i deras egna handelsförhandlingar med USA.
Det återstår dock att se om avtalet verkligen kommer att lyfta Ishibas inhemska stöd. Inflation och ökade levnadskostnader, inte tullar, var de främsta orsakerna bakom LDP:s förluster i söndagens val till överhuset.
"Även om avlägsnandet av tullosäkerhet bör bidra till att dämpa farhågorna om tillväxten under andra halvåret, kommer kvarvarande politisk och finansiell osäkerhet sannolikt att få Bank of Japan att förbli försiktig med räntehöjningar", sade Ma Tieying.
Flera japanska medier rapporterar att premiärminister Shigeru Ishiba kan komma att avgå inom kort – vissa uppger att det kan ske redan i juli. Ishiba själv tillbakavisade uppgifterna och kallade spekulationerna om att han redan fattat ett beslut för "helt grundlösa", enligt Reuters.
Yenen har handlats volatilt under onsdagen och är sammantaget något svagare mot dollarn, som noteras kring 146:75 – upp från 146:55 vid tisdagens svenska stängning.
Japanska räntor stiger kraftigt, där tvååringen handlas 8 punkter högre och tioåringen 9 punkter upp till 1,60 procent – den högsta nivån sedan 2008.
En auktion av japanska 40-årsobligationer visade den svagaste efterfrågan sedan 2011. Försäljningen sågs som ett test på intresset för extremt långfristig skuld, i spåren av det historiska valnederlaget.
Fokus vänds nu mot Europa, där handelsförhoppningarna fått nytt liv sedan Trump meddelat att EU:s representanter väntas till förhandlingar på onsdagen. Det har stärkt förväntningarna om ett avtal även med Europa, trots att EU enligt uppgifter samtidigt arbetar med att färdigställa motåtgärder om samtalen skulle bryta samman före deadline den 1 augusti.
Handelsnyheterna har "ökat förhoppningarna om att USA är nära att sluta avtal med fler länder och därmed undvika högre tullar den 1 augusti", skrev analytiker på Deutsche Bank i en kommentar.
Tyska två- och tio-årsräntor har stigit med 2 respektive 3 punkter jämfört med svensk stängning på tisdagen. Även svenska räntor är upp 2–3 punkter i linje med rörelserna i övriga Europa.
USA-räntorna handlas cirka 3 punkter högre över hela kurvan, medan dollarn har återhämtat viss mark mot euron efter tisdagens tapp. Dollarindex noteras till 97,45.
Investerare nu riktar blicken mot kvartalsrapporter från amerikanska Alphabet och Tesla på onsdagen.
På onsdagens agenda står även försäljning befintliga bostäder i USA och konsumentförtroende i euroområdet.