Redan i början av nästa år sänker den nya regeringen inkomstskatterna för låg- och medelinkomsttagare. Det lät den blivande statsministern Fredrik Reinfeldt meddela redan dagen efter segerfesten. I ett första steg ska inkomstskatten sänkas med 37 miljarder - en förbättring som de flesta hushåll kommer att märka av.
Förmögenhetsskatten ska halveras redan nästa år och slopas helt och hållet under mandatperioden. Detta kommer att få konsekvenser för många som i dag har högt värderade och obelånade villor. Tittar man på sparprodukter kan förändringen väntas minska intresset för så kallad kapitalpension. Den är i dag populär eftersom den är befriad från förmögenhetsskatt.
"Den produkten kommer säkert att förlora en stor del av sin marknad. Men det är inte bara skattebefrielsen som gör den attraktiv. Den har också en schabloniserad avkastningsskatt, som ligger runt 10 procent i snitt. Den är betald och klar när du får ut pengarna. Sparar du i vanliga fonder får du betala en reavinstskatt på 30 procent av avkastningen", säger försäkringsförmedlaren Lars Pontell på Försäkringsrådgivarna i Stockholm.
Mer pengar i plånboken blir det också för många villaägare. Fastighetsskatten ska ersättas av en avgift och taxeringsvärdena, som ligger till grund för beräkningen av fastighetsskatten, ska frysas på 2006 års nivå. Markvärdena får ett tak på 5 000 kr.
Diskussioner har också förts om att ta bort kravet på att betala reavinstskatt vid fondbyten och i stället införa ett uppskov till den dag spararen tar hem vinsten. Alliansen har inte givit något konkret löfte, men ställt sig positiv till ett uppskov. Det skulle öka rörligheten hos fondspararna.
Men man ska inte glömma bort att alliansen också ska sänka ersättningsnivåerna i sjuk- och föräldraförsäkringen samt i arbetslöshetsersättningen. Det innebär att en större del av ansvaret för den som av olika skäl inte arbetar flyttas över till den enskilde. Det i sin tur ökar sparbehovet. Dels behöver man en större buffert än i dag som kan användas direkt vid en eventuell uppsägning eller sjukdom, dels känner många ett allt större behov av att avsätta pengar till sin pension.
Direkt efter årsskiftet införs också ett avdrag för hushållsnära tjänster. Men eftersom ytterst få svenskar i dag har råd att hålla sig med professionell städ- och annan hjälp i hemmet, lär det löftet knappast frigöra några sparpengar jämfört med i dag.